Skocz do zawartości
IGNORED

ramię antystatyczne - uziemienie

MarekMarco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

powiedzcie mi proszę do czego mam podpiąć uziemienie z ramienia antystatycznego. W moim wzmacniaczu nie ma gniazda, a przedwzmacniacz mam wbudowany w gramofon. Czy pozostaje mi jedynie rura z centralnego ogrzewania? Czy może są inne możliwości. Pewnie moje pytanie zalicza się do grupy tych z kategorii "inteligentnych inaczej", ale mimo to proszę o pomoc i z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/127962-rami%C4%99-antystatyczne-uziemienie/

Chick - w moim wzmacniaczu nie ma gniazda ground, do którego mógłbym podpiąć przewód uziemiający ramienia antystatycznego, które dokupiłem do gramofonu. Nie mam także przedwzmacniacza gramofonowego, bo tenże jest wbudowany w gramofon - w przedwzmacniaczach także bywają gniazda ground. Stąd pojawiła się moja wątpliwość, gdzie owe uziemienie podpiąć. Na razie po prostu je połaczyłem z uziemieniem gniazda 230V. Mam całą sieć elektryczną w mieszkaniu uziemioną. Zastanawiam się tylko, czy takie połączenie jest właściwe. ALe po przeczytaniu twojego wpisu (zapomniałem o tym w sumie) podłączę to uziemienie do obudowy wzmacniacza.

OK. Myślę że tak będzie bezpieczniej. Ja mieszkam w starym budownictwie i bolce uziemiające mam połączone z przewodem zerowym N, co skutkuje większym potencjałem na bolcu i większym zagrażeniem porażeniowym. Powoduje też więcej zakłóceń przez taką Masę. Jeśli zaś bolec ma osobny przewód PE to teoretycznie można tak zrobić.

Jak uziemiacie ramię to czyszczący pędzelek z włókna węglowego z racji odprowadzania ładunków kurz też gorzej przyciąga a chyba w tym konkretnym przypadku chodzi żeby było odwrotnie i kurz na nim z płyty się zbierał. Później z pędzelka szczoteczką zbieramy poza gramofonem to co się na nim nagromadziło a wtedy nawet warto użyć pistolet Milty do neutralizacji ładunku na pędzelku.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chick - dzięki.

Rafaell - myślę, że skoro producent wyprodukował ramię antystatyczne z kabelkiem uziemiającym to pewnie wziął pod uwagę to o czym napisałeś. U mnie pędzelek zbiera kurz bardzo dobrze, a przy okazji płyty się nie elektryzują.

U mnie pędzelek zbiera kurz bardzo dobrze

To w czym problem? może kabelek dali bo tak wyglądało bardziej profesjonalnie?

Jak uziemiacie ramię to czyszczący pędzelek z włókna węglowego z racji odprowadzania ładunków kurz też gorzej przyciąga a chyba w tym konkretnym przypadku chodzi żeby było odwrotnie i kurz na nim z płyty się zbierał. Później z pędzelka szczoteczką zbieramy poza gramofonem to co się na nim nagromadziło a wtedy nawet warto użyć pistolet Milty do neutralizacji ładunku na pędzelku.

Nie rozumiem tej teorii Rafaell za chiny

Chick pierwsze ramie z pędzelkiem i wałkiem czyszczącym w komplecie miałem już pod koniec lat 70, nie rozumiem tych kombinacji?

Wydajniej i skuteczniej wyczyści się płytę taką szczoteczką ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam ją już sporo czasu do myjki jeszcze nie dojrzałem. Oczywiście wymaga czyszczenie szczoteczką pewnej wprawy ale p opanowaniu techniki robi się to w 10-15 sekund .

Pozdrawiam

R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tej szczoteczce nie do końca chodzi o kurz. Ona ma tez zadanie odprowadzać czy też neutralizować ładunki elektrostatyczne nagromadzone na płycie. Przynajmniej w teorii.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.