Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z podłączeniem tv, konsoli, dekodera,soundbara

8olly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jestem tu nowy i mam problem z połączeniem wszystkich moich sprzętów w salonie.

Posiadam TV - lg 49uf695v

Dekoder Cyfrowego Polsatu

Soundbar Denon DHT-S514

PS3 Super Slim

TV ma 3 wyjścia HDMI więc akurat, tylko są podpisane arc, dvi - nie wiem co do którego podpiąć aby uzyskać najlepszą jakość dźwięku i obrazu.

Dekoder ma 1 HDMI i Spdif

Chciałbym żeby dźwięk w jak najlepszej możliwej jakości "leciał" przez soundbar z TV z wbudowanego YouTuba, gdy włączę jakiś kanał z dekodera no i oczywiście z konsoli. Mam 3 kable HDMI. Czy same kable HDMI wystarczą czy potrzebne będą jeszcze jakieś kable optyczne i jak dokładnie do jakiego wejścia podłączyć.

Bardzo proszę o pomoc sam jeszcze nie próbowałem gdyż soundbar i konsola przyjdzie za tydzień a nie mam niestety czasu na przepinanie kabli i chciałbym żeby było podłączone idealnie. Z góry serdecznie dziękuję.

Mozesz to zrobić tak , jedno z urządzeń możesz podpiąć pod soundbara pod wejście hdmi IN , soundbara łączysz z TV wyjściem hdmi OUT (ARC) z takim samym gniazdem hdmi z ARC w TV a następne dwa podpinasz pod TV w wejścia (wejścia a nie wyjścia, TV nie ma wyjść hdmi tyko wejścia) hdmi i dzwięk będzie leciał na soundbara tym wejściem hdmi z ARC (bo Audio Return Chanel to kanał zwrotny audio i tym gniazdem hdmi dzwięk pójdzie z tv i podłączonych do niego urządzeń (konsola PS, dekoder) na soundbara mimo, że to wejście a nie wyjście) i już albo wszystko podpinasz pod TV z tym, że soundbara zawsze do tego gniazda hdmi z ARC i w soundbarze miałbyś jedno gniazdo hdmi wolne do wpięcia np odtwarzacza blu-ray , starczą same kable hdmi.

Dziękuję za konkretną odpowiedź na innym forum radzili mi abym soundbara z tv połączył optykiem a wszystko inne hdmi do tv. Jest różnica w jakości muzyki między hdmi a optykiem ? W tv mam różne rodzaje hdmi arc dvi gdzie konsola gdzie dekoder a gdzie soundbar . To ile kabli hdmi potrzebuje?

I jeszcze jedno pytanie bo soundbar ma 1 wyjście hdmi i wejście hdmi . Jak podepne np. Ps3 do soundbara hdmi to jak uzyskamy obraz z konsoli na tv ? Dźwięk rozumiem ale obraz ?

Przeczytaj jeszcze raz moją odpowiedz uważnie. Wszystko jest tam napisane. Zrób jak napisałem a będzie ok.

A co się tyczy optyka to niektórzy piszą, że po optyku jest stabilniejsze połączenie. Nie wiem w jakim sensie stabilniejsze. Połącz jak napisałem to nie będziesz potrzebował żadnego optyka.

Przecież po hdmi nie tylko dzwięk jest przesyłany. Obraz też więc po podłączeniu konsoli do soundbara do hdmi IN obraz "pójdzie" na TV po kablu hdmi OUT (ARC). Tym samym kablem hdmi z wyjścia soundbara OUT (ARC) wejdzie na soundbara dzwięk z podłączonego do TV dekodera lub czegoś innego mającego hdmi. Do tego służy ARC, że jednym kablem jest przesyłany sygnał audio (dzwięk) w dwie strony.

To, że każde wejście w TV ma inny opis nic nie znaczy ale soundbar jak napisałem musi być podłączony do TV do gniazda hdmi z ARC. Reszta obojętnie do któregokolwiek hdmi.

Ależ bardzo proszę. Wracając jeszcze do tematu nie wiem jak w tv czy w soundbarze ale w amplitunerze musiałem uaktywnić ARC. Musisz po podłączeniu przejrzeć menu i sterowanie po hdmi czy czasem też nie trzeba to uaktywnić. No i czekam na opis po podłaczeniu jak i czy wszystko jest ok.

Pozdrowionka :)

Dobrze to uaktywnienie arc mam szukać w opcjach telewizora ? . Będę musiał coś jeszcze zaznaczyć w tv żeby dźwięk ze wszystkich urządzeń leciał tylko przez soundbar?

Wiesz co, to co w TV musisz wybrać , żeby dzwięk leciał z TV na soundbar z kazdego urządzenia będzie zależało od tego jak to zostało nazwane , moze to być: zewnętrzne gośniki, zestaw audio, zestaw kina domowego, to zależy i będzie to zapewne w menu w ustawieniach dzwięku natomiast ja nie aktywowałem ARC w TV tylko jak pisałem w amplitunerze więc zobacz może u siebie w soundbarze w menu w sterowaniu po hdmi. I włącz też CEC jeśli będzie możliwość włączenia bo wtedy gdy włączysz TV włącza się automatycznie soundbar, gdy pierwszy włączysz soundbar włączy się też TV i wtedy jednym pilotem czy to soundbara czy TV możesz sterować tymi urządzeniami.

Powiem Ci, że ta instrukcja (eng.) , którą teraz przeglądnąłem nic nie mówi o możliwości podłaczenia TV do zestawu kina domowego a już napewno nic o uaktywnieniu ARC więc próbuj w menu soundbara.

Co nie oznacza, ze nie mozna tego TV podłaczyć do k.d. :)

Rozumiem jakieś tam doświadczenie posiadam więc zgodnie z Twoimi radami tak wszystko podlacze zwracając uwagę żeby soundbar z tv był podłączony hdmi do wyjścia z arc i zwrócę uwagę na cec gdyż bardzo potrzebna to jest opcja. Kabel hdmi również z funkcją arc i cec rozumiem musi być bo nie każdy takowy jest tak ?. Czy jeszcze jakieś dodatkowe porady względem podłączenia, opcji, dodatkowych przyoadnych funkcji ?

Jeśli kable hdmi kupowałeś niedawno, najpóżniej w ubiegłym roku to spokojnie może/gą być . Niby kable hdmi też mają jakąś swoją przepływność ( jak to nazwali w Wiki) danych.

Najlepiej wybierać taki kabel High Speed HDMI Cable – możliwości: 720p, 1080i,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

.

Mam nadzieję, że po podłączeniu nie będzie żadnych niespodzianek , niemiłych i wszystko zagra jak powinno :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie. Nie kupiłem tylko konsoli i... Dekoder jest podłączony do tv hdmi Blu hdmi do tv i soundbar Demon do tv optykiem. Gdy podlaczalem hdmi soundbar z tv nie było dźwięku z żadnego źródła tylko przez telefon bezprzewodowo grało. Optyk gra i tv i z dekodera . Tylko Blu Ray nie gra w ogóle nie ma obrazu po hdmi choć zawsze był zrobiłem opcję cec i działa w ustawieniach wyjście hdmi/optyczne i na optyku dxiala. Tylko napęd Blu nie... Jakiś konflikt wyjść hdmi ?

Gdy podlaczalem hdmi soundbar z tv nie było dźwięku z żadnego źródła

A ustawiłeś po podłączeniu jak napisałem, żeby wybrać głośniki zewnętrzne lub zestaw kina (w zależności od tego jak to się nazywa ) w menu TV

Nie ma żadnego konfliktu hdmi tylko żle poustawiane w menu TV i pewnie soundbara.

W tv mam ustawione głośniki zewnętrzne i belka gra z dekodera jak i z neta w tv. Blu w ogóle nie chce się włączyć mimo że jest widoczny dla tv. Ciemny ekran i tyle. Jest możliwość żebym wszedł w menu soundbara w ustawienia tej belki ? Nie widzę takiej opcji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.