Skocz do zawartości
IGNORED

interkonnekty rca do pre out, usb dac

Daro_stg

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, zaproponujcie fajny kabelek do połączenia amplitunera yamaha aventage 3010 przez pre out z vincentem 237. Potrzebne 3 metry.

Przy okazji zaproponujcie przewody głośnikowe (6m) do połączenia z focalami chorus 826 - aktualnie mam tanie marketowe i nie są za dobre.

Szukam też kabla usb do podlaczenia dac z laptopem 7,5m

Liczę na dobre pozycje, nie drogie. Wykosztowałem się na wzmacniacz i nie stac mnie na drogie kable. Może uda się dobrać przyzwoite kable w dobrej cenie.

Pozdrawiam

Na oku mam w dobrej cenie przewód głośnikowy Chord Carnival Silverscreen. Co myslicie?

Mam prośbę, powiedzcie mi jak mam zgrać mój system. Fronty mam wpięte w wzmacniacz i podlaczyłem cinchem pre-out wzmacniacza z pre-out amplitunera i nie działą mi.

Powinienem pre-out amplitunera podlaczyć pod jakies wejscie w wzmacniaczu?

https://www.audiostereo.pl/topic/128075-interkonnekty-rca-do-pre-out-usb-dac/

Witajcie, zaproponujcie fajny kabelek do połączenia amplitunera yamaha aventage 3010 przez pre out z vincentem 237. Potrzebne 3 metry.

Na 3 metrowych audiofilskich interkonektach zedrą z ciebie jeszcze więcej niż normalnie zdzierają. Przejrzyj sobie ofertę qed'a. Potrafią kosztować tyle, że na porządnych samoróbkach nie ma wielkich oszczędności. Zwłaszcza, jakbyś sobie zarobił ich airlockowe wtyczki gdzieś, to byłaby elegancja francja.

Przy okazji zaproponujcie przewody głośnikowe (6m) do połączenia z focalami chorus 826 - aktualnie mam tanie marketowe i nie są za dobre.

To kup lepsze marketowe :) Normalne kable głośnikowe w cenie +/-15-25 zł/m to wszystko co jest do szczęścia potrzebne. Kiedyś alphard miał rewelacyjne kable głośnikowe z grubymi żyłami (cały przekrój grubości do wyboru) i konkretną izolacją, ostatnio widziałem już tylko ostatnie sztuki na sprzedaż, ale może coś się jeszcze znajdzie. Przy 6 metrach brałbym grubsze niż 2mm kwadratowe.

Szukam też kabla usb do podlaczenia dac z laptopem 7,5m

Nie daj się chociaż tutaj orżnąć. Maksymalna długość standardowego kabla USB to 5m, ale jeśli jakiś w miarę markowy producent sprzedaje dłuższy, to taki też powinien działać bez problemu. Kup zwykła Hame i pozamiatane.

Na oku mam w dobrej cenie przewód głośnikowy Chord Carnival Silverscreen. Co myślicie?

Że 40 zł/m kabla o grubości 1,6mm to jest robienie z ludzi debili :)

Mam prośbę, powiedzcie mi jak mam zgrać mój system. Fronty mam wpięte w wzmacniacz i podlaczyłem cinchem pre-out wzmacniacza z pre-out amplitunera i nie działą mi.

Powinienem pre-out amplitunera podlaczyć pod jakies wejscie w wzmacniaczu?

Pre-out to jest wyjście z przedwzmacniacza na końcówkę mocy. Z integr to wiem, że atoll ma w swoich wzmakach bezpośrednie wejście na końcówkę mocy. Teoretycznie możesz takie wyjście z przedwzmacniacza włączyć w normalne wejście w swoim wzmacniaczu, ale to generuje dwa problemy. Raz, że dźwięk się degraduje przy niepotrzebnym przejściu przez dwa przedwzmacniacze, dwa, że musisz głośność regulować dwoma potencjometrami, co zapene nie jest najwygodniejsze.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Pierwszy kabelek ten 3 metrowy odpada, bo z tego co widze to wzmacniacz Vincent nie ma wejscia na koncowke mocy ( tzw. amp - in lub by - pass) bo chyba tak kombinujesz tj. fronty (kolumny) do końcówki , natomiast ampltuner steruje Vincentem przez pre-out i on ma podłączone pozostałe kolumny kina domowego. Niestety nie ma jak tego podłączyć. Brak tego wejscia we wzmacniaczu.

Natomiast kabelek do kolumn to sprawa indywidualna. Pożycz jeśli to możliwe i posłuchaj kilku kabelków. Dowiesz się czy zmiany są istotne i idą w dobrym kierunku, czy słyszysz różnice, bo może się okazac, że tak jak Ujemny, nie słyszysz różnicy i po co wydawać niepotrzebnie kasę.

Pierwszy kabelek ten 3 metrowy odpada, bo z tego co widze to wzmacniacz Vincent nie ma wejscia na koncowke mocy ( tzw. amp - in lub by - pass) bo chyba tak kombinujesz tj. fronty (kolumny) do końcówki , natomiast ampltuner steruje Vincentem przez pre-out i on ma podłączone pozostałe kolumny kina domowego. Niestety nie ma jak tego podłączyć. Brak tego wejscia we wzmacniaczu.

jak podlacze kabelek rca pre out w amplitunerze do jakiego wejscia we wzmacniaczu to nic się nei stanie? Kurcze kupując ten wzmacniacz bylem przekonany ze jak podlacze pre-out wzmacniacza z pre-out amplitunera bedzie wszystko ok a teraz widze mialem kupic wzmacniacz z wyjsciem main in :(

Czy się nic nie stanie? Tego nie wiem, ale nie łączyłbym tego w ten sposób.

Trochę szkoda, bo wykosztowałeś się...

Zły jestem i załamany, miało być i kino i stereo ;( Na złość w tv i dekoderze nie ma nawet wyjscia audio w postaci rca tylko optyk....

może ktoś zna sposób jak to zjednać?

Pre-out to jest wyjście z przedwzmacniacza na końcówkę mocy. Z integr to wiem, że atoll ma w swoich wzmakach bezpośrednie wejście na końcówkę mocy. Teoretycznie możesz takie wyjście z przedwzmacniacza włączyć w normalne wejście w swoim wzmacniaczu, ale to generuje dwa problemy. Raz, że dźwięk się degraduje przy niepotrzebnym przejściu przez dwa przedwzmacniacze, dwa, że musisz głośność regulować dwoma potencjometrami, co zapene nie jest najwygodniejsze.

U mnie ten sposob nie dziala i nie wiem dlaczego

Że 40 zł/m kabla o grubości 1,6mm to jest robienie z ludzi debili :)

Dostałęm ten kabel w cenie 20zl za metr, także mysle dobra cena jak za Chord Carnival Silverscreen. Gra lepiej ale czuje jeszcze niedosyt. Vincenta z laptopem mam połączone kablem jack - cinch za 10zl i myśle ze jak kupie dobry usb a b 7,5 metra bedzie jeszcze lepiej.

Pod uwage biore przewód lindy za 190zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Supra kosztuje jeszcze raz tyle i to chyba bez sensu tyle kasy ladowac w cyfrowy kabel

Ukryta Zawartość

Vincenta z laptopem mam połączone kablem jack - cinch za 10zl i myśle ze jak kupie dobry usb a b 7,5 metra bedzie jeszcze lepiej.

Co? :D

No ja myślę, że DAC w tym vincencie jest lepszy niż najgorszy możliwy DAC - w laptopie...

To jakiś cud, że udaje ci się tego słuchać w ogóle...

Ukryta Zawartość

Nie lepiej taki za 40 zł?

Ukryta Zawartość

Co? :D

No ja myślę, że DAC w tym vincencie jest lepszy niż najgorszy możliwy DAC - w laptopie...

To jakiś cud, że udaje ci się tego słuchać w ogóle...

Ukryta Zawartość

Nie lepiej taki za 40 zł?

Nie mam porównania, dlatego udaje mi sie "tego" słuchać, ale nie jest źle naprawdę. Ja jestem taki , że jak mam wydać 40zł na kabel to zastanawiam się czy lepiej nie dołożyć i mieć lepszy. Nie lubię kilka razy tego samego przedmiotu kupować w stylu od najtańszego do najlepszego, uderzam od razu w dobry albo bardzo dobry. Wolałbym ten hama za 40zł, ale nie mam pewności czy bedzie to samo grać jak lindy, który jest droższy o 150zł. Ta kwota ma mały procent w tym wszystkim co wydałem, stąd te rozterki.

Powiedz mi na czym opierasz swoje argumenty?

Ukryta Zawartość

Powiedz mi na czym opierasz swoje argumenty?

Ale odnośnie czego? Połączenia analogowego vs połaczenie cyfrowe między laptopem a wzmacniaczem/DACem we wzmacniaczu?

Czy odnośnie wyższości tańszego kabla USB nad droższym kablem USB?

Mam nadzieję, że pierwszego nie muszę tłumaczyć, natomiast to drugie na forum audiofilskim zawsze z radością powtórzę :)

Kabel USB, służy do transmisji cyfrowej, jeśli działa, to działa, nie ma stanów pośrednich, nie może działać lepiej lub gorzej. Albo działa albo nie. Jeśli kabel za 40 zł działa to nie da się jakości tego działania poprawić w żaden sposób. Nie ma żadnego uzasadnienia, dla wyższych cen kabli.

Ale odnośnie czego? Połączenia analogowego vs połaczenie cyfrowe między laptopem a wzmacniaczem/DACem we wzmacniaczu?

Czy odnośnie wyższości tańszego kabla USB nad droższym kablem USB?

Mam nadzieję, że pierwszego nie muszę tłumaczyć, natomiast to drugie na forum audiofilskim zawsze z radością powtórzę :)

Kabel USB, służy do transmisji cyfrowej, jeśli działa, to działa, nie ma stanów pośrednich, nie może działać lepiej lub gorzej. Albo działa albo nie. Jeśli kabel za 40 zł działa to nie da się jakości tego działania poprawić w żaden sposób. Nie ma żadnego uzasadnienia, dla wyższych cen kabli.

Pozwolę sobie wkleić cytat z podobnego tematu:

Co znaczy, ze działa? W którym miejscu ja napisałem, że nie będzie działać?

Przy 7.5m radził bym Ci sprawdzić z jaką prędkością działa co CI pokaże ile błędów jest w transmisji i ile Twojej muzyki nie dociera do Twojego DACa wcale.... Może masz szczęście i będzie działał zgodnie ze standardem ale niestety z doświadczenia przy 7.5m (ponad 100% ponad limit standardu USB 2.0) raczej w to wątpię.

Dla przypomnienia USB w przypadku przesyłu audio nie ma korekcji błędów (jest tylko wykrywanie błędów). Te pakiety, które przychodzą i ich CRC się nie zgadza zostają odrzucone (skasowane) i nie ma w standardzie USB wbudowanego mechanizmu korekcji błędów (ponownego przesłania ramki).

Więc w praktyce wygląda to tak. Niskiej jakości kable 7.5m da Ci dwa warianty - albo po prostu tracisz część muzyki, czyli pogarszasz jej jakość poprzez utracone ramki z danymi albo wariant drugi jeżeli implementacja USB w Twoim DACu (nie mieszać ze standardem USB) ma wbudowaną korekcję błędów to wprowadzasz jitter czy też, jak wolisz, niezgodności czasowe, ponieważ uszkodzone ramki z danymi muszą być przesyłane ponownie i powodują wspominanie rozbieżności czasowe w strumieniu audio przychodząc nie w kolejności, w której powinny hamując cały proces i powodując właśnie jitter (bufor wbrew temu co niektórzy myślą oczywiście nie pomaga w efekcie końcowym a jedynie umożliwia w ogóle zaistnienie całego procesu korekcji błędów, bez którego nie było by gdzie przechowywać otrzymanych ramek w oczekiwaniu na zagubione) .

Także odpowiadając na Twoje pytanie - działać może działa ale z USB raczej ma to nie wiele wspólnego a tym samym z dobrym odtwarzaniem muzyki po tym standardzie.

Oczywiście można się kłócić, że muzyka przecież gra, więc w czym problem ale ja jednak wole jak moja muzyka gra w 100% tak jak była zapisana na nośniku / w kontenerze oraz jak początek gra przed końcem ;)

Pozdrawiam

Jestem ciekaw co dopowiesz na to, bo ja mam mętlik w głowie

Pozwolę sobie wkleić cytat z podobnego tematu:

Jestem ciekaw co dopowiesz na to, bo ja mam mętlik w głowie

To są czyste bzdury :)

Nie ma takiej opcji, żeby było jakieś tracenie danych. Jeśli jest jakieś tracenie danych, to zwyczajnie są przerwy w muzyce. Albo gra, albo nie gra. To jest cyfrowa transmisja danych, tutaj, jeśli wystąpi najmniejszy błąd to cała paczka danych przestaje być zrozumiała dla urządzenia i jest przerwa. Słaba jakość kabla USB spowoduje co najwyżej, zmniejszenie prędkości transferu danych, co i tak przy przesyle danych audio ma małe znaczenie bo jest to mały tansfer. USB 2.0 przesyła około 30 Mb/s, a muzyka w standardzie CD wymaga transferu na poziomie 1,4 Mb/s, czyli ponad 20 razy mniej.

No i po drugie koleś w ogóle nie rozumie jak działa asynchroniczny transfer. Przecież tu cały bajer polega na tym, że odtwarzanie danych przez DAC i przesył danych do DACa odbywają się całkowicie niezależnie. DAC pobiera sobie dane z bufora w tempie swojego wewnętrznego zegara w związku z tym jest całkowicie niezależny od wszystkiego. Strona przesyłu danych dba tylko o to, żeby się bufor nie opróżnił, a nie opróżni się, jeśli nie nastąpi ponad dwudziestokrotny spadek prędkości transferu. DAC w zależności od rozmiaru bufora może dostawać dane z np. 10 sekundowymi przerwami, w ilości np. 2MB/s co 10 sekund. pozostałe 9 sekund w ogóle nie musi być żadnej transmisji danych, i co będzie jitter wtedy? :)

Ukryta Zawartość

Polecam zobaczyć jak kompromitują się audiofile w tym temacie.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.