Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze sieciowe - kilka pytań - dźwięk, funkcje sieciowe

Piciu36

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Z góry przepraszam, nie znalazłem takich odpowiedzi na forum dlatego pozwoliłem sobie założyć ten wątek. Mianowicie chodzi o wybór odtwarzacza sieciowego tak do powiedzmy 2000 tyś.

Z uwagi iż coraz więcej muzyki trzyma się na wszelkiego rodzaju dyskach twardych, pendrivach, kartach itp. stanąłem przed wyborem odtwarzacza sieciowego. Przeglądając internet można natrafić na masę modli wszelkich playerów mkv, flac itp.

Dla mnie najważniejszą rzeczą jaką powinien spełniać taki player to przede wszystkim : płynne odtwarzanie plików flac, radio internetowe, możliwość podpięcia pod sieć domową tzn korzystanie z zasobów np. Synology, oraz to o czym zapomniałem wspomnieć na początku : dobre brzmienie przy odtwarzaniu plików flac.

Drodzy forumowicze co moglibyście zaproponować jeśli chodzi o takie playery sieciowe, moze ktoś ma lub miał okazję potestować, mnie nurtuje kilka pytań:

1. Czy porty USB w tych playerach obsługują np dyski zewnętrze 2,5'' np 500 GB (chodzi mi głównie o odtwarzanie muzyki w formacie FLAC)

2. Jak wygląda uruchamianie - czy trwa to długo, czy potrafią się zawiesić it?

3. Czy bez problemu można to skonfigurować w domu z siecią - chodzi w przyszłości o połączenie takiego odtwarzacza sieciowego z dyskiem sieciowym np. NAS lub Synology

4. Jak z jakością dźwięku w takich playerach - chodzi mi o w miarę neutralne brzmienie - aby nie było suche itp.

5. Czy ewentualnie podpięcie takiego playera pod DACA daje dużo?

Miałem możliwość troszkę popytać w tej cenie polecono mi : DENON DNP-730AE, wszystkie modele tańsze tzn Pioneery, Onkyo - sprzedawcy z którymi miałem możliwość porozmawiać nie dawali zbyt pochlebnych opinii. Cambridge Audio z serii CX - niestety jak narazie odpada - cena mnie troszkę zabija. Mój sprzęt z którym chciałbym to zestawić to kolumny : TANNOY V4, WZMACNIACZ ONKYO A-9010, kable Melodika 2x2,5.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pomoc, wierzę że są osoby które w tym temacie są obeznane i napewno wyrażą swoją cenną opinię

Dzień dobry.

Zacznę od odpowiedzi na Twoje pytania. Wszystkie nowoczesne odtwarzacze bez problemu współpracują z dyskami twardymi o nawet znacznie większej pojemności. Uruchamianie zawsze chwilę trwa, jednak jest to moim zdaniem akceptowalne (kilkanaście sekund). Bez problemu możesz skonfigurować swoją sieci domu, wtedy dyski sieciowe są po prostu widoczne w systemie odtwarzacza. Jakość dźwięku zależy od konkretnego modelu, o tym napiszę poniżej. Oczywiście jest możliwość wykorzystania zewnetrznego przetwornika, moim jednak zdaniem lepszym rozwiazaniem jest od razu zakup odtwarzacza wyższej klasy tak, aby jego jakość była dla Ciebie satysfakcjonująca.

Wracając do konkretów, na pewno Denon DNP-730AE (http://q21.pl/denon-dnp-730ae.html) pod względem funkcjonalnym spełni Twoje wymagania, to dobrze wyposażone urządzenie z bardzo stabilnym oprogramowaniem. Możesz jedynie czuć pewien niedostatek w kwesti brzmienia. DNP-730AE zagra równym dźwiękiem, nie eksponuje żadnych części pasma, jednak obiektywnie nie jest to jakość, jaka w pełni wykorzysta możliwości jakościowe Twojego systemu hi-fi. Lepszym rozwiązaniem jest odtwarzacz Marantz NA6005 (http://q21.pl/marantz-na-6005.html), pod względem funkcjonalności i sprawności podobnie, natomiast możesz liczyć na lepsze, bardziej spójne brzmienie. Natomiast z mojej strony najbardziej namawiałbym na odthttp://q21.pl/marantz-na-6005.htmlwrzacz Cambridge Audio CXN (http://q21.pl/cambridge-audio-cxn.html). To urządzenie nieporównywalnie lepsze brzmieniowo, spójny, szybki, dynamiczny dźwięk oraz pełne wyposażenia, perfekcyjnie dopracowane oprogramowanie. Jesli zależy Ci na segmencie na lata, naprawdę zastanów się na Cambridge Audio.

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej długiego kredytu 0% dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Na wstępie chce dopytac czy dobrze rozumiem.

Czy masz już jakiegoś daca?

Czy masz jakieś źródło w chwili obecnej?

Przy twojej konfiguracji raczej szedł bym w lepszy wzmacniacz niż player za 2k.

Ale odpowiadając na twoje pytania:

1. Tak odtwarza

2. Różnie w zależności od modelu, ale nie stanowi to jakoś problemu

3. Tak można to połączyć

4. Bardzo różnie. Generalnie grają lepiej niż połączenie jack chinch z komputera, ale mają różne brzmienia.

5. No pytanie po co? Bo dac zewnętrzny może być lepszej klasy od tego w playerze wówczas połączenie nie jest dobrze.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Rozbawił mnie tekst, że dnp730 będzie stanowił pewien nie dostatek w kwestii brzmienia względem Twojego systemu hifi...ale może nie doczytali jaki masz np wzmacniacz? Równie dobrze można napisać że w tym systemie kable rca to tak od poziomu Albedo Monolith, bo z model Begining to będzie słabe ogniwo tego systemu.

Żeby grało lepiej musisz zmienić wzmacniacz, a sieciówką się nie przejmuj, bardziej popatrz na ich funkcje i wyposażenie. Nie twierdzę że różnic ( subtelnych) nie ma, ale i tak wolałbym Denona 720,730, Marantza,CA, niż np Pioneera.

Źródło jest bardzo ważne nawet przy wzmacniaczu podstawowym 9010. Jeśli jednak kwota ma przewyższyć cenę wzmaka to faktycznie nie tędy droga.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Mam następujące pytanie otóż znalazłem w necie kilka ofert niedrogich playerów sieciowych a mianowicie np. DENON DNP-720AE i PIONEER N-30-K. Co sądzicie o w/w sprzętach? Dla mnie podstawa aby odtwarzały format FLAC z USB gdyż zamierzam podłączyć do nich zewnętrzny dysk USB, czy jest ktoś na forum kto ma któryś z tych sprzętów i może co nieco o nich powiedzieć. czy np mają dobrą nawigację po folderach tzn zależałoby mi aby można np z zewnętrznego dysku wybierając jakiś album spokojnie przeskakiwać między katalogami. Docelowy player i tak będzie wpięty optykiem bądź też coaxialem pod daca. Mam pytanie odnośnie funkcji gapless, gdyż też dużo się o niej pisze a podobno te playery jej nie mają. Czy oznacza to że np jeśli wejdę w folder np w którym jest 14 tracków to nie można przeskakiwać między utworami??? czy one będą odtwarzane bez przerw w sposób ciągły jeden za drugim

Dla mnie te sprzęty to katastrofa, korzystanie z tego to udręka, wolne i niedopracowane, nie wiem jak to ma obsługiwać dyski twarde skoro pendrive 2GB stanowi wyzwanie na kilka minut.

DNP.730 jest już lepszy bo solidnie działa w nim Airplay i i Spotify Connect. Po co Sie bawić w Pliki skoro jest Spotify czy Tidal...

Z Gotowych rozwiazań tego typu to najlepszy bedzie palyer Sonosa ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To polecam bardzo...

Oczywiście normalni ludzie używają do odtwarzania muzyki komputera z interfejsem audio :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja niedawno zadalem to samo pytanie ale bez odpowiedzi - kupilem wiec Pioneer N-50 o ktorym znalazlem sporo pozytywnych recenzji i jestem w sumie zadowolony. Dziala szybko nic nie zacina, pliki ciagnie z dysku sieciowego - ponoc dysk podlaczony przez USB nie bardzo pracuje jesli jest w NTFS.

Ma wejscia cyfrowe wiec moge bez problemu podpiac moj odtwarzacz blue-ray gdybym chcial posluchac plyty ktorej jeszcze nie przenioslem do flac.J

eden minus ze jesli ma dzialac po wi-fi lub ciagnac muze ze smartfona to dodatkowo musisz zakupic modul wi-fi i bluetooth - a to calkiem spory wydatek, u mnie po prostu wpiolem go kablem

Za 2000pln to bym wolał ->

Ukryta Zawartość

+10 lat abonamentu Spotify ;>

Ukryta Zawartość

Mam następujące pytanie otóż znalazłem w necie kilka ofert niedrogich playerów sieciowych a mianowicie np. DENON DNP-720AE i PIONEER N-30-K. Co sądzicie o w/w sprzętach? Dla mnie podstawa aby odtwarzały format FLAC z USB gdyż zamierzam podłączyć do nich zewnętrzny dysk USB, czy jest ktoś na forum kto ma któryś z tych sprzętów i może co nieco o nich powiedzieć. czy np mają dobrą nawigację po folderach tzn zależałoby mi aby można np z zewnętrznego dysku wybierając jakiś album spokojnie przeskakiwać między katalogami. Docelowy player i tak będzie wpięty optykiem bądź też coaxialem pod daca. Mam pytanie odnośnie funkcji gapless, gdyż też dużo się o niej pisze a podobno te playery jej nie mają. Czy oznacza to że np jeśli wejdę w folder np w którym jest 14 tracków to nie można przeskakiwać między utworami??? czy one będą odtwarzane bez przerw w sposób ciągły jeden za drugim

One chyba nawet nie radzą sobie z dużymi dyskami USB.

?👈

Oczywiście normalni ludzie używają do odtwarzania muzyki komputera z interfejsem audio :)

Normalni ludzie trzymają muzykę na dyskach sieciowych :)

fc21620764bf9562a4dbf784d6f43665.jpg

Normalni ludzie trzymają muzykę na dyskach sieciowych :)

fc21620764bf9562a4dbf784d6f43665.jpg

Kojarze coś takiego, 2TB dysk padł ...:( Ale już nie jest potrzebne :) Mam legalnie lepiej, więcej, szybciej, wygodniej ;)
Kojarze coś takiego, 2TB dysk padł ...:( Ale już nie jest potrzebne :) Mam legalnie lepiej, więcej, szybciej, wygodniej ;)

A kto powiedział, że ja mam nielegalnie. Po prostu, od lat jestem totalnie scyfryzowany. Wygoda :)

No i jestem niewrażliwy na awarie internetu.

Też mam małe zapasy na czarną godzinę , ale u mnie nie ma wielu przerw ;)

Pewnie masz też awaryjne generatory :P

Odtwarzasz normalnie z kompa czy jakieś pomieszczenie z DACkami ? ;)

Tylko UPS, jak widać - dyski w RAID nie lubią zaników napięcia.

No i awaryjny backup na dysku USB w szafce w sypialni - mogę wybiec z domu bez gaci ale z backupem :)

Do słuchania, Squeezebox Touch jako transport po USB do Arcam rDAC.eae7e2f0fe7a76632d10e764ff739c47.jpg

Za 2000pln to bym wolał ->

Ukryta Zawartość

+10 lat abonamentu Spotify ;>

to urządzenie widziałem również na allegro, ale czy to rozsądny zakup i czy poradzi sobie z wszystkimi tematami tego typu o których pisałem?

Ukryta Zawartość

to urządzenie widziałem również na allegro, ale czy to rozsądny zakup i czy poradzi sobie z wszystkimi tematami tego typu o których pisałem?

Spotify i Radio świetnie, ... pliki odtwarza sie sterujac telefonem ale nie bawiłem sie tym zupełnie bo po co to jak jest Spotify ;)

Jeseli zalezy tobie na jakiejkolwiek jakosci to to urzadzenie nie spelni twych oczekiwan - oczywiscie da sie na tym sluchac ale cudow nie oczekuj, tego dokladnie sprzetu nie testowalem ale mialem podpiete ze 2 akie "miksery" z ktorych korzystam w pracy / na wyjezdzie do sluchania muzyki przez net i ktore jest latwo zabrac i podlaczyc - jakosc nie byla nawet dostateczna

Jeseli zalezy tobie na jakiejkolwiek jakosci to to urzadzenie nie spelni twych oczekiwan - oczywiscie da sie na tym sluchac ale cudow nie oczekuj, tego dokladnie sprzetu nie testowalem ale mialem podpiete ze 2 akie "miksery" z ktorych korzystam w pracy / na wyjezdzie do sluchania muzyki przez net i ktore jest latwo zabrac i podlaczyc - jakosc nie byla nawet dostateczna

Czyli urzadzenia w rękach nie miałeś ale wiesz lepiej. Gość ma proste stereo za 4tysiace to co ma kupić znowu takiego ? Nic nawet nie zaproponowałeś a krytykujesz bezpodstawnie.

Pewnie Sonos CONNECT: też zły bo nie znasz ?

Czyli urzadzenia w rękach nie miałeś ale wiesz lepiej. Gość ma proste stereo za 4tysiace to co ma kupić znowu takiego ? Nic nawet nie zaproponowałeś a krytykujesz bezpodstawnie.

Jesli Panu wystarcza jakosc ze Spotify to o czym tutaj rozmawiac? Urzadzenia moze i nie testowalem ale widze co jest w srodku wiec moge sie spodziewac czego oczekiwac

To stereo moze i jest proste ale nie jest zle i da sie z niego posluchac muzyki porzadnie - a co do propozycji pisalem wczesniej Pioneer N-50 powinien sie sprawdzic

Mój sprzęt troszkę się zmienił co do początku postu aktualnie jest : Tannoy v4, nad 326bee, dac nostromo wolf.

Co do otwarzaczy sieciowych to ich główna funkcja jak dla mnie to : odtwarzanie formatu flac - gdyż dużo mam takiej muzyki, chciałbym aby działało to płynnie, abym na wyświetlaczu mógł wędrować między folderami, spokojnie wybierać utwory, radio internetowe - jak dla mnie może tego nie być ale jak jest to jest, kiedyś też myślałem nad odtwarzaczem blueray - ale takowy i tak musi być włączony do niego tv aby nawigować foldery - a tego bym nie chciał.

Oczywiście player sieciowy fajnie jak by oferował dobry dźwięk : szczegółowy itp na coaxialu bądź optyku.

Co byście polecili Panowie sensownego za w miarę rozsądne pieniądze - może moje hifi nie jest za potężne pieniądze ale gra całkiem przyzwoicie

Sprzedaj te nostromo i kup sobie yamahe cd n500. Napęd CD, radio net, 2x USB, czyta flac z serwera czy z czego tam chcesz. Nie zamula, możliwość sterowania z dedykowanej apki na androida i całkiem nieźle brzmi, nie wiele gorzej od mojego DACa, ktory wyjsciowo kosztował ponad 3500zl więc taki nostromo nie powinien zagrozić CD N500.

?👈

Sprzedaj te nostromo i kup sobie yamahe cd n500.

Będzie już ciężko z dostępnością tej Yamahy ;) Teraz jest CD-N301, trochę " zubożona " wersja, ale funkcjonalność bez zmian. No i cena cłakiem fajna.

Trzeba jednak założyć, że powinna ona grać z jakim zew. dac'kiem.

Nie wiem czemu tak ochudzili nowy model, fakt ze jest dwa razy tansza, ale nie ma w zasadzie godnego nastepcy CD N500.

Trzeba jednak założyć, że powinna ona grać z jakim zew. dac'kiem.

Co znaczy że powinna? Moja N500 gra całkiem nie zle po analogu. jak ktos ma ograniczony budżet to trzymanuie jeszcze daka mija się z celem.

?👈

Nie wiem czemu tak ochudzili nowy model, fakt ze jest dwa razy tansza, ale nie ma w zasadzie godnego nastepcy CD N500.

Co znaczy że powinna? Moja N500 gra całkiem nie zle po analogu. jak ktos ma ograniczony budżet to trzymanuie jeszcze daka mija się z celem.

Ok, źle sie wyraziłem. Ja kupowałem "301" z myślą o konfiguracji z zew. dac'kiem. Próbowałem słuchać po analogu i różnica jest spora i zauważana na korzyść DAC zew ;)

Czy jest dwa razy tańsza, chyba nie do końca. n500 to był koszt ok 2000 zł, n301, kosztuje ok 1500 zł.

Na pewno podpięcie DACa wynagrodzi brak usb, niefunkcjonalny wyświetlacz. i niesprawną aplikacje do sterowania ;>

Faktycznie nie ma usb, ale odtwarzacz sieciowy jest przeznaczony do grania muzyki z sieci : NAS itp. Ale fakt, że jak by był , to nic złego by sie nie stało..... ;)

Aplikacja firmowa Yamahy działa intuicyjnie i bardzo sprawnie, żadnych uwag z mojej strony. Wyświetlacz fak jest lekko " staromodny " i z daleka nie jest czytelny, ale własnie po to obsługuje sie za pomocą aplikacji na tablecie czy smartfonie. Zresztą większość budżetowych odtwarzaczy sieciowych ma niedopracowany wyświetlacz.

Bardzo sprawnie to można rozumieć różnie ;) Żeby takie coś było sprawne to musi się tym producent na bieżącoo zajmować i wypuszczać upadaty. Jak to wygląda u popularnych producentów to wie każdy kto sie tym bawił, oceny appek do kontrolowania mówią wiele ;) Dlatego mechanizm zastosowany w Airplay i Spotify connect okazał sie strzałem w dziesiątke. Ale i tak betonu sie racjonalnymi argumentami nie przekona.

Oczywiście można zrobić tak doskonale sprawny system jak w sonosie ale trzeba sie tak starać jak oni ;)

Z jakiegoś też powodu najwygodniejszym od lat odtwarzaczem do muzyki i multimediów są ... uwaga... komputery ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.