Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-NR525 czy TX-8050?

Damian Maliszewski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Proszę o pomoc ;)

Jakiś czas temu musiałem kupić na szybko amplituner na działkę i kupiłem Onkyo NR525 z zamiarem dokupienia nowych kolumn 5.1 na kolejny sezon. Teraz jestem skłaniam się bardziej ku zestawowi 2.1 bo nie potrzebuję dźwięku 5.1 a myślę, że 2.1 zagra dużo lepiej w podobnej cenie.

Pytanie czy powinienem ten NR525 wymienić na amplituner stereo czy nie zagra on dużo gorzej od stereo z tej półki cenowej(około 1400zł)? Zaproponowałem 8050 bo ten razem z Taga F-80 azzure i klipsch R-12SW mam w mieszkaniu i mógłbym całość wywalić na działkę a do mieszkania kupić coś lepszego.

Domek jest drewniany, około 50m2. Będę używać do wszystkiego ale na jakości zależy mi tylko przy muzyce.

Wymieniać NR525 czy gra nie warta świeczki?

https://www.audiostereo.pl/topic/127571-onkyo-tx-nr525-czy-tx-8050/

Cześć.

Nie rozumiem po co pytasz się na forum. Oba sprzęty masz u siebie,więc w czym problem żeby rzucić uchem?

A tak serio to każdy ma inne ucho, jeden usłyszy inny nie.

Z jednego miejsca na drugie jest dość daleko, na działce są kiepskie kolumny(na te wakacje kupię już nowe), ciężko to sprawdzić. Nie chcę jechać specjalnie, żeby tylko je usłyszeć, a za tydzień muszę już mieć kupione lub zabrane.

To były dość popularne modele amplitunerów więc uznałem, że może ktoś je porównywał.

Pytam też czy dobrze myślę, że kupując zestaw 2.1 i 5.1 z tej samej półki 2.1 zagra lepiej czy jednak warto dopłacić do 5.1?

Pytam też czy dobrze myślę, że kupując zestaw 2.1 i 5.1 z tej samej półki 2.1 zagra lepiej czy jednak warto dopłacić do 5.1?

Co do pierwszej części pytania , to wszem aby system 5.1 zagrał lepiej od analogicznego klasą stereo musi kosztować minimum 3 razy tyle, nie da się inaczej jak by nie liczyć. Mimo to z niuansami muzycznymi nadal może być różnie.

Dalsza część pytania, sorry, ale dla mnie pytanie "czy warto dopłacać " do 5.1 jest nieco niewłaściwe. To jak zapytać "uwielbiam jazdę motorem i motocykle, czy warto dopłacić i kupić samochód kombi". Dla mnie jednak inny świat. Albo lubisz efekty 5.1, albo lubisz jakość i muzykę. Za 3 tys. zł złożyć można fajne stereo( coś nowego +używanego ), natomiast kino za 3k będzie albo efekciarskim, słabym brumidłem, , a jak używane i stare to pozornie minimalnie lepsze klasą, ale niespełniającym wymogów aktualnych standardów filmowych( np. kodeki, hdmi) .

Amplituner kinowy kupuje się by mieć efekty kinowe 5.1, 7.1 , natomiast jeśli zmierzasz ku lepszemu brzmieniu w muzyce i torowi stereo ( czy tam 2.1) w filmach, to nie ma sensu męczyć się z amplitunerem kinowym. Sprzedać kinowy kombajn i kupić lepiej grający, prostszy w obsłudze wzmacniacz stereo.

Bierz wzmacniacz stereo wydasz mniej a zagra o wiele lepiej niż amplituner stereofoniczny , a amplituner stereofoniczny zagra o wiele lepiej niż ten 5.1/7.1

Lepiej mieć dobre stereo niż przeciętne 5.1

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.