Skocz do zawartości
IGNORED

kable głośnikowe Albedo Monolith vs Argentum GCG 6/4

grzegorzlepek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam okazję zamienić mój kabelek głośnikowy Albedo Monolith na Argentum GCG 6/4, i tu moje pytanie jaka jest różnica pomiędzy tymi kabelkami. Może są osoby które ich słuchały i mógłby kilka słów o ich brzmieniu napisać. Nie mam możliwości bezpośredniego porównania.

pozdrawiam

Witam !

Mam okazję zamienić mój kabelek głośnikowy Albedo Monolith na Argentum GCG 6/4, i tu moje pytanie jaka jest różnica pomiędzy tymi kabelkami. Może są osoby które ich słuchały i mógłby kilka słów o ich brzmieniu napisać. Nie mam możliwości bezpośredniego porównania.

pozdrawiam

Mimo, że oba są srebrnymi drutami, to mają odmienny charakter,

Monolith ma lepsze wypełnienie, więcej powietrza, a największą jego zaletą jest cudowna dźwięczność, wybrzmienia są wspaniałe,

na minus poluzowany, miękki bas,

w Argentum poluzowania nie znajdziesz, wszystko jest zwarte, bardziej konturowe i szybkie, troszkę po stronie chłodu,

tak więc wszystko zależy od reszty toru - do ciepłych klocków / głośników w poluzowanym basem kupuj 6/4,

natomiast przejrzyste, naturalne głośniki wdzięczne będą za Albedo,

najlepiej pożycz i posłuchaj, obaj producenci - bez żadnych kłopotów - wypożyczają druty do odsłuchów,

nie wiem jak dziś, ale jeszcze kilka lat temu wysyłali kable bez żadnej kaucji...

Monolith ma lepsze wypełnienie, więcej powietrza, a największą jego zaletą jest cudowna dźwięczność, wybrzmienia są wspaniałe,

w Argentum poluzowania nie znajdziesz, wszystko jest zwarte, bardziej konturowe i szybkie, troszkę po stronie chłodu,

tak więc wszystko zależy od reszty toru - do ciepłych klocków / głośników w poluzowanym basem kupuj 6/4,

najlepiej pożycz i posłuchaj, obaj producenci - bez żadnych kłopotów - wypożyczają druty do odsłuchów,

nie wiem jak dziś, ale jeszcze kilka lat temu wysyłali kable bez żadnej kaucji...

Dziękuję za odpowiedzi czyli w Argentum nie będzie takiej przestrzeni.

Ostatnio, bardo przyjemnie zagrał u mnie Audioquest Castle Rock. (dobra dynamika i wypelnienie, z wyraźnym wybrzmieniem i mocnym basem)

Jestem również zainteresowany Monolithem, ale podobno nowa seria jest wyraźnie słabsza od tej starej..

Tak czy inaczej, słyszal ktoś kable Audioquest w porównaniu z Albedo?

nie wiem jak AQ Castle Rock, ale Audioquest Gibraltar (starsza wersja, płaska bez DBS) to bardzo dobry drut,

używałem go w wersji bi-wire, jak jeszcze miałem głośniki w podwójnymi gniazdami,

ponoć ważne, aby AQ był oryginalnie konfekcjonowany przez AQ, choć sam takich wnikliwych porównań z gołym drutem nie czyniłem,

ale to kompletnie inna szkoła niż Albedo, czy lepszy?! trudno powiedzieć, na pewno...inny i wszystko zależy od preferencji i systemu,

Albedo stawia na upiększenie dźwięku - "ubiera muzyków w garnitury", Audioquest preferuje rockmanów i mniej ulizanych jazzmanów ;)

AQ to więc szybkość, drive, rytm, Albedo spokój i dopieszczanie każdego dźwieku...

gdyby istniał kabel idealny, to byłby połączeniem obu...

Witam !

Własnie Argentum 6/4 zagościł w moim domu. ArtiQ jest dokładnie tak jak opisałeś cechy tych kabli i brzmienie. Mam wrażenie, że jednak Argentum w moim systemie jest troszkę bardziej muzykalny lepiej się na nim słucha muzyki pomimo tych cech jakie posiadał Albedo. Także Albedo będzie miał nowego właściciela a Argentum zagości u mnie na dłużej.

pozdrawiam

Witam !

Własnie Argentum 6/4 zagościł w moim domu. ArtiQ jest dokładnie tak jak opisałeś cechy tych kabli i brzmienie. Mam wrażenie, że jednak Argentum w moim systemie jest troszkę bardziej muzykalny lepiej się na nim słucha muzyki pomimo tych cech jakie posiadał Albedo. Także Albedo będzie miał nowego właściciela a Argentum zagości u mnie na dłużej.

pozdrawiam

Ile,czasu sluchasz na kablach argentum?

Ile,czasu sluchasz na kablach argentum?

Witam!

im więcej słucham tego kabelka to słyszę coraz więcej różnych wybrzmień przeszkadzajek podanych inaczej niż w Albedo. Największą zaletą są lepsze barwy takie prawdziwe. Piękne granie jak na tą klasę sprzętu, który posiadam.

Ja mam caly set albedo monolith. Dwa rca, polaczenie dac, pre i koncowki mocy i glosnikowy. Troche sie balem calego setu w srebrze ale jest swietnie. Moze tez sprobuj z tym argentum. Albo z albedo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.