Skocz do zawartości
IGNORED

Co kupić, aby wycisnąć wszystko z CAL na desktopie?

Inugami

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jestem kompletnym laikiem w sprawach sprzętu, więc chciałbym poprosić o dość ogólną poradę. Posiadam dość stare słuchawki CAL, z których jestem bardzo zadowolony i na razie nie planuję zmieniać. Wkrótce oddam je do rekablowania. Muzyki słucham głównie z komputera stacjonarnego z Windowsem 10, laptop mam do pracy poza domem i nie odtwarzam na nim muzyki. Słucham głównie jazzu, rocka i czasem cięższej, alternatywnej muzyki. Oglądam sporo filmów. W gry gram bardzo mało, więc nie zależy mi na ich wybitnym brzmieniu. Priorytetem jest muzyka. W brzmieniu lubię dynamiczny, mięsisty bas (lekko ciepły, ale nie rozlewające się ciepłe kluchy z najniższego dołu) i klarowną, dobrze usytuowaną górę. A tak bardziej ogólnie - wolę troszkę za ciepłe brzmienie niż troszkę za zimne.

Nie posiadam poza słuchawkami i integrą żadnego sprzętu muzycznego. Co polecacie mi kupić w cenie do 400-500 zł, aby wyciągnąć jak najwięcej z tych słuchawek i mieć sprzęt na lata? Wiem, że to mało, ale niestety nie jestem w stanie w aktualnej sytuacji dać więcej. Nie mam pojęcia co mogę kupić, bo nie siedzę w tym sprzęcie. Niektórzy ludzie polecają mi kupno karty z wbudowanym wzmacniaczem, inni samego wzmacniacza, jeszcze inni mówią, że muszę powiększyć budżet, a ja nadal nie wiem co będzie najlepszą inwestycją w tej kwocie. Jeśli chodzi o kartę, to może być wewnętrzna, bo i tak mam słuchawki wpięte na stałe i nie słucham muzyki z laptopa. Mam złącze PCI-E. Pomożecie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BeatX polecał m.in. ze względu na solidny wzmacniacz słuchawkowy na pokładzie.

Albo poszukaj jakiegoś dac-a USB ze wzmacniaczem słuchawkowym na pokładzie. Polskie Nostromo wg projektów forumowicza?

Ukryta Zawartość

Ja bym się upewnił z AIM SC808. BeatX przyznał, że są czasami z tą kartą jakieś problemy. Jest kilka wzmacniaczy słuchawkowych w tej cenie. Tylko czy sterowniki będą stabilne, o czym było napisane w poprzednich tematach.

Trochę się śpieszyłem i nie dokończyłem tematu. Chodzi o stabilność tych sterowników. Ja nie zdawałem sobie sprawy, że pod Windows stery do DAC-ów mogą być kiepsko napisane i mogą występować problemy z odtwarzaniem muzyki, np. jakieś czkawki. Ja do napędu nauszników posiadam Aune X1s, który z Windows współpracuje bez zarzutów. Kiedyś zastanawiałem się nad FiiO Fii0 E10k Olympus2 (350 zł) ale może dobrze, że tego nie kupiłem, skoro bardziej doświadczeni koledzy piszą o tych kiepsko napisanych sterach. Kolego >Inugami, najlepiej wypożycz coś ze sklepu Q21, ryzykujesz tylko koszty wysyłki, jeśli sprzęt się nie sprawdzi.

Tzn, z AIM SC808 problem jest taki, że ta karta "znika" z systemu po resecie kompa.

Dopiero wyłączenie PC na kilka minut i włączenie ponownie - przywraca widzenie karty w Windows.

Bardzo wiele użytkowników zgłaszało te same zachowanie karty, więc podejrzewam że każdy model SC808 ma tę głupią przypadłość.

W cenie do 500 pln, warte rozpatrzenia z kart wewnętrznych:

- AIM SC808

- Prodigy hd2 advance de (tylko nie wiem jak ze sterownikami, czy producent uaktualnia)

USB/DAC-AMP, czyli bardziej uniwersalnie:

- AudioQuest DragonFly Black (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- FiiO E10K Olympus 2

- Audiotrak Prodigy Cube Black Edition

Ale i tak w/w urządzenia mają gorsze parametry wzmacniacza słuchawkowego, niż wzmacniacz Objective2 :)

Ukryta Zawartość

Tyle tylko, że w cenie 500 pln kupisz sam wzmacniacz O2, więc może się tak zdarzyć że jak podłączysz go do swojej integry to będzie słychać jakieś zakłócenia, szumy itp

Do takiego cacka jak O2, warto zanabyć jakiś sensowny DAC, ale to już wyjdzie sporo poza Twój budżet ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dzięki za informacje, wiele rzeczy już mi się rozjaśniło.

AIM SC808 niestety odpada, ponieważ mam tylko jeden wolny slot PCI, a ona składa się z karty-córki i z karty-matki. Zobaczyłem jak blisko karta wewnętrzna byłaby od grafiki i chyba jednak będę szukał zewnętrznej, żeby nie zasłaniać wiatraków.

Myślicie, że lepszym wyborem będzie E10K, czy też Cube? Tak subiektywnie: który lepiej pracuje z CAL? Cube nie będzie za zimne? Zależy mi na głębokim basie (jestem basistą i po prostu lubię słyszeć dokładniej sekcję rytmiczną. Wolałbym obejść się bez dalszych inwestycji w najbliższym czasie. Jeśli odłożę kiedyś większą kwotę to po prostu sprzedam tę kartę i kupię pewnie jakiś zestaw karta+wzmacniacz z wyższej półki, ale to raczej za parę lat. Będę musiał do tego czasu zmienić płytę główną i obudowę na większe, więc na razie szukam czegoś bardziej kompromisowego. :)

Myślicie, że lepszym wyborem będzie E10K, czy też Cube?

Padło parę propozycji, ja myślę, że najbardziej racjonalnym twoim wyborem będzie wypożyczyć i posłuchać samemu. Nie zapomnij o tym Nostromo, bo raz że polskie, a dwa że sam mam daca i sobie chwalę.

dobry wzmachol do tych słuchawek to polecam forumowy lovley ciube,z dobrym zasilaczem,gra świetnie i to całkiem niezły poziom,lepszy sporo od tpa6120,muzykalny,do tego dobry dac nie koniecznie na klepanych obecnie AKM i Sabre es,,Cal są ostrawe w górce więc do nich fajny będzie analogowy dac,tda1541,1543,ad1865

Podepnę się do tematu. Mój Aune X1s po ostatnich wyładowaniach atmosferycznych odszedł do krainy wiecznych łowów. Wiem, że jest mnóstwo recenzji i opinii na temat polskiego producenta Nostromo. Tylko jak to zwykle bywa, jedni chwalą inni ganią. Koledzy co myślicie o tym. NOSTROMO 5H+ Zasilacz NOSTROMO 12V- suma 1155zł. Martwy Aune 1100zł.- obsługiwał DSD i 32/384. Nostromo 32/192. Wystarczy z nawiązką. Pytanie czy Nostromo to dobry produkt w tej cenie? Dodam, że "Ałdiofilem" nie jestem.

Po mojemu olał zasilacz, u mnie na zwykłym dostarczonym przez nostromo też dobrze gra. Zresztą jak będziesz miał niedosyt, zawsze możesz sobie dokupić.

Zepsuł Ci się Aune, przez burzę?? :O

Witam szanownych kolegów. Wczoraj, z zachwytem słuchałem wspaniałego, nisko schodzącego basu z wysokim SPL do puki nie nastąpiło wielkie bum. Burza to najlepszy High-end na świecie. Problem w tym, że czasami wiąże się to z niepotrzebnymi wydatkami. Z poziomem inteligencji u mnie nie najlepiej ale nie aż tak, żeby nie wiedzieć, że podczas burzy najlepiej odłączyć sprzęt od prądu, tym bardziej kiedy mieszka się w takiej dziurze, gdzie linie energetyczne są napowietrzne (tak przypuszczam). Nie zrobiłem tego, bo grzmiało gdzieś bardzo daleko. Niestety, musiało walnąć gdzieś w taką linię lub jakiś transformator (tylko tak podejrzewam, ponieważ nie jestem elektrykiem) bo nastąpił w domu błysk i wyleciał bezpiecznik. Po włączeniu bezpiecznika okazało się, że w tyłek oberwał tylko router, odtwarzacz DVD i DAC. Router i DVD to najmniejszy problem, tylko trochę szkoda mi DAC-a. To ustrojstwo nie było zbyt drogie, jednak na moją kieszeń to dość drogo, w sensie że nie dysponuje nadmiarem gotówki, żeby pobiec do sklepu po drugi DAC.

Do rzeczy koledzy. Ten DAC/AMP to Aune X1s. Po tym jak gruchnęło, diody LED na DAC-u się świecą, czyli prąd jakby dochodzi ale urządzenie zniknęło z panelu dźwięków Windowsa. Zapewne coś w środku poszło się… Jakie jest wasze zdanie koledzy. Warto oddać to do sprawdzenia, czy za te 1100 zł gra nie jest warta swieczki. Napisalem to w DIY.

Witam. Dopiszę kilka słów. W nocy jak zwykle bezsenną :-/ z oczami jak szyby naftowe przekopiowałem to z działu DIY. Tam zapewne komentują jacyś elektronicy. Nikt nie odpowiedział, więc myślę, że to już nie nadaje się do naprawy. Co do dziury i linii energetycznych napowietrznych, to chyba też nie mam co się wściekać. W pobliskim miasteczku walnęło w jakąś antenę zbiorczą na bloku i też narbiło mieszkańcom bałaganu. Najbardziej wkurza mnie to, że odłączyłem wszystko od prądu a jak burza prawie umilkła (mruczało gdzieś daleko) pojawił się grom z jasnego nieba i pier… w słup 10m od domu.

Takich wzmacniaczy jest do wyboru więcej, tylko że większość zasilania z "ładowarki od telefonu". Piszą, że to shit i trzeba dokupić jakiś liniowy zasilacz, np. Tomanek a to dodatkowo 600zł. Nie wiem już co o tym myśleć, dlatego pomyślałem o Nostromo. Mają dedykowany zasilacz za 370. Tak się zastanawiam jak się spisuje rodzimy produkt.

Nie kupuj nic ponad standardowy, jak się okaże że masz ochotę, to sobie dokupisz.

Jeśli już, to ja bym brał od Nostromo, jakoś mam wrażenie że u nich stosunek cena/jakość jest dość istotnym punktem działalności. A te elementy Tomanka które do tej pory widziałem gdzieś na zdjęciach od środka, były droższe niż bym się spodziewał po zawartości. Może to krzywdząca opinia, ale tak mi jakoś wrażenie zostało. Choćby DC blocker. Cena 250zł przy kosztach flaków gdzieś ze 20-30zł, oczywiście jeszcze obudowa, gniazda, ale nawet kupując elementy w detalu, total więcej niż 100zł nie będzie kosztował.

Nikt nie odpowiedział, więc myślę, że to już nie nadaje się do naprawy.

Ja bym nie mówił hop, problem na tym polega że mogło umrzeć cokolwiek. Od głupiej diody w zasilaczu do kości dac włącznie (nawet jest to najbardziej prawdopodobne, ale może akurat masz szczęście w życiu?) i nikt rozsądny bez zajrzenia do środka raczej nie będzie nic sugerował. Dogadaj się z kimś kto się w takich tematach dłubie, może warto na diagnozę stówkę, czy ile tam wyjdzie, poświęcić?

sylwon38, to współczuję.. co za pech :/

Jeżeli byłeś zadowolony z Aune, to czemu nie kupisz ponownie tego przetwornika?

Chyba, że budżet nie pozwala (to napisz ile masz na wydanie na nowy sprzęt)

Oraz jakie złącza wejściowe i wyjściowe są Ci potrzebne :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dzięki koledzy za porady. Chyba kupię ponownie ten Aune. Sprawdzał się dobrze jako wzmacniacz słuchawkowy jak i DAC do integry. Martwy Aune oddam siostrze, bo chcę jej skonfigurować Laptop- Spotify- Amplituner. Oczywiście, jeśli uda jej się go naprawić. Ten Aune akurat dlatego, że jest OK i mam pewność, że stery są stabilne, bo w którymś temacie >rambo54 pisał, że często sterowniki są źle napisane i mogą występować problemy.

Dzięki koledzy. Napisałem się trochę przed chwilą a potem "nie masz praw do edytowania tekstu". Krew zalewa!

No i ok, co masz walczyć jak ci się podobał.

Przyłączam się z wyrazami współczucia.

Swoją droga miałeś wpięty w jakieś zabezpieczenia tego daca (w listwie czy coś) czy na goło w gniazdko?

Swoją droga miałeś wpięty w jakieś zabezpieczenia tego daca (w listwie czy coś) czy na goło w gniazdko?

Właśnie o tym pisałem ale nie mogłem zapisać. To było tak. Wpięte w listwę antyprzepięciową ale ona raczej nie zabezpiecza przed tak silnym impulsem elektromagnetycznym, kiedy piorun trafi gdzieś blisko i prosto w linię energetyczną, tyko przed skokami napięcia. Do tego są niby najlepsze ochronniki przepięciowe ale przy takiej energii to prawdopodobnie nawet mocny Boże nie pomoże. Druga możliwość zabezpieczenia to ubezpieczenie sprzętu RTV, tylko wiadomo jak to w Polsce. Reklama cacy a potem jak co do odszkodowania, to walka z wiatrakami. Chyba najlepiej wypiąć wszystko z gniazdek i poczekać aż burza przemieści się gdzieś za Ural.

Chyba najlepiej wypiąć wszystko z gniazdek i poczekać aż burza przemieści się gdzieś za Ural.

Tak zawsze robię.

EDIT.

Wszystkie anteny od odbiorników też powypinane, telefony, modemy od sieci telefonicznej (jeżeli ktoś używa kabla) też wypięte.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Do tego są niby najlepsze ochronniki przepięciowe ale przy takiej energii to prawdopodobnie nawet mocny Boże nie pomoże

Ja bym raczej obstawiał że energia była tak mała że zabezpieczenie nie zadziałało.

Ja bym raczej obstawiał że energia była tak mała że zabezpieczenie nie zadziałało.

Znam przypadki, gdzie urządzenie odłączone od prądu, wtyczka od gniazdka w odległości ok. 20 cm, a urządzenie i tak się uszkodziło.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Znam przypadki, gdzie urządzenie odłączone od prądu, wtyczka od gniazdka w odległości ok. 20 cm, a urządzenie i tak się uszkodziło.

Możliwe, pewien majster RTV powiedział, że iskra może przeskoczyć z gniazdka do kabla zasilającego nawet gdy jest on odłączony, tak jak napisałeś.

Tylko wtedy, gdy w gniazdku będą miliony voltów.

Urządzenia elektroniczne odłączone od sieci mogą ulec uszkodzeniu w czasie burzy. Jeśli wyładowanie będzie blisko, to poprzez indukcję elektromagnetyczną w przewodach i połączeniach wewnętrznych powstaje napięcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.