Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondensatorów w dacu

borowa

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem orginalne kondensatory rosyjskie a może radzieckie 1uF w dacu PHASTA na AUDYNY .Kondensatory grają dopiero kilka godzin,pierwsze wrażenie jest obiecujące .Wygląda,że z każdą godziną jest lepiej.Mam pytanie ,po jakim czasie kondensatory osiągną max swoich możliwośći muzycznych.

https://www.audiostereo.pl/topic/127587-wymiana-kondensator%C3%B3w-w-dacu/

Pierwsze "Wow!" - zapewne usłyszysz gdzieś tak po 10 godzinach grania. Istotne różnice mogą być jeszcze zauważalne nawet do 50 godzin. A niektóre rodzaje kondensatorów - potrzebują nawet ponad 200 godzin, aby się ostatecznie "ułożyć". Tak przynajmniej by wynikało z moich doświadczeń i słuchania.

Jeżeli to są Audyny True Copper, to one się wygrzewają bardzo dziwacznie. Zaraz po wlutowaniu grają świetnie, ale już na drugi dzień sprzęt może zagrać jakby się zepsuł. Nie należy się tym zrażać, trzeba wytrzymać z tym ze dwa tygodnie. Po pierwszym tygodniu zacznie się poprawiać, aż na koniec dojdzie do pełni możliwości.

Zapewne to zjawisko jest odpowiedzialne za pewną ilość negatywnych opinii o brzmieniu tych kondensatorów. Uważam że takie opinie wygłaszają ci, którzy nie wytrzymali do końca okresu wygrzewania. A są to kondensatory w swoim zakresie cenowym bardzo dobre. Jednoznacznie lepszych, a nie tylko innych należy poszukiwać na wyższych półkach wycenionych co najmniej dwukrotnie drożej.

Jeżeli to są Audyny True Copper, to one się wygrzewają bardzo dziwacznie. Zaraz po wlutowaniu grają świetnie, ale już na drugi dzień sprzęt może zagrać jakby się zepsuł. Nie należy się tym zrażać, trzeba wytrzymać z tym ze dwa tygodnie. Po pierwszym tygodniu zacznie się poprawiać, aż na koniec dojdzie do pełni możliwości.

Zapewne to zjawisko jest odpowiedzialne za pewną ilość negatywnych opinii o brzmieniu tych kondensatorów. Uważam że takie opinie wygłaszają ci, którzy nie wytrzymali do końca okresu wygrzewania. A są to kondensatory w swoim zakresie cenowym bardzo dobre. Jednoznacznie lepszych, a nie tylko innych należy poszukiwać na wyższych półkach wycenionych co najmniej dwukrotnie drożej.

Jest dokładnie tak jak napisałeś.W pierwszym dniu grało bardzo fajnie tzn były wysokie, bardzo fajna sprężysta srednica i mocny bas.Bas był na tyle mocny ,że zamieniłem przedwzmacniacz ADCOMA {ma regulacje basu i wysokich} na AUDIOLABOR REINA{pre dzielone z zewnętrznym zasilaniem,w swoich czasach kosztował kupe kasy-bez żadnych regulacji.Dzwiek był ogromny z olbrzymią przestrzenią ale był bo od dwóch dni to jest tylko chaos,no może została tylko przestrzeń.Pozostaje tylko grać i czekać aż się wygrzeją

mam jeszcze jedno pytanie,czy dzwiek po wygrzewaniu będzie taki jak na początku czy jeszcze lepszy?

mam jeszcze jedno pytanie,czy dzwiek po wygrzewaniu będzie taki jak na początku czy jeszcze lepszy?

Zazwyczaj (to raczej jest reguła) staje się lepszy, ale niech się o tym konkretnym typie kondensatorów Mr. McGyver wypowie.
  • 2 tygodnie później...

Panowie,kondensatory wygrzewają się już ponad dwa tygodnie więc mogę pokusić się o bardziej szczegółową opinie.Najbardziej spektakularny przyrost jakośći dżwięku jest na średnicy i na basie.Jeśli chodzi o tony wysokie to tutaj przyrost jest jakby najmniejszy ale myślę, żę wine za to ponosi interconekt Acrolink 6N-A2200 II.Ten IC daje dżwięk zbyt ciepły i zbyt okrągly ,brakuje mu detalu.Generalnie dżwięk nabrał masy i sprężystośći..Jest dużo lepiej niż było,czyli operacja wymiany śię powiodła.Teraz trzeba będzie pomyśleć o jakimś odpowiednim IC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.