Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy V4 - problem wzmacniacz - jaki wybrać

Piciu36

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Od niedawna jestem posiadaczem kolumn Tannoy V4. Kolumny przez krótko podłączone były do amplitunera DENON 1907, jednak zapragnąłem czegoś więcej - zawsze liczyło się dla mnie tylko dobre stereo. Zakupiłem wzmacniacz cambridge audio Azur 640A - stereofonia nabrała całkiem nowego znaczenia - jednak wysokie i średnie tony stały się tak fatalne, poprostu brały górę nad całym pasmem - przy głośniejszym odsłuchu robił się poprostu jazgot - nie do przyjęcia. Na amplitunerze wszystko było stonowane grało z gorszą stereofonią i szczegółowością jednak bez jazgotu itp. Wzmacniacz niestety zmuszony byłem odesłać. Teraz jestem w kropce ponieważ nie dysponuję dużym budżetem jeśli chodzi o zakup wzmacniacza. Proszę was drodzy forumowicze o pomoc jaki wzmacniacz używany dobrać aby kolumny te grały z dobrą stereofonią - bez wybijania się w przewadze góry i średnicy poprostu żeby była zachowana równowaga tonalna.

czy coś takiego np jak Denon-Pma 720 wart jest uwagi? Duzo słyszałem też o wzmacniacz Onkyo że grają neutrlanie z Tannoyami

Po cześci napewno to też troszkę wina kabli aktualnie mam QED Anniversary Silver - takie poprostu dostałem przy zakupie i póki co ich nie zmieniałem chociaż słyszałem opinie, iż srebro strasznie wyostrza średnicę i górne partie, natomiast zbija dół.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam:

marantz pm-78 :) zgrał mi się świetnie, lepiej niż Denon 1500R.

Góra i średnica też jest, jak najbardziej, ale też fajny mocny niski dół i świetna przestrzeń.

aha, a kable mam 2,5 mm chyba najlichsze z możliwych i w dodatku lutowane, bo potrzebowałem aż 8 mb na kanał (w pracy) :)

Cześć. Sprawdź kable głośnikowe Melodiki. Idź do sklepu audio, weź w kaucje do wypożyczenia i sprawdź :) B moim zdaniem Tannoye i CA to dobre połączenie. Ja podłączałem Tannoye V4i oraz Mercury do CA i było bardzo dobrze. Ewentualne mogę Ci takie kabelki głośnikowe wysłać za małą opłatą. Umówimy się na aukcję grzecznościową na Allegro i tyle. Ale to dopiero po weekendzie.

marantz pm-78 :) zgrał mi się świetnie, lepiej niż Denon 1500R.

Góra i średnica też jest, jak najbardziej, ale też fajny mocny niski dół i świetna przestrzeń.

Jak ci się spodobal 78, to poszukaj sobie zestawu SC80 plus SM80. Tannoye maja dosc skromny bas dlatego chyba ten z marantza bardziej ci się spodobal.

?👈

Tak z mojego dziwnego doświadczenia kiedyś, z ampli kina ze słabym wzmacniaczem może być więcej basu. Kiedyś kolega przyniósł jakiś ampli do mnie i swoje monitorki.

Monitorki podłączone do wzmacniacza nie grały basem wcale, moje podłogówki podłączone do jego ampli dudniły jednostajnym buczeniem, słuchać się tego nie dało, a ampli z jego monitorkami grał całkiem zrównoważonym dźwiękiem. Myślę że kwestia niskiej impedancji wyjściowej tego ampli. Więc zwyczajnie może tak być że ze słabym ampli grają lepiej basem, bo ze swojej natury mają go niedużo, a takie podbicie odbierasz lepiej. Tylko że w takim razie szukanie po drogich wzmacniaczach ci się może nie udać, bo one z definicji dobrze kontrolują głośniki.

fajny mocny niski dół i świetna przestrzeń

Tannoye maja dosc skromny bas dlatego chyba ten z marantza bardziej ci się spodobal.

Tannoye mają nie podbity bas ale schodzą nisko. I tak samo Marantz.

Po prostu, jak jest bas to jest, a jak go w nagraniu nie ma, to nie dodają od siebie.

Daj sobie spokòj z kabelkami maja znaczenie znikome. Poszukaj kolo siebie salonu audio spokojnie wypoźycza cos do domu za kaucja. Jezeli szukasz uzywki to juz klopot, amitunera juz nie masz a targanie kolumn malo wygodne.

W stereo bardzo ważne jest źródło _ jeżeli słuchasz mp3 czy z pc to daj sobie spokój ze wzmacniaczem bo lepiej braki w nagraniach ukryje amplituner kina domowego. A że stereo stalo sie popularne to za takie same pieniadze kupisz nowszy i wyższy model.

QED Anniversary Silver to kabelek o dobrym timingu, głębi, dźwięk jest selektywny, po zamianie z jakimś popularnym Klotzem, Cordialem, czy wspomnianą Melodiką różnica jest ewidentnie słyszalna, jakby zdjął kotarę. Jednak do tego zestawu qed średnio dobrany, bo dźwięk i bez niego jest nieco jak piszesz suchy, natarczywy. Jednak główny problem jest duży, więc nie jest w kablach, czy w tym czy słuchasz CD, flac, mp3 320kbsek, czy 128kbsek, lecz wzmacniaczu i kolumnach. CA ma fajną przestrzeń, ale reszta brzmienia nie koniecznie z Tannoy i dla ciebie pasuje, raczej inny wzmacniacz, z lepszym dołem i nieco cieplejszy Nad 326, 356, Denon 720, może Advance acoustic xi60,

Witam Panowie bardzo wam dziękuję za odpowiedzi, cenne rady

Mam pytanie co sądzicie o wzmacniaczu ONKYO 9010 lub ONKYO 9030 ponoć zrównoważony tonalnie , lepszy niż nawet denon pma 720 - co myslicie o takim połączeniu

Onkyo 9010 to dużo słabszy wzmacniacz od 720, ale co o wiele ważniejsze nie pasujący do kierunku zmian jakie chcesz ! Klasa raczej Pioneera A20, czy ze względu na plastikową obudowę Pioneer A10.

Jakieś porównanie do Denona 720 ma Onkyo 9050 i możesz przeczytać sobie tutaj , zwłaszcza druga strona testu, czyli brzmienie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jednak jak widzisz onkyo jest bardziej zimny i suchy w średnicy, nieco słabszy w basie.

W pierwszej kolejności rozważ jak było już mówione z nowych dostępnych w sklepie Nad 326, Denona 720, a jak masz możliwość posłuchać Pioneer A30, Advance Acoustic xi75,60, Marantz pm 6005 .

Tu nie czas pisać który lepszy jako taki, tylko który bardziej Tobie pasuje do V4. Z tego co piszesz i chcesz, ja Onkyo i Yamahę z tanooyami był odpuścił,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon PMA 720 AE gra dość obszernie na górze - więc raczej nie przyciemni to brzmienia - jak jesteś z okolic mogę wpaść z Denonem sam sprawdzisz - jestem ciekaw tych Tannoyek.

Ja w sobotę słuchałem z ciekawości jak wypada on w porównaniu z Yamahami R-N500 i R-N602 i wszystkie grają bardzo podobnie - Denon ma trochę inny charakter basu (obszerniejszy) i odrobinę dłuższe wybrzmienia wysokich tonów. A30 gra lepiej na górze ale słabiej na dole.

Czekam teraz na odsłuch Xindaka A06.

Witaj,

To prawda CA do Tannoya nie nadaje się w ogóle.

Denon PMA 720 zmiękczył by nieco niskie tony jednak to wciąż nie to.

Onkyo 9030 może okazać się złotym środkiem. Ewentualnie bardzo dobry wzmacniacz NAD 316BEE.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Tak różne opinie tutaj czytam - muszę zobaczyć, posłuchać sam - w sobotę mam umówiony odsłuch na ONKYO 9010 - zastanawiam się tylko czy zabrać moje kolumny na odsłuch czy ewentualnie posłuchać tego co zaproponują mi w sklepie coś co może brzmieć podobnie jak tannoy

No i jak po odsłuchu?

Jakie modele sprawdzałeś? Na co się zdecydowałeś?

Witam sprawdzałem wzmacniacz Onkyo A9010 podłączone było to kabelkami Melodika 2x 2,5 - bardzo fajny dźwięk - średnica zrobiła się umiarkowana nie taka krzykliwa jak w Cambridge Audio - z moimi kolumnami zagrało to naprawdę super - została zachowana równowaga tonalna, niskie tony również dużo lepiej zabrzmiały niż na CA - chyba zdecyduję się na coś takiego własnie

Cześć. Słuchałeś jeszcze czegoś innego? Ciekawi mnie jak wypada brzmieniowo ten onkyo w porownaniu z Yamaha as500 rn500 rn602.

@S4Home czy a9020 a9050 jest podobny barwowo do a9010? Jak to brzmienie ma sie do w/w jazgotnikow?

Hej. A ty sluchsles Yamahy? Bo według mnie twierdzenie że to jazgotliwe granie jest nieco przesadzone. Onkyo grają bardziej stonowane, równiej a model 9050 z większym kopem. 9050 jest na pewno lepszy od as501. Ale ten z kolei jest lepszy od 9010.

Pozdrawiam

jazgotliwe granie jest nieco przesadzone

Miałem na myśli że w/w Yamahy grają dość jasno, eksponując wyższe częstotliwości, dodatkowo nie podbijają wyższego basu (co jest bez wątpienia zaletą). W połączeniu z jasnymi kolumnami może dawać to efekt jazgoczenia.

Hej Panowie miałem okazję również posłuchać jeden z nowszych amplitunerów stereo Yamaha nie pamiętam dokładnie jaki to model miał możliwość sieciowego odtwarzania mediów z internetu, dźwięk z niego totalnie mi nie podszedł - a było to podłączone pod dali zensor 7 - zero głębi, przejrzystości dźwięk poprostu nijaka, denon pma 720 - grał jednak również nie było w nim czegoś takiego co by mnie urzekło, z takiego niskiego przedziału cenowego to powiem że ONKYO 9010 bardzo fajnie zagrało - dźwięk bez krzyku neutralny, wszystko szło ładnie swoim torem - najbardziej przypasował mi do moich kolumn, teraz jeszcze tylko kwestia wymiany tych kabli które mam a mianowicie QED Silver, na Melodika 2x2,5 dzwięk prezentował się z jeszcze lepszą głębią, a może jakieś inne kabelki w cenie Melodiki mi doradzicie, Melodika to bodajże 4N a są jeszcze 6N czy to ma wielkie znaczenie?

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich

Mam następujące pytanie ponieważ dużo czytałem w kwestii DAC-ów, chodzi mi o to czy poprzez DAC dźwięk staje się dużo bardziej szczegółowy?gra to ogólnie lepiej? Na Onkyo i na kablach melodiki mam wrażenie że średnica delikatnie się wycofała oraz wysokie tony nie są tak żywe jak kiedyś, stały się delikatnie przygaszone. Jaki niezbyt drogi DAC byłby dobrym rozwiązaniem, moje CD to DENON 520. Z góry dzięki pozdrawiam

Witaj.

W przypadku taniego sprzętu nie ma to sensu - usłyszysz co prawda różnice ale są one tak minimalne że nie ma sensu pakować w DACa - dobry DAC to koszt conajmniej 500 - lepiej dołożyć do wzmacniacza.

czyli nie ma sensu tak mówi pan Panie Andrzeju?rzeczywiście lepiej byłoby zainwestować w lepszy wzmacniacz

Dla mnie tak - nie ma to sensu - sprawdzałem u siebie kilka źródeł (DAC DVD i CD), różnice są naprawdę znikome, ale fakt jakieś są.

Jedynie co mnie urzekło brzmieniowo to CD Denon DCD 860 - tutaj różnice były już większe - góra się napowietrzyła a dół nabrał masy i kontroli.

Co do dokładania do lepszego wzmacniacza - to co droższe nie znaczy lepsze - gra cały system - więc dobranie całości jest tutaj najważniejsze.

Dla mnie DAC był koszmarnie nie wygodny - Beresford miał 4 wejścia - ale tracił wszystkie ustawienie po odłączeniu prądu - a zmiana źródła wymagała ręcznego przestawienia.

Najlepiej samemu sprawdzić w salonie audio. Posłuchać własnego sprzętu - spisać i zapamiętać to co nas w nim razi - zgrać te utwory na płytę/USB i w miasto.

Witam wszystkich

Mam następujące pytanie ponieważ dużo czytałem w kwestii DAC-ów, chodzi mi o to czy poprzez DAC dźwięk staje się dużo bardziej szczegółowy?gra to ogólnie lepiej? Na Onkyo i na kablach melodiki mam wrażenie że średnica delikatnie się wycofała oraz wysokie tony nie są tak żywe jak kiedyś, stały się delikatnie przygaszone. Jaki niezbyt drogi DAC byłby dobrym rozwiązaniem, moje CD to DENON 520. Z góry dzięki pozdrawiam

On nie gra w ogole średnicą. Miałem go nie dawno. Sporo basu i wysokie, średnica jest bardzo cofnięta. Jak słuchasz płyt szukaj innego odtwarzacza. A jak płyt mało to DAC będzie dobry, powiem tyle że jaki byś nie kupił to chyba i tak zagra lepszą średnicę jak DCD-520AE.Za 500 można już kupić DCD-1450AR, a jeszcze lepiej 1500AR. Jest średnica i przede wszystkim przestrzeń, której brakuje niższym modelom.

?👈

On nie gra w ogole średnicą. Miałem go nie dawno. Sporo basu i wysokie, średnica jest bardzo cofnięta. Jak słuchasz płyt szukaj innego odtwarzacza. A jak płyt mało to DAC będzie dobry, powiem tyle że jaki byś nie kupił to chyba i tak zagra lepszą średnicę jak DCD-520AE.Za 500 można już kupić DCD-1450AR, a jeszcze lepiej 1500AR. Jest średnica i przede wszystkim przestrzeń, której brakuje niższym modelom.

Rafał735r mam pytanie ? Ponieważ ja mam to Onkyo 9010 i wraz z nim tego DENONA DCD-520 AE, kabelki Melodika 2x2,5 i powiem tak w sklepie słuchałem dokładnie to samo, z tym że cd był bodajże ONKYO i grało to o niebo lepiej, czyli ten CD jest raczej kiepski tak? Średnica z tego odtwarzacza Denona jest jakaś taka trochę cofnięta, bez szczegółów mam takie wrażenie tak jak by brakowało czegoś, dopiero jak na wzmacniaczu dam Loudnes wtedy to idzie troszkę lepiej jednak to wciąż nie to ponieważ ja jestem zwolennikiem trybu DIRECT, bez żadnych podbić itp, a te modele co opisywałeś są lepsze dużo w kwestii szczegółów? co ewentualnie może nowego byś polecił

Z nowych to dopiero zaczyna grać od DCD 1520AE więc jak nie masz siana lepiej iść w uzywki. 1550AR to podobny poziom.

te cd które podajesz są napewno ok jednak to modele już trochę starsze, jak uważasz jak wygląda ich trwałość - wiadomo dzisiaj wszystko się psuje - nie można mówić jak dana rzecz długo będzie działać, a może coś z innych modeli mógłbyś mi polecić coś co miałeś okazję posłuchać, jakiś cd który gra ładnie średnimi i wysokimi do tego buduje ładną przestrzeń

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.