Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz (w miarę energooszczędny)

603Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Który ze wzmacniaczy kupić w miarę energooszczędny,nie słucham głośno muzyki,

żeby miał z gniazd pod korektor: 2x Tape lub adaptor,4 kolumny,kolor czarny; Sony,Pioneer itp...

gdzieś przeczytałem:

PIONEER A-307R

SONY TA-FE600R

jakie polecacie inne z wmiarę dobrym dźwiękiem.

w miarę oszczędny jest jeszcze

DENON PMA-300V

TECHNICS SU-A700MK3

Mam tego Soniaka - można smażyć jajecznicę bez sygnału ;-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Oj to się zmartwiłem bo wygląda doś

,,,,,

a z innych które się nie grzeją i na cichym czy średnim słuchaniu nie biorą prądu za dużo jakie polecacie modele

pozdrowienia.

Jeśli nawet bierze 50 W to żeby zużyć 1 kWh, trzeba grać 20 godzin...

Cena 1 kWh to coś pomiędzy 0,6 a 1 zł i zależy od wielu czynników.

Trzeba nie pracować, nie uczyć i nie spać, żeby pogrążyć budżet,

choć może jest wyjątkowo napięty i grubo się mylę ;-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

znalazłem jeszcze takie coś

DENON PMA-425R

Ważne jest żeby taki wzmacniacz stopniowo przy zwiększaniu mocy zwiększał zużycie,a nie ze włącze go a on już na dzień dobry 60W bierze przy minimum sciszenia i się grzeje.

na razie mam jeden model który spełnia te parametry to TECHNICS SU-A700MK3 na minimum 18W przy średnim słuchaniu 35W (tylko ktoś napisze że to tylko Technics)

jak macie jakieś modele proszę o wpisy,z góry dzięki.

Albo inaczej skoro kolega audioburak to tak obliczył fajnie ,pobór,opłaty

to jaki wzmacniacz się nie grzeje przy cichym srednim słuchaniu

oraz pobór prądu zaczyna się od minimum i zwiększa stopniowo z dodaniem mocy

Witaj,

Co masz na myśli mówiąc energooszczędny.

Kolega wyzej ma racje. Przelicz to jeszcze raz. Może sie okazać że dużo rzeczy w domu bierze wiecej a wcale nie zwracasz na to uwagi.

Jesli jednak jest to dla Ciebie kwestia kluczowa rozejrzyj się za wzmacniaczami klasy D które beda pobierać ok 50W,

Ważne jest żeby taki wzmacniacz stopniowo przy zwiększaniu mocy zwiększał zużycie,a nie ze włącze go a on już na dzień dobry 60W bierze przy minimum sciszenia i się grzeje.

Tak działa klasa D, dobrze grające są w klasie AB jednak one sie grzeją mimo nie grania. Na pewno szerokim łukiem omijaj te pracujące tylko w klasie A.

Pozdrawiam

Kiedyś sprawdziłem pobór na moich wzmacniaczach przy spokojnym odsłuchu bo tak słucham.

Denon 1800 kinowy amplituner-40W

wzmacniacze

Rotel 840 bx3- 45 W

Cyrus 8vs -18 W.

Głównym wzmacniaczem jest Rotel bo najlepiej współpracuje z moimi kolumnami -ciepło grającymi i dość podobno wymagającymi co do wydajności wzmacniacza.

Ten jest wyższym modelem pewno też na minimum i przy średnim używaniu grzeje się jak licho ? SONY TA-FB920R

Kup sobie normalny wzmacniacz i tak skręć prąd spoczynkowy żeby się nie grzał :) a żebyś jeszcze nie słyszał zniekształceń. Kup coś na 1 parze tranzystorów na kanał, też będzie mniej. Albo kup w klasie D

Jeszcze jeden model mi podsuneli SONY TA-FE710R QS

Może trochę przesadzam z tą oszczędnością,zależy mi na dźięku też

To proszę coś poradzić który wybrać taki co się nie grzeje po załaczeniu i na cichym słuchaniu.

Na pewno takim jest TECHNICS SU-A700MK3 na minimum 18W przy średnim słuchaniu 35W

Czy jest Sony lub inny koloru czarnego,który będzie sięł grzał dopiero przy dłuższym i mocnym słuchaniu.

A może taki

a) sony ta-fe500r ..

b) sony ta-fe 610r

czy się grzeją ???

c) MARANTZ SR5000/N2B

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

Przepraszam że to powiem ale jesteś coraz dalej wyboru wzmacniacza. Przelicz ile będziesz słuchał ile kosztuje prąd ile masz na wzmaka i przeanalizuje to jeszcze raz.

Jakie masz wogole do tego kolumny?

od 500zł do 700zł

wzmacniacz moc od 40W do 80W PLUS MINUS

Kolumny Altus 300 W każdej chwili w mojej okolicy moę je sprzedaći nabyć inne chociaż szkoda bo są w ideaklnym stanie.

na początek wzmacniaqcz najlepiej było by mieć i z ciekawości oceniłbym jak to idzie z Altusami 300

Głośno nie słucham muzyki,dlatego super jak taki wzmacniacz nie grzeje się bez powodu czyli na minimu

Głośno nie słucham muzyki,dlatego super jak taki wzmacniacz nie grzeje się bez powodu czyli na minimu

Wzmacniacze nie grzeją się bez powodu.

Załóżmy że wzmacniacz bierze 100W w stanie SPOCZYNKU czyli nonstop nawet jak nie gra (to już są z reguły b. duże wzmacniacze klasy AB, np. Krell KSA200S mogący oddać blisko 1600Wat/kanał przy obciążeniu 1 ohm), powiedzmy że słuchasz 4 godziny dziennie takiego potwora przez 30 dni w miesiącu, przy koszcie energii elektrycznej 60gr/kWh wychodzi zawrotne 7zł / miesiąc, bądź no poważny...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wzmacniacze nie grzeją się bez powodu.

Załóżmy że wzmacniacz bierze 100W w stanie SPOCZYNKU czyli nonstop nawet jak nie gra (to już są z reguły b. duże wzmacniacze klasy AB, np. Krell KSA200S mogący oddać blisko 1600Wat/kanał przy obciążeniu 1 ohm), powiedzmy że słuchasz 4 godziny dziennie takiego potwora przez 30 dni w miesiącu, przy koszcie energii elektrycznej 60gr/kWh wychodzi zawrotne 7zł / miesiąc, bądź no poważny...

Ok kolego b. dziękuję za przeliczenie,bałem się że jak kilka segmmentów na wzmacniaczu połozę to będzie za ciepły,dla tego nie chciałem kilera jakiegoś,bo tak nie słucham głośno muzyki

w moim przedziale cenowym jaki wybrać taki 40W do 80W PLUS MINUS

Aż muszę kupić miernik i sprawdzić ile pobiera podczas normalnego grania Yamaha posiadająca nominalnie 470W, bo po rachunkach u mnie jakoś nie bije strasznie, ale też nie słucham całymi dniami. Używacie watomierzy?

Tak jak koledzy mówili mimo wszystko nie powinno być to aż tak kosztowne.

Tak to prąd maksymalny. Przy normalnym użytkowaniu bierze pewnie koło 200W. Mariusz weź ten co Ci odpowiada brzmieniowo. Szukał bym Sony, onkyo lub harmana w dobrym stanie.

Pozdrawiam

Aż muszę kupić miernik i sprawdzić ile pobiera podczas normalnego grania Yamaha posiadająca nominalnie 470W, bo po rachunkach u mnie jakoś nie bije strasznie, ale też nie słucham całymi dniami. Używacie watomierzy?

Obstawiam ok. 15-30W. Mój Iamp w spoczynku bierze ok. 40, a jest na trzech parach tranzystorów.

Tak to prąd maksymalny. Przy normalnym użytkowaniu bierze pewnie koło 200W. Mariusz weź ten co Ci odpowiada brzmieniowo. Szukał bym Sony, onkyo lub harmana w dobrym stanie.

Pozdrawiam

Ok,zanim kupię pytam kolor czarny i duże gałki łatwa dostępność i przejżysta,trochę tego jest z róźnych modeli

..................................

Dzięki ci za przeliczenia kolego Bumpalump dla mnie taki za mocny ale super sprzęt

Czyli taki wzmacniacz co co ma z tyłu napisane do 250W w moim przypadku zupełnie wystarczy.

a co sądzicie o ONKYO A-8940

Ma duże czytelne sterowanie na przodzie chyba,że inne z takim dużym sterowniem są lepsze

5679389900_1467998149.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.