Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 6,5tys

Andreios

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałbym się doradzić w wyborze dobrego zestawu stereo. Obecnie nie mam nic (oprócz tv, laptopa i smartfona), kiedyś dawno temu na początku lat 90tych miałem 5 segmentową wieże Pioneera.

Na razie salon to ok. 16m2 w wynajmowanym mieszkaniu (docelowo miałby być ok. 20m2) o nieproporcjonalnym kształcie. Jednakże scena muzyczna mieściłaby się w trójkącie równobocznym, gdzie odległość między kolumnami wyniosłaby 2m (w środku TV), a miejscem odsłuchowym ok. 2,5m. Rodzaj muzyki to dość szeroki wachlarz od Dead Can Dance po Within Temptation po drodze rap i dance, ale głównie to rock i pop. Nie słucham bardzo głośno, nie chcę dudnienia, aczkolwiek bas mile widziany w tym dobrym tego słowa znaczeniu, zależy mi na czystości i dobrej stereofonii. Bardziej zależy mi na jakości, by delektować się muzyką, jednakże nie jestem audiofilem (albo jeszcze nic nie wiem o tym ;) Chciałbym uzyskać dźwięk lepszy albo dużo lepszy od zestawów budżetowych po 1000zl.

Zestaw ma być wszechstronny czyli stawiam na amplitunery. Moi faworyci to Onkyo ts-8150 i Yamaha r-n602, jednakże stawiam na ten pierwszy. Zostaje kwestia kolumn, podkreślam podłogowych (nie chcę podstawkowych) z przednim bas-refleksem z tego względu, że nie ma za dużo miejsca. Kwota maksymalnie do 4tys.

Moje typy do odsłuchania to:

Boston Acustic A250 lub A360

Dali Zensor 5 lub 7

Indiana Line Tesi 560 lub Diva 552

Monitor Audio Bronze 5 lub 6

Polk Tsx33t

Co o tym myślicie? Które najlepiej by się sprawdziły z Onkyo?

https://www.audiostereo.pl/topic/128098-zestaw-stereo-do-65tys/

Jak lubisz szczegółowo to stawiam na yamahę, jak lubisz z dociążeniem to NAD.

Kolumny moim zdaniem Indiana lub Polk. A kieruje mną rock

edit: Onkyo to świetne wzmacniacze ale wyłącznie do techno/trance/electro itp.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Onkyo to świetne wzmacniacze ale wyłącznie do techno/trance/electro itp

Nie zgadzam się. Słyszałem komplet 9070 lub 9050 z podstawkowymi Quadral w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu i przyjemnie jazz brzmiał, elektronika, rock...

Dzień dobry.

Zacznę od elektroniki - wspomniane przez Ciebie dwa modele amplitunerów to podobne pod względem wyposażenia urządzenia, różnice są słyszalne przy bezpośrednim porównaniu brzmienia. Yamaha jest bardziej rockowa, eksponując skraje pasma. Onkyo jest równiejszy, dokładniejszy, bardziej analityczny, szybki. Wybór jest wyłącznie kwestią preferencji brzmieniowych.

Biorąc natomiast pod uwagę odpowiedni model kolumn do Twojego salonu, na pewno sugerowałbym przyjrzeć się polskiej, bardzo dopracowanej konstrukcji Pylon Audio Sapphire 25 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). To moc, świetna dynamika, świeżość i szybkość. To kolumny, które bardzo dobrze współpracują z obydwoma amplitunerami. Drugą opcją jest także polski, trochę jednak droższy zestaw Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). To brzmienie bardziej nastawione na muzykalność, wypełnienie, dociążenie, wybitny w swoim przedziale cenowym środek pasma.

Z marek zagranicznych warte zainteresowania są kolumny Monitor Audio Bronze 6 (http://q21.pl/monitor-audio-bronze-6.html) oraz Dali Zensor 7 (http://q21.pl/dali-zensor-7.html). Monitor Audio stawia na szczegółowość, dokładność, analityczność i szybki, punktowy bas. Dali natomiast oferują bardziej miękkie, wypełnione brzmienie. Bardzo dobrym także rozwiązaniem będą francuskie kolumny Focal Chorus 716 (http://q21.pl/focal-chorus-716.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zostaje kwestia kolumn, podkreślam podłogowych (nie chcę podstawkowych) z przednim bas-refleksem z tego względu, że nie ma za dużo miejsca

jak kolumny nawet z przednim bass-refleksem upchasz przy ścianach czy w rogach pokoju to i tak będzie kicha.One również potrzebują trochę luzu wokół siebie.Jak już postawiłeś na konkretny ampli to najlepiej do salonu i samemu przesłuchać podanych przez ciebie propozycji , może coś sprzedawca poleci jeszcze do przesłuchania.Ja osobiście wolał bym wzmacniacz stereo ale to moje skromne zdanie.Do funkcji sieciowych można kupić np odtwarzacz cd sieciowy lub sam odtwarzacz sieciowy.

Oto mój pokoik. Ogólnie lepsze byłyby kolumny dwudrożne czy trzydrożne?

Pylon audio i Audio academy mają z tyłu wylot powietrza, więc chyba nie za bardzo się sprawdzą...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ogólnie lepsze byłyby kolumny dwudrożne czy trzydrożne

generalnie lepsze są kolumny 3-drożne ale nie zawsze.np w cenie 2 k zł kupisz lepsze 2-drożne niż w tej samej cenie 3-drożne bo na lepszych głośnikach.Zbytnio do tego nie przywiązuj wagi bo odsłuch wszystko może zmienić.

Polk i Indiana dobry kierunek. Polk zagra gęściej, Indiana neutralnie na górze i potężniejszym basem, jeśli dobierzesz dobry mocny wzmacniacz np Pioneer A30. Ze wzmacniaczy z bogatą funkcjonalnością mogę też polecić Polk OMNI A1 - masz tam komplet stacji radia internetowego, łącznie z Trójką i Czwórką, odtwarzanie FLAC, MP3, WAV etc ze smartfona, tabletu, każdego komputera w domu, wejście optyczne z Dolby Digital i bardzo dobre brzmienie - tutaj testy kolegów z forum

http://www.audiostereo.pl/polk-audio_omni-a1_wzmacniacze-stereo-295-5664-2.html

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Do zestawienia z ampli Onkyo TX-8150 polecam kolumny Sounddeco Alpha F1 grają łagodnym, bardzo detalicznym dźwiękiem,

Indiana Line z serii tesi to również ciekawa propozycja dla fanów ciepłego dźwięku z głębokim basem, lecz zachowującym kontrole.

Chciałbym się jeszcze zapytać, co z akustyką mojego pokoju czy jest w miarę ok (podgląd w 7 poście)? Nie znam się za bardzo, a jest to ważne.

Patrząc od strony słuchacza, to na prawo jest grzejnik, okno plus firanki, rolety i kwiatki na parapecie, na lewo na całej ścianie jest kamień ozdobny. Za kanapą jest goła ściana (planuję tam powiesić duży obraz składający się z 5 kawałków), zaś za tv też jest golutka ściana. Na podłodze panele. Jak się rozmawia to nie pogłosu. Myślę, że powinno być ok co do slyszanej muzyki...

Brak pogłosu to bardzo dobra informacja. Dodatkowo dobrze jest ustawić meble w miarę możliwości tak aby zasłonić narożniki pomieszczenia i umieścić coś na ścianach lub w bezpośredniej ich okolicy.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Pomyśl o takim zestawie:

Wzmacniacz Denon PMA-50 oraz Dali Zensor 7

lub zupełnie inaczej Dali Zesor 7 i do tego wzmaciacz strefowy HEOS AMP, z czasem można sobie dokupić Heos link i zrobić sobie multiroom w domu,

Witam, jeżeli zależy Ci na jakości muzyki, wybrałbym wzmacniacz stereo i dodatkowo dokupił jakiś odtwarzacz strumieniowy. Wzmacniacz poleciłbym np NAD C326BEE, może Marantz PM6005 (już inne granie), ale oba zagrają lepiej od wybranych Onkyo i Yamaha (sam mam w domu amplituner kina domowego -bardzo dobrze oceniany w grze stereo- i wzmacniacz stereo i pomimo, że amplituner był droższy, to o wiele gorzej gra od wzmacniacza - ale czasami trzeba samemu się przekonać, żeby wyrobić sobie zdanie, zawsze znajomych zainteresowanych zakupem zapraszam na odsłuch i wtedy są zdziwieni, że są faktycznie różnice). Odnośnie głośników, każdy ma swoje upodobania a ja poleciłbym Tannoy Revolution DC6T (pomimo tylnego bas refleks) i w założonym budżecie po negocjacji powinieneś się zmieścić. Mógłbyś też posłuchać Pylon Audio Sapphire 25 jak i Dali Zensor 5. Twój pokój nie jest duży, więc nie szedłbym w większe kolumny bo efekt odsłuchowy może być nie najlepszy. Sam układ jest w porządku - fajnie byłoby, żeby tylko kolumny od siebie stały co najmniej 160 -180 cm.

Witaj,

Biorąc pod uwagę twoje prefencje budżet oraz pomieszczenie. Polecam zestaw oparty o elektronikę onkyo 8150 jeśli zależy ci na funkcjonalności połączonej z dobrym dźwiękiem lub nad356bee jeśli jednak odsluch muzyki ma priorytet a funkcje sieciowe są ci zbędne. Do tego kolumny tannoy 7.4, dali zensor 7 indiana linę 560 lub magnat quantum 755.

Nie specjalnie przejmował bym się tylnym bass refkexem jeśli kolumna będzie stała 10 cm od ściany a pewnie tyle uda Ci się zrobić.

Ją również nie zgadzam się że stwierdzeniem onkyo tylko do elektroniki. A pma50 gra zdecydowanie gorzej od wspomnianych przezemnie wzmacniaczy.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Oto mój pokoik. Ogólnie lepsze byłyby kolumny dwudrożne czy trzydrożne?

Pylon audio i Audio academy mają z tyłu wylot powietrza, więc chyba nie za bardzo się sprawdzą...

Jeśli odległość miedzy głową a kolumną to np. 2,5m (dużo, dużo więcej niż np. metr) to lepiej 3 drogi, z dużym wooferem. Jeśli chodzi o obecne ustawienie u Ciebie, to sądzę, że masz podbity bas od wzbudzania od ściany za plecami (lub przynajmniej jakieś góry i doliny w tym zakresie).

Pomyśl o takim zestawie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

lub zupełnie inaczej Dali Zesor 7 i do tego wzmaciacz strefowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z czasem można sobie dokupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zrobić sobie multiroom w domu,

Dla czego polecasz te kiepskie kolumny? Mają dosyć wyraźny uśmiech dyskoteki, ze szczególnie podbitą górą pasma (jakieś +6 dB przy 14 kHz). Szrot.

Brak pogłosu to bardzo dobra informacja.

Zdecydowanie popieram. Wyraźny/duży pogłos pomieszczenia to ZUO! (pogłos pogarsza stabilność przestrzeni, czytelność).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Majac te 7 tys kupilbym streamer wzmaka i kolumny , mozna w tej kwocie juz cos fajnego dobrac a pozniej dokupilbym jakiegos fajnego daca ktory by to poskladal w calosc i nadal wyrazu. Do tego czasu i tak graloby to calkiem przyjemnie.Ale to ja,kazdy dziala inaczej.

Też wolałbym wzmacniacz pokroju Nad, Denon, czy jak dokładniejszy dźwięk jak wspomniany Marantz 6005 i do tego odtwarzacz strumieniowy/sieciowy typu dnp 720, 730.

Kolumny wybrałeś sobie bardzo odmienne, bo już nawet nie chodzi o rozmiar np. Dali zensor 5, a model 7 , ale brzmienie np. ciepłe i miękkie IL Tesi 560, a twarde i analityczne MA bronze 5. Zresztą Tesi gra inaczej niż Diva, nie lepiej, nie gorzej, tylko inaczej, a brzmieniu Dali zensor 5 daleko od Dali zensor 7, w cenie Dali 5 jest parę kolumn tańszych, a lepszych.

Generalnie w przedziale cenowym kolumn 2-3,5 tys zł dałeś bardzo skromny wybór, bez jakiegoś wspólnego mianownika.

Pamiętaj, że kolumny dobiera się nie tylko do gustu, ale tego jakim stylem gra wzmacniacz, czy amplituner, żeby nie przegiąć w jakąś stronę.

Gość Junior_AudioMix_Konin

(Konto usunięte)

A może pośpiech jest wrogiem, doskładać i kupić ten właściwy zestaw.

No też bym się do tego skłaniał.

Zależy co się lubi i czy już np. jakieś Onkyo wystarczy.

Z takich wynalazków na szybko to na pewno w cenie 6,5k mamy zestaw Rega Apollo + Brio i trzeba by było znaleźć kasę na głośniki plus kable.

Ale to już granie o niebo lepsze niż jakaś budżetówka.

Ale jak mówię - wszystko zależy od tego, co się szuka w brzmieniu, czy zestaw ma być na "zaraz" i jak duże to pomieszczenie jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.