Skocz do zawartości
IGNORED

PMC Twenty23 - z czym zagra?

tytanowy_janusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zamierzam wkrótce kupić tytułowy model kolumn. Opinie dotyczące elektroniki która z tym dobrze gra są bardzo różne. Mam świadomość, że bez odsłuchu się nie obędzie, chciałbym jednak zawęzić grupę do testów. Jakie są Wasze doświadczenia z PMC w konfiguracji z elektroniką?

PS.

Jakieś opinie dotyczące przewodów które dobrze zachowują się z PMC?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/127593-pmc-twenty23-z-czym-zagra/

Ja bym szukał czegoś po cieplejszej stronie mocy. PMC są raczej na studyjną modłę bardzo szczupłe.

Dobrze by było, aby to czymś na średnicy dopalić. Chyba że lubisz takie przejrzyste, szczupłe granie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W UK to chyba najczesciej wybierana kolumna do rocka w polaczeniu z naim xs2. Z caspianem tez OK wypada, troche cieplej. Zalezy do jakiej muzyki chcesz te kolumny i jaki dzwiek preferujesz.

Wieza STEREO Technics :)

Tak w ogóle to stawiam cały system od podstaw. Znudziło mi się troche poprzednie zestawienie, opędzlowałem w całości, więc oczekuję również dobrej porady nt. źródła CD oraz okablowania systemu.

Z Roksanem spróbuję, Naim do mnie nie przemawia niestety. Słuchałem z Esoteric u dystrybutora, ale nieco zbyt jasno mi to grało.

może jeszcze streamer do tego, ale tutaj bez zbędnego szaleństwa :)

Proponuję wyższe modele wzmacniaczy Naim np. Naim XS-2 (http://q21.pl/naim-nait-xs-2.html) bądź nawet Supernait 2 (http://q21.pl/naim-supernait-2.html) gdyż kolumny PMC lubią współpracowac z bardzo wydajnymi wzmacniaczami. Dobrym rozwiązaniem jest także Musical Fidelity M6si (http://q21.pl/musical-fidelity-m6si.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja próbowałem ich w swoim zestawie swego czasu. Były podłączane do końcówki Modwright 100 SE. Również na trochę do Musicala Fidelity A2. No i miałem całkiem odmienne wrażenia niż niektórzy piszący w tym wątku. Odebrałem je jako dość ciemne (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) i o pełnym brzmieniu. Bardzo fajnie była kreowana scena. Na barwę też nie można było narzekać. Widać dobrze zgrywały się z nimi (oczywiście na Modwrighcie było lepiej, ale i na A2 całkiem znośnie)

Jedynie miałem małe zastrzeżenia do góry. Przyzwyczajony do góry z Tioxida Focalowego - brakowało mi ciut rozdzielczości i różnorodności tamtego. Ale ogólnie bardzo fajny głośnik i można z nim przyjemnie bytować.

Kup taki wzmak z jakim podobało Ci się brzmienie tych głośników, w momencie gdy podjąłeś decyzję o ich kupnie.

Po co, po raz drugi, próbujesz wymyślić koło?

No niestety, najbardziej podobało mi się z Brystonem, ale to nie mój pułap budżetowy (grało z dzielonym systemem). Ja szukam integry kosztującej w miare rozsądne pieniądze, powiedzmy maksymalnie 20 tys. zł.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

najbardziej podobało mi się z Brystonem

Wcale się nie dziwie / ich końcówki mocy są montowane w aktywnej serii pro...

Może warto nagiąć troszkę budżet ....albo jakaś używka.

http://audiostyl.pl/bryston.html

Przejrzałem sobie Wasze propozycję, ale w gąszczu ofert wpadłem jeszcze na coś co przykuło moją uwagę. Myślę że mógłbym nawet podnieść budżet, dozbierać trochę kasy i kupić Accuphase E-370. Jaka Wasza opinia?

Przejrzałem sobie Wasze propozycję, ale w gąszczu ofert wpadłem jeszcze na coś co przykuło moją uwagę. Myślę że mógłbym nawet podnieść budżet, dozbierać trochę kasy i kupić Accuphase E-370. Jaka Wasza opinia?

Accu raczej bym sobie odpuścił....może być za szczupło...jeżeli budżet pozwoli to posłuchaj propozycji Malwas.pl

co prawda słuchałem Amplifona tylko na Audio Show i to w niedoskonałych warunkach

ale prezentował coś szlachetnego

Ja bym spróbował z Amplifonem Set 42. Dynamiki i barwy z tego wzmaka na pewno nie zabraknie.

Amplifon ma już dedykowane kolumny na odpowiednim dla siebie poziomie. PMC z kompletem przetworników za 600zł para to nie jest kompan dla tak szlachetnego wzmocnienia. Wystarczy je podpiąć obok i wszystko stanie się jasne :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wybacz Szymon1, ja jednak pozostanę przy moim wyborze kolumn jeśli pozwolisz. Naturalnie z przetwornikami za 600 zł :)

Jeśli nie chciałeś od początku wypowiadać się w temacie elektroniki do twenty23, to nie wtrącaj proszę swoich wątków kolumnowych.

Pozdrawiam

Wybacz, że się wtrąciłem. Każdy musi przejść nauczkę na własnej skórze zanim się czegoś w audio nauczy. Najlepszą szkołą jest utrata własnych ciężko zarobionych pieniędzy. Nie miej do mnie żalu, miałem najszczersze chęci aby Ci pomóc. Pozdrawiam Serdecznie i uciekam :)

To może obalę przede wszystkim mit jakoby PMC (chodzi o serię Twenty) potrzebowała wydajnego wzmacniacza. Gram obecnie na lampie 845 o mocy 22W i bez problemu napędzam moje Twenty 24. Jest to model o oczko wyższy od 23 ale na takim samym głośniku wysokotonowym. Może i w PMC siedzą tanie klocki bo faktycznie koszt przetworników to całe 600 zł że nie wspomnę o zwrotnicy w której próżnio szukać drogich kondensatów i cewek a mimo to głośniki grają i to jak :)

Zaletą PMC jest l;inia transmisyjna która odpowiada za na prawdę dobry sposób prezentacji basu.

A tu próbka PMC Twenty 24 z Line Magnetic LM518IA i tylo 22W :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Wersja twenty5.23 jest dynamiczna, ze świetną stereofonią, dokładną górą, ale bez przesady, bas jest dobrze kontrolowany z niskim zejściem. Dźwięk nazwałbym "czystym". Ogólnie świetne kolumny za 16tys. Testowałem z hybrydą Pathos Classic One mk III, Baltlab Endo 2.

Naima XS 2 odradzam, ponieważ nie wydobędzie wszystkiego z kolumn. Świetnie grały z Emotivą XPA1 Gen. 2 w klasie A. Przychylam się do opinii, że warto je łączyć z wydajnymi piecami. Wspomnę też, że PMC się kocha z Brystonem.

Wersja twenty5.23 jest dynamiczna, ze świetną stereofonią, dokładną górą, ale bez przesady, bas jest dobrze kontrolowany z niskim zejściem. Dźwięk nazwałbym "czystym". Ogólnie świetne kolumny za 16tys. Testowałem z hybrydą Pathos Classic One mk III, Baltlab Endo 2.

+1

yes, podobały mi sie 5.23, i ciekaw jestem 5.24...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.