Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-amping dla początkujących

Coroner69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Korzystając z okazji że jestem w posiadaniu dwóch wzmacniaczy zintegrowanych,chcialbym pobawic[ć sie w bi-amping Jak podlączyć kolumny to już wiem.Zastanawiam sie tylko jak połączyć dwie integry.Jedna to Musical Fidelity A 308 ,a druga Maratz PM15S1 Oba posiadaja wyjscia PRE Out ,żaden nie ma wejścia MAIN IN . Czy mam połaczyć PRE OUT wamacznia A z wejściem typu Line 1 lub Line 2 wzmacniacza B .No i do którego podpiąć CD. Zgóry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

To co opisujesz nie jest bi-ampingiem, tylko wykorzystanie jednego wzmacniacza jako preampa, a drugiego jako końcówki, natomiast bi-amping wygląda tak jak na poniższej ilustracji.

Za górę pasma odpowiada jeden wzmacniacz, a za dół pasma drugi wzmacniacz.

bi-amping.jpg

Zastanawiam sie tylko jak połączyć dwie integry.Jedna to Musical Fidelity A 308 ,a druga Maratz PM15S1 Oba posiadaja wyjscia PRE Out ,żaden nie ma wejścia MAIN IN . Czy mam połaczyć PRE OUT wamacznia A z wejściem typu Line 1 lub Line 2 wzmacniacza B .No i do którego podpiąć CD.

Sądzę, że dobrze kombinujesz. Pre-out wzmA->Line In wzmB. Natomiast CD trzeba podłączyć do wejścia wzmacniacza, który będzie podającym sygnał z pre-out, czyli do Line In wzmA.
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

To co opisujesz nie jest bi-ampingiem, tylko wykorzystanie jednego wzmacniacza jako preampa, a drugiego jako końcówki, natomiast bi-amping wygląda tak jak na poniższej ilustracji.

Za górę pasma odpowiada jeden wzmacniacz, a za dół pasma drugi wzmacniacz.

bi-amping.jpg

Jeszcze zapomnieliście o krosownicy którą podłącza się między końcówki mocy a źródło sygnału .

1 preamp 2 krosownica "behringer cx2310" kosztuje lekko powyżej 300 złotych podałem jako jeden z przykładów i jako najtańszy 3 końcówki mocy .

Tyle w temacie . Kosztowna impreza jak ktoś chcę się w to bawić . Lepsze krosownice to już powyżej 1k złotych . Są końcówki które maja wbudowane krosownice . To potania zabawę .

Mam w domu system który składa się z krosownicy trzech końcówek mocy oraz z przedwzmacniacza do którego podłączam odbiorniki . Jedna końcówka mocy stereo (tony wysokie) druga końcówka mocy stereo ( tony średnie ) trzecia końcówka (niekoniecznie stereo) tony niskie. I tyle w remacie.

Witam. Korzystając z okazji że jestem w posiadaniu dwóch wzmacniaczy zintegrowanych,chcialbym pobawic[ć sie w bi-amping Jak podlączyć kolumny to już wiem.Zastanawiam sie tylko jak połączyć dwie integry.Jedna to Musical Fidelity A 308 ,a druga Maratz PM15S1 Oba posiadaja wyjscia PRE Out ,żaden nie ma wejścia MAIN IN . Czy mam połaczyć PRE OUT wamacznia A z wejściem typu Line 1 lub Line 2 wzmacniacza B .No i do którego podpiąć CD. Zgóry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Jak chcesz się bawić w bi ampling to musisz zaopatrzyć się w minimum dwie końcówki mocy albo dwa wzmacniacze tradycyjne stereo z wejściem liniowym z pominięciem korektora oraz krosownicę która podzieli ci pasmo na dwa kawałki zarówno dla kanału lewego jak i prawego i przyporządkuje wyjścia do podziału pasma . Do wyjść krosownicy podłączasz wejścia liniowe wzmacniaczy tradycyjnych albo wejścia końcówek mocy które żadnej korekcji nie mają . Lepiej nabyć same końcówki mocy łatwiej składa się z nich systemy audio .Są końcówki mocy które mają już wbudowane krosownice i nie trzeba kupować dodatkowego urządzenia .

Jeszcze zapomnieliście o krosownicy którą podłącza się między końcówki mocy a źródło sygnału .

Nie nie zapomnieliśmy. Po prostu założyłem, że to będzie to prosty bi-amp "pasywny" (bez wywalania zwrotnicy z kolumny). Wiadomo, że to nie takie możliwości co bi-amp z aktywnym podziałem pasma przed końcówkami.
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Nie nie zapomnieliśmy. Po prostu założyłem, że to będzie to prosty bi-amp "pasywny" (bez wywalania zwrotnicy z kolumny). Wiadomo, że to nie takie możliwości co bi-amp z aktywnym podziałem pasma przed końcówkami.

Tak tak . Sam budowałem bi-amp u siebie z aktywnym podziałem pasma . Co prawda najtańsza krosownica to lekko powyżej 300 złotych . ale kolumn więcej i końcówek mocy co tanie nie jest jak się chce mieć stereo . Minimum wychodzą cztery kolumny . Dwa sub basy i dwie szerokopasmówki powyżej 50 hz do tych powiedzmy 20 khz .

Najprostszym rozwiązaniem będzie zastosowanie takiego oto adaptera a raczej dwóch

223121_Reloop_PP.png

Nie będzie to najlepsze rozwiązanie ale spełni swoją rolę. Dzięki jego zastosowaniu jeden wzmacniacz nie będzie miał wpływu na drugi.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi..Niczego raczej nie będe dokupywał.Po prostu kupiłem nowego wzmaka a drugiego jeszcze nie sprzedałem. Budowanie bi ampingu nie jest miom celem. chciałem wykorzystać okazje ,połączyć je i zobaczyć co z tego wyjdzie. Czy jeśli połącze je tak jak Kyle napisał to niczego nie uszkodze ? A kolumny mialem zamiar podłaczyć własnie tak jak na rysunku od jbmar

Zwróć uwagę, że niektóre odtwarzacze CD mają po dwa gniazda "audio out", które można wykorzystać do bi-ampingu i wtedy nie musisz korzystać z dodatkowego pre, o ile wzmacniacze posiadają regulację głośności:

Robisz to w taki sposób, że jedno z wyjść "audio out" odtwarzacza łączysz z wejściem liniowym pierwszego, a drugie z wejściem liniowym drugiego wzmacniacza .

Prawdopodobnie adaptery, które przytoczył bbobii spełnią takie same zadanie jak podwójne wyjścia "audio" z odtwarzacza, który widzisz wyżej...

Rozwiązanie, które opisał Kyle, również powinno przynieść zamierzony skutek, też będziesz mógł wykorzystać regulację głośności z obydwu wzmacniaczy, ale jeden z sygnałów przejdzie przez obydwa preampy...

Piwo Jasne, który napisał o krosownicy też ma rację, a zatem jak widzisz masz kilka kombinacji:)

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Zwróć uwagę, że niektóre odtwarzacze CD mają po dwa gniazda "audio out", które można wykorzystać do bi-ampingu i wtedy nie musisz korzystać z dodatkowego pre, o ile wzmacniacze posiadają regulację głośności:

Robisz to w taki sposób, że jedno z wyjść "audio out" odtwarzacza łączysz z wejściem liniowym pierwszego, a drugie z wejściem liniowym drugiego wzmacniacza .

Prawdopodobnie adaptery, które przytoczył bbobii spełnią takie same zadanie jak podwójne wyjścia "audio" z odtwarzacza, który widzisz wyżej...

Rozwiązanie, które opisał Kyle, również powinno przynieść zamierzony skutek, też będziesz mógł wykorzystać regulację głośności z obydwu wzmacniaczy, ale jeden z sygnałów przejdzie przez obydwa preampy...

Piwo Jasne, który napisał o krosownicy też ma rację, a zatem jak widzisz masz kilka kombinacji:)

Cały wic polega na tym żeby nie uszkodzić kolumn i wzmacniaczy co wiąże się z dodatkowymi wydatkami . Jak nie ma potrzeby budowy bi-amlplingu to po co zawracać sobie głowę zwłaszcza jak się ma małe pomieszczenie. Bi-ampling aktywny ma tą zaletę że ryzyko uszkodzenia czegokolwiek jest prawie żadne . Czasem warto więcej zapłacić i mieć spokój jak się chce komuś w to bawić. Takie jest moje zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.