Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioVideoShow 2016.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Wróciłem niedawno do domu i ledwo zipię... (lało jak diabli przez 150 km)

Jutro napiszę coś więcej, dzisiaj chciałbym tylko tradycyjnie w imieniu całego zespołu konstruktorów podziękować wszystkim, którzy nas odwiedzili. Podkreślam co roku, że atmosfera dookoła pokoju to coś, czego nie można kupić. To daje paliwo do dalszej pracy, bez tego nie byłoby nic. Oczywiście dziękuję chłopakom, że chcieli pokazać swoje prace. Nie sposób nie dziękować organizatorowi, Adam- dzięki. Na koniec dziękuję właścicielowi forum

Były też zapowiedzi osób które w tym razem nic nie pokazywały, że zrobią to za rok. Widać było entuzjazm, chociaż widoczna była też troska związana z forum. Rozmawialiśmy też sporo odnośnie formuły pokoju w przyszłości, myślę, że przyszedł czas na zmiany. Wszyscy widzieliście, że przed wystawą miałem trudne chwile, gdy widziałem odchodzących z forum fajnych ludzi. Entuzjazm wrócił, mam nadzieję, że wszystko pójdzie w dobrym kierunku. Zobaczyłem, że brać audiofilska ma się dobrze, a, że na forum tego nie widać... może się coś w końcu zmieni.

Hej,

no troszkę zniszczyły mnie te cztery dni i powrót do domu w deszczu, w chłodzie i głodzie:) Pewnie do południa dojdę do siebie.

Ale co tam, warto było, po raz kolejny warto było uczestniczyć w tworzeniu tego co działo się w naszym pokoju.

Może nie zgrzeszę skromnością, ale grało u nas bardzo dobrze (choć na początku wydawało się, że będzie ciężko), no i szczególną wartością dodaną były "włochate kulki paltona", które na tle całej wystawy stanowiły coś nad czym nikt nie mógł przejść obojętnie. Robert jeszcze raz gratulacje, choćby za odwagę, a że grały, to też fajnie. Ale nawet gdyby nie grały to te śmiejące się "gęby" od progu naszego pokoju i komentarze na korytarzu, to tez coś unikalnego. Z drugiej strony były "poważne" kolumny lulu, z których nikt żartów sobie robić nie mógł i nie powinien. Dojrzała, wyczynowa konstrukcja, troszkę ciasno było im w pokoju, ale jak dla mnie bomba.

W zasadzie mógłbym skończyć, bo zainteresowanie z reguły skupia się na kolumnach, ale gdyby nie elektronika, kolumny by nie zagrały. Tutaj moim totalnym zaskoczeniem był serwer/streamer/dac kolegi A&T, autorsko zmodyfikowany produkt japońskiego koncernu. Cokolwiek A&T tam zrobił, efekt mnie totalnie "załatwił" i pozostałe źródła jakimi dysponowaliśmy poszły w odstawkę, a nie były to jakieś "popierdółki" tylko sprawdzone konstrukcje jak grające na poprzednich prezentacjach dac'e Piotra_1 (TDA1543), Muzg'a (SABRE) i mój nowy na PCM1704 wg projektu Waldi_06.

Wzmacniacze to również sprawdzona w bojach konstrukcja Piotra_1 i mój nowy wzmacniacz składający się z końcówki mocy bazującej na układzie Nelsona Passa First Watt M2 (konstrukcja forumowa) sterowana z przedwzmacniacza lampowego będącego moją "wariacją" na temat przedwzmacniaczy oferowanych przez firmę Audio Research Company i najbliżej mu topologią układu do modelu SP-10. Kabelki były przeróżne, ale napiszę tylko o jednym, który miał ewidentny wpływ na to co słychać było z głośników, no i było to dla mnie nawet dużym zaskoczeniem, mianowicie sieciówka StasiaP wyposażona w puszkę z filtrami, coś jak MIT lub Transparent Audio. Wpięcie kabla w system bezpośrednio po "zwykłym kablu" objawiało się uzyskaniem dźwięku o większej kontroli, rytmiczności ale zarazem bardzo gładkiego, pozbawionego nerwowości. Fajna rzecz Stachu.

Na koniec dziękuję za możliwość uczestniczenia w imprezie, fajnie było spotkać się z wszystkimi zaangażowanymi w organizację pokoju oraz naszymi sympatykami. Fanie, że przychodząc do pokoju wielu z was nie miało oporów żeby się przywitać, przedstawić i pogadać.

Pozdrawiam Tomek Łódź

Przepraszam, mała uwaga, dac który miałem w tym roku jest całkowicie nowym projektem (załącznik), już czwartym moim dacem (z czego pierwszy był przeróbką "chinola"). Dac miał być docelowy, ale jak zwykle szybko okazało się, że skończył jako projekt badawczy. Kolejna wersja będzie zupełnie inna, będę miał tam możliwość sprawdzić inne rzeczy na innej płytce. W między czasie pewnie nauczę się czegoś nowego, więc pewnie dopiero 6 generacja będzie projektem, którego będę zacieklej bronił.

Konwerter to także mocna przeróbka w stosunku do roku ubiegłego. Nowy filtr sieciowy, nowy stabilizator zasilacz, nowe przeróbki na płytce (kondensatory i rezystory), nowy kabel-filtr wejściowy. Wzmacniacz także posiadał nowe rozwiązania które udało mi się zmieścić w starej obudowie, nowego niestety nie zdążyłem skończyć, pewnie pierwsze odpalenie będzie za 2tyg ;).

Ogólnie nie ma o czym pisać, moje projekty nie są otwartymi projektami forumowymi co przeszkadza wielu osobom, które swój sposób budowania urządzeń postrzegają jako jedyny słuszny i sprawiedliwy (open projects).

Ja nie mam już takiego ciśnienia na ten pokój, wystarczająco dużo już z niego wyniosłem przez te kilka lat. Czego się miałem nauczyć, to się nauczyłem. W przyszłym roku przeczuwam że będzie już wiele nowych osób chętnych aby coś pokazać, także miejsce zwalniam. Z pewnością jednak będę obserwował co tam się dzieje i będę reagował kiedy będzie się działa niesprawiedliwość, albo niewłaściwe osoby znajdą się na niewłaściwym miejscu.

Jeszcze jedno, bardzo mi do gustu przypadł nowy dac muzga. Poprawa do urządzenia z poprzedniego roku, które odbierałem jako dość suche i płaskie "na średnicy". W tym roku była i bardzo wysoka rozdzielczość i przyjemna barwa, co rzadko się zdarza w urządzeniach wysokiej rozdzielczości grających z komputera. Miałem się okazję o tym przekonać we wielu pokojach w tym roku, np. u Ayona, który z roku na rok gra coraz gorzej, coraz bardziej syczącym komputerowo-smartfonowym dźwiękiem.

A na zdjęciu poniżej mój ostatni dac na biurku :-> Pewnie niedługo skończy na półce dolnej jako dawca organów - tak jak ostatni, przedostatni i przed przed ostatni ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość A&T

(Konto usunięte)

Ja chciałbym poruszyć temat formuły pokoju DIY audiostereo. Uczestniczyłem w rozmowach na ten temat. Zauważyłem dwie kwestie. W obliczu dużej popularności słuchawek nie było możliwości w naszym pokoju prezentacji tych zestawów. Oraz kwestia grania zestawów po selekcji i bez. Argumentem dla grania urządzenie słabiej się prezentujących ma być funkcja stymulacyjna takiego pokoju do popularyzacji i aktywacji forumowiczów do osobistych działań na polu DIY. Może dałoby się namówić dyrekcję audiostereo na dwa pokoje w przyszłym roku. Jeden ze wszystkimi konstrukcjami i słuchawkami by każdy miał szansę i drugi pokój AUDIOSTEREO SELEKTED.

• Użytkownicy+

A&T, mówiłem wcześniej o nowej formule, zdradziłeś już częściowo na czym miałoby to polegać. Dwa pokoje, w jednym słuchawki i ewentualnie systemy "dodatkowe", w drugim pokoju jeden lub dwa najlepsze.

Chciałbym oficjalnie poprosić o pomoc w zarządzaniu pokojem "słuchawkowym" Tomka 1685, masz całą wiedzę potrzebną do sprawnego działania. Mieliśmy kiedyś dwa pokoje, wtedy Rick zajął się dużą częścią obowiązków. Jeśli podnosisz rękawicę, działaj proszę w tym temacie już od dnia dzisiejszego. Jeśli właściciel forum nie da rady zapewnić nam dwóch pokoi, złożymy się na drugi. Chciałbym, żeby było to odpowiednio przygotowane, mamy więc sporo czasu na organizacje.

• Moderatorzy

który z roku na rok gra coraz gorzej

Bo obecnie proces tworzenia sprzętu (nie tylko tej firmy) wygląda tak, że głuchy księgowy ustala budżet, zleca projekt głuchemu inżynierowi elektronikowi a na koniec towar trafia do głuchego marketingowca.

W obliczu dużej popularności słuchawek nie było możliwości w naszym pokoju prezentacji tych zestawów.

I tak było ciasno jak w ...

Kącik na słuchawki można było zrobić w łazience ....

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

I tak było ciasno jak w ...

Kącik na słuchawki można było zrobić w łazience ....

Człowieku, ta łazienka to było jedyne miejsce w którym przez te cztery dni można było się na chwilę schować i odpocząć. Zorganizowanie tego pokoju to ciężka harówka i jeszcze nie dobrze. Może powinniśmy się jeszcze błąkać po hotelu w poszukiwaniu miejsca do oddania moczu, żeby wszystkim dogodzić.

• Moderatorzy

Nie chciałem tego tematu rozwijać aby nie być posądzonym nie tylko o nieśmieszne żarty ale i niesmaczne. Ale dobrze, że humor dopisuje bo ostatnio to większość tematów na smutno.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Użytkownicy+

No faktycznie sam się przekonałem ze na słuchawki nie było tam miejsca,może byście napisali ile kosztował pokój,w przyszłym roku jak by było zbierane na dodatkowy

Koszt to około 1300-2500 zł w zależności od wielkości.

No niestety jak na moje ucho to rowniez dwa dobre Daci Piotra_1 i Muzga przegraly w konfrontacji z napedem+daciem DSD mocno modyfikowanym Sony. Tak juz jest ze konwersja DSD jest jakby z marszu duzo lepsza od konwersji PCM na srednich poziomach jakosciowych zrodel. Wiecie sami ze Dacami sporo sie bawilem i jestem goracym zwolennikiem PCMu.To jednak aby zagralo z PCMu trzeba sie mocno natrudzic.Tym bardziej ze karmienie DACow Piotra_1 i Muzga odbywalo sie z audio jamnika czyli laptopu.I tu mogla lezec przyczyna tego ze DSD wlasciwie zdeklasowalo sumarycznie te zrodla.

Ale oczywistym jest ze w przypadku obu Dacow kolegow slychac duzy i wyrazny postep.I za to naleza im sie gratulacj!

• Użytkownicy+

Nie rozumiem takich "porównań". Modyfikowane urządzenie kolegi A&T grało bardzo dobrze, ale pisanie czegokolwiek więcej jest nieprofesjonalne. Serwer zawierał transport + dac, inne dac-e musiały grać z laptopa. Mamy podobną sytuację, jak ze wzmacniaczem zintegrowanym, który porównywali byśmy z końcówką mocy grającą z musu za pomocą pre... np. Diory. Staszek, niby o tym wspominasz, ale wygląda jakbyś to robił z obowiązku. Widziałeś jak grało z laptopa,a jak z SBT (niestety, ten uległ awarii). Twierdzę, że nie można tych rzeczy porównywać, chociaż zdecydowanie należy chwalić serwer kolegi A&T. Tutaj wielkie gratulacje za modyfikacje, bo nie podejrzewam, żeby w oryginale mogło to tak grać.

Z SBT gralo lepiej, ale tylko troche. Takie jest moje zdanie.

System bez napedu DSD gral slabo.Sorki jesli kogos urazilem ale ja to tak slyszalem. Poczatkowo myslalem ze to moze wina wzmaka ale po zmianie zrodla, jak na moje uszy zaczelo to sie zblizac w strone High-endu. W niedziele zagralo juz calkiem OK. Jak wywalilem te dwie sieciowki po 10zl kazda.

• Użytkownicy+

SB T wysiadł, zanim zdążyliśmy zestawić konfiguracje. Powtarzam, nie piszmy palcem po wodzie. A&T prosiłem o wypożyczenie serwera do testu, jeśli się do tego dojdzie, to uczciwie to opiszę. Teraz nie ma co ciągnąć domysłów.

To co mogę powiedzieć o Twoich kablach, to pozytywny wpływ sieciówki w konfiguracji z "kulkami". Brzmienie stało się nieco gładsze i szybsze (więcej energii).

Kable głośnikowe z całą pewnością przyciemniają dźwięk (podobnie jak Transparent). To może pasować w jaśniejszych systemach, ale nie musi. Chętnie bym przetestował sieciówkę, jeśli się zgodzisz na test, to daj znać.

Transparent nie przyciemnia.Jesli tor jest slaby to jest taki wlasnie efekt ale do tego dzwieku trzeba dorosnac. Transparent czysci separuje i dodaje potezna dynamike i co ciekawe nasyca gore. Nie sa to kable do slabych zgaszonych systemow, ktore strojone sa ze slabym zrodlem ktoro jest agresywne.

Na stadionie wszedzie tam gdzie grali na Transparencie gralo wyczynowo.

No faktycznie drogo,jeśli by byli chętni na przyszły rok aby było to stanowisko odsłuchawe to można by się było zebrać na forum i poskładać na taki pokoik,tylko żeby nie było tak jak na stadionie w pokoju z sennhaiserami orpfeusz czy jak tam się to piszę:) zamiast posłuchać sobie 5minut i oddać następnemu to jeden typ wyglądający jak by nigdy ze sprzętem audio nie miał do czynienia,rozwalił się na sofie,założył te senki na łep i ani myslał je zdjąć,tak więc reszta stała i patrzyła na typa:) mieliśmy już go wysadzić z tego fotela,ale każdy się bał bo słuchawki były za drogie:) gdy by to były jakieś tanie słuchawki to osobiście zdioł bym go z tego fotela po paru minutach.

Podobno nic nie sprzedajecie ze swoich konstrukcji bo na audio schow padło takie pytanie,ale może warto by się było zastanowić aby coś sklecić komuś na zamówienie,aby ktoś inny też mugł się cieszyć waszymi konstrukcjami.

Redaktorzy

6157 postów

Napisano dziś, 15:54

SB T wysiadł, zanim zdążyliśmy zestawić konfiguracje. Powtarzam, nie piszmy palcem po wodzie. A&T prosiłem o wypożyczenie serwera do testu, jeśli się do tego dojdzie, to uczciwie to opiszę. Teraz nie ma co ciągnąć domysłów.

to znaczy że serwer plików sony który mieliście wysiadł?

to znaczy że serwer plików sony który mieliście wysiadł?

Czytaj ze zrozumieniem, padł squeezebox paltona i graliśmy z laptopa. potem graliśmy z serwera HDD DSD SONY do czasu kiedy w moim preampie pojawił się problem, z którym pod moją nieobecność chłopaki nie potrafili sobie poradzić. Na szczęście po poruszeniu lamp w podstawkach problem przestał istnieć i cały następny dzień czyli niedzielę graliśmy z SONY'ego.

• Użytkownicy+

Transparent nie przyciemnia.Jesli tor jest slaby to jest taki wlasnie efekt ale do tego dzwieku trzeba dorosnac. Transparent czysci separuje i dodaje potezna dynamike i co ciekawe nasyca gore. Nie sa to kable do slabych zgaszonych systemow, ktore strojone sa ze slabym zrodlem ktoro jest agresywne.

Są dwie możliwości. Albo Transparent całkowicie zmienił charakter kabli (słuchałem starsze, kilkuletnie), albo system Twojego nieżyjącego autorytetu, (o którym nie chcę mówić) był słaby.

Proszę, nie ciągnij tego offtopu. Istotą rzeczy jest to, czy chcesz wypożyczyć swoje kable. Firmowe rzeczy w tej zakładce nie mają racji bytu.

Na stadionie wszedzie tam gdzie grali na Transparencie gralo wyczynowo.

Trafna diagnoza Stasiu - też tak myślę, ale z w/wym powodów nie w każdym systemie i nie każdy kabel Transparenta się sprawdzi;-)

Jeśli Twoje kable działają podobnie - to gratuluję!

Szkoda, że nie udało się spotkać i porozmawiać - może w przyszłym roku;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.