Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk PC ->HDMI-> Onkyo tx nr 646

Patryk_63253

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W swojej bezsilności przejdę do konkretu, tydzień temu podłączyłem PC do amplitunera kablem hdmi przez kartę graficzną. Sprzęt został wykryty poprawnie skonfigurował się a moim oczom ukazało się (foto1)

img-2341.jpg

Tak przez niestety krótką chwilę zachwycałem się świetną jakością dźwięku oraz obsługą wszystkich kodeków, krótką bo kabel dvi który dawał mi obraz na monitor musiałem oddać i wrócić z powrotem na hdmi, a dźwięk realizować za pomocą zwykłego kabla audio jack -> chinch.

Dzisiaj przyszedł mi zamówiony kabel dvi i ponownie podłączyłem amplituner do komputera za pomocą kabla hdmi, niestety dźwięk jaki z głośników zaczął dobiegać wzbudził nie mały niepokój, szybko zorientowałem się co jest tego przyczyną a moim oczom ukazało się (foto2)

img-2342.jpg

Nie mam pojęcia dlaczego nagle nazwa amplitunera została zmieniona przez komputer, oraz dlaczego mam jakąś połowę obsługiwanych formatów, ale nie jestem w stanie dojść do tego jak ten problem rozwiązać..

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, czy ktokolwiek zna rozwiązanie tego problemu?

Dodam że dźwięk realizowany jest przez złącze hdmi w karcie graficznej (550ti) oraz sterowniki nvidia (które dzisiaj również aktualizowałem - bez skutku)

Zrobiłem systemowy clear amplitunera i skonfigurowałem go ponownie - bez skutku

W tym momencie wydaje mi się że wypadało by zmusić komputer do "zapomnienia" że został podłączony jakikolwiek amplituner przez złącze hdmi, tak aby móc rozpocząć ponowną konfigurację z poziomu PC, ale w tej kwestii jak się do tego zabrać również jestem zielony

Z góry dziękuję za szczerą chęć pomocy i proszę do pisania własnych pomysłów, z dużym zaangażowaniem postaram się wziąć udział w rozwiązywaniu problemu :)

Pozdrawiam, Patryk!

Zmieniaj wejście kabla hdmi w ampli. Odinstaluj urządzenie w menedżerze urządzeń tzn. amplituner. Wypróbuj inne kable... może ten co kupiłeś jest niskiej jakości ... Przywróć system do punktu kiedy działało i grało tak jak chciałeś. Na koniec dla zdesperowanych, zainstaluj system od nowa :)

Dzięki za odpowiedź!

kabelkami bawiłem się dość długo łącząc je w różnych, ale logicznych kombinacjach, kabel hdmi mam na pewno 1.4 ze względu na istnieją możliwość transmisji ethernet, nie przyniosło to żadnego skutku, punkt przywracania systemu niestety już przepadł w momencie jak 4 razy z rzędu instalowałem sterowniki karty dźwiękowej, co też nie przyniosło efektu, dzisiaj od rana stawiałem system od początku i w co nie mogę uwierzyć do tej pory, usuwałem partycje dyskowe, formatowałem go, zainstalowałem nową kopię systemu windows, a ten po pierwszej konfiguracji w przy pierwszym uruchomieniu dalej pamiętał jakie urządzenia miałem wpięte w "urządzenia do odtwarzania". Nawet nie zainstalowałem żadnych sterowników, kable spdif, jack czy hdmi wypięte a on dalej miał to zapisane gdzieś w pamięci, zresetowałem uefi, zresetowałem cmos przyciskiem z płyty głównej i nadal skurczybyk "PAMIĘTA"

Dlaczego nie ma opcji "konfiguruj"....

1.jpg

Bo jest to wyjście traktowane jako SPDIF. Jak dla Ciebie i ampli to ważne jest połączenie przez kartę graficzną ...

Realtek prześle co najwyżej przez optyka DTS oczywiście bez dopisków typu HD itp.

Jak będziesz instalował stery do karty graficznej to korzystaj z pełnych sterowników ze strony producenta. Windows zazwyczaj instaluje stery tylko do wyświetlania obrazu...

kabel dvi który dawał mi obraz na monitor musiałem oddać i wrócić z powrotem na hdmi, a dźwięk realizować za pomocą zwykłego kabla audio jack -> chinch.

Powiem ci że nic nie rozumiem. DVI nie przenosi dźwięku, tylko HDMI.

1. Kable HDMI są nowsze i starsze, zobacz sobie różnice pomiędzy 1.1 a 1.4, z tego co pamiętam w kablu też była jakaś różnica

2. Zainstaluj oryginalne sterowniki nvidii. Nie jestem pewien, bo już jakiś czas temu było i moge mylić ATI-Nvidia, ale czy do audio po hdmi nie ma dodatkowego sterownika?

dalej pamiętał jakie urządzenia miałem wpięte w "urządzenia do odtwarzania".

Nie rozumiem. Co pamiętał i co ci to przeszkadza? Ten FHX nvidia cośtam, to zgłasza się karta graficzna jako urządzenie audio, jeśli o to ci chodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.