Skocz do zawartości
IGNORED

Szerokopasmowy głosnik Visaton B200

Barthuss

Rekomendowane odpowiedzi

===> misiomor "Do tego dochodzi jak najbardziej uzasadniona niechęć niektórych Polaków do niemieckiego"

Jeśli w jakikolwiek sposób uraziłem Twoje uczucia, naruszyłem Twoje niezbywalne dobra historyczno–patriotyczne umieszczając linki do stron w j. niemieckim to bardzo Cię przepraszam.

===>misiomor "więc wybór niemieckiego przed angielskim jest cokolwiek dziwny (chyba że ktoś chce jechać do reichu jumać radia samochodowe)."

Nie bardzo rozumiem dlaczego obrażasz swoimi posądzeniami ludzi którzy uczą się j. niemieckiego. To obraźliwie i nie godne Polaka!

===> misiomor "dlatego prosiłem o ostrzeżenie przed zamieszczaniem linków do stron niemieckojęzycznych"

A dlaczego musimy się dostosowywać do Ciebie, czy nie dostrzegasz grożącej paranoi, za chwilę pojawi się ktoś komu nie pasują linki do stron: czeskich, rosyjskich, szwedzkich, ... w dowolnym innym języku. W twoim wypadku wystarczyło popatrzeć do jakiej domeny jest link, trudno też oczekiwać że forum Visatona będzie w innym języku niż niemiecki.

Wszystkich czytających wątek przepraszam za mail nie na temat, proponuje też aby skupić się na tym co ktoś ma do przekazania a nie w jakim języku to robi.

Podzrawiam

Do krisabc:

Jeżeli ktoś ma coś do przekazania po niemiecku, to 90% albo i więcej użytkowników tego forum będzie miało problemy ze zrozumieniem, a niektórzy nie lubią tego języka i mają do tego prawo.

Przepraszam za moje sformułowanie, może mnie trochę poniosło.

Do darkul:

Mieszkałem jakiś czas w Szwecji a konkretnie w Uppsali (stypendium) i nie miałem żadnych problemów z porozumiewaniem się po angielsku

Niektórzy nie lubia języka angielskiego i mają do tego prawo bez wzgledu na to ile procent użytkowników forum go zrozumie a ile nie (i jesli ktos zamieszcza linki w tym języku to musi miec swiadomosć że 90% uzytkowników go nie zrozumie).

Prosze się dostosowac i zamieszczać linki wyłącznie w jedynie słusznym i zrozumiałym dla Misiomora języku. Jeszcze troche egocentryzmu i bedzie można z niego zrobić oś kuli ziemskiej :)))

PS. jeszcze raz zwracam uwage że "Visatonowcy" nie stosują do B200 wysokotonowych "dopalaczy". A tam na skraju pasma widać niezłe wertepy. Głośnik jest chyba sporo tańszy od Fostexów? Jednak teraz mam watpliwości, bo za jego cenę chyba mozna zrobić już przywoity układ 2 drożny? Czy naprawdę korzyści z pełnopasmowości (która jest taka pełna ale nie do końca najlepsza) są takie wyraźne?

Szerokopasmowce mają to do siebie, że odtwarzają wszystkie podzakresy gorzej niż głośniki wyspecjalizowane do konkretnego pasma. Są tacy którzy coś tam usłyszeli że zwrotnice kaszanią fazę itp. i odrzucają zwrotnice jako takie akceptując 10g Mms w głośniku używanym do przetwarzania wysokich. Z deszczu pod rynnę.

Ten Visaton mógłby się jednak całkiem nieźle nadać do zwrotnicy subtraktywnej - pozwala toto osiągnąć koherentność czasową przy filtrze wyższego rzędu zastosowanym dla tweetera (coby się nie palił i nie przesterowywał), ale jest do zrealizowania tylko w zwrotnicach aktywnych, wskazane jest też zastosowanie dwóch średniotonowych (szerokopasmowych) w d'Appolito.

BTW - zwrotnica subtraktywna mogłaby zdziałać cuda w układzie dwa Mangery w d'Appolito oraz wstęga MHT12 między nimi. Problemem mogłoby być tylko modelowanie roll-off wstęgi na układach typu sallen-key (3rd order?), tak czy siak mielibyśmy koherentność czasową bez przesterów gwizdka i jednocześnie znacznie poprawioną w stosunku do pojedynczego Mangera kierunkowość w płaszczyźnie poziomej.

PS. Wśród wszystkich języków niemiecki zajmuje w Polsce pozycję szczególną, w końcu nikt inny nie wybił tylu Polaków, ja nie próbuję o tym zapomnieć ani tym bardziej zmuszać innych do zapomnienia w imię "wspólnego europejskiego domu pod pikelhaubem"

• Redaktorzy

Misiomor: Niemiec mógłby się spierać z Ruskiem nt. skuteczności działań eksterminacyjnych. Anyway, ja cię przepraszam bardzo, ale takich bredni dawno nie słyszałem. Osobisty resentyment (wyrażający się w postaci wstrętu do odp. języka) może mieć bezpośredni uczestnik wydarzeń, np. moja matka ktora brała bezpośredni (jakkolwiek bierny) udział w pacyfikacji Powstania. Chociaż w tym wypadku brak sympatii powinien dotyczyć brygady Kamińskiego, gdzie bynajmniej nie niemiecki język był w użyciu. Ty natomiast wyrobiłeś sobie jakiś pogląd na bazie ideologii i hop-siup - już nie odpowiada ci język niemiecki? A Anglicy to tacy święci? Pomyśl o Jałcie.

przy okazji wypowiedzi jozwy,

chcialbym sie zapytac dlaczego moj wpis zostal usuniety w tym watku.

Co prawda nie byl tak tresciwy, ale w swojej wymowie nawiazywal do w/w konkluzji.

Pytam, bo ciekawy jestem czy to z pobudek ideologicznych (cenzura), braku zrozumienia moich intencji (zrozumiale), czy tez technicznych problemow.

Zeby bylo jasne, nie mam pretesji bo nie rozpisalem sie zbytnio, ale ciekawy jestem mechanizmow rzadzacych forum.

pozdrawiam

T.

P.S.

Watek zaczyna nadawc sie na bocznice.

Do jozwa maryn:

Jest niejaka rożnica między napadnięciem kogoś a niechęcią przyjścia z pomocą. Ja z Niemcami bratał się będę jak zrekompensują nam szkody wojenne. W chwili obecnej to oni próbują wymusić na nas rekompensatę ich szkód.

To mój ostatni wpis na tematy niemerytoryczne w tym wątku.

Pozdrawiam

>Misimor

Ty się nie czepiaj niemca tylko czerwonych komuchów i towarzyszy sovietskich!

Nasze towariszczi olali temat[w końcu poco nam były zatargi z bratnim NRD'owskim narodem],a sovieci upierdolili temat pomocy dla nas w ramach Plan Marschalla!

Ja w kwestji kasy od niemców nic nie wiem i mnie to nieinteresuje.

Prędzej uczepił bym sie wymienionych błaznów historii i skorumpowanej lewicy.

Coś się czepiasz....

Panowie, basta !

Ciekawie nam się na poczatku rozwijał ten wątek ale jestem zadziwiony jak łatwo ulegacie takiej typowo polskiej gadaninie - paplaninnie, bez urazy.

Jeżeli chcecie sobie podyskutować o martyrologii Narodu Polskiego to osobiście polecam bocznicę.

"Gdzie dwóch Polaków tam 3 zdania" - to lubię ;-)))))))))))))))))))))))

Czy ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe wnioski odnośnie głośników szerokopasmowych ?

Taaaa... co to jest ta zwrotnica subtraktywna? I dlaczego ją stosowac akurat z Mangerem?

Poza tym że jest on drogi - na oko 4 razy droższy od Visatona B200. To wogóle po co szerokopasmowiec w układzie z założenia 2droznym i do tego D'Apolito gdzie cięcie musi być niskie? Miałby w tym układzie jakąś przewagę nad głosnikami nisko-średniotonowymi?

pozdr.

Misiomor - pikelhauba? to chyba czasy z początku ubiegłego stulecia przypominasz. Historycznej czkawki nie mozna mieć tak długo - przykład najpopularniejszy Polski samochód "narodowy" = Volkswagen :))) To dopiero mozna mieć odruch wymiotny - wiesz kto i kiedy budował jego zakłady ;)

Zwrotnica subtraktywna to taki chytry układ w którym:

- aktywnie filtrujemy tweeter np. 3rd order

- sygnał taki jak idący do tweetera filtrujemy dodatkowo filtrem 2nd order (lub innym) modelującym jego roll-off i odejmujemy od sygnału wejściowego (analogowo). Różnicę zapodajemy na końcówkę midwoofera.

W ten sposób sygnały sumują się z powrotem akustycznie i mamy koherentmość czasową a gwizdek jest filtrowany wyższym rzędem. To jest oczywiście zbyt piękne żeby mogło tak sobie po prostu działać. Niestety jak przemodeluje się charakterystykę tego co idzie na woofer to dostaniemy zbocze 1st order na dodatek z górką tym wyższą im wyższy rząd filtru gwizdka (4.5dB dla 3rd order). Z tego powodu midwoofer powinien sięgać jak najwyżej żeby jego kręcenie fazy w okolicach roll-off nie wygenerowało dużej kaszany. Dlatego też wskazane jest d'Appolito, jak damy klasycznie TM to może się okazać że np. 10 stopni powyżej osi mamy dużą górkę powyżej podziału. Ważne jest oczywiście zgranie czasów dolotu.

Dlaczego Manger i taka zwrotka? - ma on denne własności kierunkowe a wysokie też nierewelacyjne - wstęga mogłaby przejąć jego obowiązki powyżej 4k a koherentność czasowa jest warta grzechu.

PS. Charakter Niemiaszków nic się nie zmienił - zobacz jaka kara KE ich spotkała za deficyt ponad 3%, ciekawe co by było jak by np. Portugalia spróbowała czegoś takiego. Do fanów dojczwagena nie należę, wiem jak to pewien wielki socjalista i wegeterianin budował zakłady VW i zbierał przedpłaty i co za swoją kasę Niemiaszki dostali.

===> Barthuss

Po dosyć szczegółowym sprawdzeniu tego co jest w internecie na temat B200, wnioski są takie:

dobry a nawet bardzo dobry głośnik, wsadzany do wielu typów skrzyń - firmowe visatonu, Jeriho, Fidelio, Singular. Ciekawy art. na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Pora faktycznie chyba odświerzyć wątek bo informacje ciekawe...

Ukryta Zawartość

B200 kosztują 449,-PLN.

Solo 50 w całości kosztują 2499,-PLN para.

Zrobione samemu wyjdą pewnie ok 1500,-PLN para na bazie prostych skrzynek bez udziwnień.

W tym przedziale cenowym trudno o konkurencję... Potrzeba tylko "żwawej" lampy i mnóstwo czasu na słuchanie ulubionych płyt !

Ukryta Zawartość

Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie czy taki szerokopasmowiec zagra podłczony do mocnego tranzystora. Obawiam sie ze nie , ale nie wiem dlaczego. Napewno ktoś z Was rozwieje me wątpliwości,

Pozdrawiam,

Wojtekitek

Słuchałem Visatona w Audiopunkcie. Ale tam jest chyba wersja przedprodukcyjna, bez fazowania skrzyni, ale prawdopodobnie dźwiękowo tożsama z SOLO50.

Jako pierwszy podłączony został wzmacniacz lampowy na EL84 (2x15 W). Doskonała mikrodynamika, detaliczność, szczegółowość (słychać było wszystko, co w studiu się dzieje) przestrzeń, wokal, równowaga w całym paśmie (pomijając brak najniższego basu), góra dźwięczna i nie brakowało jej, choć z wykresu charakterystyki można by dojść do wniosku, że góry nie będzie za dużo. Niestety wzmacniacz nie dał rady basowi. Po prostu najniższego basu nie było :-(

Jako drugi podłączony został Sugden. Tu basu było tyle, że można było go zbierać wiadrami ;-) i był ‘tłusty’. Ale średnica była za ciepła, mniej detaliczności i mikrodynamiki, góra przygaszona.

Następnie podłączony został wielki wzmacniacz firmy CAV, (chyba ma przedwzmacniacz na lampach). Tu było basu mniej niż na Sugdenie, chyba tyle ile być powinno ale był on suchy. Dźwięk generalnie chodny, analityczny, ale nie dorównywał smaczkom, które pojawiły się przy lampie.

Odnoszę wrażenie, że są to kolumny do mocnej lampy. Są w Audiopunkcie Amplifony, ale ich nie słuchałem.

Warto posłuchac tych Visatonów, myślę że mogą być konkurencją dla droższych od nich zestawów.

Ukryta Zawartość

post-6269-100007125 1170268957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na stronie visatona jest plan obudowy kolumn "solo 50" w dwoch wersjach z ringiem tak jak na zdjeciu powyżej i bez ringu. Czy może ktoś obeznany powiedzieć jaki ten "ring" może mieć wpływ na dzwięk? Zastanawiam się ponieważ z punktu widzenia DIY, budowa kolumny bez ringu jest prostrza (czyt. tańsza)

Pozdrawiam

słuchałem ale nie w Audiopunkcie i uważam je za wyśmienite kolumny, przestrzenny, dynamiczny dzwięk, nawet rozważałem ich zakup ale trochę duże i nie bardzo pasujące do mojego pokoju. Poza tym lubię dłubać i nie ma to jak DIY.

• 1 miesiąc później...

Odswiezam temat, poniewaz na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) promocja i B200 kosztuje tylko 379zl . Sluchalem Visatona SOLO 100 na tym glosniku i bardzo mi odpowiadal. Czy szerokopasmowce w obudowach typu SOLO 100, SOLO 50 moga zagrac w malym pokoju ( 9m2) ?

Ukryta Zawartość

No to tak dla zachety jak wyglada stworzenie SOLO 100 www.ecliptic.ch/ thu/Solo100.html . Ponizej zdjecie SOLO 75.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze raz link pokazujacy budowe kolumn krok, po kroku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) thu/Solo100.html

Ukryta Zawartość

Wiedziałem że w końcu temat trafi na podatny grunt... To najlepsze głośniki w swojej klasie i duzo wyższej, tak naprawdę z umiejetnie skomponowanym torem lampowym można jóż mówić o HI-......

- lepiej nie kończę, bo dla niektórych TOP zaczyna się od braku w porfelu przynajmniej 30.000PLN albo dużo lepiej ;)

Wczoraj wieczorem dotarły do mnie przetworniki B200. Pomyślałem że warto spróbować, majątku nie kosztują. Za jakiś czas postaram się zrobić prostą obudowę do nich (SOLO 50 ) i zobaczymy jak to zagra z GC.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.