Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o Hegel H360?Jakość, brzmienie.

arkadowski

Rekomendowane odpowiedzi

A co to za mity

Zaden mit. Chyba wiecej jest duzych kolumn 3 droznych niz malych. Co nie znaczy, ze malych nie ma np. wspomniany KEF (system glosnik w glosniku). Male kolumny to najczesciej 2drozne konstrukcje. Pol metrowa podstawka z 20cm wooferem to nie jest dla mnie mala kolumna tak w ramach wytlumaczen.

Wieza STEREO Technics :)

Chodzilo mi o 3 drozne kolumny tylko do pomieszczen powyzej 20m2. Wiele osob ma duze podlogówki czasem nawet na 2x 20cm w 15m2 pokojach i w tym tez ja

• 2 miesiące później...

Są tańsze nowe lepsze klocki. W Bydgoszczy akurat można porównać np hegla z połowę tańszym Endo 2 baltlaba i wynik jest jednoznaczny. Charakter brzmienia toru do porównania - neutralny i naturalny.

Druga opcja to Ars Sonum, lampa znacznie dynamiczniejsza od hegla.

Moim zdaniem ta marka jest mocno przereklamowana. Na giełdzie hifi sporo jest co chwile wzmacniaczy hegla na sprzedaż.Bardzo dobrych klocków tak łatwo na rynku wtórnym nie idzie znaleźć.

Jest jednak możliwość modyfikacji takiego np. H200 , który ma potencjał do przeróbek. Znajomy ma grzebnietego H200 i jest to zupełnie inny sprzęt.

Ten Ars Sonum ma 30W na kanał. Na pewno podaje duży prąd ale czy do napędzenia wymagających kolumn można go porównywać do H360?

Są tańsze nowe lepsze klocki. W Bydgoszczy akurat można porównać np hegla z połowę tańszym Endo 2 baltlaba i wynik jest jednoznaczny. Charakter brzmienia toru do porównania - neutralny i naturalny.

Druga opcja to Ars Sonum, lampa znacznie dynamiczniejsza od hegla.

Moim zdaniem ta marka jest mocno przereklamowana. Na giełdzie hifi sporo jest co chwile wzmacniaczy hegla na sprzedaż.Bardzo dobrych klocków tak łatwo na rynku wtórnym nie idzie znaleźć.

Jest jednak możliwość modyfikacji takiego np. H200 , który ma potencjał do przeróbek. Znajomy ma grzebnietego H200 i jest to zupełnie inny sprzęt.

Ten Ars Sonum ma 30W na kanał. Na pewno podaje duży prąd ale czy do napędzenia wymagających kolumn można go porównywać do H360?

W przedziale cenowym około 20 tys. zł., jest dużo dobrych wzmacniaczy, chociaż integrę H360 także zaliczam do bardzo dobrych urządzeń, które są warte swojej ceny. Wybór natomiast zależy od indywidualnych preferencji.

Powyżej była propozycja wzmacniacza Ars-Sonum (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), wzmacniacz ten mamy w salonie, można posłuchać i porównać, jest to jednak zupełnie inne brzmienie niż Hegel.

Tak więc zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Dla mnie przydało by się trochę więcej info na temat Ars Sonum, tj. waga, wymiary, pobór prądu itd. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pół roku temu zmieniałem wzmacniacz i początkowo kręciłem się w okolicach ceny tego Hegla, skończyło się jednak niżej cenowo ale pamiętam, że w obszarze zainteresowania był też MF M6500i. Niestety nie udało się go posłuchać ale z opisów i zdjęć myślę, że w tym przedziale jest wart zainteresowania, zwłaszcza w porównaniu z tym Heglem, czy ktoś miał okazję go posłuchać?

Pół roku temu zmieniałem wzmacniacz i początkowo kręciłem się w okolicach ceny tego Hegla, skończyło się jednak niżej cenowo ale pamiętam, że w obszarze zainteresowania był też MF M6500i. Niestety nie udało się go posłuchać ale z opisów i zdjęć myślę, że w tym przedziale jest wart zainteresowania, zwłaszcza w porównaniu z tym Heglem, czy ktoś miał okazję go posłuchać?

Odsłuchiwałem M6 500i jakieś dwa lata temu w UK.

Dla mnie dźwięk jest bardzo ocieplony zresztą jak większość MF.

Jak na razie jeszcze żaden ze wzmacniaczy Musicala nie przypadł mi do gustu. I mogą sobie wypisywać najlepsze recenzje na świecie.

Dla mnie przydało by się trochę więcej info na temat Ars Sonum, tj. waga, wymiary, pobór prądu itd. :)

Co do szczegolowych danych jak waga musialbys zadzwonic do dystrybucji.

H360 nie slyszalem ale h300 byl mniej synamiczny . Kolumny w tescie jednak nie byly szczegolnie wymagajace.

Co do szczegolowych danych jak waga musialbys zadzwonic do dystrybucji.

H360 nie slyszalem ale h300 byl mniej synamiczny . Kolumny w tescie jednak nie byly szczegolnie wymagajace.

Właśnie...... promują swój produkt a w opisie 0. Choćby nawet informacja o regulacji biasu, sterownik, osłona na lampy, wymiary i waga. Takie informacje są niezbędne.

Nie wiem do czego można porównać H360. Jest dużo mocnych lampek np. Cronus Magnum czy Primaluna HP.

Osobiście bardzo podeszło mi brzmienie Coplanda CTA 405a, który na lampach Harmonixa zagrał z dużym rozmachem (porównywałem do H160). Przestrzeń, detaliczność i dynamika lepsza niż w H160.

• 4 miesiące później...

Taaa...

Prawie 100 odpwiedzi na 10 stronach..

A autor tematu i tak nie dostał od was nawet 3 odpowiedzi na swoje pytanie ..

Za to są wzmianki o kilkudziesięciu INNYCH wzmacniaczach..

..trza było pytać w Klubie Hegla, tam przynajmniej nie zaśmiecano by Tego tematu innymi "lepszymi opcjami"

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Wypełnienie średnicy to sobie można akurat zepsuć na tyle sposobów, że nawet nie zliczę. Dziwię się Panowie, że tak ochoczo zarzucacie sprzętowi że nie ma średnicy, skoro inni piszą że ma. Może to Wasze paczki mają jej za mało, a może macie takie źródło, może lubicie jak się sączy ciepełko, może macie takie kable, może kiepską akustykę, a może po prostu średnica to wszystko co kochacie w muzyce... można by tak jeszcze długo wymieniać.

To tylko teoria, ale akurat Hegle są bardzo pod tym względem rozsądne i bardzo wielu to wystarcza, i trochę wprowadzamy w błąd autora wątku rzekomymi problemami z Heglem które są bardzo subiektywne.

Co do zasadniczego pytania - czy to najtańszy wzmak tej klasy - nie wiem, w tej klasie jest bardzo wielu zawodników.

Ale to co on akurat robi dobrze, czyli połączenie muzykalności, dynamiki i transparentności, wielu robi bardzo dobrze, w tym mnie.

Z resztą nie tylko mnie, weźmy np. Absolute Sound, recenzja Kirka Midtskoga:

The Hegel H360 is simply a marvelous piece of audio kit. Its neutral tonal balance, articulate and lovely rendering of details, commanding power reserves, spacious soundstaging, and natural imaging are laudable. At $5700, as solely a linestage integrated amp of its quality and power output, it is a bargain;

Redaktor Harley z kolei znany pewnie niektórym z ksiązki o high endowym audio, pisze tak o H30:

The Hegel H30 is not just a great-sounding amplifier, it’s also a tremendous bargain. I know I’ll get letters complaining that a $15k power amplifier by definition can’t be a bargain. But what else can you call a $15,000 amplifier with massive output power, unflappable stability, and a gorgeous musical presentation that vaults it into a select league of world-class power amplifiers? Or one that is fully at home in the context of my reference system that includes the $54,000 Basis Inspiration turntable and $94,000 Focal Stella Utopia EM loudspeakers?

Ale spoko, widocznie ci ludzie zupełnie nie mają rozeznania w rynku, są nieosłuchani i pominęli 30 innych wzmaków które po prostu grają w tych cenach lepiej i dlatego przyznają klockom Hegla tytuł bargain zupełnie niesłusznie.

Czytam i nie dowierzam. Zero odpowiedzi w temacie tylko prymitywne przepychanki. Na dodatek większość osób pojęcia nie ma o sprzęcie, nie słyszała ale pisze. Ja takich nazywam "onanistami forumowymi" czyli "trzepakami", którzy nie mają sprzętu profesjonalnego, ale najwięcej o nim piszą - bzdury rzecz jasna bo im gul skacze, że inni takowy posiadają.

Czytam i nie dowierzam. Zero odpowiedzi w temacie tylko prymitywne przepychanki. Na dodatek większość osób pojęcia nie ma o sprzęcie, nie słyszała ale pisze. Ja takich nazywam "onanistami forumowymi" czyli "trzepakami", którzy nie mają sprzętu profesjonalnego, ale najwięcej o nim piszą - bzdury rzecz jasna bo im gul skacze, że inni takowy posiadają.

Niestety tak jest.

Nawet kiedyś otwarcie ktoś napisał w jakimś wątku: "nie znam się ale napiszę" ...

Słuchałem kilku hegli, z jeszcze większą ilością kolumn (lubię odsłuchy). Wszystkie były jak dla mnie poprawne, natomiast na pewno nie wybitne jak to co poniektórzy lansują. Mi w ich brzmieniu brakuje muzykalności i jakiegoś wykopu z rozciągnięciem pomiędzy łagodnością i pazurem w przekazie. Jeśli komuś zależy na wejściach cyfrowych to będzie jak znalazł, dla mnie makabrą jest ilość wejść rca, potrzebowałbym przynajmniej jeszcze jedno.

Gdybym sam miał taką kasę do wydania to podoba mi się bardzo audiogd master 10, nieskrępowana moc i swoboda, a za różnicę w cenie można nabyć taki dac, że h360 stanie w kącie i się zarumieni :) Bardzo spodobała mi się też SIA 2 150, super rozpiętość dynamiki, niestety już droższy. Oba wzmacniacze potrafią wziąć za mordę właściwie dowolne kolumny, a przynajmniej wszystkie jakich słuchałem :)

A jaki to profesjonalny?

?👈

Gdybym sam miał taką kasę do wydania to podoba mi się bardzo audiogd master 10, nieskrępowana moc i swoboda, a za różnicę w cenie można nabyć taki dac, że h360 stanie w kącie i się zarumieni :) Bardzo spodobała mi się też SIA 2 150, super rozpiętość dynamiki, niestety już droższy. Oba wzmacniacze potrafią wziąć za mordę właściwie dowolne kolumny, a przynajmniej wszystkie jakich słuchałem :)

Nie wiem jak długo słuchałeś tych wzmacniaczy, w szczególności SIA 2 150. Ja spędziłem z nim jakieś 5-6 godzin odsłuchu (za jednym posiedzeniem) i o ile na początku (przez jakieś 2, może 3 godziny) brzmiało to bardzo dobrze, potem dźwięk zaczął mnie coraz bardziej męczyć, pod koniec odsłuchu miałe, już tylko ochotę go wyłączyć. W odróżnieniu od Hegla, który przez cały czas dawał dużo przyjemności ze słuchania.

Ten sam problem ze zmęczeniem dźwiękiem po pewnym czasie miałem na przykład z Crayon Audio (za to nigdy z Heglami - H300, H360, H20, H30) czy z czystą klasą A (np. końcówka Abyssounda). I nie chodzi tu o charakter dźwięku (który też potrafi być męczący - na przykład gdy ma przesadną dynamikę, czy jest zbyt suchy, albo mało dynamiczny itp) - na początku jest dobrze, po pewnym czasie dźwięk zaczyna coraz bardziej męczyć.

Nie wiem co jest tego przyczyną - patrząc na listę wzmacniaczy których ten problem (moim zdaniem) dotyczy, może chodzić o jakieś dynamiczne zniekształcenia w klasie AB (na przykład z powodu głębokiego ujemnegi sprzężenia zwrotnego, lub zbyt wolnego działania pętli sprzężenia) - ale to tylko hipoteza.

Chciałem zwrócić uwagę na takie zjawisko, bo często odsłuchy "salonowe" są zbyt krótkie żeby to zjawisko wychwycić - a akurat Hegli ono nie dotyczy (za to SIA 2 150 - jak najbardziej).

Nie wiem jak długo słuchałeś tych wzmacniaczy, w szczególności SIA 2 150. Ja spędziłem z nim jakieś 5-6 godzin odsłuchu (za jednym posiedzeniem) i o ile na początku (przez jakieś 2, może 3 godziny) brzmiało to bardzo dobrze, potem dźwięk zaczął mnie coraz bardziej męczyć, pod koniec odsłuchu miałe, już tylko ochotę go wyłączyć. W odróżnieniu od Hegla, który przez cały czas dawał dużo przyjemności ze słuchania ...

Faktycznie słuchałem go może z 1,5h. Nie wykluczam, że może wystąpić coś o czym piszesz. Kwestia też naszych kolumn i preferencji brzmieniowych.

A morał jest krótki i powszechnie znany, chcesz wiedzieć jak brzmi konkretny sprzęt i czy jest dla Ciebie - Posłuchaj :)

Kolega keyop zwrócił uwagę na bardzo ważną sprawę mianowicie brak zmęczenia ucha przy długich odsłuchach mimo dynamiki i przedstawieniu wielu niuansów . Dokładnie mam te same spostrzeżenia ten aspekt to bardzo duża zaleta , generalnie sam zauważyłem że na Heglu słucham sporo częściej i więcej .

Druga sprawa że odsłuch sprzętu trwający krócej niż 2 tygodnie przy bardzo wysokiej klasie sprzętu nie daje poznać wszystkich wad i zalet . Krótkie odsłuchy często na dłuższą metę wprowadzają w błąd .

Tak swoją drogą to o co chodzi z ilością hegli na rynku wtórnym? Właściwie wszędzie się można o nie "potknąć".

I sprzedają się jak ciepłe bułeczki, bo są bardzo dobre w świetnej cenie na rytnku wtórnym. Hegla warto kupić, choćby tylko po to by przetestować. Jak ktoś kupi w dobrej cenie to z minimalną stratą odsprzeda bez problemu.

kupili wszystkie możliwe recenzje w tym kraju.

Niektóry kupujący oczywiście ,że tak. Oni jeśli choć trochę znają temat to docenią sprzęt. Inny po prostu się znają, słuchali i wiedzą co kupują. Tak czy inaczej Hegel to bardzo dobry sprzęt, za rozsądne pieniądze.

Za rozsądne pieniądze to się go kupuje za granicą. U nas ich ceny nie są rozsądne.

Z tym bywa różnie

Używka H 300 obecnie stoi w Norwegii za 19 000 NOK = 9500 zł

W Holandi jeszcze lepiej bo 3000 Euro = 13 200 zł

W Polsce widze wystrawiony za 9000 zł

Wszedzie są różne ceny, ale za granicą wiele częściej bywają nizsze, nawet w sklepach. Bo tam wyprzedaż to wyprzedaż, a nie 200zl taniej.

?👈

Temat wałkowany nie raz i nie dwa . Tak działa chory świat jesteś bogaty masz wyższe oprocentowanie na lokatach , masz tańsze zakupy , masz lepsze miejsca jako VIP itd itp .

A jaki to profesjonalny?

To taki na który możesz tylko w necie popatrzeć.

Temat wałkowany nie raz i nie dwa . Tak działa chory świat jesteś bogaty masz wyższe oprocentowanie na lokatach , masz tańsze zakupy , masz lepsze miejsca jako VIP itd itp .

Nie ma to jak się użalać nad swoją bezradnością i innym wypominać ze coś maja.

Wszedzie są różne ceny, ale za granicą wiele częściej bywają nizsze, nawet w sklepach. Bo tam wyprzedaż to wyprzedaż, a nie 200zl taniej.

Za darmo to można dostać ... właśnie tam

Za rozsądne pieniądze to się go kupuje za granicą. U nas ich ceny nie są rozsądne.

Zawsze można kupić technicsa jest za rozsądne pieniądze przecież ...

Technics za żadne pieniądze nie jest rozsądny. Ogólnie to niewiele sprzętu jest :)

Za darmo to można dostać ... właśnie tam ������

Coś Ci się mocno pokręciło odnośnie wypominania :) z użalaniem to też Twoja własna nadinterpretacja . Dla naprowedzenia na właściwy tok zadam Ci pytanie od kiedy dostawanie od innych więcej z tego powodu że jest się bogatym jest jakimkolwiek osiągnięciem ?

Zadziw mnie mocno i napisz w tym wątku dalej choć jedno zdanie zgodne z tematem .

Za darmo to można dostać ... właśnie tam ������

Coś więcej prócz bełkotu?

Technics za żadne pieniądze nie jest rozsądny. Ogólnie to niewiele sprzętu jest :)

Sa i dobre technicsy, trzeba tylko wiedzieć jakie. I kosztuja tyle co nowe Hegle. Fanem nie jestem więc nie przytoczę modeli.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.