Skocz do zawartości
IGNORED

Dali zensor 3 czy Canton GLE 426 jako male stereo i do kina?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

kompletuje dalej swój maly zestawik do pokoju rekreacyjnego.

Mam juz biale PS4, mam bialy TV :)

teraz 3ba zakupic biale (koniecznie) monitorki

Nie pytajcie mnie czemu uparlem sie na biale, kto ma zone ten wie...

I teraz tak:

narazie nie mam czym tego popedzic.

Albo pójdę w uklad z jakaś mała wieża stereo z bajerami (DENON CEOL) na monitorkach + subwoofer (bedzie za kanapa wiec kolor bez znaczenia :) )

ale wtedy filmy beda odtwarzane z playstation (ciekawe czy to ma sens) albo kupie cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+ bialy odtwarzac Bluray (ok 2200zl mozna wyrwac) i narazie na monitorach + sub bedzie ogarniac a pozniej na spokojnie dokupie tyły i centralny.

Pokój 18m2 w piwnicy (2.6m wysoki) :) z wyjsciem na klatke wiec monitorki beda musialy chociaz cos basu generowac by w stereo nie dostaly zadyszki.

Do kina to i tak suba napewno sobie sprawie bo inaczej to tego nie widze.

Podłogówki odpadaja...nie ma miejsca

I tu pytanie czy te powyzsze monitorki nie spuchna w kinie a tez w stereo wstydu nie bedzie ? I czym w brzmnieniu sie róznia miedzy soba? (nie lubie krzykliwej góry ani płaskiego basu w muzyce). Cenowo sa podobne, mozna zestawy rozbudowac o satelity i centralny z tej samej serii wiec tylko...design i brzmienie bedzie kryterium.

Mam ok 5-6tys narazie na zestaw wzmak +monitory + sub. Myslalem o komplecie harmana z plastikowymi satelitami ale podobno te kombajny nie udane i graja plastikowo.

Cos możecie doradzic?

Ukryta Zawartość

Dzień dobry.

Zacznę od kolumn - z Twoich propozycji zdecydowanie wybrałbym Dali Zensor 3 (http://q21.pl/dali-zensor-3.html), to kolumny grające w stosunku do Cantona bardziej spójnym, dociążonym, wypełnionym dźwiękiem. Jeśli docelowo chcesz zbudować system 2.1, spójrz na konfigurację, opartą na amplitunerze Marantz MCR611 (http://q21.pl/marantz-m-cr611.html) oraz kolumnach Dali, gdzie w komplecie możesz taki zestaw zakupić w atrakcyjnej cenie (http://q21.pl/marantz-mcr611-dali-zensor-3.html). To zestaw, który bez problemu dobrze nagłośni Twoj salon, gwarantując dobre, dynamiczne brzmienie, system bardzo dobrze sprawdzi się podcza muzyki, ale także przy projekcjach filmów.

Idealnym dopełnieniem będzie subwoofer Rel T/5i (http://q21.pl/rel-t-5i.html) lub Sumiko S.5 (http://q21.pl/sumiko-s-5.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. Poza wymienioną propozycja w salonie mamy dziesiątki amplitunerów, kolumn, wszystko można w komfortowych warunkach posłuchać, porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam

Dziekuje za odpowiedz.

A co Pan sądzi o połaczeniu Dali z Deonem (N9 CEOL)?

A moze indiana line (chyba maja białe monitory z bassreflexem z przodu) ?

Witaj,

Absolutnie odpuść tego pioneera. Gra słabo i jest mało przyjazny. Lepiej idź w kierunku lepszego stereo.

Ceol jest ok chodź bardziej skłaniał bym się w kierunku marantza mcr.

Co do samych kolumn dali zensor 3 to lepsze kolumny od cantona, ale mam jeszcze jedną propozycje bg białe magnat quantum 753. Zwróć uwagę na ich wykonanie. Klasa lepiej, dźwięk także zaskakuje.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Ciekawe te Magnaty. Cenowo ciut drozej ale wykonanie przynajmniej na zdjeciach ładniejsze, popatrze postaram sie w moich okolicach posłuchac jednych i drugich

Ukryta Zawartość

niedużej wielkości fronty lepiej zagrają w stereo niż monitory, zastanów się nad nimi. Magnaty to mocne kolumny (120W w RMS-ie) i będą potrzebowały jak już amplitunera to mocnego (ten Pioneer 510 ma 50W w RMS-ie więc niewiele) jednak wzmacniacz stereo lepiej się z nimi sprawdzi jednak też o dość wysokiej mocy mimo, że kolumny mają niezłą skuteczność (91dB) . A może popatrz na Klipscha co i np na te niewielkie podłogówki

Ukryta Zawartość

i mimo swoich 75W mocy RMS mają skuteczność aż 95dB więc potrafią zagrać bardzo głośno z kulturą a nie są wielkimi konstrukcjami (88 cm wys 16 cm szer i 25 cm głębokości) no i w związku ze swoją skutecznością nie muszą mieć mocnego wzmaka wtedy ten Pioneer nada się w zupełności.

Lub te ale już większe gabarytowo za to "potężny" dzwięk (97dB skuteczności !!!) i wystarczyłby 20-to Watowy wzmak/amplituner, żeby "zaryczały" :)

ale tak, biały kolor. Pewnie nie ma białych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie do pioneera te magnaty absolutnie nie. Ale to dobre kolumny i stosunkowo wydokoskuteczne.

Robert jak będziesz nimi zainteresowany napisz, przygotujemy lepszą cenę dla forumowicza :)

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Zdecydowałem sie na zestaw Denon Ceol i monitory Indiana Line Tesi 262 w białym połysku.

Wygrały z Dali Zensor 3 bassreflexem z przodu oraz własnie pełnym połyskiem.

Co do dzwieku wypowiem sie jak przyjdzie zestaw (bedzie na dniach) ale mysle ze nie bedzie tragedii :)

Indiana Line dodatkowo na papierze ma znacznie wieksza skutecznosc niz Zensor wiec powinno to z Ceolem grac poprawnie.

Więc tak:

po pierwsze podziękowania dla sklepu Cinematech we wrzeszczu.

Załatwili bardzo szybko sprzęt za cene podobna do tych z internetu.

Po drugie w jednym monitorku od początku nie działał wysoko tonowy....rano zawiozłem z reklamacja wieczorem odebrałem zrobiony (kabelek sie wysunął).

Jak to gra?

Zadziwiająco dobrze :)

Po pierwsze Indiana Line trochę oszukują. Podkoloryzowawszy dźwięk maskują swoje wady :)

Cos jak DBX w starych szpulowcach Teaca :)

Przez to graja jak duze monitory albo podłogówki. Scena jest plastyczna....można odczuć ze o tam po lewej gitarzysta brzdąka - w tej klasie cenowej bajka.

Barwa ocieplona, troche analogowa. Wokale gitara namacalne az miło słuchac. Adele..np fenomenalnie oddają jej barwe. Gitara, trabka wszystko jest poprawne i czytelne.

Gorzej z basem. Nie wiem czy to kwestia ustawien Ceola czy basreflexu z przodu ale czasem sie gubia, bas jest dudniący nie kontrolowany w czas. OK w kinie to nawet pomaga ale w stereo meczy. Fakt ze to tylko przy pewnych czestotliwościach i duzo zalezy od zródła ale jest. Moze jak sie wygrzeją bedzie lepiej.

Zestaw na dobra 4

Gorzej z basem. Nie wiem czy to kwestia ustawien Ceola czy basreflexu z przodu ale czasem sie gubia, bas jest dudniący nie kontrolowany w czas. OK w kinie to nawet pomaga ale w stereo meczy. Fakt ze to tylko przy pewnych czestotliwościach i duzo zalezy od zródła ale jest. Moze jak sie wygrzeją bedzie lepiej.

Dokładnie jak napisałeś, daj im się wygrzać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.