Skocz do zawartości
IGNORED

Proporcja cenowa kolumn do elektroniki

Tyron

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie jestem na etapie rozgladania sie za pierwszym zestawem audio. Studiuje to forum juz od kilku tygodni i juz prawie sie zdecydowalem na jeden z dwoch zestawow:

- NAD C320BEE + NAD C522 (ok 2000PLN)

- HARMAN KARDON 670 + HARMAN KARDON 750 (ok 3000PLN)

Na caly sprzet chce wydac nie wiecej niz 5000PLN. I co wazne nie chce go rozbudowywac przez najblizsze kilka lat. W zwiazku z tym pytanie:

Lepszym rozwiazaniem jest kupic ten tanszy zestaw, a roznice zainwestowac w lepsze kolumny/kable? Innymi slowy czy warto inwestowac w HK przy kolumnach za 2000PLN ?

Jezeli sie powtorzylem to sorki, ale poki co nie znalazelm odpowiedzi na to pytanie, ktore nie daje mi spokoju...

https://www.audiostereo.pl/topic/12749-proporcja-cenowa-kolumn-do-elektroniki/

Akurat mam nienajlepsze zdanie o obu wzmacniaczach, dla siebie kupiłbym raczej Arcama albo Rotela. Przy dobrej elektronice za 3000zł. kolumny za 4000- 6000zł. nie będą przesadą, ale jest kłopot z wyborem, po ostatnim audioshow jestem mocno rozczarowany jakością wszelkich kolumn. Tylko nieliczne (nawet bardzo drogie) grały choćby prawidłowo, większość miała męczący (z różnych powodów) dźwięk. Z tego, co słuchałem w normalnych warunkach to chyba tylko Acoustic Energy Aegis Evo 3 (w strawnej cenie w okolicach 3000) i produkty OpusAudio zagrały akceptowalnie. Myślę że najlepsze rezultaty w założonym budżecie możesz uzyskać kupując (po odsłuchu) używane kolumny albo DIY.

Zobacz opinie o HK.I posłuchaj dłużej.Uniwersalność tego wzmcniacza ma zaletę-pociągnie różne kolumny.A od nich bardziej zależy charakter dźwieku niż od wzmacniacza...Dobierzesz pod własny gust.

Tyron,

nie piszesz nic o muzyce jakiej chcesz na tym słuchać.

Jeśli szukasz dźwięku, posluchaj jeszcze zestawu Arcama, Exposer`a, Rotela. Podstawowe modele jeśli się nie zmieszczę to przekroczą budżet o ok 1000-1500zł. Jeśli natomiast kupisz wzmak używany to się powinieneś zmieścić.

Wzmaka Creek`a, posłuchał bym także MF A 3.2 z myślą o kupnie używanego A3 (cena ok 3000zł), jest tego sporo, trudno ci cośdoradzić, jeśłi nie wiadomo do czego, jakie kolumny posiadasz, ktoryh to nie chcesz zmieniać , by to do nich pasowało. Jeśłi kolumny doipiero chcesz kupić to do jakiego pomieszczenia itd.

Tyron na allegro jest zestaw z marantz pm8000+ cd6000 i denon pma1500+ cd1550.

To jest w moim odczuciu zacna elektronika, zwlaszcza za ta cene.

Za reszte kolumny dopasowane do Twojego gustu.

>Tyron

Ty nie studiuj forum tygodniami tylko pójdź czegoś posłuchać, inaczej jest duża szansa, że nie wydasz zbyt dobrze tych 5 tys.

>McGyver

Już nie mogę się doczekać jak na kolejnym AudioShow nareszcie będzie można posłuchać jedynych dobrze grających kolumn projektu McGyvera. No bo chyba nie przepuścisz takiej okazji?

Ja też swego czasu po lekturze forum kupiłem zestaw HK 670 i 750. A teraz po ok. 6 miesiącach jestem na etapie Thule. Radzę ze swego doświadczenia dokładnie przesłuchać a nie kupować wg opinii innych .

nie zrozumiałem w pierwszej chwili, jak to jest z kolumnami.

Generalnie najwięcej wydał bym na wzmak. Więc raczej 1500 kolumny, 2000 wzmak niż odwrotnie (ceny nowych komponentów). Skoro piszesz o NAD to np: Taka konfiguracja: NAD 350 używany (1500), kolumny AA - owe monitory 1500-2000 nie pamiętam dokładnie zakładając , że 2000zł zostaje ci 1500 na CD, posłuchałbym obu wymienionych przez ciebie i wybrał "lepszy". Na okablownie dozbierasz, będziesz potrzebował ok 500zł - 1500zł zależnie od tego czy używki czy nowe, i oczywście na jakie modele możesz sobie pozwolić. W mojej opinii nie warto skąpić na okablownie i trochę jednak wysupłać, to jednak musisz robić doświadczalnie, pożyczyć, posłuchać, pomyśleć czy warto dopłacać ileś za zmiany jakie usłyszysz/ lub nie :)

>Medusa

THX:-)

>PMD, eMiL

Nic nie pisalem o muzyce jakiej slucham, rozmiarach pokoju itp. zeby wlasnie nie wzbudzic dyskujsi na temat tego jaki sprzet kupic z 5k (takich bylo juz setki:-)). Co do zestawu to jestem juz prawie zdecydowany na jeden z tych dwoch.

>Zbig

No z tym to wlasnie jest problem: Znalazlem tylko jeden sklep w Krakowie (Nautilus) ze takim sprzetem. Oni maja NAD'y (ktore slyszalem), ale nie maja niestety HK (tzn sprowadzaja na zamowienie - niemniej odsluchac sie ich nie da:-( )... Wiec jak juz cos to pewnie bede musial zrobic jakas wyprawe po sprzet i dlatego tez chce sie na poczatek podszkolic teoretycznie:-)

Nie ma czegoś takiego jak proporcja.

W jednych zestawach płacisz za "pomysł" konstruktora, a w innych za wykończenie, innych jeszcze tam za coś. Cena nie jest miarą dzwięku. Wiadomo, że system nalezy zacząć budowac od kolumn. Im lepsze tym większe możliwości. Ale czy napewno? Jak kupisz za dobre do mozliwości całego budżetu, będziesz zmuszony do wiekszych wydatków na sprzęt towarzyszący. Nie ma złudzeń, że dobre kolumny zagrają ze słabym wzmacniaczem. To koło zamknięte. Jak "zrobisz jeden krok, to będziesz musiał zrobić i następny" a to kosztuje...

Wyjde na pampersa i niecoolersa, ale co mi tam.

1. Graja kolumny w dobrze zestrojonym akustycznie pokoju. Reszta to dodatki.

2. Elektronike latwiej odsprzedac i mniej sie traci.

Wnioski co do proporcji cenowych nasuwaja sie same.

>Zydelek

" Jak kupisz za dobre do mozliwości całego budżetu, będziesz zmuszony do wiekszych wydatków na sprzęt towarzyszący" - no dokladnie tam mysl mi przysiwiecala jak zakladalem ten watek - czy kupujac HK zaczne dobierac kolumny, kable itp i w koncu zaplaca 8k, a zona wniesie o rozdzielnosc majatkowa....

Moje subiektywne zdanie jest takie. Wydałbym wszystką kasę, aż do ostatniego grosza na jak najlepsze kolumienki - mogą być używki jeśli będzie okazja. Wzmaka zrobiłbym samodzielnie, lub zaczął zbierać na coś - na początek cokolwiek, bo założylismy, że wszystko poszło na kolumny. Z czasem wymieniałbym wzmaki na coraz lepsze.

Wiem, że jest to dość radykalne podejście i zakłada chęć zainwestowania w sprzęt jeszcze więcej niż się miało początkowo w zamysle na sprzęt, jedzenie, szkołę itd...

W tym podejściu jest pewiem haczyk - trzeba naprawdę trafić w wybór pod siebie kolumn. Wtedy każda inwestycja w ampa, czy źródełko przynosić będzie dużo satysfakcji, gdyż zacznie się odkrywanie potencjału swoich głośniczków. Głośniki, to rzeczywiście najsłabsze ogniwo toru i nie warto na nie żałować, gdyż najlepszą elektroniką nie naprawimy tego co zniekształcą nam głośniczki.

Najsensowniejszy do tej pory jest wpis Rekina.

>Zbig, nie musisz czeka do Audioshow. Zapraszam do siebie z Twoim Primarem, posłuchamy sobie, wypijemy browca, pogadamy... Co Ty na to?

Lepiej jednak zainwestować, lub jak kto umie zrobic lepszy wzmacniacz. Poradzi sobie z lepszymi kolumnami, a i słabsze zagrają lepiej. W odwrotnej sytuacji będzie gorzej. Znam to z autopsji. Po wymianie kolumn trudno było mi znaleźć wzmacniacz ( za rozsądna kwotę), co by sobie poradził. Przykładem jest sytuacja z wczorajszej wystawy A.S. Amplifon zastosował kolumny na wyrost, co dało klapę jego brzmieniu. Zakonczę mottem: zonę i garnitur i buty nalezy brać na miarę!!! :):):)

>McGyver

Ale mnie się nigdzie nie śpieszy, jam cierpliwy człek jest :-)

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Po tym co napisałeś, jeżeli na następnym AS nie pojawisz się ze swoimi kolumnami, to uznam Cię za frajera wszechczasów. Natomiast jak się pojawisz i zagrają lepiej od wszystkich innych kolumn, to je kupię, o ile będzie mnie stać, oczywiście.

Tyron> Skoro tutaj jesteś i do tego pytasz to znaczy że nie należysz do ludzi kupujacych sprzęt "na pałę" (przychodzą do sklepu pokazują to, to i to, płacą, biorą i wychodzą). Jeżeli zadajesz sobie trud poszukiwania to nie warto bys robił tego połowicznie i ograniczał się do opisanych przez Ciebie zestawów. Co do proporcji w wydawaniu kasy, przy założeniu że system ma być w miarę docelowy (chociaż tu nie łudziłbym się że tak będzie w istocie) to najlepiej jest wydać porównywalne pieniądze na każdy element. Kiedyś byłem zwolennikiem wydawania połowy na kolumny i drugiej na resztę ale doświadczenie potwierdziło, że nie jest to właściwe podejście, chociaż są wyjątki. Skoro na razie nie masz nic - najlepiej zacznij po prostu od najlepszej okazji jaka się trafi, niezależnie od tego czy to będzie wzmak, kolumny czy CD, chociaż mimo wszystko lepiej zaczynać od wzmaka, lub kolumn. Jak już będziesz miał punkt odniesienia dobieraj pozostałe urządzenia. Nie zawsze też droższe=lepsze zawsze trzeba zweryfikować nausznie.

Okazja w zakresie cenowym o którym mówimy 5kzł/3 to pomiędzy 1/3, a 1/2 ceny oficjalnej. Na forum zawsze możesz dopytać się czy dany klocek należy do lepszych w klasie, czy pomimo deklarowanej przez producenta/sprzedawcę ceny nie jest wart funta kłaków. (np. dzisiaj okazało się że tańszy konekt Audioquesta gra zdecydowanie lepiej od dwukrotnie droższego z tej samej firmy i to na 2 różnych systemach)

Traktuj to co napisałem oczywiście z pewnym dystansem - życie nie jest na ogół takie proste.

a tu przykładowe ciekawe propozycje z www.hifi.pl (nie jest to może mniej niż połowa, ale jak już pisałem życie nie jest takie proste):

Mazowieckie

505 348 829

Sphinx Myth3, 2200 PLZ. Warszawa

Dolnośląskie

0697 222 960

[email protected] Copland CSA 8, stan b. dobry, kupiony w kraju. Cena 2300PLN

Mazowieckie

0606 227 604

[email protected] Dynaudio Audience 42 Roczne,gwarancja.Kolor ciemna wisnia boki i caly czarny przód. Stan idealny.Cena 1500 pln.

Wielkopolskie

061 6619114

Elac EL 121 czarne,podlogowe 1600 zl

ja może trochę od innej strony... :-)

zastanów się nad używanym wzmacniaczem 2-3 letni moża spokojnie kupić tam się nic nie zużywa... a jak 2 lata chodził to i jeszcze z 10 popracuje (zwłaszcza jak to NAD będzie...)

CD to może nowe, chociaż 1-2 letnie to choćby ktoś chciał to nie zajeździ...

i w ten sposób zostaje więcej na kolumny... :-) bo 2kzł to trochę mało

i jeszcze jedna uwaga na temat zestawu HK a głównie CD...

ja też sobie jakieś 1,5 roku temu nabyłem model HK-750 niestety napęd pracował tak głośno że musiałem z niego zrezygnować (ze 2 szt wymieniłem i obie chałasowały) i w końcu zakupiłem Marantza CD6000, bo tylko taką alternatywę już miałem w sklepie, bo kasiorki oddać nie chcieli... teraz zresztą już jest po mocnym tunningu

bo założenie było takie że na CD ma iść do 1000zł, HK był za 999zł i grał bradzo ładnie... a poszło 1500 zł :-)

...i jeszcze parę argumentów dla żony, użytecznych gdybyś musiał delikatnie naciągnąć budżet:

1. Dobrze grający sprzęt powoduje, że więcej słuchasz a co za tym idzie więcej czasu spędzas w domu ze swoją żoną.

2. Audio to bardzo bezpieczne hobby (np. w porównaniu ze skokami spadochronowymi, czy wspinaczką skałkową) - na dłużej starczysz swojej żonie;)))

3. Ponieważ na dobrym sprzęcie komfortowo słucha się ambitniejszej muzyki np. klasycznej - słuchanie na dobrym sprzęcie (dobrej muzyki) może nadać ciekawy kierunek w rozwoju/edukacji waszych dzieci

itd itd... :)))))))))))

U mnie działa

Moj wywód dotyczący kolumn podtrzymuję.

Jeśli ma to być system docelowy (hahaha.... też taki kupowałem dawno temu), to warto byłoby coby chociaż jeden element został w nim na dłużej (poza słuchaczem rzecz jasna). Wydaje mi się, że największe szanse mają właśnie głośniczki. Jak będziesz inwestował w sprzęt, to wkładając w każdy klocek tyle samo otrzymasz przeciętne źródełko, kiepski wzmacniacz i beznadziejne kolumny. Piszę o sprzęcie nowym. Dlatego lepszą proporcją byłoby ulokowanie 70-80% pieniążków w dobre kolumny głośnikowe (mając na uwadze to o czym pisali przedmówcy, że nie zawsze cena decyduje o jakości, to można będzie kupić po odsłuchach naprawdę przyzwoite głośniczki) - te kolumienki zostaną na dłużej, dlatego warto dać trochę więcej. Natomiast resztę pieniążków poświęcić na używany wzmacniacz i źródełko - mając na względzie, że z czasem się je zmieni. Przy zmianie nie stracisz zbyt wiele, bo używane klocki nie stracą tyle na wartości co nowe, no i kwota którą wydałeś na CD i ampa to tylko 20-30% całości początkowych nakładów, a 70-80% jest już dobrze (trzeba mieć taką nadzieję) ulokowana w głośniczkach.

Za zakupem głośniczków na dłuższy czas przemawia też fakt dostosowania do nich pomieszczenia. Na początku łatwiej porobić pewne przemeblowania, bo człowiek jest bardziej zdeterminowany wydając pewną większą kwotę pieniążków nie myśli tak mocno o kompromisach związanych z wystrojem wnętrza. Później - przy następnych zakupach głosników bierze się już pod uwagę elementy estetyczne, a człowiek przyzwyczaja się często do starego ustawienia, które nie koniecznie musi być optymalne dla nowych głośników. Dlatego lepiej, aby to głośniki zagościły na dłużej.

Jeśli to jednak Twój pierwszy system hi-fi, to trzeba będzie dokonać naprawdę mądrego wyboru kolumienek. Gusta się zmieniają i łatwiej wybierać komuś osłuchanemu, kto wie czego wymagać od dźwięku płynącego z głośników.

Gdybym miał teraz wydać 5kzł na swój pierwszy system, to kupiłbym ProAC Studio125 (najchętniej z drugiej ręki), natomiast wzmacniacz zrobiłbym samodzielnie, a CD zakupił na Allegro za 100-200PLN.

Taki system już na starcie grałby nieźle (w zależności od ampa - ale taki np. GC dobrze sobie radzi z ProAC-ami) i dawałby spore możliwości rozwoju na przyszłość.

gdybym jeszcze raz skladal system jaki mam teraz i z jakiego jestem zadowolony i mial te 5 kawałków:

1) kupuje kolumny za ok 3000 pln moje typy z nówek VA Haydyn, DA 52, przechodzone tabletki proaca - chyba sie zmieszcza w 3 tpln ;-)

2) Uzywka wzmacniacz - cos kolo 2-2,5 tys pln, tu wybralbym densena lub najnizszego coplanda. Nie pogardzilbym tez leciwym MF e10 czy 11 nie pamietam dokladnie modelu(taki caly czarny), mimo ze nie drogi, gra ladnie

3) kupuje dobry analogowy tuner za 200-300 pln,

4) odkladam 3 talzeny na porzadny przechodzony cdp. Nie znam nowych, poprawnie brzmiacych cdp w cenie 2 tys pln, no moze budzetowe marantze sa wyjatkiem. Minimum przyzwoitosci dla mnie to thule cd 100. Kiepskie zrodlo = kiepski system, to taka moja dewiza

5) wtedy szczesliwy wydaje kase na plyty ;-)

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.