Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 3-4 tys. zł.

SebekX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem zakupić kino domowe do 3-4 tysięcy zł. Przede wszystkim kino będzie wykorzystywane do słuchania muzyki oraz oglądania filmów. Przy czym tego drugiego będzie zdecydowanie mniej. Nie mniej jednak interesuje mnie dźwięk przestrzenny. W małym stopniu głośniki będą wykorzystywane do gier. Co do muzyki istotne żeby głośniki grały ładnie muzykę rock, pop jak również przy utworach instrumentalnych.

Spodobały mi się z brzmienia oraz z wyglądu głośniki Wharfedale Obsidian 600 HCP. Co o nich sądzicie ?

Jednak z powodu małej wiedzy w kwestii kina domowego jestem gotów kupić inne głośniki jeśli zdecydowanie będą grały lepiej. Do zestawu potrzebuję jeszcze amplituner i subwoofer pomimo że frontalne głośniki Wharfedale mają głośniki niskotonowe to dobrze żeby wspomógł je dodatkowy oddzielny subwoofer. I tu z tego co wyczytałem lepszy by był subwoofer z bass reflex.

Głośniki będą zamontowane w pokoju około 21m2. Jest to mieszkanie w bloku. Telewizor mam zamontowany na środku ściany. Dotychczasowo korzystam z głośników Genius SW 5.1 Home Theater.

Z góry dziękuje za cenne informację oraz porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/127700-kino-domowe-do-3-4-tys-z%C5%82/

Dzień dobry.

Wspomniałeś, że przede wszystkim będziesz słuchał muzyki. Jeśli zależy Ci na jakości dźwięku stereo, to niestety przeznaczony budżet nie pozwoli na swobodny wybór dobrej konfiguracji, szczególnie jeśli jeszcze chcesz zbudować system z subwooferem.

Kolumny Wharfedale Obsidian to typowo kinowa konstrukcja, mocna, podkreślająca przede wszystkim skraje pasma. To zestaw, który dobrze sprawdzi się w kinie domowym, natomiast przy odsłuchu muzyki jakość dźwięku będzie pozostawiała dużo do życzenia. Druga sprawa to są to kolumny zbyt duże do 21m2, to zestaw który dobrze sprawdzi się w 30m2.

Reasumując, jeśli koniecznie zależy Ci na systemie 5.1, spójrz np. na zestaw Jamo S526 HCS (http://q21.pl/jamo-s-526-hcs.html) z subwooferem J10 Sub (http://q21.pl/jamo-j-10-sub.html). Nie będzie to klasowo lepszy zestaw niż Wharfedale, natomiast bardziej dopasowany do wielkości Twojego salonu.

Moja propozycja z uwzględnieniem wymagań dotyczących jakości dźwięku stereo, to zakup lepszych klasowo kolumn w konfiguracji 5.0, a subwoofer zawsze będziesz mógł sobie dokupić. Spójrz na bardzo dobry zestaw Pylon Audio Pearl 25 + Center + Sat (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-25-center-sat.html) lub Indiana Line Nota 555 (http://q21.pl/indiana-line-nota-555.html). To dobra klasa wyżej niż wspomniane Jamo czy Wharfedale.

W kwestii natomiast elektroniki zwróciłbym uwagę na najnowszy, bardzo dobrze wyposażony amplituner Yamaha RX-V481 (http://q21.pl/yamaha-rx-v481.html). Będzie to optymalne połączenie z powyższymi kolumnami,

przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

chciałem zakupić kino domowe do 3-4 tysięcy zł. Przede wszystkim kino będzie wykorzystywane do słuchania muzyki oraz oglądania filmów. Przy czym tego drugiego będzie zdecydowanie mniej.

Kino domowe jak nazwa wskazuję służy do kina, koniec. Amplituner kinowy który jakoś będzie równał się jakością z niedrogim wzmacniaczem stereo i w miarę zagra muzykę to poziom zdecydowanie powyżej budżetu, plus środki na kolumny i sub. Gdybyś był miłośnikiem rajdów terenowych, celowałbyś w terenówkę, czy auto miejskie ?

Spodobały mi się z brzmienia oraz z wyglądu głośniki Wharfedale Obsidian 600 HCP. Co o nich sądzicie ?

Jednak z powodu małej wiedzy w kwestii kina domowego jestem gotów kupić inne głośniki jeśli zdecydowanie będą grały lepiej. Do zestawu potrzebuję jeszcze amplituner i subwoofer pomimo że frontalne głośniki Wharfedale mają głośniki niskotonowe to dobrze żeby wspomógł je dodatkowy oddzielny subwoofer.

Jeśli Ci się podobały i ich słuchałeś, to osądy innych chyba nie mają znaczenia, bo to nie głosowanie. Zwłaszcza, że nie napisałeś z czym słuchałeś i co miałoby być lepiej. Subwoofer i tak się przyda w kinie bo amplituner kinowy, zwłaszcza niedrogi, nie wydobędzie z nich basu i dynamiki w muzyce. Subwoofer do kina może być z bass refleksem, ale do muzyki raczej zamknięty.

Według mnie jak film z efektami oglądasz w weekend, a na co dzień słuchasz muzyki i chcesz ja poczuć, to kupno amplitunera kinowego warto go zastąpić wzmacniaczem stereo, lub amplitunerem sieciowym stereo jak yamaha rn 500, Onkyo 8130, 8150.

SebekX niestety nie ma złotego środka a tym bardziej w tym budżecie.Musisz dokładnie się zastanowić , przemyśleć sprawę jak należy. Przede wszystkim zależy Ci na muzyce więc zestaw kina domowego to już na pewno nie ta droga , jak by filmy były priorytetem to inna bajka.Kiedyś dawno temu chciałem pogodzić jedno z drugim , kocham muzykę ale kino maniakiem też jestem..Wzmacniacz kolumny i jako źródło dvd bo przecież urządzenie do odczytu płyt ma tylko odczytywać płyty (tak sobie myślałem). Płyty dvd zaczeły zarastać kurzem a kupiłem niedrogo dość stary sony cdp 950 i dopiero usłyszałem co to jest źródło i co wnosi do dźwięku w całym systemie.DVD też najgorszego nie miałem średnia półka jak na tamte czasy.Poza tym za 4 k zł złożysz lepszy zestaw stereo niż kino domowe i musisz mieć to na uwadze również.

Witam. Mam pytanko a pro po płyt audio cd z dvd. Mam zamiar kupić amplituner stereo yamaha 602. Czy będzie jakaś różnica w dźwięku przy podłączeniu cyfrowym między dvd a cd. Po analogu wiadomo że cd zagra lepiej ale czy przy cyfrowym połączeniu też? Chodzi mi tylko o jakość dźwięku nie o głośność napędu czy łatwości obsługi.

Po analogu wiadomo że cd zagra lepiej ale czy przy cyfrowym połączeniu też? Chodzi mi tylko o jakość dźwięku nie o głośność

Przy CD też warto spróbować po optyku, może nie zawsze będzie lepiej, ale inaczej, to oczywiście zależy jakiej klasy przetwornik cyfrowo analogowy ma odtwarzacz CD, lub jakie brzmienie lubisz i jakich zmian oczekujesz.

Natomiast, faktycznie przy odtwarzaczu DVD warto użyć optyka bo na zainstalowany dobry wewnętrzny dac w dvd to bym nie liczył, ten w Yamaha nr602 jest dobry i wtedy on obrobi podany sygnał.

Co sądzicie o takim zestawieniu stereo ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo z tymi kolumnami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Widzę ze zrezygnowałeś już z kina domowego?

Będzie to jedna stereo?

Przy tym budżecie oraz wielkości pomieszczenia nie idź w takie mini systemy + subwoofer, to się po prostu nie sprawdzi.

W tym budżecie mogę Ci zaproponować Onkyo 8150 + Heco Music Style 900 lub Klipsch R26F.

Basu na pewno Ci nie braknie. Przy oglądaniu filmów będziesz miał potrzebną dynamikę i zejście a przy stereo przestrzeń i detale.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Postawię jednak na znakomite brzmienie muzyki bo to jest jakieś 80% z tego z czego korzystam w domu. Filmy oglądam czasami. Mogę podwyższyć budżet do 4,5 tys zł jeśli faktycznie znalazł by się jakiś godny zestaw odróżniający się od tańszych konfiguracji :D

Przy 80% odsłuchu muzyki wybór jest faktycznie w jednym kierunku.

Przy tej kwocie proponuję wybór Onkyo 8150 z kolumnami Dali Zensor 7 lub Magnat Quantum 755.

Oba systemy zapewnią zdecydowanie wyższą jakość odbioru muzyki nic choćby wspomniane Obsidiany.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.