Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ustawić ramię w Rega RP3 z wkładką elys2 ?

Geed

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co kojarzę, to tam w zasadzie nie ma co ustawiać ;)

W główce ramienia masz 3 śruby, dokręcasz wkładkę na te 3 śruby, i masz firmowe ustawienie wkładki. VTA nie regulujesz, bo nie trzeba dla wkładek Regi.

Poziomujesz cały gramofon i gitara...

Kolega robiz się w końcu ulitował nad leniem, któremu się nawet szerokodostępnych informacji nie chciało poszukać...

Eeech:(

Któryż to już raz...

Podłączę się do pytania o Regę Planar 3. Aktualnie mam gramofon C.E.C 5200 który zastąpił polskiego Adama gs-420. No i mam możliwość kupienia gramofonu Rega Planar 3. Koszt wstępnie ok 500-600zł z wkladka MM Stenton 500. Czy jest to warte zamiany i czy mogę liczyć na korzyść w postaci lepszego dźwięku na budżetowych wkładkach. Mam wkładki Ortofon OM-10, Audio-Technica AT-95, Shure M75 G II .

Aktualnie za wzmacniacz i pre gramofonowe służy Rotel RA 840BX3 bo do moich kolumn Vienna Acoustics pasuje mi bardziej niż Cyrus 8.

Podłączę się do pytania o Regę Planar 3. Aktualnie mam gramofon C.E.C 5200 który zastąpił polskiego Adama gs-420. No i mam możliwość kupienia gramofonu Rega Planar 3. Koszt wstępnie ok 500-600zł z wkladka MM Stenton 500. Czy jest to warte zamiany i czy mogę liczyć na korzyść w postaci lepszego dźwięku na budżetowych wkładkach. Mam wkładki Ortofon OM-10, Audio-Technica AT-95, Shure M75 G II .

Aktualnie za wzmacniacz i pre gramofonowe służy Rotel RA 840BX3 bo do moich kolumn Vienna Acoustics pasuje mi bardziej niż Cyrus 8.

Regę Planar 3 za 500-600 zł zdecydowanie warto kupić, choćby dla samego ramienia, które możesz zdemontować i zaaplikować do innego napędu. Moim zdaniem ta cena to połowa wartości rynkowej. Miałem kilka Planarów i bardzo je lubię. Grałem zarówno OM10, jak i AT95. Na początek taka wkładka może być, ale warto powiesić lepszą, np. Denon DL-110. Obok takiej konfiguracji stoi RP6 z Benz Ace i jakiejś wielkiej przepaści nie ma. Polecam.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Dokładnie jak pisze krzysiek. W tej cenie to brac i nie marudzić, choćby dla samego ramienia. Choć cały gramofon jest bardzo ok. W temacie wkładek, to z racji braku regulacji VTA, mozna też " pochylić " sie nad firmowymi wkładkami REGI

Rega już jest w domu na testach porównawczych do aktualnie posiadanego C.E.C 5200. Oba gramofony grają fajnie i nie odczuwam jakiś dużych różnic w dźwięku które jednoznacznie wskazały by że ten jest lepszy. Rega z wkładką Stentona gra jakby trochę spokojniej i dźwiękiem ciut bardziej opartym na niższych tonach. Rega ma też akceptację pani domu jako bardziej pasująca do zgromadzonego sprzętu audio.

Wybór co do wkładki która ewentualnie zastąpiłaby Stentona to raczej z tych co posiadam czyli Ortofon OM-10 ,Audio-technica 95 w wersji dla Sanyo -szara lub Shure M75 z nową oryginalną !!! igłą.

Zamontowałem do Regi wkładkę Shure M75 GII z nowa igłą.Dźwięk podobnie jak na wkładce Stentona jest oparty na masywnej podstawie basowej i spokojnej górze,choć tu już góry jest minimalnie więcej. Przestrzeń za to na Shure jest znacznie większa i precyzyjniejsza.Pewnie zasługa nowej igły.

Dźwięk na Redze jest nienatarczywy i odbieram jako uspokojony .Czy Rega tak spokojnie gra cały czas czy to kwestia wkładek.

Ogólnie oczekiwałbym trochę bardziej żywszego dźwięku niż to co aktualnie prezentuje Rega.

Jeszcze zamontuję Ortofona OM10 i Audio-Technicę AT-95 dla porównania.

Wcześniej jak słuchałem na CEc-u to AT-95 miała najbardziej jasny charakter dźwięku. Może ona tu lepiej spasuje.

Niestety aktualnie inne i droższe wkładki nie wchodzą w rachubę.

Pisałem wcześniej by dać AT lub Orto , ramię Regi to granie z obcięta górą - potrzeba innych wkladek niż Shure lub Stanton .

Shure założyłem z ciekawości jak gra w porównaniu do gramofonu Cec-a bo ostatnio tam ją odsłuchiwałem.Rok szukałem oryginalnej igły więc teraz chce nacieszyć się jej dźwiękiem . Jak zostawię Regę i będzie na ramieniu zamontowana bardziej pasująca wkładka to nie będzie sensu jej trzymać.

Na Cec-u shure wypadła dla mnie bardzo fajnie i ciekawie. Cec to jasne żywe granie wprawiające w dobry humor.

Rega na razie to angielski gentlemen wyrafinowany lecz zbyt dystyngowany.

Dziś zamontowałem Ortofona. bo też ma ładną igłę. Wkładka zbyt lekka więc prowizorycznie dociążyłem w otwór na końcu ramienia.

Gra o wiele bardziej wyrównanym dźwiękiem. Zniknęła dominacja w podstawie basowej , góry tez ciut wiecej. Zmieniam kolejne płyty i grają ok.

Shure bardziej pasuje do gramofonu CEC.

Gramofon nie ma regulacji wysokości ramienia i nigdy takiego nie miałem w gramofonie a pewnie by sie przydała bo:

Gdy brzmienie jest za ostre i jasne, a średnie częstotliwości są przejaskrawione należy poeksperymentować z obniżeniem wysokość ramienia.

Dźwięk przesycony basami, ze zredukowaną ilością sopranów oznacza zbyt niskie ustawienie wysokości ramienia.

Nie mam jakiś drogich i audiofilskich płyt.Gra nie gorzej niż z cd czy dobrego magnetofonu więc więcej nie kombinuję.

Używam tylko prostego ustawienia wkładki wydrukowanego z internetu z strony RCM-u.

Mam Standadgraph Schona sygnowany ELAC ale instrukcja jest po niemiecku i nie mam chęci tego tłumaczyć słowie po słowie..

Gramofon nie ma regulacji wysokości ramienia i nigdy takiego nie miałem w gramofonie (...)

Tak właśnie myślałem.

Ramie Regi jest dostosowane do wkładek Regi. Do innych wkładek musisz zaopatrzyć się w podkładki podnoszące wysokość ramienia.

Aby założyć Shure albo Ortofona potrzebujesz dwóch takich podkładek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ewentualnie taką uniwersalną:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Taaaaaak do wkładek po stówce będzie kupował podkładki po 150 zeta za sztukę , a one i tak o wiele lepiej nie zagrają !

Rega RP3 zasługuje na coś lepszego niż wkładka za stówkę.

IMO taki Ortofon Bronze albo Rega Exact byłyby całkiem do rzeczy.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Jasne że Rega zasługuje na lepsze wkładki , okablowanie itp . tylko że Dzeus67 chce wyciągnąć jak najwięcej z tego co ma bez wydawania złotówki :-) .

W takim razie lepiej zostać przy CEC-u.

IMO, albo robi się coś dobrze i do końca albo nie warto sobie tym zawracać głowy.

Nie mam już parcia na Hi-end za dużą kasę z salonu. Aktualnie skutecznie wyleczyły mnie świadczenia jakie uzyskuje się po latach pracy.

Z tego co mam i mogę kupić staram się uzyskać dźwięk który by mnie zadowalał. I tyle.

Hi end mam już teraz (oj tani dla jednych mega drogi dla innych ) bo gra tak że nie muszę biegać , szukać i wydawać cholera wie jakich pieniędzy by grało lepiej - jest świetnie . Zabawa z gramofonami najlepiej smakuje jak zaczynasz wszystko od początku , do większości rzeczy dochodzisz sam małym kosztem , każda zmiana na lepsze cieszy bardzo . Wole swoje V15 po stówce niż Ortofony Denony i inne po parę tysi .

Zawsze żyłem w przekonaniu, że sprzęt kupuje się aby bezstresowo słuchać muzyki a nie wiecznie w nim dłubać.

Żałuję bo wkładkę V 15 moglem mieć za 50 zł.Ale wtedy nie wiedziałem ze to fajna wkładka i wziąłem OM 10 bo miała nowa igłę.

Zresztą moglem wtedy kupić parę fajnych wkładek i wszystkie wtedy po 50 zł sztuka razem z headshellem.Ale wiadomo kasa.

Zawsze żyłem w przekonaniu, że sprzęt kupuje się aby bezstresowo słuchać muzyki a nie wiecznie w nim dłubać.

No ciekawe czy poszedłeś do salonu , kupiłeś cały tor audio od razu i w domu było idealnie ?

Żałuję bo wkładkę V 15 moglem mieć za 50 zł.Ale wtedy nie wiedziałem ze to fajna wkładka i wziąłem OM 10 bo miała nowa igłę.

Zresztą moglem wtedy kupić parę fajnych wkładek i wszystkie wtedy po 50 zł sztuka razem z headshellem.Ale wiadomo kasa.

Początki bywają trudne , każdy popełnia błędy lub jak kto woli niewiedze . Teraz też idzie tanio kupić coś dobrego ale to rzadkość i okupione jest wiecznym siedzeniem przy kompie lub szczęściem .

No ciekawe czy poszedłeś do salonu , kupiłeś cały tor audio od razu i w domu było idealnie ?

Owszem, zdarzyło tak się kilka razy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.