Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx-v773 jak podłączyć suba

kamilowaty

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej napisać jeszcze raz bo byli już tacy magicy, że tą stronę z podwójną końcówką wpinali w dwa wyjścia w amplitunerze gdzie każde z nich jest dla osobnego suba.

Kablem tupu Y nie da się połączyć gdy masz tylko jedno wejście w subie, muszą być dwa LINE IN L i R a jeśli jest jedno to tylko pojedynczym RCA-RCA a to jak ustawić zależy od tego jakie masz kolumny frontowe - podłogówki czy monitory. Podaj też jaki model jeśli możesz.

Kabel Y służy do podłączania subów które przy jednym z wejść (L, lub R) mają napis mono. Wtedy tą stronę kabla gdzie są dwie końcówki Podpinamy pod wejścia L i R.

Do amplitunera zawsze pojedyncza końcówka..Acz też nie zawsze, warto obejrzeć chociaż obrazki z instrukcji suba.

Jeśli mamy tylko pojedynczy kabel podpinamy pod mono....albo jeśli w subie jest tylko samotne wejście (jedno)

Jesli nie mamy takiego kabla, a ze starego suba został nam Y, Y sprzedajemy, kupujemy pojedynczy. Acz jeśli Kolega ma miernik można sprawdzić i a nóż widelec podłączyć jedną wtyczkę i będzie ok. Nie sprawdzałem - nie wiem.

Poza tym na całym świecie poza Polską jest zwyczaj wsadzenia nosa w coś co potocznie nazywa się instrukcją obsługi. Ze zrozumieniem może być rożnie (jak instrukcję pisał poeta filozof (np.)) - ale od tego są koledzy na forum..... ;P Ale każdy szanujący się producent opisuje jak podłączyć kolumny pod jego amplituner z naciskiem na ich wielkość i rezystancję.. Jeśli amplituner z 2 reki i bez papierów - ciocia google pomoże..

Poza tym moderatorzy raz mogliby się przyłożyć do pracy i podpiąć pod dział jakieś podstawowe informacje, jakąś taką mini mini wikipedię kina domowego

Bo w wypadku kolegi zakładającego temat, amplituner jest pospolity jak kleszcze latem, pytanie o podłączenie suba pojawia się tez raz w tygodniu...

Trzy na stałe przyklejone na pierwszych miejscach miniporadniki załatwiły by sprawę do końca Owsiaka i jeden dzień dłużej jak mawia toruński ojciec prezesa...

Bez urazy @kamilowaty, ale jak się setny raz czyta to samo pytanie można ugryźć

Z jednej strony byloby dobrze dla tych "nowych" bo mieliby odpowiedzi na juz bez czekania az ktos sie zlituje i napisze przynajmniej na te podstawowe pytania bo wiadomo prawie kazdy przypadek jest inny a z drugiej strony gdyby ktos znalazl odpowiedz na swoje bolaczki w tzw poradniku nie zadawalby pytan ma forum i mogloby dojsc do powolnego obumierania tego forum jesli dotyczyloby calego forum nie tylko k.d. Choc zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie mial dodatkowych sto pytan do... ;-)

Dzięki za zainteresowanie. Kolumny to taga 806 a sub to magnat 302a. Kabel był razem z subem a że mi coś nie pasowało to zapytałem na forum. Wychodzi na to, że dają do suba zbędny kabel. Podłączyłem tak że jedna końcówka nie jest podpięta. Coś tam gra ale nie wiem czy tak powinno być. Jak ustawić te wszystkie odcięcia itp?

Jaki masz amplituner. Jak duży jest pokój.

Kolumny mają duże głośniki basowe ale, żeby go z nich wydobyć musi być mocny wzmacniacz, myślę, że taki masz (amplituner) bo inaczej w parze ze słabym amplitunerem nie zagrają z pełną swoją dynamiką na najniższych. Rozumiem, że kolumny frontowe masz ustawione na LARGE (duże) . Suba odetnij najniżej jak możesz bo ze swoją membraną 12" ma przetwarzać najniższe pasmo choć ja odciąłbym go gdzieś na 60Hz, żeby nie forsować najniższymi częstotliwościami głośników basowych kolumn. Nie dawaj zbyt duzej głośności na subie bo pózniej podgłaśniasz amplitunerem .

Jaki masz amplituner. Jak duży jest pokój.

Kolumny mają duże głośniki basowe ale, żeby go z nich wydobyć musi być mocny wzmacniacz, myślę, że taki masz (amplituner) bo inaczej w parze ze słabym amplitunerem nie zagrają z pełną swoją dynamiką na najniższych. Rozumiem, że kolumny frontowe masz ustawione na LARGE (duże) . Suba odetnij najniżej jak możesz bo ze swoją membraną 12" ma przetwarzać najniższe pasmo choć ja odciąłbym go gdzieś na 60Hz, żeby nie forsować najniższymi częstotliwościami głośników basowych kolumn. Nie dawaj zbyt duzej głośności na subie bo pózniej podgłaśniasz amplitunerem .

Yamha rx-v773 a pokoj to jakieś 20-21m2. Pokrętłem z tyłu mam ustawić te 60Hz?

Nie miałem tego suba w łapkach, spojrzałem na grafikę google i jeśli producent dał Ci w zestawi kabel Y a i zapewne na rysunkach z instrukcji suba masz taki kable,podłącz go jak pisałem.

Czyli pojedynczą końcówką do amplitunera, a podwójną do L i R z tyłu suba. Z producentem się nie dyskutuje ;)

Tak pokrętłem z tyłu (60 Hz)

Tagi są tak mocne w bas - te 806 że na dobrym amplitunerze w kinie spokojnie dają radę bez suba, a tych Twoich 20 metrach mogą Ci zdmuchnąć kieliszki z półki...;P

Jak kiedyś będziesz miał czas i oswoisz się już ze sprzętem (opcjami) - sam sprawdź....

Do Twojego metrażu spokojnie by wystarczyły Taga 606 (z zapasem mocy)

Tagi są tak mocne w bas - te 806 że na dobrym amplitunerze w kinie spokojnie dają radę bez suba, a tych Twoich 20 metrach mogą Ci zdmuchnąć kieliszki z półki...;P

bez przesady co , co najwyżej mogą mu wytrząść brud spod paznokci nóg :))

bez suba w kinie, NIE. Pewnie wiesz jaka jest różnica w przetwarzaniu basu powiedzmy częstotliwości 30Hz (bo kolumny te dociągną tak nisko jak podają w specyfikacji) ze skutecznością w granicach może 85 (strzelam ale na pewno nie będzie wyższa niż 90dB) dB kolumn a skutecznością ponad 100dB suba co? Gdzie przy tej częstotliwości kolumny się "kończą" a sub zaczyna pracować( nie mówimy tu o subkach za kilkaset zł).

Też myślę, że na Twoje metry spokojnie 606-tki wystarczyłyby a dodatkowo jeśli miałbyś suba, który schodzi dość nisko (powiedzmy , że gdzieś w granice 25-28Hz) to odciąłbym je (806-tki) nawet niżej , powiedzmy na 40Hz ale nie wiem czy nawet ten amplituner da na tyle mocny impuls na kolumny, żeby wydobyć z nich bas, ten najniższy z jakim dają sobie radę i czy one będą nadawać wtedy z odpowiednią skutecznościa, żeby mozna było poczuć go w pomieszczeniu nawet przy tych 40Hz. Myślę, że sub zrobi to lepiej.

Jeśli chcesz zobaczyć/usłyszeć kiedy "kończą" Ci się kolumny i sub zapodaj ten test a usłyszysz gdzie faktycznie to się kończy

wtedy będziesz wiedział jak je poodcinać. Gdy sprawdzisz napisz jak to wyszło co.

Tak z tyłu suba pokrętłem Crossover nastawiasz na minimum czyli 50 , włączasz jakiś film ze scenkami dla suba i słuchasz, możesz w trakcie odsłuchu zmieniać ustawienia na większe sprawdzając kiedy będzie lepiej wg Ciebie oczywiście. Nie ustawiaj zbyt wysoko, max na 10-11.00 jak na cyferblacie w zegarku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.