Skocz do zawartości
IGNORED

wm8740 vs wm8741 vs wm8742

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zapytać uzytkownikw,mających przetworniki na tych układach,jakie są między nimi różnice brzmieniowe i czy są mocno zauważalne,chodzi mi o postep technologiczny,czy warto zamieniać na wyższe kośći bo jak wiadomo nowsze nie zawsze znaczy lepsze.

https://www.audiostereo.pl/topic/128134-wm8740-vs-wm8741-vs-wm8742/

Jest to mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich kolegów.

Odnośnie twojego zapytania istnieje możliwość zamiany WM8740 na 8742.

Mam dwa Cambridge Audio Azur 540V2 oraz 640V1, mają identyczny tor audio i zasilania, więc postanowiłem w 640 wstawić dla porównania WM8742.

Efekt jest taki, że pojawił się piękny bas, zszedł niżej, jest bardziej przejrzysty, ładniejsza przestrzeń, ale pojawił się problem.

Stabilizatory 5V zasilające DACa potwornie zaczęły się grzać- można smażyć jajecznicę.

Okazało się, że WM8742 pobiera jak dobrze pamiętam dwa albo trzy razy więcej prądu. Wstawiłem mocniejsze stabilizatory, efekt znikomy. Problemem okazał się zbyt duży spadek napięcia, stabilizatory zasilane są napięciem 21V.

Zrobiłem więc osobny układ zasilana, z 21v na 12v i na 5v (analog i digital), teraz jest ok, układy ciepłe że można dotknąć.

Robiłem też testy z różnymi Op-ampami, tez ciekawie to wyglądało

Odnośnie twojego zapytania istnieje możliwość zamiany WM8740 na 8742.

Efekt jest taki, że pojawił się piękny bas, zszedł niżej, jest bardziej przejrzysty, ładniejsza przestrzeń, ale pojawił się problem.

Stabilizatory 5V zasilające DACa potwornie zaczęły się grzać- można smażyć jajecznicę.

Okazało się, że WM8742 pobiera jak dobrze pamiętam dwa albo trzy razy więcej prądu. Wstawiłem mocniejsze stabilizatory, efekt znikomy.

Coś mi się wydaje, że ściemniasz cokolwiek Kolego :(.

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

a co konkretnie jest ściemniane, piękny bas, ładniejsza przestrzeń czy możliwość smażenia jajecznicy ? uwielbiam wpisy, w których nie wiadomo o co chodzi...

a co konkretnie jest ściemniane, piękny bas, ładniejsza przestrzeń czy możliwość smażenia jajecznicy ? uwielbiam wpisy, w których nie wiadomo o co chodzi...

Chcesz przez to powiedzieć, że Ty też wylutowałeś z płytki Wm8740 i w jego miejsce wlutowałeś WM8742 i w efekcie masz " piękny bas, ładniejszą przestrzeń i możliwość smażenia jajecznicy" ?

Ja również uwielbiam takie wpisy "w których nie wie wiadomo o co chodzi" :(.

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Witam niedowiarki, a ze ściemy wyrosłem dawno.

TAK wylutowałem i wstawiłem w jego miejsce WM8742, zrobiłem tak jak napisałem, a jak Was to usatysfakcjonuje to jutro zrobię fotki. Zacząłem od zamiany WM8740, póżniej poszły kondensatory i "zabawa " z op-ampami.

Obok stoi "dziewiczy: AZUR 540v2 więc mam porównanie, a głuchy nie jestem.

Zrobiłem więc osobny układ zasilana, z 21v na 12v i na 5v (analog i digital), teraz jest ok,

Widzisz Kolego, kiedy już zaczyna się ściemniać to przynajmniej należałoby zadbać o jakieś cechy prawdopodobieństwa, że układ o którym mowa jest w stanie prawidłowo funkcjonować w warunkach które mu się zaaplikowało.

Mówiąc krótko i węzłowato, WM8742 jest faktycznie kompatybilny w dół z WM8740 jest jednak jedno zastrzeżenie a mianowicie, zasilanie części cyfrowej ma być 3.3 V nie 5 V, zasilanie części cyfrowej napięciem 5 V jest niedopuszczalne i dlatego uważam, że ściemniasz :(

Edytowane przez trouvere

Podniosłeś mi ciśnienie więc zrobiłem szybkie fotki.

Trochę mało czytelne bo ciężko uchwycić napis, ale idzie doczytać

Natomiast biję się w piersi co do napięcia cyfrówki, masz rację, przegapiłem to i puściłem na 5V. i o dziwo mi nie padł, a chodzi już wiele dni.

Przy fotce sprawdziłem temp. jest tylko ciepły, wygląda na to że potrafi wytrzymać wyższe napięcie.

Jak na ironię w poniedziałek zmieniłem stabilizator w torze cyfrowym z LM7805 na LM1085 5V.

Dzięki za spostrzegawczość, jutro zmienię na 3,3V póki żyje.

Mam problem z przesłaniem pliku

zasilacz

dac

zasilanie części cyfrowej napięciem 5 V jest niedopuszczalne

Tylko w teorii. Sekcja "absolute maximum ratings" wskazuje, że DVDD może być maksymalnie na poziomie 4,5V i coś czuję, że te dodatkowe 0,5V nie zrobi mu krzywdy. Parafrazując twoją wypowiedź w innym wątku, datasheet to tylko wskazówki do poprawnej pracy, ale nie można wykluczyć, że układ będzie pracował prawidłowo nawet przy napięciu 5V.

kiedy już zaczyna się ściemniać

uważam, że ściemniasz

To jest już bezczelne. Tym bardziej, że sam znowu teoretyzujesz, a kolega przynajmniej coś praktykuje, niekoniecznie prawidłowo.

może w końcu by uwierzył.

Nie ma co na siłę komukolwiek to udowadniać. Każdy kto sam coś buduje, to wie, że różne cuda się zdarzają. Ile razy mi się zdarzyło zewrzeć sondą zasilanie rdzenia FPGA na poziomie 1,2V z jego IO bankami na poziomie 3,3V. Nie dość, że FPGA przeżył, to jeszcze przez ten czas normalnie pracował. Takich "kwiatków" podczas eksperymentów jest po prostu zbyt wiele, ale z rezultatu zawsze byłem zadowolony, ponieważ układy przeżyły i nie musiałem ich wymieniać :)

Co jednak nie zmienia faktu, że powinieneś trzymać się specyfikacji :) Popraw zasilanie sekcji cyfrowej i będzie już cacy.

Szkoda, że mi fotki nie przechodzą, mają 1,6MB., a serwer ich nie wyświetla, może w końcu by uwierzył.

Przekonwertuj sobie fotki konwerterem online,potem na forum jest funkcja "więcej opcji" wierze że upchnołeś wm8742 w miejsce wm8740 i 5v nie zrobiło mu krzywdy,czasem ja też praktykowałem coś co na forum było niedopuszczalne,ale jeśli układ ma prawidłowe parametry na 3,3v to lepiej tak go zostawić i nie dopuszcać aby pracował na 5v

myślę że w myśli producenta "pin compatible" chodziło głównie o te same wyprowadzenia cyfrowe i analogowe,ale nie koniecznie już tą samą charakterystykę napięć,zasilania,

Zmieniłem zasilanie toru cyfrowego na 3,3V i teraz jest jak być powinno (moja szczęśliwa gafa).

Teraz "mogę spać spokojnie" :-))

Różnicy w dżwięku nie słychać.

Dzięki @Nikifor za podpowiedż z fotkami, teraz "zassało"

Do jakiego sprzętu myślisz o zamianie?

Jeszcze raz DAC i zasilacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-59879-0-21544500-1469294849_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez andyka
  • 4 lata później...

Posiadam obecnie w DACu Nostromo 5H kostkę WM8742, czy warto dać ją do wymiany na kostkę WM8741, czy w kwestii dźwięku wniesie to jakąś poprawę,  dodatkowe wbudowane filtry mnie nie interesują.

37 minut temu, Prewwit napisał:

Posiadam obecnie w DACu Nostromo 5H kostkę WM8742, czy warto dać ją do wymiany na kostkę WM8741, czy w kwestii dźwięku wniesie to jakąś poprawę,  dodatkowe wbudowane filtry mnie nie interesują.

Nie potrafię powiedzieć czy to czyjeś voodoo czy prawda: wyczytałem tutaj dawno temu, że WM8741 brzmi bardziej przezroczysto w porównaniu do nowszego WM8742. Kupiłem wieki temu całą serię: 40,41,42 jednak sam używałem tylko 8741. Każdy bardziej doświadczony DACowiec ci powie, że sam układ ma mniejsze znaczenie niż jego aplikacja w konkretnym przetworniku.

Kości WM8741 są wytwarzane w fabryce w Wielkiej Brytanii, natomiast 8742 w fabryce w HK

Jak coś to dałbym na wstawienie kości do producenta DACa. W nowszej wersji mojego DACa Hypnos też jest kość WM8742, ale pojawiła się jakiś czas temu wersja limitowana z kością WM7841 i temu wpadłem na taki pomysł.

Jest to wzmacniacz w LPF był oryginalnie NE5532DD, obecnie podmieniony na OPA2134, te dwa dla mnie pasują idealnie. Próbowałem inne 2xLME49990, AD8022, AD8599,LM4562, OPA2604 i nie podeszły w tej sekcji?

Edytowane przez Prewwit

Nie wiem dlaczego jak słyszę nazwę OPA2604 to widzę chińską latarkę z niebieskawym światłem zamiast białego. Jeśli jest odpowiednia ilość miejsca, może jeszcze spróbuj jak brzmi na tej samej kości DACa jakiś dyskretny - np. od kolegi Muzga.