Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy czy wzmacniacz?

tramza

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam dylemat w podjęciu decyzji zakupowej. Mam nadzieję, że pomożecie mi go rozwiązać.

Posiadam Kino domowe Onkyo 838 oraz zestaw głośników Paradigm. Wcześniej miałem Harmana Kardona 645 (kino domowe). Generalnie szału w stereo ten sprzęt nie robi, więc podjąłem decyzję, że chcę dokupić wzmacniacz lun końcówkę mocy i poprzez pre-outy spiąć to z Onkyo. Innymi słowy chce napędzać fronty nowym wzmaniaczem stereo.

Teraz, rozważam Atolla IN200-SE lub końcówkę mocy Atolla AM200. Być może zejdę piętro niżej w sensie, że zamiast 200 kupię 100, bo nie wiem czy potrzebuję tyle mocy, ale generalnie mam na to kasę, więc zostawmy wątek pieniędzy.

Co Waszym zdaniem ma większy sens i da lepszy efekt stereo. Wzmacniacz czy końcówka przez to Onkyo.

Dodam, że generalnie słucham muzyki mainstreamowej, ze skrętem w elektronikę i hip-hop.

Lubię dość ostre brzmienie, raczej bez nadmiernego środka, czyli z podkręconą górą i dołem, ale bez przesady.

Najczęściej będe tego używał do słuchania TV muzycznych z satelity lub kabla i oczywiście YouTube, Vevo.

Proszę Was tylko, oszczędźcie mi hajtu za konsumpcję satelity i kabla, ale nie zamierzam tu bajerować, ze będę słuchał winyli czy CD-ków, bo nie będę.

Dajcie prosze znać, co myślicie.

Dzięki

Tomek

Podobne tematy wciąż się przewijają. Kup wzmacniacz, a nie końcówkę, ten Atoll ma htbypass czyli możesz go bez problemu użyć jako końcówkę, a równocześnie jak podłączysz dobre źródło to jako wzmacniacz, tak choćby żeby się przekonać ile AV psuje.

W amplitunerach jest bardzo słabe pre, więc podłączenie końcówki zbyt dużo nie daje.

Jak chcesz mieć wyraźną poprawę, to kub wzmacniacz i DAC. Sygnał z satelity puść przez DAC do wzmacniacza.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość numik

(Konto usunięte)

Roksan Kandy i Audiolab 8000s/8200a mają fajną opcję podłączania kd, gdzie stereo "leci" wyłącznie ze wzmaka, a tylko w filmach dźwięk idzie z ampli do wzmaka na frontach, a kd napędza pozostałe kolumny. Roksan pod Paradigm lepszy, tylko sprawdź czy w tym ampli masz wyjście "front pre-out" (lub podobnie zwane). Atoll też ok.

Masz wtedy taką przewagę, że masz w kd jakość kd + wzmak a w stereo jakość wzmaka jeśli podłączysz do niego CD. Gdybyś wybrał końcówkę musiałbyś używać kd jako pre....które jest słabe. Czyli jw. wzmak. Do Paradigmów zdecydowanie polecam Roksana

oki, czyli mamy 2:0 dla wzmacniacza.

Na 100% mam wyjście front pre out bo wczoraj testowałem z Atollem 100 i grał poprawnie i wzmacniacz napędzał fronty.

dd6 - rozumiem, ze sugerujesz całkowite ominięcie Onkyo satelitą, dobrze rozumiem? DAC to rozumiem dekoder cyfrowego sygnału tak? Mam starego N-kowego Turbo dekodera, on ma wyjścia analogowe L/P i bezpośrednio zawsze to zagra, ale wtedy jak nie użyję preoutów, to nie będzie mi z satelity grało 5.1, jak np. będę chciał oglądaqć C+ lub inny kanał 5.1. MAm więc ciut kłopot z takim podłączeniem.

numik, - Ty też jak rozumiem sugerujesz pominięcie kd, tylko co z problemem jak powyżej.

Nie znam tego Roksana, stać mnie na niego? Budżet ok 5-7k

Gość numik

(Konto usunięte)

oki, czyli mamy 2:0 dla wzmacniacza.

Na 100% mam wyjście front pre out bo wczoraj testowałem z Atollem 100 i grał poprawnie i wzmacniacz napędzał fronty.

dd6 - rozumiem, ze sugerujesz całkowite ominięcie Onkyo satelitą, dobrze rozumiem? DAC to rozumiem dekoder cyfrowego sygnału tak? Mam starego N-kowego Turbo dekodera, on ma wyjścia analogowe L/P i bezpośrednio zawsze to zagra, ale wtedy jak nie użyję preoutów, to nie będzie mi z satelity grało 5.1, jak np. będę chciał oglądaqć C+ lub inny kanał 5.1. MAm więc ciut kłopot z takim podłączeniem.

numik, - Ty też jak rozumiem sugerujesz pominięcie kd, tylko co z problemem jak powyżej.

Nie znam tego Roksana, stać mnie na niego? Budżet ok 5-7k

stać, używany 2-3 tysiące, nowy koło 4k (Roksan Kandy K3), za 7 Caspiana możesz sobie strzelić. Wg mnie nie ma problemu choć nie znam szczegółów. Żeby mieć 5.1 wszystko podłączasz jak do tej pory, tylko fronty kierujesz do wzmaka. Wtedy w trybie 5.1 fronty idą ze wzmaka a reszta głośników z kd. Jeśli chcesz poprawić jakość stereo kup DAC z wejściem L/P i przepinaj kable z dekodera, a kompa podłączasz wejściem usb. DAC wpinasz kablami RCA do wzmaka. Może dałoby się wymienić dekoder na jakiś z wyjściem cyfrowym?? (optyczne / coax).

Roksan z Paradigm to dobre połączenie. Z DAC Atoll ma niezłe, Aune, GoldNote, Audio-gd, wtedy stać Cię na Roksana, ale to w pełni wystarczy

Kup integre większe pole manewru a za dźwięk głównie odpowiada przedwzmacniacz i dac.

Kupując integre możesz stworzyć drugi system audio stereo dokupić daca i będzie o wiele lepiej.

Ja tak mam w kinie i stereo wspólne są tylko kolumny frontowe

schemat połączenia jest taki:

AV L/P --> htbypass we wzmaku

AV tył, ewentualnie sub zostaje

Centralny bym wyłączył, czyli zrobił w AV downmixing do 4.1

I to jest tor do filmów.

A do audio masz:

źródło -> wzmak -> kolumny

I tu teraz taka kwestia: jak słuchasz audio z satelity, to dobrze by było nie używac pre z AV. Czyli najlepiej wyjść z SAT lub AV kablem cyfrowym do DAC'a i stamtąd do wzmacniacza.

Czyli 3 osoby piszą Ci to samo :)

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Dzień dobry.

Rzeczywiście integra pod względem uniwersalności jest lepszym rozwiązaniem, jeśli jednak nie zamierzasz korzystać z jakiś innych zewnętrznych źródeł, zależy Ci na lepszej jakości dźwięku oraz prostej obsłudze, moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie jednak końcówka mocy. Biorąc pod uwagę Twoją konfigurację systemu i preferencje muzyczne, sugerowałbym jednak inne urządzenie - spójrz proszę na końcówki mocy Anthem (http://q21.pl/category/koncowki-mocy-254/1/short/name/asc/164?filter=1). Moim zdaniem do Paradigm i Twoich preferencji będzie to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ok Panowie, dziękuję.

Wasz język i skróty myślowe trochę mnie przerastają, ale postaram to sobie na spokojnie przeanalizować/rozpracować...

Nie jest to takie oczywiste.

Rozumiem jedno, ze powinienem iść w kierunku ominięcia KD i skorzystać z DACa przy sygnale z satelity, czy innych cyfrowych źródeł.

Pewnie wejdę we wzmacniacz, bo faktycznie jest to zawsze bardziej uniwersalne rozwiązanie.

Q21 - słuchałem Anthema. Przyznaję, że jest razem z Atollem na mojej short liście. Niestety wzmacniacz strasznie mi się nie podobał wizualnie, ale widzę, że tutaj jakoś to inaczej wygląda... CO do dźwięku, to Anthem wydaje mi się jakoś bardziej "melodyczny", (nie wiem jak to opisać) niż Atoll. Mam więc nad czym dumać.

numik, jeszcze jedno

ja mam w dekoderze optyczne i coloxial. Moge z nich skorzystać. Nimi lepiej do DACa niże analogowymi L/P?

@tramza

Zapraszam do klubu Atolla tam dowiesz się wszystkiego, ja miałem na tapecie in100, a finalnie wybrałem lepszy AM100 (końcówkę).

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tramza,

Przeszedłem przez to o czym piszesz. Miałam amplituner (hk avr 635) + końcówkę mocy (Rotel rb 1070) + B&w 604 s3/602s3/600lcr.

Kiedys wypialemv Hk i zastapilem go preampem Rotel rc 1070 (kupionym na Allegro za 1/4 ceny Hk). Zmiana była na tyle duża in plus preamp że nigdy juz nie wziąłem hk z powrotem (lezy na strychu wraz z kolumnami surround).

Jeżeli misisz mieć kd, kup integre lub pre/power amp i podłącz to przez wejścia na końcówki mocy wzmaka z pre out amplitunera.

Pozdrawiam,

Krzysztof

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Witaj,

Także jestem za zewnętrznym wzmacniaczem. Końcówki i wzmacniacze zintegrowane tego samego producenta są wykonane w zasadzie w ten sam sposób tyle że bez przedwzmacniacza, który ma wpływ na szumy. Nie jest to wielki problem i odczuwalna różnica.

Wpial bym wzmacnuacz i di niego źródła ktore ściśle kojazysz z muzyką. A amplituner niech będzie preoutem tylko dla frontów w kinie.

Co do samego dźwięku musisz pogrzebać i posłuchać paru konfiguracji. Który najlepiej zgra się z twoimi Paradigmami.

Pozdrawiam

W integrze są często przedwzmacniacze pasywne (pokrętło głośności), dlatego najtaniej i z największą korzyścią będzie dokupienie jakiegoś przedwzmacniacza i wpięcie się w wejście liniowe (np. cd) do integry (chcemy wykorzystać jej końcówkę mocy). W ten sposób niejako wprowadzasz aktywny element, który doda dynamiki, rozmachu, swobody - wszystko powinno się poprawić.

Do tego masz do dyspozycji regulację wzmocnienia końcówki, co pomoże dopasować dźwięk do parametrów przedwzmacniacza.

Nie jest to typowa droga, ale warta sprawdzenia. Oczywiście w roli dodatkowego przedwzmacniacza nie powinna pracować pasywka. Element pre jest ważniejszy od jakości końcówki - to już ogólna uwaga w kontekście dopasowania dźwięku do preferencji własnych uszu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.