Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3000 zł ... STX FX-300, Pylon Sapphire 25, MA Bronze 6 ?

szczypek92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję zakupić parę kolumn do 3000 zł i zastanawiam się na co postawić.

Przyznam szczerze, że nawet za bardzo nie chcę mi się latać na odsłuchy, bo nie ma praktycznie nigdzie punktu, gdzie mógłbym te trzy propozycje porównać w jednym pomieszczeniu.

Patrząc na samo wykonanie, wagę produktu itd STX mnie powala w tej cenie. Sapphire 25 również wygląda przyzwoicie. Bronze 6 znowu marka na siebie zwraca uwagę, wiem że są droższe ale akurat te mogę kupić w tej samej cenie co reszta stawki - pytanie tylko czy zagrają lepiej ?

Muzyka głównie to radiowe hity, jakieś imprezowe kawałki i to na tyle ... rzadziej się zdarzy coś bardziej wyrafinowanego dlatego też nie szalejmy przy wyborze kierując się tym która lepiej odzwierciedli dźwięk fortepianu.

Reszta toru audio dopiero będzie dobierana.

Macie swoje typy w tym starciu ?

Dzień dobry.

Jeśli szukasz uniwersalnej konstrukcji, wybieraj pomiędzy STX FX-300 (http://q21.pl/stx-fx-300.html) a Pylon Audio Sapphire 25 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). STX bardziej eksponują skrajne pasma, Pylon Audio jest równiejszy, lepiej wypełniony, dociążony.

Nie podałeś wielkości pomieszczenia, jeśli jest to pokój ponad 30m2, STX będzie lepszym wyborem (chyba ze weźmiemy pod uwagę model Pylon Audio Sapphire 31), natomiast w mniejszym pozostań przy Sapphire 25.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza na zakup kolumn lub pakietowej na zestaw, jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dopisałbym Dali Zensor 5/7, posłuchaj i wybierz

zensor 7 raczej poza budżetem

Muzyka głównie to radiowe hity, jakieś imprezowe kawałki i to na tyle ... rzadziej się zdarzy coś bardziej wyrafinowanego dlatego też nie szalejmy przy wyborze kierując się tym która lepiej odzwierciedli dźwięk fortepianu.

No po takiej argumentacji to po prostu Ci doradzę kup to co bardziej wizualnie tobie odpowiada.Np kolor kolumn bierz pod meble jak chcesz żeby znikły.Nie słucham radia ale na tyle co się orientuje to jest w tak kiepskiej jakości nadawane że dobra elektronika nie wiele pomoże.Życzę szczęścia w szukaniu swojego brzmienia.

Margaryna85 nie powiedziałem, że będę słuchał radia tylko muzyki jaka głównie w nim leci. Co do proponowania używanych kolumn czy też DIY odpada zupełnie.

Zensor 7 jak się powalczy również jest w budżecie ale nie chcę, gdyż już miałem - i nie że wypowiadam się o nich źle, wręcz przeciwnie, ale chcę liznąć czegoś innego.

Miałem też Monitor Audio Silver 10. Słuchałem również duuużooo tańszych propozycji w najróżniejszych pomieszczeniach i naprawdę powoli przestaję wierzyć w sens wydawania ogromnych pieniędzy do codziennego grania zwykłej młodzieżowej muzyki, gdzie często taki Zensor 7 miażdży brzmieniem konstrukcje Sonus Fabera za blisko 15k itp wynalazki dla audiofilii :)

Zensor 5 nie domaga na dole, który bardzo lubię.

Miał ktoś porównanie Monitor Audio Bronze 6 do Dali Zensor 7 ? Szczerze kupiłbym STXy, ale wiem, że przy dalszej odsprzedaży sporo na nich tracę, a mając możliwość kupienia w tej samej cenie Bronze 6 nie jestem na to skazany. Tylko właśnie te podłogówki o wadze monitorów mnie mało przekonują ...

Gość numik

(Konto usunięte)

posłuchaj Audio Academy Phoebe III, to jest inne granie, dość dobre, w budżecie. Na ebayu masz za śmieszne pieniądze bardzo fajne Polk Audio RTI A5 / A7 z Niemiec.

A może Tannoy DC 6T, ja jak słuchałem kolumny w cenie do 3,4 tys. zł to one dla mnie najlepiej zagrały. Wszystko zależy co kto lubi, ale Tannoy jest dla mnie najbardziej godny polecenia i bardzo dobrze gra ale dopiero od serii Revolution wzwyż. Mercure to natomiast dla mnie pomyłka, bardzo słaba jakość, muzyka dla młodzieży, której wszystko jedno czy gra mp3 czy CD.. Odsłuch na wzmacniaczach Nad c356, nad c320BEE, CA Azur 640v2. Słuchałem Sapphire 25 i Jamo C95 i szczerze w porównaniu do DC6T wypadły przeciętnie. Wprawdzie jak bym miał już do wyboru tylko Jamo C95 lub Sapphire 25 wybrałbym Sapphire. Ale każdy ma swoje zdanie. Dla mnie idealnie grają Kef R700 ale one są poza budżetem.

Bronze 6 znowu marka na siebie zwraca uwagę, wiem że są droższe ale akurat te mogę kupić w tej samej cenie co reszta stawki - pytanie tylko czy zagrają lepiej ?

To może zacznij od wzmacniacza , będzie potem z zakupami i wyborem wygodniej ;)

Jak z 2 lata temu słuchałem dali Zensor 7 z MA Bx6 i MA bx 6 odpadły. Nowsze bronze 6 grają trochę schludniej niż poprzednie MA BX6, bo bx6 jakoś czasem gubiły się.

Niby piszesz że słuchałeś, ale nic nie napisałeś czego oczekujesz i ciężko doradzić. Było tylko pochawła dali 7 i że "dali 5 niedomaga w basie, a lubisz bas", no, ale 7 są w ogóle lepsze. Stx fx300 są udane, ale to dość lekko grające kolumny, a chyba szukasz jednak uderzenia.

Witaj,

Do 3000 zł proponuje Ci zakup u nas kolumn dali zensor 7 oraz magnat quantum 755.

Kolumny nowe z pełną polska gwarancja. Przy obu wariantach myślę że będziesz zadowolony. Dali nieco spokojniejsze równe , quantumy bardziej dynamiczne i porywające. W razie pytań lub wycen zapraszam

Dali zbyt spokojne do takiej muzyki, monitor audio to takie żywsze Dali z lepszym basem, do takiej muzyki stawialbym na Pylon Sapphire 31

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Od siebie polecę Brytyjskie Acoustic Energy, bardzo muzykalna kolumna, dynamiczna. Zachowuje płynność w całym paśmie, nie znajdziemy tutaj żadnych podbić ani wyostrzeń.Ważną cechą tych kolumn jest również klarowność, bez szumów czy zniekształceń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak daleko będą stały od ściany? Najbezpieczniej coś z przednim bas refleksem, wtedy masz szybki, głęboki i pełny bas. Spora część polecanych tu propozycji cechuje się skromną dynamiką i służy raczej do słuchania fortepianu. Dlatego ja polecę taki produkt

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx330t-tsx-330t-kolumny-podlogowe-2-szt

lub z tylnym bas refleksem, jeśli kolumny będą stały dalej od ściany

http://sklep.rms.pl/melodika-bl40-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Dali zbyt spokojne do takiej muzyki

no te dali się do niczego nie nadają , dali nie dali .

Ja chyba dużo inaczej odbieram muzykę ale właśnie uważam że ta marka , model w zależności od budżetu powinien się znaleźć na każdej liście odsłuchowej przy potencjalnym kupnie.

Witam,

Potrzebuję zakupić parę kolumn do 3000 zł i zastanawiam się na co postawić.

Przyznam szczerze, że nawet za bardzo nie chcę mi się latać na odsłuchy, bo nie ma praktycznie nigdzie punktu, gdzie mógłbym te trzy propozycje porównać w jednym pomieszczeniu.

Patrząc na samo wykonanie, wagę produktu itd STX mnie powala w tej cenie. Sapphire 25 również wygląda przyzwoicie. Bronze 6 znowu marka na siebie zwraca uwagę, wiem że są droższe ale akurat te mogę kupić w tej samej cenie co reszta stawki - pytanie tylko czy zagrają lepiej ?

Macie swoje typy w tym starciu ?

Do powyższych kryteriów dobre będą moim zdaniem Sapphire 25. Mocny efektowny bas, niemęcząca góra i ogólnie są to kolumny, które trochę uatrakcyjniają przekaz w muzyce pop/disco.

Do Pylonów polecam wzmacniacz, kto posłucha pylonow na wzmacniaczu ten nie będzie chciał ich słuchać na ampliku ;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Gość Junior_AudioMix_Konin

(Konto usunięte)

Weź pod uwagę kolumny KLIPSCH RP250F, do Twojej muzyki będą idealne.

Jeśli słuchamy muzyki typowo imprezowej, radiowej, lubiąc fajną górę i mocny bas to głośniki dla Ciebie.

Klipsch jako producent proponuje swoją filozofię dźwięku, nie skupiając się na finezji, wyrafinowaniu, lecz solidności brzmienia, gęstości basu. W kinie jak i muzyce stereo, zaletą jest jej budowa - wysokotonowy w osadzony w tubie dający poczucie "przyspieszenia" dźwięku.

W czarnym kolorze wygląda elegancko a maskownica jest na magnes.

http://www.audio-mix.pl/katalog/klipsch-rp-250f.html?pa=3&producer=2867&pp=24

Odezwij się mailowo, myślę, że zmieścimy się w budżecie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.