Skocz do zawartości
IGNORED

Transport do DACa do 2000zł

m.stank2

Rekomendowane odpowiedzi

Używam DACa WADIA 121 w roli DACa oraz przedwzmacniacza do modfikowanej końcówki ROTEL RB990BX.

Aktualnie posiadam CD Philips CD650, który zastąpił Merdiana 206 w roli transportu.

Zastanawiam się nad czymś lepszym. Na allegro wpadły mi w oko:

California Audio Labs Delta HD-CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

C.E.C. TL5100

Ukryta Zawartość

Warto zainteresować się jednym z tych transportów czy dostane coś lepszego do 2000zł?

Mam jeszcze inne pytanie. Te transporty posiadają wyjście XLR, mam takie wejście w DACu, jednak do końcówki mocy mam poprowadzone już kable 2xRCA.

Czy warto łączyć transport z DACiem poprzez XLR, jeśli poźniej nie korzystam z wyjść zbalansowanych.

Z góry dzięki za pomoc!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/127961-transport-do-daca-do-2000z%C5%82/

California Audio Labs Delta HD-CD

Ukryta Zawartość

Nie kupuj. Nawet abstrahując od przeciętnych walorów brzmieniowych oraz brzydoty tego urządzenia, nie ma do tego laserów. Jak padnie (a swoje lata już ma) to nie naprawisz.

C.E.C. TL5100

Ukryta Zawartość

Solidny brzmieniowo, porządnie wykonany, są do tego lasery. Jeżeli nie przeszkadza Ci że może grymasić przy czytaniu płyt CDR, to warto. Na płytach tłoczonych nie grymasi.

Mam jeszcze inne pytanie. Te transporty posiadają wyjście XLR, mam takie wejście w DACu, jednak do końcówki mocy mam poprowadzone już kable 2xRCA.

Czy warto łączyć transport z DACiem poprzez XLR, jeśli poźniej nie korzystam z wyjść zbalansowanych.

Te transporty mają wyprowadzony sygnał cyfrowy SPDIF w formie zbalansowanej. Nie ma się czym za specjalnie podniecać, ale jak już jest, to czemu nie wykorzystać.

Wyjścia z DACa to już inna domena, tam masz sygnał analogowy. Korzystaj bez kompleksów z wyjść niezbalansowanych skoro masz tor niezbalansowany. Nie ma o co kopii kruszyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź. Rotel w oryginale grał poprawnie, po przerobkach gra rewelacyjnie, roznica jest naprawde spora, z Renaissancami radzi sobie bez najmneijszego problemu. Płyt słucham tylko oryginalnych, więc to nie byłby żaden problem.

Na allegro jest jeszcze Linn Karik transport. Warto na niego spojrzeć?

Nie miałem CECa .

Jako transporty CD testowałem Krella KAV280CD i Wadia WT3200

Wadia grała najbardziej ciemno .

Krell 280CD = poziom CD52MKIISE

PD9700 / 901 bardziej dociążone ale nie tak rozdzielcze na środku jak Marantz .

Do Marantza dostanie się laser w CD Philipsa za 100zł

Do PD9700 można jako dawcę kupić 7700 i to są dodatkowe oprócz ceny atuty tych odtwarzaczy .

PD9700

Porównywałeś PD-9700 do Philipsa CD650? Mam CD650, PD-9700 jako transport słuchałem krótko i niestety nie u siebie.

CEC jest aktualny, najchetniej bym go posłuchał u siebie, bo w razie czego z odsprzedażą nie jest łatwo.

Porównywałeś PD-9700 do Philipsa CD650?

Miałem kiedyś 650 tkę po dużych modyfikacjach ale niczym mnie nie zachwycił a jako transport nie próbowałem .

Próbowałem inne modele Philipsa , głównie z CDM4/19 ale CD42/52/72 są dużo lepsze jako transporty .

Było tez kilka innych CDków ale nie warte uwago jako transporty .

Miałem DAC Wadii X32 i fajnie zgrywał się z PD 9700 . Wadia szybka i nieco sterylnie grająca a PD 9700 równoważył to dociążonym dołem .

Swoim klientom pod SM6 który im modyfikuje polecam CD42 albo CD52 z małym modem pod transporty i są wiece niż zadowoleni .

Krella KAV280CD

To jest zintegrowany odtwarzacz CD a nie transport.

Do Marantza dostanie się laser w CD Philipsa za 100zł

a ten Philips będzie równie stary jak nie starszy.

Do PD9700 można jako dawcę kupić 7700 i to są dodatkowe oprócz ceny atuty tych odtwarzaczy .

A ten 7700 będzie równie stary.
Gość kizol666

(Konto usunięte)

Jako transporty? Konkurencyjne jakościowo dla CECa? Serio?

Też jako transportu używam CD42MkII jak dla mnie jest bardzo o.k Tylko ma strasznie brzydki wyświetlacz i ogólnie wygląda trochę jak stary magnetowid :)

Używam transportu California Audio Labs (CAL) Delta Cd (nie jest to wersja HD) wraz z przetwornikiem Audio Note DAC 2. Ktoś wcześniej opisał ten transport w kilku słowach jako słabo brzmiący, brzydki...Proponuję na początek trochę historii. Firma została przejęta w 2002 r. przez jakichś speców od kina domowego i ...zniknęła. Natomiast do 2002 r. słynęła z bardzo dobrych w relacji jakość/cena produktów tj. odtwarzaczy cd, transportów cd i przetworników cyfrowo-analogowych z lampowym stopniem wyjściowym. Cena nowego transportu cd o którym jest mowa wynosiła około 2000 r. 900 USD. Urządzenie jest solidne, ciężkie i jak dla mnie super spełnia swoją funkcję do tego błyskawicznie odczytując wszelkie płyty. Dodatkowo po włączeniu jego pełna aktywacja następuje po kilkunastu sekundach potrzebnych na tzw. 'rozgrzewkę' - ciekawym kto stosuje jeszcze takie rozwiązania. Oczywiście będzie problem w przypadku gdy padnie laser gdyż wg. katalogu jest to RAE 0113Z już nie produkowany. Tym niemniej ja zakupiłem swój CAL Delta dobrych kilku miesięcy temu i transport hula, że hej....a jak laser padnie to trudno będę najwyżej rozglądał się za czymś nowym. Przejrzyj sobie aktualne oferty nowtychh transportów cd i ceny....Pominę milczeniem propozycję jakichś cd marantz itp. porównywanych do dedykowanych transportów cd bo to nieporozumienie. Na pewno bardzo ważna jest kwestia połączenia transport/dac - ja korzystam z bardzo dobrego kabla koaksjalnego Nordost Silvershadow.

Pozdrawiam.

Miałem w domu ten transport CAL i porównywałem z innymi. Niestety odstawał wyraźnie w dół pod względem jakości dźwięku.

BTW, nie przeczę że CAL produkowało dobre źródła, ale przy tym modelu zaliczyło wpadkę.

W podanym zakresie cenowym można jeszcze szukać na ebaju Theta Pearl i Advance Acoustic MCD403 i 404.

I bym zapomniał, Teac VRDS-T1. Ten ma laser Sony stale dostępny i jest niezły brzmieniowo, choć nieco słabszy od CECa.

To jest zintegrowany odtwarzacz CD a nie transport.

Na jednym z grupowych spotkań ten CD + DAC za 1000USD zagrał lepiej od topowego , dzielonego MCintosha więc chyba nie jest złym transportem .

a ten Philips będzie równie stary jak nie starszy.

I co z tego ?

Miałem kilkadziesiąt odtwarzaczy CD z CDM4 i jedyne co tam siada raz na naście egzemplarzy to zębatka od tacki do dostania nowa za 50zł .

Nawet jak padnie to niskie modele Philipsa idzie dostać mało używane a i tak taki używany laser z Philipsa będzie działał z 2/3 x dłużej niż nowy KSS213C

A ten 7700 będzie równie stary.

Do dostania za 200zł i znowu odtwarzacz pogra na takim laserze ileś tam lat ...

Pominę milczeniem propozycję jakichś cd marantz itp. porównywanych do dedykowanych transportów cd bo to nieporozumienie

A jakie te odtwarzacze Marantza miałeś ?

Miałem niby super transport Wadia WT3200 . Kupę kilo , super laser i inne duperele .

WT3200 był robiony dla Wadii przez Marantza na wzór ich topowego transportu LE12 + inny panel front oraz dodatkowa płytka do ich wyjścia optycznego .

CD52 gra dużo lepiej według mnie jako transport gdy Wadia grała po coaxie i Toslinku nawet z DACem Wadii X32 .

Nie wiem jakby obydwie Wadie grały na tym ich optyku bo nie miałem ale po coaxie odtwarzacze które wymieniłem są lepsze , tańsze i za grosze można je serwisować .

Miałem kilkadziesiąt odtwarzaczy CD z CDM4 i jedyne co tam siada raz na naście egzemplarzy to zębatka od tacki do dostania nowa za 50zł .

Też miałem całe stado odtwarzaczy z CDM4. Poza zębatką było tam o wiele więcej rzeczy które siadały. Ale jak ktoś ma takie hobby żeby się ze staruchami pieprzyć to czemu nie.

Na jednym z grupowych spotkań ten CD + DAC za 1000USD zagrał lepiej od topowego , dzielonego MCintosha więc chyba nie jest złym transportem .

MCINTOSH-MCD-1000-et-MDA-1000.jpg

To jest znakomite źródło któremu mało co dorównuje. DAC za 1000USD który pokonał tego Mac'a powinien zrobić rewolucję na rynku audio i być na ustach audiofili z całego świata. Tymczasem nie znamy nawet jego nazwy.

Miałem niby super transport Wadia WT3200 . Kupę kilo , super laser i inne duperele .

i ponad ćwierć wieku na karku.

Też miałem całe stado odtwarzaczy z CDM4. Poza zębatką było tam o wiele więcej rzeczy które siadały. Ale jak ktoś ma takie hobby żeby się ze staruchami pieprzyć to czemu nie.

Nie wiem skąd je miałeś bo na kilkadziesiąt sztuk jakie ja miałem ( od dawna nie ma miesiąca żebym nie miał chociaż jednego ) to tylko czasem był problem z zębatką .

To jest znakomite źródło któremu mało co dorównuje. DAC za 1000USD który pokonał tego Mac'a powinien zrobić rewolucję na rynku audio i być na ustach audiofili z całego świata. Tymczasem nie znamy nawet jego nazwy.

Na tym spotkaniu był Stary Audiofil i między innymi koledzy z tego forum ale nie pamiętam kto .

To ich wspólna opinia a DAC jakieś DIY - ukraińskie czy coś . Nie pamiętam .

Wiem że lampa tam była .

Nie wiem skąd je miałeś

No przecież że z rynku wtórnego. Na rynku pierwotnym od ćwierć wieku takowych nie uświadczysz.

na kilkadziesiąt sztuk jakie ja miałem ( od dawna nie ma miesiąca żebym nie miał chociaż jednego ) to tylko czasem był problem z zębatką .

Najwyraźniej miałeś szczęście, a ja pecha. Czyli na dwoje babka wróżyła. Odtwarzacz który ma ćwierć wieku na karku ma prawo mieć już problemy geriatryczne.

Na tym spotkaniu był Stary Audiofil i między innymi koledzy z tego forum ale nie pamiętam kto .

To ich wspólna opinia a DAC jakieś DIY - ukraińskie czy coś . Nie pamiętam .

Wiem że lampa tam była .

Nieodżałowany Stary Audiofil po spotkaniu u mojego kumpla gadał że mój Protagonist zadał bobu temu McIntoshowi. A w moim Protagoniście też są lampy, i to nawet dwie. Najwyraźniej Stary Audiofil miał upodobanie w brzmieniu źródeł lampowych. Co nie zmienia mojego przekonania że Mac 1000 jest świetnym źródłem.

Teac VRDS-T1 za przyzwoitą cenę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najwyraźniej miałeś szczęście, a ja pecha. Czyli na dwoje babka wróżyła. Odtwarzacz który ma ćwierć wieku na karku ma prawo mieć już problemy geriatryczne.

Bez sensu się spierać . Nie jestem w stanie policzyć ile ich miałem . Swoich kilkanaście a klientów minimum z 50-70 sztuk .

Nieodżałowany Stary Audiofil po spotkaniu u mojego kumpla gadał że mój Protagonist zadał bobu temu McIntoshowi. A w moim Protagoniście też są lampy, i to nawet dwie. Najwyraźniej Stary Audiofil miał upodobanie w brzmieniu źródeł lampowych. Co nie zmienia mojego przekonania że Mac 1000 jest świetnym źródłem.

Nie wiem , pisało o tym kilka osób co świadczy że Krell 280CD jest bdb transportem a skoro CD52MKIISE jako transport za ułamek tej ceny gra identycznie to rachunek jest prosty z ryzykiem ewentualnie stówy , kij niech padnie cały za te 350zł to nie tysiące ...

McGyver,

a czy taki transport CD do DAC za 2 koła jest lepszy od zwykłego, taniego kompa, który jest odpowiednio przystosowany do audio tak, by przetransportować sygnał w postaci plików flac w bezstratnej jakości do DAC?

A podłączaliście tego Krella do MDA1000? Albo MCD1000 do owego tajemniczego DACa DIY?

Mnie tam nie było , to opinia tych co na tym odsłuchu byli . To był czas gdy miałem albo zmierzałem jeszcze kupić KAV280CD więc parę latek wstecz .

A ja chcę odpowiedzi na swoje pytanie. :)

Laptop + Foobar 2000 + Jplay i FLAC = jakość dobrego transportu CD .

Tak było u mnie z SM6 , Auralic Vega , Xindac DAC20 , M2TECH Young + Palmer i paru innych .

A , miałem jakiś super kabel USB za 50zł opisywany w AV ;)

I co z tego ?

Nawet jak padnie to niskie modele Philipsa idzie dostać mało używane a i tak taki używany laser z Philipsa będzie działał z 2/3 x dłużej niż nowy KSS213C

Do dostania za 200zł i znowu odtwarzacz pogra na takim laserze ileś tam lat ...

A jakie te odtwarzacze Marantza miałeś ?

Mówiąc nieporozumienie miałem na myśli sam pomysł stosowania odtwarzacza cd zamiast dedykowanego transportu cd. Po zakupie przetwornika szukałem takiego transportu i znalazłem CAL Delta. Co do cd Marantza które miałem to zdaję sobie sprawę,że starsze modele były naprawdę o.k. i te opowieści o sypiących się starociach do mnie nie trafiają gdyż kiedyś (abstrahując od dobrej jakości dźwięku zwiąźanej ze stosowanymi wtedy przetwornikami) robiono rzeczy solidniej i przykład mojego CALa jest tego potwierdzeniem. Ja używałem w przeszłości nowszych modeli Marantza, tj: SA 7001 a później SA15S1 i niestety ...szału nie było.

Pozdrawiam

WT3200 był robiony dla Wadii przez Marantza na wzór ich topowego transportu LE12 + inny panel front oraz dodatkowa płytka do ich wyjścia optycznego .

CD52 gra dużo lepiej według mnie jako transport gdy Wadia grała po coaxie i Toslinku nawet z DACem Wadii X32 .

Nie wiem jakby obydwie Wadie grały na tym ich optyku bo nie miałem ale po coaxie odtwarzacze które wymieniłem są lepsze , tańsze i za grosze można je serwisować .

McGyver,

a czy taki transport CD do DAC za 2 koła jest lepszy od zwykłego, taniego kompa, który jest odpowiednio przystosowany do audio tak, by przetransportować sygnał w postaci plików flac w bezstratnej jakości do DAC?

Wielokrotnie z kolegami robiliśmy porównania, no i niestety dobry CD transport wciąż daje lepsze rezultaty brzmieniowe od komputera lub odtwarzacza plikowego. Dlatego w domu do poważnych odsłuchów korzystam wyłącznie z CD-transportu (nieco zmodyfikowany EAD T-1000), a z plików korzystam głównie po to by zapoznać się z nowościami lub muzyką poleconą przez znajomych, a jak mi się muzyka spodoba to i tak kupuję płytę CD.

dobry CD transport wciąż daje lepsze rezultaty brzmieniowe od komputera

U mnie za transport CD do DAC "robi" player DVD/Audio Denon 3910. Pewnie nie najlepiej sprawdza się w tej roli,

skoro mam lepsze brzmienie z komputera poprzez zasilany bateryjnie (LiFePO4) konwerter usb/spdif M2Tech HiFace, który po coax

doprowadza dźwięk do DAC.

Sprawdzałeś kiedyś tego Denona 3910 jako transportu CD?

Mało jest odtwarzaczy CD czy DVD które nadają się jako dobre transporty CD .

Przykładowo Marantz CD80 czy taki pancernik CD10 fabrycznie są gorszymi transportami niż tani CD52 cz 52 .

Zdaję sobie sprawę że są lepsze transporty ale są dużo, dużo droższe i przeważnie problem z dostępnością zapasowych części.

Zastanawia mnie ten EAD zrobiony na bazie Pioneera .

Może warto by takiego Pioneera zrobić na EADa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.