Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja kabli zasilających

Rekomendowane odpowiedzi

Wyświetl postUżytkownik Фома dnia 02.07.2016 - 13:38 napisał

Nawet nie wiesz jak jesteś blisko, ogólnie kabli.

Blisko kabli byłem przez wiele lat eksperymentując , odeszły jakiś czas temu na dalszy plan , jakaż ulga :)

I dobrze. Bo to prozaiczna sprawa wbrew pozorom, ale ma ścisły związek z tematem. a jakieś wnioski z tych lat eksperymentowania ?

W latach 80, 90 nie mieli takich problemów. Wtyczki były płaskie, jak cos komuś nie pasowało to se obrócił i dobra. Ale wątpie by ktoś się w tedy przejmował takimi pierdami.

Któryś luxman miał i kilka innych tanich starszych urzadzen wmontowaną kontrolkę polaryzacji

A ja proszę o jakąś sensowną odpowiedź i uzasadnienie pytania: dlaczego polaryzacja fazy miałaby mieć wpływ na dźwięk ??? Nie podważam tego, że może mieć, choć sam takiej różnicy moimi uszami i na moim sprzęcie nie słyszę ale chciałbym aby ktoś mi to "wytłumaczył".

Ostatnio wdałem się w pyskówkę z nawiedzonymi na temat "grania" kabli coaxial. Ja im o bitach, sumach kontrolnych w transmisji cyfrowej, oni się pienili ale nikt niczego sensownego nie napisał. Jak ich muzyka przelatała pierwsze pół świata po światłowodach, kablach, serwerach itd to im się jakość nie pogorszyła ale 1m kabla popsuł transmisje 150kbit/s z transportu do DAC-a.

Lubię kiedy gra muzyka...

Dlatego właśnie to forum trzeba traktować z przymrużeniem oka.

A co do tej nieszczęsnej "polaryzacji", zrób sobie taki eksperyment. Podłącz jakieś urządzenie tylko do sieci enrgetycznej, zmierz napięcie na obudowie względem bolca uziemiającego, a potem odwróć wtyczkę (jeśli to możliwe) i powtórz pomiar.

sk-victor

Żeby "wyciszyć" urządzenia, w moim przypadku DIY, wykonywałem poniższą procedurę:

Porządek z zasilaniem/trafami we wszystkich urządzeniach

- ustalenie na którym złączu gniazd IEC w urządzeniach mam mieć L i N

- pomiar napięcia pomiędzy obudową a N i przełączanie uzwojeń transformatorów na mniejsze napięcie:

miernik na napięcie zmienne 200V, jedna końcówka do przewodu zerowego N na gnieździe zasilającym a druga końcówka do obudowy zmieniam kolejność/fazę podłączenia trafa i sprawdzam w której pozycji jest mniejsze napięcie

- dołączenie złącza PE do obudowy

Zrób taki test i sprawdź czy występują różnice.

Copyright © Audiostereo.pl

Z obu stron? Tzn. na wtyku męskim i żeńskim?

Męskiego to raczej nie da się inaczej włożyć.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ja znam dwie opcje

f-wattgate-wtyk-zasilajacy-360i.jpg

Wtyk angielski, amerykański i w wielu innych krajach nie pozwalają na odwrotne podłączenie fazy,

to tylko standard jak wyżej stworzony przez geniuszy pozwala na dowolne podlecenie, bo u nas jest bez znaczenia.

Edytowane przez .:Gerard:.

Chyba musze cos odszczekac, pomierzylem napiecia dzisiaj troche lepszym multimetrem (CEM DT 9929) i roznice siegaja 5V na wzmacniaczu i 10V na CD i DAT.

biore sie za odsluch

"A ja proszę o jakąś sensowną odpowiedź i uzasadnienie pytania: dlaczego polaryzacja fazy miałaby mieć wpływ na dźwięk ??? Nie podważam tego, że może mieć, choć sam takiej różnicy moimi uszami i na moim sprzęcie nie słyszę ale chciałbym aby ktoś mi to "wytłumaczył"."

a masz w systemie filtr w którym wymaga jest polaryzacja? jeśli nie to czemu tak zakładasz.

W Oehlbach Powersocket 907 polaryzacja jest wymagana, w polskim gniazdku nie działa. Słychać do dobitnie, nie potrzeba hiendu.

filtry mają pracować na wejściu, a nie na wyjściu.

Chyba musze cos odszczekac, pomierzylem napiecia dzisiaj troche lepszym multimetrem (CEM DT 9929) i roznice siegaja 5V na wzmacniaczu i 10V na CD i DAT.

biore sie za odsluch

Elektronikiem nie jestem ani żadnym fachurą. Więc prawdopodobnie to też może mieć znaczenie.

Miałem kiedyś BADA 5600 różnic nie słyszałem jeżeli chodzi o polaryzację bądź też nie robiłem za wielu eksperymentów. Producent nic nie pisał o polaryzacji pracy filtra, więc za bardzo nie wnikałem. Natomiast dbałem o to, żeby wszystkie kable w ścianie, filtrze, cd, wzmacniaczu, woferze zawsze miały tą samą polaryzację (faza po prawej patrząc na gniazdko z bolcem u góry, tak u mnie było i jest).

W 907 brak światełka niebieskiego to brak polaryzacji myśl dalej degradacja muzyki. A tak na marginesie cd a nawet więcej wofer wpięty do gniazda dygital, gra inaczej niż analog.

kilka zdjęć poglądowych np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez evenementus

Coś w tym jest.

Sony w swoich dawnych produktach gdzie do czynienia mieliśmy z cyfrą (czyli MiniDisc, DAT, procesory dts) i płaską wtyczką stosowało kabel z oznaczeniem żyły neutralnej. Kabel taki miał białą linię oznaczającą stronę po której biegnie żyła neutralna - patrz foto.

W instrukcjach sony często można znaleźć info, że sprzęt wyposażony jest w polarized cord.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Z obu stron? Tzn. na wtyku męskim i żeńskim?

Zdarza się że z obu stron. Ale najsensowniej zrobione są kable aangielskie na nich jeszcze nie widziałem pomyłek.

Męskiego to raczej nie da się inaczej włożyć.

Da się jak masz podwójne gniazdo ;)

Zdarza się że z obu stron

Czyli, że jest prawdopodobne, że takie sieciówki mają własną zdefiniowaną polaryzację.

A po której stronie wtyku żeńskiego jest oznaczona żyła gorąca - po lewej, czy po prawej?

Czy polaryzacja kabla ma wpływ w przypadku posiadania DC-blockera oraz filtra zakłóceń wysokich częstotliwości? Robił ktoś takie testy?

A co na to producent/konstruktor? Jeżeli nie ma zaleceń i nie słychać różnicy, to ja bym spał spokojnie.

Prawdopodobnie masz Tomanka sprawa bardzo prosta - jego zapytaj. DC-blocker jednym pomaga, innym psuje, tak jak z filtrami.

A co na to producent/konstruktor? Jeżeli nie ma zaleceń i nie słychać różnicy, to ja bym spał spokojnie.

Prawdopodobnie masz Tomanka sprawa bardzo prosta - jego zapytaj. DC-blocker jednym pomaga, innym psuje, tak jak z filtrami.

Nie rozumiem nic z twojej wypowiedzi. Jaki konstruktor? Ja pytam innych, nie bazuje na swoich eksperymentach.

Nie mam Tomanka, aczkolwiek jego konstrukcja DC-blokera nie jest autorska. Układ jest powielany przez wielu.

No i jeszcze celem sprostowania - nie pytam o wpływ NA DC-blockera i filtr, tylko wpływ NA wzmacniacz/źródło w zestawie, który posiada takie urządzenie.

No bo jeśli założymy, że z sieci płynie niezakłócone 50 Hz bez DC, to jakie znaczenie będzie miała orientacja wtyczki?

Edytowane przez bikerbo

No bo jeśli założymy, że z sieci płynie niezakłócone 50 Hz bez DC, to jakie znaczenie będzie miała orientacja wtyczki?

To nie ma nic do rzeczy. Ani DC bloker ani filtr niczego w tej materii nie zmieni. Do czego innego służą.

jar1 ma racje.

bikerbo

Faktycznie trochę wyszedłem poza temat.

"Jaki konstruktor?" co tu nie rozumieć. Jeden twierdzi i zaleca z polaryzacją a drugi nic nie zaleca.

Więc najlepiej samemu spróbować, zmienić polaryzację. Koledzy dużo wcześniej pisali, w niektórych przypadkach słuchać różnicę (każdy system jest inny).

To nie ma nic do rzeczy. Ani DC bloker ani filtr niczego w tej materii nie zmieni. Do czego innego służą.

Proszę w takim razie o wprowadzenie teoretyczne jak zmiana orientacji wtyczki zmienia dźwięk

Teoretycznie zasilacz powinien być tak zrobiony, żeby na jego wyjściu z prądem stałym były te same wartości niezależnie od polaryzacji. Tak więc jeżeli zasilacz podaje dokładnie takie same napięcia na wyjściu niezależnie od polaryzacji wejścia, to cudów nie ma, żeby to miało znaczenie dla dźwięku. Skoro gra inaczej, to ciekawy jestem jakie są różnice w napięciach bądź ich stabilności na wyjściu zasilacza.

A mi się marzy, żeby zawsze faza była po tej samej stronie w gniazdku - patrząc z perspektywy wtyczki oczywiście - ile to by uprościło :)

Czyli, że jest prawdopodobne, że takie sieciówki mają własną zdefiniowaną polaryzację.

A po której stronie wtyku żeńskiego jest oznaczona żyła gorąca - po lewej, czy po prawej?

Przyjrzyj się zdjęciu z linku, który podałem wcześniej.

To nie kwestia "własnej zdefiniowania polaryzacji" tylko trzymania się pewnych obowiązujących standardów.

Edytowane przez Przemysław_51508

Witajcie drodzy forumowicze

Nurtuje mnie sprawa polaryzacji kabli zasilających. Zacznę od teorii. Gniazdko ścienne z bolcem powinno mieć połączenia, takie jak na poniższym schemacie.

Ukryta Zawartość

Gniazdo IEC w urządzeniu (wzmacniacz, odtwarzacz itp.) są łączone tak, jak opis na gnieździe Furutecha z poniższego zdjęcia:

post-44057-0-91098400-1467367241_thumb.jpg

L - przewód fazowy

N - przewód neutralny

PE - przewód ochronny

Mam dwa kable Enerra i jeden Bazodruta. Wszystkie one mają odwróconą polaryzację. Sprawdziłem też kilka zwykłych komputerowych i tu jest już różnie.

Ciekawi mnie jak jest u Was.

Ten schemat gniazda przedstawia oznaczenia od strony "montażowej", czyli od tyłu.

Patrząc na gniazdo zamontowane w ścianie, faza będzie po prawej, a nie lewej stronie

i problemu nie ma.

W schematach podaje się oznaczenia od strony montażu kabli.

Tak też powinno się prawidłowo podłączać kable, aby nie pojawiało się napięcie na obudowie itd, itd.

Od strony "dźwiękowej" w prawidłowym połączeniu dźwięk jest "lepszy", gęściejszy, równiejszy, bardziej dociążony itd.

aczkolwiek w systemach za ciemnych, za gęstych, "pszymulonych" itd. odwrócenie wtyczki powoduje że dźwięk staję się bardziej żywy i wyrazisty

ale obudowa może popieścić :)

Oczywiście w taki sposób nie powinniśmy "poprawiać" wad systemu.

Moim zdaniem (IMO)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teoretycznie zasilacz powinien być tak zrobiony, żeby na jego wyjściu z prądem stałym były te same wartości niezależnie od polaryzacji. Tak więc jeżeli zasilacz podaje dokładnie takie same napięcia na wyjściu niezależnie od polaryzacji wejścia, to cudów nie ma, żeby to miało znaczenie dla dźwięku. Skoro gra inaczej, to ciekawy jestem jakie są różnice w napięciach bądź ich stabilności na wyjściu zasilacza.

Właściwie to sedno problemu przecież to prąd stały po mostkach, kondensatorach i stabilizatorach zasila sprzęt audio.

Edytowane przez malikali

Właściwie to sedno problemu przecież to prąd stały po mostkach, kondensatorach i stabilizatorach zasila sprzęt audio.

Ło matko. Rozumiem jeszcze, że kolega branżysta, na którego wpis się powołujesz, może niczego technicznego nie kapować, ale osoba z takim doświdczeniem jak malikali, śledząca od lat filmiki Reduktora Szumów na youtubie powinna już tej techniki i jej zrozumienia miec odrobine więcej :)

Ło matko. Rozumiem jeszcze, że kolega branżysta, na którego wpis się powołujesz, może niczego technicznego nie kapować, ale osoba z takim doświdczeniem jak malikali, śledząca od lat filmiki Reduktora Szumów na youtubie powinna już tej techniki i jej zrozumienia miec odrobine więcej :)

Wytłumacz zatem odrobinę więcej :)

Myślę, że kady kogo ta problematyka interesuje, powinien zajrzeć tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wytłumacz zatem odrobinę więcej :)

Wystarczy, ze jeszcze raz przeczytasz ten wpis ze szczególna uwagą na " napięcie zmienne" :

Żeby "wyciszyć" urządzenia, w moim przypadku DIY, wykonywałem poniższą procedurę:

Porządek z zasilaniem/trafami we wszystkich urządzeniach

- ustalenie na którym złączu gniazd IEC w urządzeniach mam mieć L i N

- pomiar napięcia pomiędzy obudową a N i przełączanie uzwojeń transformatorów na mniejsze napięcie:

miernik na napięcie zmienne 200V, jedna końcówka do przewodu zerowego N na gnieździe zasilającym a druga końcówka do obudowy zmieniam kolejność/fazę podłączenia trafa i sprawdzam w której pozycji jest mniejsze napięcie

- dołączenie złącza PE do obudowy

Zrób taki test i sprawdź czy występują różnice.

Wystarczy, ze jeszcze raz przeczytasz ten wpis ze szczególna uwagą na " napięcie zmienne" :

Wiesz ja tego nie neguje, zapytałem tylko czy ma to znaczenie dla napięć stałych zasilających np wzmacniacz. Jeśli chodzi o zjawiska brumów też nie zaprzeczam, tylko jakie to ma znaczenie, jeśli porównać z opisami w stylu "sieciówka dodała basu, że wali jak z subwoofera" ? Czyli mówiąc wprost zapytuje co kabel sieciowy takiego zmienił, że "dodał basu" i czy ten przyrost widać w pomiarach charakterystyki kolumn?

Wiesz ja tego nie neguje, zapytałem tylko czy ma to znaczenie dla napięć stałych zasilających np wzmacniacz. Jeśli chodzi o zjawiska brumów też nie zaprzeczam, tylko jakie to ma znaczenie, jeśli porównać z opisami w stylu "sieciówka dodała basu, że wali jak z subwoofera" ? Czyli mówiąc wprost zapytuje co kabel sieciowy takiego zmienił, że "dodał basu" i czy ten przyrost widać w pomiarach charakterystyki kolumn?

Jakie masz napięcia w samochodzie ? odpal auto na zużytym akumulatorze z drugiego auta na cienkich kablach

• Pokaż nowe odpowiedzi