Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja kabli zasilających

Rekomendowane odpowiedzi

A pozniej i tak spinasz wszystko IC i tworzysz petle masy i o dupe rozbic wszystkie kombinacje, 2 dni bawilem sie w zamiane wtyczek u siebie nie slysze zadnych roznic

Niesłyszenie nie ma wpływu na to, ile prądów niechcianych zapieprza masą audio. ;)

• 7 miesięcy później...

Wzmacniacz Rotel Ra 970BX- postanowiłem sprawdzić jak się mają napięcia pomiędzy uziemieniem a obudowa wzmacniacza do dźwięku jaki słyszę i preferuję przy odsłuchu tego wzmacniacza. Muzykę-szanty-zapodaję z Cd Nad 5000.

Pozycja pierwsza wtyczki w gniazdku- gra dużą przestrzenią i dźwięk ma początek lekko za kolumnami i dochodzi w ciągłości do miejsca gdzie siedzę.Fajnie się słucha i jest wrażenie że dźwięki są w przestrzeni niezwiązane z kolumnami.

Pozycja druga wtyczki w gniazdku- zmniejszyła się przestrzeń i dźwięk jest bardziej skupiony między kolumnami.Mniejsze jest wrażenie wyjścia dźwięku do przodu i tyłu oraz na boki. Spadł realizm słuchania jakby żywych muzyków i prawdziwych instrumentów.

Też fajnie gra ale zdecydowanie wole pierwsza pozycje .

Teraz napięcia zmierzone sam wzmacniacz pomiędzy obudową a bolcem uziemienia w gniazdku.

Pozycja pierwsza - 25V

Pozycja druga--109 V

zauwazylem ze napiecie zwrasta z iloscia podlaczonych odbiornikow :)

samo audio to okolo 20V jak wlacze komputer okolo 40V, a jak listwe z drukarka to sie robi wspomniane 50V

gdy trzymam neonowke do obudowy wzmaka to swieci, dotykam druga reka obudowy to gasnie, a gdy reka lapie za grzejnik swieci jeszcze jasniej :)

niestety wszystko mam z jednego gniazda, jak robilem remont audio lepsze nie bylo mi w glowie :)

• 4 lata później...

Odkopie wątek bo innego nie znalazłem. Pytanie laika. Mam fajnie wykonany kabel zasilający z aliexpress, nie mogę namierzyć w nim położenia fazy (nic nie świeci). Wpinam do listwy Tomanka, na innych kablach faze namierzam bez problemu. Czy ten  kabel jest do d..., czy fazy nie jest tutaj istotna?

7 minut temu, AiM-TV napisał:

Odkopie wątek bo innego nie znalazłem. Pytanie laika. Mam fajnie wykonany kabel zasilający z aliexpress, nie mogę namierzyć w nim położenia fazy (nic nie świeci). Wpinam do listwy Tomanka, na innych kablach faze namierzam bez problemu. Czy ten  kabel jest do d..., czy fazy nie jest tutaj istotna?

Włóż kabel zasilający do gniazdka i sprawdź od strony wtyku(próbierką) czy idzie prąd do fazy L

Jak prąd będzie w zerowym N, to musisz odwrócic o 180* w gniazdku 

Edytowane przez Bukaj
1 minutę temu, Bukaj napisał:

Włóż kabel zasilający do gniazdka i sprawdź od strony wtyczki(próbierką) czy idzie prąd do fazy L

Jak będzie w zerowym N, to musisz odwrócic o 180* wtyczkę w gniazdku 

Sprawdzam tak każdy kabel, ale tutaj na probierce nic nie świeci w żadnym z trzech styków. Prąd idzie, bo po wpięciu do sprzętu gra muzyka. Może faza nie została w kablu podłączona?

Przy tej próbie musi świecić. Jak nie będzie nic pokazywać, to kabel uszkodzony, nie ma bata 

Albo że jest coś przykręcone 

Odkręć wtyczkę to zobaczysz co jest tam grane 

1 minutę temu, AiM-TV napisał:

No będę musiał odkręcić, ale jak niby gra to nie można tak tego zostawić?

Lepiej zapobiegać niż leczyć ...

34 minuty temu, AiM-TV napisał:

poprawiłem przewody we wtykach tak jak na zdjęciach i dalej na probierce się nie świeci faza:

A co to jest probierka?

Może w miejscu gdzie mierzysz wtyczkę jesteś za bardzo odizolowany i neonówka świeci tak słabo, że nie widzisz. Spróbuj podczas pomiaru dotknąć drugą ręką ściany, albo zdejmij kapcie ?

Na innych kablach próbnik działa 

6 godzin temu, januss73 napisał:

Spróbuj podczas pomiaru dotknąć drugą ręką ściany, albo zdejmij kapcie ?

Tak i jeszcze po tym eksperymencie zacznę słyszeć elektryzujące różnice w dźwięku między kablami. W sumie już teraz jakieś tam słyszę?

Próbnik działa na innych kablach. Ale nic to, odpuszczam temat...

19 godzin temu, AiM-TV napisał:

Mam fajnie wykonany kabel zasilający z aliexpress, nie mogę namierzyć w nim położenia fazy (nic nie świeci).

Na fazowym L powinna nawet po dotknięciu ostrą końcówką  (bez dotyku palcem obłego końca próbnika ) się świecić.

(zwykle już od 24 woltów, tylko wtedy świeci słabo)

Inny objaw jest niepokojący.

Edytowane przez xetras
dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

19 godzin temu, AiM-TV napisał:

Wpinam do listwy Tomanka

Włóż probówkę do tej listwy tomankowej i sprawdź czy świeci. Jeśli świeci to OK. Potem włóż ten śmieszny kabel do dokładnie tego samego gniazda jakie było mierzone i sprawdź probówką. Jeśli świeci to 2xOK. Jeśli nie świeci to wyrzuć kabel.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

19 godzin temu, Bukaj napisał:

(próbierką)

Skąd to wytrzasnąłeś ? To próbnik !

6 godzin temu, januss73 napisał:

Może neonówka świeci tak słabo, że nie widzisz.

Bywa i tak.

Próbnik jest sprawny, coś nie tak jest z kablem. Tylko co? Przewody dobrze powpinane, coś z wtykami nie tak? Nawiasem to całkiem solidnie wyglądają w środku te przewody.

14 minut temu, AiM-TV napisał:

Nawiasem to całkiem solidnie wyglądają w środku te przewody

Ot, kabel jak każdy inny - np. taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

kabel.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

1 godzinę temu, AiM-TV napisał:

Próbnik jest sprawny, coś nie tak jest z kablem. Tylko co? Przewody dobrze powpinane, coś z wtykami nie tak?

A jesteś pewien, że końcówka próbnika dotyka styku w wtyczce jak próbujesz to sprawdzać? 

Widziałem już wtyki C13 które miały tak wąskie otwory, że dojść do styku próbnikiem było prawie niemożliwe. 

Skoro urządzenie na tym przewodzie działa, to nie ma bata - musi być faza. 

14 minut temu, felix napisał:

i to mi nie dawało spokoju

15 minut temu, felix napisał:

Widziałem już wtyki C13 które miały tak wąskie otwory, że dojść do styku próbnikiem było prawie niemożliwe. 

tutaj leżał pies pogrzebany, rzeczywiście musiałem się mocno po siłować ze stykiem i w końcu się ta faza znalazła?

Godzinę temu, AiM-TV napisał:

musiałem się mocno posiłować ze stykiem 

I wtedy cud się stał ?

Przy okazji - nazwa tematu jest dość głupia, bo po polsku polaryzacja to biegunowość. 

Dla prądu przemiennego to jakaś poezja.

10 godzin temu, felix napisał:

A jesteś pewien, że końcówka próbnika dotyka styku w wtyczce jak próbujesz to sprawdzać? 

Też miałem taki przypadek, że próbnik nie świecił, ponieważ końcówka próbnika nie mogła się "dostać" do styku fazy. Dopiero włożenie rozgiętego spinacza /oczywiście trzeba zachować ostrożność, aby nie dotknąć łapką/ załatwiło problem.

• Pokaż nowe odpowiedzi