Skocz do zawartości
IGNORED

Konkretnie Denon Pma 720 ae czy Nad 326 bee

Pd9700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Panowie , który wzmacniacz byście wybrali z powyższych, Denon Pma 720 czy Nad 326 bee i dlaczego?

Który ma większą moc ? (tylko prawdziwą, nie patrze na te specyfikacje. Widzę że Nad ma kondensatory filtrujące o pojemności łącznie około 3000 , a Denon 1600?)

Który ma mocniejszy bas?

Ktoś porównywał te dwa wzmacniacze ze sobą i może coś napisać?

Dzień dobry.

Obiektywnie lepszym urządzeniem jest NAD. Poza wyższa wydajnością, urządzenie oferuje bardziej spójny, lepiej wypełniony, szybszy dźwięk. Denon natomiast jest lekko ocieplony, delikatnie eksponując skrajne pasma, bas jest głęboki, dając wrażenie schodzącego bardzo nisko, jest to trochę kosztem kontroli.

Wybór tak naprawdę zależy od kolumn z jakimi wzmacniacz będzie współpracował oraz Twoimi preferencjami. Podaj proszę więcej szczegółów.

Jesli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo bym chciał pojechać do Was na odsłuchy ale to za daleko niestety no i ten mój notoryczny brak czasu.

Moje kolumny to Klipsch Icon Kf 26.

Chciałbym dobrać coś co zagra z tymi kolumnami z dobrym basem i dynamicznym nie odchudzonym dźwiękiem. Muzyka Rock, Pop, lata 60 , metal.

Naczytałem się sporo i widzę że z nowych wzmacniaczy w tym niższym budżecie to krucho jest dlatego wytypowałem te dwa które wydają mi się najbardziej rozsądne. Myśle , że z Pioneerem , Yamaha , Onkyo będzie to grało za jasno.

Naczytałem się sporo i widzę że z nowych wzmacniaczy w tym niższym budżecie to krucho

Myślę, że w tym budżecie Nad 326 jest znakomity. I do Twojej muzyki tym bardziej. Nie jest jasny i potrafi zagrać z mięsem. Oczywiście mówimy cały czas o budżecie do 2.000 zł.

Tak , zdaję sobię sprawę, że w tym budżecie nie będzie nie wiadomo czego dlatego chciałbym jak najlepiej wybrać. A mam takie pytanie. Na forach szczególnie angielskich naczytałem się , ze Nad 356 ma ponoć mniej basu od 326 i gra ponoć bardziej jasno , to prawda jest?

Znalazłem jeszcze taki wzmacniacz jak Advance Acoustic Xi 60 , ale znowy czytałem że ponoć bardzo szumi i gra bardziej średnicą. W jednym teście piszą , że ma bardzo mocny bas a zaraz w drugim , że odchudzony. Widzę, że te wszystkie testy to z przymrużeniem oka trzeba czytać.

Z tego co pamiętam aż tak się nie różniły. Wydawało mi się że 356 jest bardziej narwany ale też był w swoim budżecie bardzo dobry.

Tak , zdaję sobię sprawę, że w tym budżecie nie będzie nie wiadomo czego

Myślę, że Nad 326 jest świetny - w tym i innym budżecie ;)

Skoro masz w domu kolumny to po prostu go wypożycz przez Internet. Masz 14 dni aby ocenić czy Ci pasuje a tracisz tylko koszt odesłania. Polecam tą metodę - jest niezrównana.

Tydzień lub dwa czas na wygrzewanie , najlepiej jak by grał przez ten cały czas non stop . Mam stary sprzęt ale i tak zawsze muszę godzinę czekać aż się nagrzeje .

A czy taki Nad 326 się długo wygrzewa? Czy raczej nie będzie bardzo dużej różnicy od początku użytkowania , a po np. 3 miesiącach?

Ja mam c356 i faktycznie na początku był irytujący. Basu brakowało, a góra była jakoś dziwnie odklejona od dźwięku.

Z tym Denonem to chyba żartujesz.

Kto, ja? Nie żartuję ;) Nie wiem jak gra dlatego się pytam . Ale sądząc po wypowiedziach to ten Denon już odstawiony jest w kąt ;)

Prawdopodobnie padnie na tego brzydkiego Nada;) ale co tam , w końcu najważniejsze jest wnętrze ;)

A właśnie, Nad 326 ma front z plastiku , a czy w modelu 356 to jest metal?

Tak się składa, że niedawno porównywałem właśnie te dwa wzmacniacze.

Biorąc pod uwagę cenę nie było jakiejś większej różnicy. Grały troszkę inaczej, przy czym Nad kosztuje prawie 2x tyle ...

Musisz posłuchać ze swoimi kolumnami.

Minelo juz sporo czasu kiedy sluchalem tych wzmacniaczy jednak co nieco pamietam, jesli chodzi o rozmach, dynamike to jednak Nad tuta wygrywa z tym ze jest to granie w ogolnym rozrachunku mocno efekciarskie, denon przy mniejszym rozmachu potrafi zagrac dostojniej z mocno zaokraglonymi skrajami pasma, oba wzmacniacze to budzetowka, Denon moim zdaniem nieco lepiej wykonany, chociaz ich awaryjnosc na przestrzeni lat bedzie +/- podobna.

Nie wiem jak dokladnie graja Twoje Klipsy, jesli jednak maja sygnature zblizona np do serii RF lub F czyli mocno wyeksponowana gora pasma to jednak Denon sprawdzi sie tutaj znacznie lepiej

Posiadam NAD 356 od 6 m-cy i jestem b. zadowolony.Porównywałem z Denonem 720 i Cambridge 60 i uważam,że NAD najlepiej grał z moimi kol. vivace xt 3 ( przewody van den Hul chyba D-352).W niedalekiej przyszłości ma zamiar kupić Focale Aria 926 . Ciekawe jak będą brzmiały z NAD-em 356?. Także słucham rocka, pop-u i jazzu. Dźwięk jest spójny, wyraźny . Basu tez nie brakuje. Potencjometr basu mam ustawiony na jakieś 60-70% i w zupełności wystarczy. Oczywiście wiele też zależy od jakości tłoczonych płyt, od ich dynamiki itd .Wygrzewałem ok 2 tyg. , ale po tygodniu już był przyjemniejszy dźwięk.Kupiłem bez DAC-a bo mam zew. i dałem ok 2300 zł-nówka. Panel przedni jest metalowy a nie plastik.

NAD, zdecydowanie.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Super, dzięki Panowie za tak wiele wpisów. Szpilek nie lubię , kłujące wysokie nie są dla mnie. Moje Klipsch grają bardzo podobnie do modelu R26F, napewno nie tak ostro górą jak modele "F". Obecnie używam tych kolumn ze wzmacniaczem Pioneer z serii Reference z lat 90 i muszę powiedzieć , że góra jest nawet trochę schowana, dzięki czemu dźwięk jest mniej rozdzielczy co mi trochę nie pasuje.

Pd9700 jak zawęziłeś poszukiwania do dwóch modeli to najlepiej jak Sam sprawdzisz.Ten denon i nad jest dostępny w większości sklepów audio a nóż widelec wpadnie Ci w oko i w ucho coś zupełnie innego.

Mam w domu Denona PMA 710, Nad c320 BEE i Nad c356BEE i do klipschy wg mnie Denon będzie zły. Polecam zdecydowanie Nad-a bardziej uniwersalny i zdecydowanie lepszej jakości brzmienie. Polecałbym jeszcze BC Acoustique EX 222.1 ale proponuję odsłuchać.

RobG1974 dzięki wielkie za info. Mam prośbę ogromną, mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź i napisać dlaczego z Klipshami Nad byłby lepszy a Denon nie? Jakie są zasadnicze różnice w brzmieniu tych wzmacniaczy?

Wyboru już praktycznie dokonałem , ale jestem ciekawy powyższego. Sorki , że tak tyłek zawracam, gdybym miał możliwość odsłuchu i czas na to to bym na pewno nie zakładał tematu gdyż byłoby to zbędne ;)

Masz możliwość odsłuchu w domu. Wypożyczasz i jak Ci się nie podoba to masz 14 dni na zwrot :) A potem ewentualnie wypożyczasz kolejny wzmak. Płacisz tylko za zwrot przesyłki. To działa przez Internet w zasadzie bez problemu. I to najlepsza metoda by nie działać w ciemno.

RobG1974 dzięki wielkie za info. Mam prośbę ogromną, mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź i napisać dlaczego z Klipshami Nad byłby lepszy a Denon nie? Jakie są zasadnicze różnice w brzmieniu tych wzmacniaczy?

Wyboru już praktycznie dokonałem , ale jestem ciekawy powyższego. Sorki , że tak tyłek zawracam, gdybym miał możliwość odsłuchu i czas na to to bym na pewno nie zakładał tematu gdyż byłoby to zbędne ;)

Masz możliwość odsłuchu w domu. Wypożyczasz i jak Ci się nie podoba to masz 14 dni na zwrot :) A potem ewentualnie wypożyczasz kolejny wzmak. Płacisz tylko za zwrot przesyłki. To działa przez Internet w zasadzie bez problemu. I to najlepsza metoda by nie działać w ciemno.

Denon gra dość jasno, skrajami pasma, klipsche też są raczej po jasnej stronie, więc połączenie obu może być złe. Nad gra bardziej neutralnie a zarazem nie gra skrajami pasma, ma fajną średnicę i jest to klasa trochę wyżej jakościowo. z Nadów miałem jeszcze C350 i też grał bardzo fajnie i pomimo, że to już dość stary wzmacniacz, zdecydowanie wolałbym od Denona. Denona kupiłem właśnie do testów. Nie jest on beznadziejny, ale trzeba poszukać trochę głośników z którymi się zgra. Z drugiej strony mam kolegę, któremu się on bardziej podobał od Nad-a C320 BEE ale tylko przy odsłuchu Ramsteina. Słuchał u mnie na Tannoy Rewolution DC4T Signature. teraz na przykład słucham go z Tannoy Revolution DC6T i też daje radę, ale jak Nada podłączam to dla mnie Nad gra lepiej. Fajnie jest posłuchać, bo jak widać na forum każdy ma swoje zdanie. Ja sam czasami dla przekory coś testuję, żeby zobaczyć i porównać. Klipsche RF 62 słuchałem z CA 640A v2 w ogóle do siebie te elementy nie pasowały, a denon nie jest taki sam ale gra również jasno i czasami ostro.

Wszystko już jasne. Dziękuję za wyjaśnienie. Tak coś myślałem , że ten Denon bardziej po jasnej stronie mocy jest, pomimo , że w większości testów piszą że gra dosyć ciepło. Klipsche grają dość jasno więc takie zestawienie napewno nie przyniosło by nic dobrego. Nad 326 bee jest u mnie głównym targetem. Ale z ciekawości jak już znajdę trochę czasu to faktycznie umówię się na odsłuch aby porównać tego Nada , może jeszcze z czymś innym aby mieć 100% pewność.

Dziękuje bardzo Wszystkim za odpowiedzi w tym wątku. Naprawdę mi pomogliście.

Jak już będę miał wzmacniacz to podzielę się wrażeniami.

Pozdrawiam serdecznie ...

Kto, ja? Nie żartuję ;) Nie wiem jak gra dlatego się pytam . Ale sądząc po wypowiedziach to ten Denon już odstawiony jest w kąt ;)

Prawdopodobnie padnie na tego brzydkiego Nada;) ale co tam , w końcu najważniejsze jest wnętrze ;)

A właśnie, Nad 326 ma front z plastiku , a czy w modelu 356 to jest metal?

Nad w rzeczywistości nie jest taki brzydki. Wygląda klasycznie. Na fotach wygląda jakby był zrobiony z taniego plastiku. C356 ma metalowy front.

Nie chodzi już o to czy ten Denon gra jasno czy ciemno, ale jak go słuchałem to sprawiał wrażenie jak by grał na granicy swoich możliwości. Słaby bas. Ewidentne braki mocy. Tryb direct masakrował dźwięk... szkoda pisać, takie "byle co".

Nie chodzi już o to czy ten Denon gra jasno czy ciemno, ale jak go słuchałem to sprawiał wrażenie jak by grał na granicy swoich możliwości. Słaby bas. Ewidentne braki mocy. Tryb direct masakrował dźwięk... szkoda pisać, takie "byle co".

O to właśnie chodziło. Denona odpuściłem już całkowicie! Dzięki ;)

Z kolumnami Klipsch zdecydowanie NAD, natomiast jeśli podejmiesz decyzję zakupu, zapraszam do kontaktu z naszym salonem. Możesz zakupić urządzenie z opcją14 dniowego zwrotu, tak wiec praktycznie niczym nie ryzykujesz, a zapewniasz sobie komfortowy odsłuch na Twoim systemie w domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.