Skocz do zawartości
IGNORED

Sezon grillowania


adamm

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji , że sezon na grilla w pełni piszcie co lubicie z grilla i jak to robicie chodzi o potrawy .Ja jestem tradycjonalistą tzn kielbacha ,krupniok( mieszkam na Ślazku) ewentualnie jak dziś boczek wędzony, i przedewszystkim piwo.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/
Udostępnij na innych stronach

Boczek, ziemniaki, kielbacha i browar musi byc. Zimny bimberek też się przyda. Do tego jakaś salatka z dzialkowego warzywnika. Salata, szczypior i jakiś jogurt naturalny. Żyć nie umierać :) czasem nawet wędzoneczka jak dziś.

Warmia i Mazury :)

?👈

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3853737
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski, karkówka uprzednio marynowana co najmniej 12 godz. w zalewie składającej się sosu sojowego (japoński Kikkoman) i miodu. Aby zaostrzyć można dodać pieprzu Cayenne, ale lepszy jest japoński Shichimi Togarashi (można dostać w sklepach z japońską żywnością pod nazwą pieprz japoński). Szaszłyki z kurczaka. Papryka, pomidory oraz pieczarki z ognia.

 

Obowiązkowo zimne piwko i/lub zmrożona wódeczka.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3853775
Udostępnij na innych stronach

ser halloumi , mięso i sałatki

vlado - królik z rusztu- jaka ta marynata ? nigdy nie próbowalem tak zrobionego królika

 

Ja ser "halloumi" oraz kupowanego w polskich sklepach "Liliput" osuszam w wędzarce, następnie wędzę zimnym dymem do 30'C przez trzy dni po 2 godziny i mam zamiennik oscypka i dobrego wędzonego żółtego sera.

Królik, a właściwie skoki królicze nacieram solą i pieprzem i pozostawiam na 2 godziny w lodówce, następnie zalewam 0,5L cydru z łyżką stołową lekkiego miodu i pozostawiam przez noc aż do czasu w którym grilluję. Pod koniec pobytu na ruszcie można wrzucić na węgle kilka gałązek rozmarynu. Są soczyste i pyszne. Dzieci jedzą je bez problemów.

 

W.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3853783
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem grill musi być węglowy. Gazowy to jakaś namiastka. Ersatz. Przecież nie chodzi tylko o samą temperaturę (to można mieć na zwykłej patelni), lecz w równym stopniu o ten charakterystyczny węglowy zapaszek. W nim cały urok grilla.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3853926
Udostępnij na innych stronach

Jeśli szaszłyki, to tylko jagnięce z harissą i mieszanką siedmiu arabskich przypraw. Można też mięso zmielić, doprawić i formować podłużne klopsiki (kofte). No i wielkie (20 cm) krewetki macerowane w imbirze oraz mątwa. Ta ostatnia jest gotowa w max. 2 minuty.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3854640
Udostępnij na innych stronach

Baraniny i jagnięciny nie wejdę do pyska choćbym przymierał głodem. Mój organizm tego nie toleruje i sam zapach odrzuca mnie na przeciwległą ścianę, o odruchu wymiotnym nie wspominając. Próbowano ze mną na różne sposoby, mówiono że to inne mięso - poznawałem od razu i bez pudła.

 

Natomiast uwielbiam japońskie szaszłyki z kurczaka nazywane yakitori.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3854732
Udostępnij na innych stronach

Organizm sam podpowiada ewentualne zagrożenia alergią pokarmową, tak więc nic "na siłę"

Spróbuj mięsa z lamy, jest pyszne z grilla.

 

Jednym z warunkow dłuższego życia jest punkt: "nie podróżuj, również w kuchni".

 

Po audycji w telewizji niemieckiej o pasożytach w brazylijskiej wieprzowinie nie zjem wieprzowiny z kością -z grila. Przy kości może być niedopieczone mięso, a w nim żywe jeszcze pasożyty.

To samo z dorszem, w Norwegii i na Islandii jest porażona pasożytami duża część dorszy, wymagają dokładnej obróbki termicznej.

 

Kiedyś grillowalem na węglu drzewnym, obecnie tylko drzewo owocowe tzn rozpalam w grillu owocówkę ,potem zduszam ogień i kiełbasa czy karkówka ma zupełnie inny smak.

Dokladnie tak robię, mam specjalny zestaw: ruszt na nóżkach do wstawienia do żaru(ze starej kraty z okna), siatka na ruszt (dla cienkich szaszłyków) i pokrywa- by podnieść temperaturę.

 

Edit: palę najchętniej śliwę, czereśnię, suchą wierzbę(mokra dodaje kwaśny posmak); nie lubię dębu i jabłoni- zbyt intensywne.

Jałowiec dla szwarcwaldskiego posmaku - czasami.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3854774
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem grill musi być węglowy. Gazowy to jakaś namiastka. Ersatz. Przecież nie chodzi tylko o samą temperaturę (to można mieć na zwykłej patelni), lecz w równym stopniu o ten charakterystyczny węglowy zapaszek. W nim cały urok grilla.

gadasz glupoty

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3854787
Udostępnij na innych stronach

zaden epitet. Wez sobie patelnie i poloz ja obok grilla. Widzisz roznice?

 

W smaku potraw? Pomiędzy patelnią a grillem gazowym - prawie żadną. Jeśli grill jest węglowy - bardzo istotną.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3855420
Udostępnij na innych stronach

 

 

W smaku potraw? Pomiędzy patelnią a grillem gazowym - prawie żadną. Jeśli grill jest węglowy - bardzo istotną.

 

nie o tym pisalem. Napisales o temp i patelni ze to prawie to samo co grill gazowy a to jest bzdura po to byl moj przyklad.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3855436
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj mięsa z lamy, jest pyszne z grilla.

 

Gdzie to można dostać? Pewnie cena z kosmosu?

 

Jednym z warunkow dłuższego życia jest punkt: "nie podróżuj, również w kuchni".

 

Uwielbiam podróże. Gdziekolwiek jestem - jem wyłącznie kuchnię miejscową. Uważam to za jeden z elementów poznania.

 

nie o tym pisalem. Napisales o temp i patelni ze to prawie to samo co grill gazowy a to jest bzdura po to byl moj przyklad.

 

To się nie zrozumieliśmy. Albo ja nie dość precyzyjnie wyraziłem. Napisałem o temperaturze w tym sensie, że grill gazowy może zapewnić tylko ją. Podobnie jak patelnia. Jedno i drugie natomiast nie zapewni drugiego, bardzo ważnego elementu obróbki potrawy, mianowicie węglowego zapachu i posmaku. A one właśnie (moim zdaniem) stanowią istotę grilla.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3855445
Udostępnij na innych stronach

Poza wymienionym lubię jeszcze czosnek , jak się zagrzeje smarujesz na chlebku jak masełko.Oczywiście piersi z kurczaka doprawione i kaszanka a moja lepsza połówka jeszcze serek pleśniowy.Fajny temat , sezon w pełni a nóż coś człowiek ciekawego wyczyta i spróbuje.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3855531
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdzie to można dostać? Pewnie cena z kosmosu?

 

 

 

Uwielbiam podróże. Gdziekolwiek jestem - jem wyłącznie kuchnię miejscową. Uważam to za jeden z elementów poznania.

 

 

 

To się nie zrozumieliśmy. Albo ja nie dość precyzyjnie wyraziłem. Napisałem o temperaturze w tym sensie, że grill gazowy może zapewnić tylko ją. Podobnie jak patelnia. Jedno i drugie natomiast nie zapewni drugiego, bardzo ważnego elementu obróbki potrawy, mianowicie węglowego zapachu i posmaku. A one właśnie (moim zdaniem) stanowią istotę grilla.

bobcat istota grilla/bbq jest 'grill'. Na tym polega roznica miedzy patelnia a grillem. Posmak dymu/wegla itd jest opcjonalny i tak naprawde w wielu przypadkach przeszkadza choc moze byc dodatkiem do podkreslenia charakteru potrawy. Grillowanie to nie tylko kielbasy czy karkowka zmasakrowana marynata przez kilkanascie godzin.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/127790-sezon-grillowania/#findComment-3855717
Udostępnij na innych stronach
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

    Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.



    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

      Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM


    • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

      Ostatnio dodane opinie o albumach

    • Najnowsze wpisy na blogu

    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...

                      wykrzyknik.png

    Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
     

    Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

     

    Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

     

    Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

    Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.