Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o Hegel H360?Jakość, brzmienie.

arkadowski

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli mowa o dobrej kontroli szybkości i pełnym dźwięku to wzmacniacz za 20k powinno się moim (skr/zda) sensownie spasować z kolumnami 20-25k nie droższymi bo znowu będzie, że czegoś nam w dźwięku brakuje, ponieważ kolumny zwłaszcza te z wyższych pułapów cenowych mają duży potencjał, a porządniejszy wzmacniacz prądowo i mocowo potrafi więcej wycisnąć z takich skrzynek.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Średnica i wysokie tony są łatwe do osiągnięcia , najtrudniejszy jest bas dlatego w topowych konstrukcjach jest duży wofer i duże zapotrzebowanie na prąd i właściwie o ten zakres toczy się walka w drogich konstrukcjach , wyjątkiem są konstrukcje wysokoefektywne ale nawet tam o dzwieku decyduje rozmiar głośnika .

wymień mi trzy tranzystory z dobrą średnicą do 20 kzł skoro tak łatwo jest to osiągnięcia. Heglela nie proponuj bo one nie mają dobrej średnicy ;-)

Ciężko stary będzie.

z głośników też zakres średniotonowy jest nie łatwy do osiągnięcia i wydaje się, że nawet trudniejszy od niskich. Inna sprawa to małe pomieszczenia w naszych polskich warunkach stawia bas w mało komfortowych warunkach. Ciekawe czy w USA mają podobne problemy?

Tam chałupy mają wielkie jak stodoła u chłopa :)

Coś kolega przesadza pomieszczenie nie ma takiego wpływu na średnie tony jak na niskie , to samo z głośnikami sztuką jest zgrać udanie układ 3 drożny , 2 drogi nie stwarza tyle problemów , ponadto właśnie ze względu na brak basu łatwiej adoptuje się wówczas w pomieszczeniach . Ze wzmacniaczami w tej cenie można już przebierać jak w ulęgałkach , moon , pass , copland , unison research , leben , bryston , naim itd itp można uzyskać średnicę zgodną z własnymi preferencjami .

no własnie napisałem, że dla pomieszczenia małego bas stanowi wyzwanie praktycznie nie do ogarnięcia. Dlatego więcej winy złego basu w naszych pokojach leży po stronie pomieszczenia niż sprzętu.

By poprawić średnicę trzeba odpowiednio wytłumić pomieszczenie ale nie broń Boże "przesławnymi" piramidkami tylko jaka kobieta pozwoli zagracić panelami akustycznymi ściany? Gołe ściany zabijają dźwięk.

Co do tranzystorów to bryston odpada bo nie ma ciekawej średnicy a dolnej nawet nie zna, passa ma kolega ale nie pamiętam który model i też nie czaruje jak lampa. Moona nie słyszałem a pozostałem wzmaki to chyba lampy. Do 20 kzł dobra średnica to domena dobrej lampy chyba, że ktoś trafił na coś wyjątkowego.

Dlatego niezmiennie rekomenduje Octave V70SE, Na pokładzie wejść cyfrowych brak, ale średnica bardzo miła a i bas i wysokie też. Nie buczy nie szumi czyli jak tranzystor ale z delikatnością lampy.

Jeżeli mowa o dobrej kontroli szybkości i pełnym dźwięku to wzmacniacz za 20k powinno się moim (skr/zda) sensownie spasować z kolumnami 20-25k nie droższymi bo znowu będzie, że czegoś nam w dźwięku brakuje, ponieważ kolumny zwłaszcza te z wyższych pułapów cenowych mają duży potencjał, a porządniejszy wzmacniacz prądowo i mocowo potrafi więcej wycisnąć z takich skrzynek.

Wydajna pradowo integra za 20k poradzi sobie z napedzeniem wiekszosci kolumn, ktore zmieszcza sie w przecietnym pokoju odsluchowym. Co do barwy, szczegolow itd...to juz inna sprawa.

Wieza STEREO Technics :)

Zn zależy jaką średnicę masz na myśli bo jeśli tą znaną z lampy to rozumiem Twoje preferencje, generalnie nie wiem co masz do Hegla średnicy bo właśnie w nim znalazłem ten pierwiastek z lampy który cenię bez wady zaokrągleń a mianowicie barwę bo ludzkie głosy brzmią dla mnie naturalnie mam tu na myśli że przy dobrym nagraniu potrafią już oszukać ucho że to dźwięk live a nie odtwarzany ze sprzętu . Podejżewam że lubisz jeszcze bardziej nasyconą średnicę , że wspólnych odsłuchów z wieloma ludźmi można wyłapać że bardzo mocno różnią się nasze oczekiwania i preferowany dźwięk . Generalnie ja parę lat temu trochę się zdziwiłem słysząc Hegla 300 po raz pierwszy bo trafia w moje preferencje jeden do jednego zdziwienie wynikało z ceny bo równie dobry dzwięk odpowiadający moim oczekiwaniom słyszałem jak dotąd jedynie z monobloków lampowych po 40 000 zł sztuka a tutaj grało tak samo za 1/4 ceny .

ale "cena" przecież nie gra...

dlaczego wszyscy sugerują się ceną?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Dodam jeszcze jeden ważny aspekt mianowicie ja kompletnie nie toleruję kolumn 2 drożnych , małych monitorów itp z jednego względu mocno szczupła średnica . Brak poprawnej podstawy basowej ( tej wyższej ) powoduje że średnica jest nienaturalnie odchudzona a gdy stosuje się zabiegi jej docieplenie odbywa się to kosztem rozdzielczości . Myślę że wiele opini o dźwięku jest błędnych że względu na błędnie skonfigórowane zestawienie sprzętu , lub z drugiego powodu czyli takiego że ludzie słyszą odmiennie .

Sławku a gdybyś konstruował sam wzmacniacze które grałyby na poziomie najlepszego burmestera to za ile byś je sam sprzedawał ?

A tu ziko przyznaję rację częściowo bo wystarczy przecież zrobić bi-amping albo tri-amping na każde pasmo dać odpowiedni dla niego wzmak i mamy własny dzwięk w niewielkich pieniądzach .

Na każde pasmo wzmak w niewielkich pieniądzach się raczej nie da,chyba,że wzmaki po 3k,nie wspominając już o namnożonym okablowaniu,no chyba,że ktoś preferuje sieciówki do kompa i kable głośnikowe z kosza w MM.

Parę tygodni temu kupowałem wzmacniacz słuchawkowy,odbierałem osobiście,przy okazji miałem okazję posłuchać u sprzedającego interesującego zestawu,pokój ok.35m2-akustyka zrobiona,kolumny to horny diy 110dB napędzane 9W monoblokami Audio Note 300B,dół to kolumny w obudowie zamkniętej z 5 sporych rozmiarów basowcami na stronę-napęd:Bladelius Ymer MkII,całość kolumnowo-estradowa,bo inaczej tego nie można by było nazwać-ze względu na to,że z typowym zestawem kolumn niewiele ta kompozycja głośnikowa miała wspólnego i zajmowała jakieś 30% kubatury pokoju odsłuchowego;)

W skrócie:skala dynamiki-nigdy wcześniej czegoś takiego z systemu audio nie doświadczyłem-rozmach,nieskrępowanie,wolność dynamiczna-innych słów nie znajdę.Średnica-odczucia realizmu 110%,potęga połączona z delikatnością,barwą i czego sobie tam dusza nie zapragnie.Dół-kopiący bezkompromisowo ale jednocześnie zróżnicowany,selektywny schodzący...cholera- to było na prawdę nisko.Mankamenty:scena w głąb średnio,jakieś 2,5 plana maks. w porywach,góra-brak ostatecznego wygładzenia,słyszalne czasem lekkie zapiaszczenie.

Bardzo interesujące doświadczenie-tak a propos zasilania różnych pasm oddzielnymi wzmakami.

l'enfant sauvage

2 albo 2,5 drozne konstrukcje potrafia pieknie zagrac. 3 drozne to najczesciej duze klocki, ktorych nie wstawisz do pomieszczen ponizej 20m. 3 drozne to tez bardziej skomplikowane zwrotnice i wieksze problemy z napedzeniem. Ciezko o zestaw, ktory wszystko zagra najlepiej. Tak samo jest z kolumnami. Pieniadze niby nie graja, ale znajdz mi za 20% ceny kolumne, ktora zagra jak najwyzszej model harbeth. Ciezko prawda...

Właśnie o takie zabiegi chodzi mocny wzmak na bas może być z rynku pro albo nawet klasa D , wówczas nad średnicą i górą inny wzmak już ma pełne panowanie ( nie poci się na prądożernym basie ) i można dostosować pod własne preferencje dzwięk . Horny to nieskrępowana dynamika niedościgniona przez klasyczne głośniki , można uzyskać bardzo dobrą scenę ale trzeba mieć duże pomieszczenie i słuchać ich z dużej odległości .

2 albo 2,5 drozne konstrukcje potrafia pieknie zagrac. 3 drozne to najczesciej duze klocki, ktorych nie wstawisz do pomieszczen ponizej 20m. 3 drozne to tez bardziej skomplikowane zwrotnice i wieksze problemy z napedzeniem. Ciezko o zestaw, ktory wszystko zagra najlepiej. Tak samo jest z kolumnami. Pieniadze niby nie graja, ale znajdz mi za 20% ceny kolumne, ktora zagra jak najwyzszej model harbeth. Ciezko prawda...

Sa monitory 3 drozne.

?👈

Ciekawe monitory 3 drozne polskiej roboty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Do pokoju by nie pasowaly" :) a tak serio to dosc drogie, ale moze warte swojej ceny.

Na jakiej podstawie sa dawane takie nagrody na audio show?

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

"Do pokoju by nie pasowaly" :) a tak serio to dosc drogie, ale moze warte swojej ceny.

Na jakiej podstawie sa dawane takie nagrody na audio show?

Słyszałem je na tej wystawie.....grały mocno-średnio / dżwięczne , wysuszone na środku , z mało kolorowym basem ( słyszalny port bass-reflex ).

Myślę że nagroda na wyrost.

Ciekawe monitory 3 drozne polskiej roboty

http://www.avcon.com.pl/avalanche-reference-

Jestem ciekaw jak wypada obok wspomnianego "Hegla" Krell S550i? Tym bardziej, że cena jest jak na takie monstrum dosyć śmieszna.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Jestem ciekaw jak wypada obok wspomnianego "Hegla" Krell S550i? Tym bardziej, że cena jest jak na takie monstrum dosyć śmieszna.

Jeżeli są zainteresowani odsłuchem w Warszawie. To zapraszam. Krella s550i mam podpiętego pod AP Avantera i jestem zadowolony. Zwłaszcza gdy zmieniłem źródło na T+A DAC 8. Gra w mojej ocenie przyzwoicie. Dzwięk jest duży i bardzo nasycony.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Co sądzicie o tej integrze? Opinie o jakości ich produktów (firmy Hegel) i brzmieniu.

Jak za ciut ponad 20K tak napchana elektroniką integra powinna być okazją, czy tak jest w rzeczywistości?

Proszę się zapoznać ze Sphinx Project 12, 18, lub 26 w zależności od budżetu. Jeżeli ma być barwniej i taniej to Abrahamsen jeżeli drożej to starsze Classe z serii CA lub nowsze Maki 501.

Hegel na ich tle to mało wyrafinowana pierdziaweczka. Jeżeli myślisz o Krellu to tylko starsze serie 300i oraz 500i lub monoski serii KSA :)

Zapraszam kolegę BOBSAPP (i nie tylko jego) na normalny, spokojny odsłuch monitorów ARM. Może zmieni zdanie na temat ich brzmienia i oceni samodzielnie na ile wspomniane wyróżnienie jest rzetelne.

Zapraszam kolegę BOBSAPP (i nie tylko jego) na normalny, spokojny odsłuch monitorów ARM. Może zmieni zdanie na temat ich brzmienia i oceni samodzielnie na ile wspomniane wyróżnienie jest rzetelne.

Z jaką elektronika Pan je łączy ? Z Triode lub Baltlabem ?

Z jaką elektronika Pan je łączy ? Z Triode lub Baltlabem ?

Z Baltlabem i Triode - owszem. Ostatnio w moim systemie podpięte są do Trafomatica SM-300B na 2 300B na kanał w układzie Push-Pull. w zeszłym tygodniu miałem okazję przesłuchania ich na Lorelei a chwile wcześniej na hybrydzie Trilogy 925. we wszystkich konfiguracjach zagrało bardzo dobrze. generalnie można się do nas pofatygować ze swoimi klockami i przetestować. Generalnie ARM nie są kolumnami trudnymi do napędzenia. czasem znacznie trudniej jest napędzić małe monitory niż "duże paki".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.