Skocz do zawartości
IGNORED

Sony VFET Amplifier - N.Pass

hi_aro

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczęły się zapisy na kit do wzmacniacza Sony VFET.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

VFET-y dobierane przez Pass-a. Raczej jest to jedna z ostatni okazji na kupienie ich w oryginale.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/127731-sony-vfet-amplifier-npass/

To co podałeś, to była pierwsza odsłona.

To jest druga odsłona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co podałeś, to była pierwsza odsłona.

To jest druga odsłona.

Ukryta Zawartość

Tutaj na zdjęciu w pdf jest 12 vfetów, a to zamówienie na diyaudio mówi o 4 sztukach

Ukryta Zawartość

Tutaj na zdjęciu w pdf jest 12 vfetów, a to zamówienie na diyaudio mówi o 4 sztukach

Na zdjęciu jest po 4szt vfetów/kanał + 2 mosfety/kanał.

Ze względu na słaba dostępność tych tranzystorów Nelson Pass opracował wersje z 2 vfetami/kanał która w pomiarach ma nieco wyższe ale akceptowane wg Passa zniekształcenia.

Jakoś mnie ten wzmacniacz nie zachwyca tyle naćkanych elementów w porównaniu np. do F5. Już nawet np. Pass XA100 wydaje się mniej skomplikowany a pewnie lepszy. Szkoda że nie ma zapisów na np. taki projekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale jak ktoś złoży to chętnie przeczytamy recenzję :)

Ukryta Zawartość

Szkoda że nie ma zapisów na np. taki projekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale jak ktoś złoży to chętnie przeczytamy recenzję :)

To niemal identyczny układ z tym ze symetryczny i wymagający 24 szt parowanych vfetów/kanał zamiast 2 szt. Biorąc pod uwagę ich dostępność nierealny do wykonania.

Ogólnie te wzmacniacze to połączenie wykorzystywanego już wcześniej przez Passa stopnia wejściowego BA-3FE + stopień końcowy PP na V-Fetach.

Ukryta Zawartość

Vfety mają różne opinie, z aplikacją 2szt też są małe problemy, to co pisał @sts + @pdyn. Samo uruchomienie wymaga ciut więcej wkładu. Myślę jednak że zagra lepiej niż F5 i zakładam że zagra trochę jak KSA50 + AlephJ. Jfety na wejściu i brak kondensatora w torze.

Jakoś mnie ten wzmacniacz nie zachwyca tyle naćkanych elementów w porównaniu np. do F5. Już nawet np. Pass XA100 wydaje się mniej skomplikowany a pewnie lepszy. Szkoda że nie ma zapisów na np. taki projekt

Ukryta Zawartość

Bo to nie jest ciekawy wzmacniacz. Co do tego zamówienia, dobierania etc. jestem bardzo sceptyczny, ponieważ pamiętam jakie kłopoty były z tymi tranzystorami, a obecnie nastąpił prawdziwy wysyp - oczywiście głównie w Chinach :) Samą akcję doskonale rozumiem, po prostu może darmowym kosztem wykonać dla siebie selekcję i tyle. Co do tych podróbek, to z dobrego źródła mogą być znacznie lepsze niż oryginał i przy okazji mniejszy rozrzut, technologia niesamowicie poszła do przodu.

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Bo to nie jest ciekawy wzmacniacz. Co do tego zamówienia, dobierania etc. jestem bardzo sceptyczny, ponieważ pamiętam jakie kłopoty były z tymi tranzystorami, a obecnie nastąpił prawdziwy wysyp - oczywiście głównie w Chinach :) Samą akcję doskonale rozumiem, po prostu może darmowym kosztem wykonać dla siebie selekcję i tyle. Co do tych podróbek, to z dobrego źródła mogą być znacznie lepsze niż oryginał i przy okazji mniejszy rozrzut, technologia niesamowicie poszła do przodu.

W wątku na diyaudio kilka osób pomierzyło te chińskie podróbki, niestety mają zupełnie inne charakterystyki.

Co do tego zamówienia, dobierania etc. jestem bardzo sceptyczny, ponieważ pamiętam jakie kłopoty były z tymi tranzystorami, a obecnie nastąpił prawdziwy wysyp - oczywiście głównie w Chinach :

Te pary dobrał Pass i zamówił coś około 1000 kompletów ze swojego źródła. Charakterystyki mają takie jak katalogowe oryginały. Jeżeli to są podróby, to będzie wał 100-lecia.

O ile dobrze pamietam to Pass dostał je bezposrednio od Sony, własnie przy okazji 40 rocznicy wprowadzenia ich do produkcji:

Ukryta Zawartość

I obiecał odstąpić 400 par do tego projektu:

Ukryta Zawartość

Wiec jeśli ktoś jest zainteresowany, to wypada się spieszyć, bo bedzie tylko 200 kitów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

V-FET'y to pięknie grające trany, połączenie barwy lampy z mocą tranzystora. Pass dostał je od Sony - firma ma jeszcze w magazynach tego trochę.

Sam mam do uruchomienia Sony TA-N86B (klasa A - jedna para) i TA-N88 (klasa D - dwie pary).

Bardzo mało przetrwało wzmaków na tych tranzystorach, bo w latach 70'tych były słabe wolne diody - a jak padało zasilanie, to V-FET był do wymiany. Przetrwało może z 5%?

Napiszcie coś więcej o tych chińskich odpowiednikach - to jest na bazie oryginałów/własnego projektu?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Napiszcie coś więcej o tych chińskich odpowiednikach - to jest na bazie oryginałów/własnego projektu?

A kto to wie, tutaj ograniczeniem jest tylko fantazja chińczyków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

V-FET'y to pięknie grające trany, połączenie barwy lampy z mocą tranzystora. Pass dostał je od Sony - firma ma jeszcze w magazynach tego trochę.

To takie trochę bajki z mchu i paproci. Mam kilka wzmacniaczy na V-fet, robiłem też porównania podmieniając na inne aplikacje układowe. Generalnie nie diody były przyczyną usterek, padów np. B1.

Nie było tranzystorów, a teraz są> ciekawe. Czy dostał - hmm... Zwyczajnie przy większych zamówieniach opłaca się puścić nową serię, sam z kilkoma kolegami wykonałem coś takiego w innej firmie, więc jak najbardziej jest to możliwe.

Kupowanie w ciemno noname z portalów aukcyjnych to totalne nieporozumienie, nie rozumiem dlaczego potem delikwent dziwi się, że ma toto "inną charakterystykę" ;)

Trochę sensu poproszę.

Bajek nie opowiadam, bo parę takich maszynek miałem na tapecie, przeważnie uszkodzone elementy to właśnie diody - ogólnie układy zasilania. Dzisiaj można je zastąpić mocniejszymi komponentami. Nie zmienia to jednak faktu, że oryginalne trany są bardzo czułe na zasilanie. Te chińczyki pewnie już są mocniejsze...

Co do chińczyków, to nie mają już tych samych parametrów, co oryginały, jednak jak grają tego nie wiem. Mi się udało kupić na eBayu oryginały do N86B - został mi jeszcze do zrobienia zasilacz PSPL - już bliżej niż dalej.

Gagacek, a jak dźwiękowo oceniasz?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Lepiej nie kupować np. na aliexpress tranów które już nie są produkowane a bardzo pożądane. Kupiłem podróbki 2sj313 pomierzyłem wrzuciłem na stronę pomiary i opis i zwrócili pełna kwotę. Tam boją się że napiszecie o nich że sprzedają podróbki i to jeszcze nagłośnicie. Wolą oddać kasę i żeby wybrać powód zwrotu kasy np. uszkodzona zawartość w paczce.

Ja mam z JFETów mocy Firstwatt J2 oparty na semisouth sjep120r100 i dzwięk jest czystrzy, jaśniejszy niż np. z irfów w aleph3 ale mają jakby mniej dołu. Są to jfety których charakterystyka jest jak mosfetów.

Mam też sjdp120r085 które to mają charakterystykę zbliżoną do triody. Z nich jest zrobiony Firstwatt SIT 1 i 2. Też robiłem coś podobnego i dźwięk nie był triodowy a czysty i dynamiczny. Może to dlatego że w lampach duże znaczenia ma transformator głośnikowy i to on ubarwia mocno przekaz. Z tymi tranzystorami miałem problem z powiększającym się biasem wraz z nagrzewaniem się tranzystorów. Pass w SIT 1 i 2 zastosował chyba tam potencjometr + taki duży wskaźnik na panelu czołowym wzmacniacza do ustawienia żeby wyjście było w połowie zasilania.

Niżej fotka moich 2SA1028 (JA-23) kupionych na Ebay`u do TA-N86B:

9314451840_ea88e3e10f_o.jpg

To samo tyczy się jednej pary 2SC2398 (JA-22), które także udało mi się upolować. Ma ktoś fotkę chińskich?

Niżej fotka moich 2SA1028 (JA-23) kupionych na Ebay`u do TA-N86B:

To samo tyczy się jednej pary 2SC2398 (JA-22), które także udało mi się upolować. Ma ktoś fotkę chińskich?

wyglądają na podróby

patrz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grafa nie działa...

Łap tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to sprawdzę jak te grają :)

Poprzedni właściciel załadował tam trany z N80ES - niestety, PSPL nie dał rady, a radiatory były lepiej niż nieźle rozgrzane - ale dam znać jak grają na tych...

Matko z córką... Po pierwsze tranzystory nie mają grać, tylko wypadałoby najpierw je pomierzyć. Masz je w jakikolwiek sposób sparowane???? Jakim cudem?? TA-86 to klasyczny wzmacniacz na bipolarnych tranzystorach z nieudanym zasilaczem, z resztą tak było nie tylko w tym modelu. Tam nie też ma żadnych V-fet. Co do tego zasilacza to śmiem twierdzić, że po podmianie na klasyczny zasilacz byłoby lepiej.

Z tymi tranzystorami miałem problem z powiększającym się biasem wraz z nagrzewaniem się tranzystorów. Pass w SIT 1 i 2 zastosował chyba tam potencjometr + taki duży wskaźnik na panelu czołowym wzmacniacza do ustawienia żeby wyjście było w połowie zasilania.

Dokładnie tak toto gra, Czy czyściej? Podobne odczucia miałbyś po przejściu na V-mos, gdzie z kolei pomniejszenie basu byłoby związane z większą rezystancją DS. A ta zmiana basu po nagrzaniu, to pochodna mocnej zmiany punktu pracy. Wbrew pozorom w bipolarnych tranzystorach występuje bardzo podobne zjawisko związane z powiększaniem kanału bazy pzry dużych prądach.

No to sprawdzę jak te grają :)

Edit: Zapomniałem napisać, po wymianie tych padniętych par na współczesne odpowiedniki będzie tylko lepiej. Teraz bij... :-)))

Trochę sensu poproszę.

Matko z córką... Po pierwsze tranzystory nie mają grać, tylko wypadałoby najpierw je pomierzyć. Masz je w jakikolwiek sposób sparowane???? Jakim cudem?? TA-86 to klasyczny wzmacniacz na bipolarnych tranzystorach z nieudanym zasilaczem, z resztą tak było nie tylko w tym modelu. Tam nie też ma żadnych V-fet. Co do tego zasilacza to śmiem twierdzić, że po podmianie na klasyczny zasilacz byłoby lepiej.

Oczywiście, że to nie V-FET`y, nigdzie nie napisałem, że to V-FET`y... Wstawiłem tylko fotkę zakupionych do N86B - bo bardziej interesuje mnie, czy to oryginały, czy podróby. Na aukcji gość napisał, że zostały sparowane i że to oryginały - ale teraz nie wiem, czy faktycznie. A zasilacz nie był nieudany, tylko zamknęli go w malutkiej, niewentylowanej obudowie przez to temperatura zrobiła swoje. Ot cała tajemnica. Myślałem, by zrobić normalny zasilacz na toroidzie - ale chcę go posłuchać na oryginalnym zasilaczu. Jak pisałem, bliżej niż dalej.

Słuchałem N86B na PSPL i gra wyśmienicie w klasie A.

Mam też N88 i tam już są V-FET`y i mam wszystkie oryginalne. Mankament jest tylko taki, że muszę powymieniać mu parę elementów...

Edit: Zapomniałem napisać, po wymianie tych padniętych par na współczesne odpowiedniki będzie tylko lepiej. Teraz bij... :-)))

Obyś miał rację - tylko, czy to faktycznie odpowiedniki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.