Skocz do zawartości
IGNORED

Szerokopasmowy głosnik Visaton B200

Barthuss

Rekomendowane odpowiedzi

Zaintrygowany brzmieniem konstrukcji Solo 50 na tegorocznym AS otwieram nowy watek na ten właśnie temat. Solo 50 to 50litrowa konstrukcja bass-refleks - a sądząc po lekturze projektów Visaton jeszcze ciekawszy może być Solo 100 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli linia transmisyjna w objętości czynnej 100 l. Bardzo ciekawa według mnie konstrukcja która powinna wyeliminować wiele z ewentualnych braków Solo 50.

Jakie sa wasze opinie na temat aplikacji oraz brzmienia głosnika B200 oraz relacji jego możliwości do Lowther`a, Fostex`a? Moim zdaniem porównanie wypada dosyć zaskakująco w relacji do ceny...

Ukryta Zawartość

Tak poglądowo :

[obrazekLUKASZ-206509_1.jpg] [obrazekLUKASZ-206509_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3993-100001826 1170261318_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta konstrukcja opisana jest na stronie producenta, to coś podobne do tl to rezonator Helmholtza, tłumi w okolicy 60Hz.

W tej konstrukcji jest także układ korygujący charakterystykę głośnika w zakresie wysokich tonów, co ciekawe pytałem o ten układ pana w koszulce z logiem firmowym na AS i twierdził, że nic takiego tam nie ma:)

-> Krisabc

Grało świetnie, płynnie i dynamicznie z fajną przestrzenią. Z dobrą lampą niewielkiej nawet mocy (single ended?) będzie super.

Ale Panowie z obsługi chyba do końca nie podzielali pozytywnego nastawiania słuchających do tych kolumn...

No i chyba pomylili się z efektywnością zestawu (podali 96dB a jest 88dB).

Najprawdopobniej wolą konwencjonalne zestwy Visaton na membranach Alu ;-)))))))00

Zależy z jakim Fostexem porównywać , ale moim zdaniem grało fajniej niż u Voice`ów na fostexach.

A cena? 699,-PLN za jeden przetwornik szerokopasmowy hi-end to nie jest dużo.

Jak zrobisz sobie całość z fajnie wykończonymi skrzynkami (np. w obudowie solo 100) to zamkniesz się w 2500,-PLN. Za te pieniądze - koniec świata !

Bez zwrotki (schodek 6dB na baffle step) to ten sprzęt równowagi tonalnej raczej nie załapie, chyba że w in-wall, aczkolwiek wtedy będzie problem ze skierowaniem ich na miejsce odsłuchowe, co jest konieczne ze względu na ich kierunkowość - może obudowa o podstawie trójkąta prostokątnego ustawiona w rogu?

Oglądałem plany i zwrotnice na stronie producenta. Projekt wyglądają zachęcająco. Kompletny zestaw niezależnie czy większych kolumn czy mniejszych kosztuje 2600 chyba podają cenę brutto za to skrzynie do modelu 100 robione przez fachowca w naturalnym fornirze mogą kosztować nawet i 2000zł. Pomimo, że same głośniki są tanie to cały projekt profesjonalnie zrobiony może dość słono kosztować zakładając że trzeba kupić porządne kable i się nabiegać.

-> misiomor

Dokładnie jest taki projekt Visatona do ustawienia w rogu pokoju na podstawie trójkąta...

A tak wogóle zwrotnica istnieje raczej minimalistyczna nie licząc układu linearyzacji impedancji RLC.

Z tymi kosztami to można zejść w dół, bez obawy - a obudowę można wykonać samemu, to nie jest znowu taka sztuka, a kable i elementy pasywne oczywiście muszą być dobrej klasy,ale to nie taki znowu majątek.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym głośnikiem w praktyce ? Jak oceniacie projekty oferowane przez Visatona na B200?

Właśnie znalazłem projekty na stronie Visaton, z pierwszego przyjrzenia widzę filtr typu ok. 6dB schodek na 750Hz dla tego trójkąta do rogu pokoju (Solo Eckbox) oraz 12dB schodek na 5kHz (??!?) z układem LCR osłabiającym 900Hz w Solo 50. Morał z tego jest taki, że chciałbym wiedzieć jak było mierzone SPL samego głośnika. Jeżeli na infinite baffle, to efektywność się nie zgadza, jeżeli w obudowie z wąską ścianką, to w kolumnach przekompensowali. Kupy się to dla mnie nie trzyma. Jeżeli cokolwiek bym na tym sprzęcie robił (na pewno nie dla siebie), to bez pomiarów ani rusz, jak zwykle zresztą.

No to do zakupów

Ukryta Zawartość

Cholera,noc z głowy,o niczym innym już nie myślę.

:))))))))))))))

Ukryta Zawartość

Ten głośnik - tak na pierwszy rzut oka - ma silnie podniesioną charakterystykę przenoszenia juz od tonów srednich. Więc prawdopodobnie pracuje z układem rezonansowym w szeregu który odejmuje mi nieco efektywności w wyższym paśmie. Tak więc zwrotnica jest niezbędna.

Głosnik ma wysokie Qts - nadaje się do obudowy TL. Jeżeli wersja 100 ma obudowę TL to może być dość atrakcyjna propozycja. TL za ok. 2500zł. to chyba nie jest drogo?

pozdr.

2500 zł to tanio albo i bardzo tanio w szczególnosci że projekt jest sprawdzony ale pod warunkiem że wykona się skrzynie samemy bo inaczej mając w perspektywie wydanie ok 5000zł mozna typować trochę opcji na fajniejsze kolumny.

Miś - Grelton za obudowy do VIB 130 AL chciał 1100zł. Obudowa do B200 ma objętość podobną do VIB 2 i podobne skomplikowanie. Nie sądze żeby kosztowała więcej. Ale jeśli tak to za ok. 500-600zł. mozna ją zrobić ze sklejki u stolarza.

Nie wiem czemu prognozujesz takie koszty???

Cewki Visaton ma nie takie drogie, a jeśli chcesz to możesz kupić tańsze a nawet solidniejsze w Dexonie. Kable kosztować będą jakieś 10 - 16 zł. terminal - powiedzmy że 20. Masz więc np. 300-400zł. na zwrotnice 1400zł na głosniki i 80 na inne pierdoły plus 600 na obudowy - wychodzi jakieś 2400zł. A mioże być i mniej.

Policz jeśli cos pominałem. Te obudowy naprawdę nei muszą być oryginały Visatonowskie w super okleinie. Nie wiem skąd taka przepaść cenowa Ci wyszła. I praktycznie tylko za obudową musiałbys się nachodzić i pokombinować. Resztę kupisz w Visatonie i Dexonie - wysyłkowo (Dexon liczy przesyłke normalna paczką wiec opłaca się kupować nawet drobiazgi).

pozdr.

-->Frank, to odpuszczasz sobie tanią sztuczkę na monacorach? :)

A tak do reszty ekipy(Ekipy), to czy wszelkiego rodzaju filtry ( układy kompensacyjne ), przy konstrukcjach jednogłośnikowych powinno się nazywać zwrotnicami?

Pytam się, bo zielony jestem w tym temecie, a nazewnictwo niestety jest dla mnie nieomal obce....

Wracając do ceny, chodziło mi raczej o cene w PL, rozpiętość mizerna - od 693 do 699 zł,

ceny w DE od 549zl do 636 zl (129,00 do 149,00 EURO).

Spora marża w PL ;-))

W nr 1/2004 Hobby HiFi jest dokładny art. na temat Solo 100. Jest troche inna zwrotnica/filtr, wiecej pomiarów itd.

Mam ten nr. jesli jest ktos chętny na skany to nie ma sprawy.

Do Qubric:

"Ten głośnik - tak na pierwszy rzut oka - ma silnie podniesioną charakterystykę przenoszenia juz od tonów srednich. Więc prawdopodobnie pracuje z układem rezonansowym w szeregu który odejmuje mi nieco efektywności w wyższym paśmie"

Chcesz dać obwód rezonansu równoległego w szereg z głośnikiem? Trudno będzie uzyskać płaskie tłumienie w szerokim paśmie. Ja tam wolałbym filtr schodkowy (L równolegle z R).

IMHO charakterystyka głośnika była mierzona na odgrodzie o małej szerokości i osłabienie niskich może po części (6dB) wynikać z baffle step obudowy. Efektywność liczona z Fs, Qes i Vas wynosi 0.76%, a więc powinna być rzędu 92 - 93 dB/2.83V/1m na infinite baffle. Na SPL podanym przez Visatona jest 86dB = 92dB - 6dB na 200Hz. Wynikałoby z tego że w obudowie o małej szerokości filtr schodkowy powinien mieć 10dB tłumienia wysokich, a na IB powinno być 4dB, z kolei w rogu pomieszczenia niskie powinny ulec wzmocnieniu, więc może w ogóle obejdzie się bez filtru. Tak czy siak ja bym przebzykał ten sprzęt choćby szumem tercjowym i miernikiem SPL i dopiero potem dopasowywałbym filtr.

Jeszcze do kosztów budowy całych zestawów :

- Koszt głosników to 1400,-PLN, tak jak pisze Qubric nie trzeba dalej szaleć jeżeli chodzi o całą resztę, tj elementy pasywne w prostej przecież zwrotnicy nie będą kosztowały majątku, do tego kable, terminale, wytłumienie i kolce. całość

-> Krisabc

Jeżeli nie sprawi Ci problemu to tez poprosze o skany artykułu o Solo 100.

do 300,-PLN. Obudowę jak wykonasz samemu (łącznie z nałożeniem formiru) zrobisz za ok 600-700 PLN.

->Misiomor

Sądzisz ze nie gotowy projekt Visatona nie koniecznie musi być trafiony na 100% ?

Mnie wydaje się że właśnie składaczom kolumn DIY najlepiej opłaca się złozyć kolumny z gotowego opracowanego projektu, jezeli nie mają fizycznej możliwości wykonania pomiarów

Qubric

Zapytałem stolarza do którego mam zaufanie powiedział, że jak ma zrobić prefekt to za skrzynie skasuje 1200zł (bo wyjdą dwa arkusza płyty itp.)+ okleina jeżeli naturalna może kosztować 400-500zł (winylową położył by za 100 zł bo ma jakieś spady po ostatniej robocie) reszta to koszty włase transport kable kolce itp. Oczywiście się nie targowałem bo do decyzji jeszcze daleko - a estetyka jest dla mnie bardzo istotna.

Po drugim przyjrzeniu te konstrukcje Visatona podobają mi się nieco bardziej (choć ten Eckbox może być nieco przekompensowany), ale jeżeli robiłbym samemu, to tylko z pomiarami.

Jeżeli chodzi o gotowe kostrukcje, to już widziałem sprzęty oferowane przez poważne firmy, liczone według podręcznikowych wzorów, bez kompensacji baffle step i z kompletnie niezgranymi fazami. Visaton takich błędów nie popełnia, choć do paru ich konstrukcji miałbym pewne zastrzeżenia. Dlatego każdemu audiofilowi z zacięciem do DIY polecałbym nabycie chociaż miernika SPL (w Polsce niestety trudno kupić, Radio Shack w hameryce ma, cena - 90 CAD, sam kupiłem w promocji za 50) oraz płyty z szumem tercjowym w celu chociaż weryfikacji gotowych projektów i ew. modyfikacji. Taki wydatek opłaci się znacznie bardziej niż np. kabel sieciowy za 1000PLN.

Igod – do tuby? Wydaje mi się ze on ma za wysoka dobroć do tuby.

Miś – jakie dwie płyty? MDF jest sprzedawane w arkuszach chyba ponad 2.2 na2,4 metra. Powinien wystarczyć jeden (cena ok. 180-250zł.)

Obudowa Solo 100 jest przekombinowana. - ten podział ściany przedniej i ring pod głośnik – to może być problem. Ale przecież nikt nie zmusza do stosowania takiego kształtu. Prosta obudowa z fazowanymi krawędziami i podfryzowaniem pod głośnik powinna też ładnie wyglądać. Metr kwadratowy sklejki kosztuje 60-80zł. Więc tak na oko nawet ten materiał będzie kosztował ok 360zł. Nie liczyłem tego ale policz ilość potrzebnego materiału i wszystko będzie jasne.

Elementy zwrotnicy nie są duże i nie wiem czemu ten kit kosztuje 2500zł. chyba że w cenie zawiera jakieś elementy obudowy (np. ten ring pod głośnik albo części przedniej ściany). Licząc tylko elementy bez obudowy powinno kosztować znacznie mniej (na oko około 1700zł.).

Misiomor – nie wiem na jakiej odgrodzie mierzony był ten Visaton. Opisałem to co widziałem na wykresie.

Visaton często stosuje szeregowa cewkę z równoległym do niej kondensatorem (np. w VIB TL). Ale znalazłem schemat zwrotnicy Solo 100 i widzę że tam jest tylko notch-filter równolegle z głośnikiem i szeregowa cewka równolegle z rezystorem. Wygląda na to że jest po prostu jakiś „odstrojony” filtr I rzędu dający bardzo łagodny spadek wypadkowy aż do samego krańca pasma.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.