Skocz do zawartości
IGNORED

onkyo a9010 + dali ikon 5 mk2 w cenie 4000 zł

nextim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów,

poprzedni sprzęt to denon pma520ae + dali zensor 5 sprzedałem jakiś czas temu po 2,5 roku. Generalnie słucham muzyki z komputera słucham dlatego ważne jest dla mnie wejście optyczne we wzmacniaczu.

osobiście odsłuchałem dali ikon 6 mk2 + denon 2500ne w pewnym sklepie w galerii bałtyckiej w gdańsku :) jako że wzmacniacz jest zdecydowanie po za moim zasięgiem finansowych na chwilę obecną a i ikon 6 wydają się duże do 12m2 a docelowo mają grać w 18-22m2 zainteresowałem się dali ikon 5 mk2 i ze względu na dobre opinie i cenę onkyo a9010.

1. Czy charakterystyka dźwięku ikon 6 i ikon 5 jest taka sama ?

2. Czy w ikon 5 nie będzie brakowało basu ? w zensor 5 mi go nie brakowało ale ten z ikonów jest nieporównywalnie lepszy, dokładniejszy.

3. czy onkyo będzie w stanie w miarę dobrze napędzić i wykorzystać w sporej części potencjał kolumn ? jaka alternatywa do 1800zł ? tylko nowy sprzęt ( wiem, że używany byłby lepszej klasy ale nie mam zaufania )

może jednak warto wstrzymać się z zakupem i dozbierać do ikon 6 + lepszego wzmacniacza ? ewentualnie w budżecie 4k pln za kolumny podłogowe, wzmacniacz + kable tylko nowy sprzęt jest coś na co powinienem zwrócić uwagę ?

Muzyka jakiej słucham to pop, soft rock, trance, chill out, sporadycznie inne gatunki.

Odsłuchiwałem tannoy v4i, jbl arena 170, jbl studio 270, canton gle 496, dali zensor 7, elac w cenie 5k za parę i nic z tego mnie nie urzekło jak Dali ikon.

Przepraszam za dość chaotyczne pisanie i zapraszam do wymiany doświadczeń, doradzenia, nakierowania.

Pozdrawiam Konrad

Witaj Konradzie,

charakterystyka brzmienia kolumn Dali Ikon 5 i Dali Ikon 6 różni się. ikon 5 MK2 są cieplejsze, łagodniejsze, lepiej wypełnione, natomiast nie oferują takiej swobody, dynamiki, szybkości. Na pewno wzmacniacz Onkyo A-9010 nie jest odpowiednim uzupełnieniem kolumn Dali Ikon. Należy poszukać czegoś mocniejszego, bardziej wydajnego gdyż Dali od serii Ikon czy aktualnej Opticon lubią dużo prądu.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje i wielkość pomieszczenia z mojego doświadczenia zaproponowałbym Ci zestaw, zbudowany na bazie wzmacniacza Onkyo A-9050 (http://q21.pl/onkyo-a-9050.html) oraz polski zestaw kolumn Pylon Audio Sapphire 25 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). Jako alternatywa spójrz także na kolumny Monitor Audio Bronze 6 (http://q21.pl/monitor-audio-bronze-6.html) oraz także polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (http://q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html).

Pylon Audio zagra spójnie szybko, dynamicznie. Nie będzie to na pewno brzmienie gorsze niż wspomniane przez Ciebie Dali Ikon 5 MK2, raczej konkurować będzie z modelem Ikon 6. Monitor Audio serii Bronze większy nacisk położą na szczegółowość, świeżość, szybkość. Natomiast najbardziej audiofilską konstrukcją będzie Audio Academy. To kolumna tylko 2-drożna, 2-głośnikowa, natomiast uzyskamy z niej zdecydowanie najbardziej spójny, dobrze wypełniony, plastyczny dźwięk.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Onkyo 9050 to dobry wybór (uważam że nie ma za bardzo konkurencji w swoim przedziale cenowym)po prostu dobry stosunek ceny do dzwięku jaki prezentuje.A co do kolumn odsłuchaj dwóch pozycji Davis Acoustics.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oraz naszych rodzimych kolumn

Ukryta Zawartość

W razie pytań służę pomocą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgodzę się z Q21, że Onkyo zwłaszcza 9010 to nie będzie to czego oczekujesz w kwestii brzmienia, mimo że te Dali gają bardzo przyjemnie. Kolumny wymienione na końcu twojego wpisu maja raczej inna sygnaturę brzmienia, choć nie wszystkie.

Szkoda, że sprzedałeś wszystkie poprzednie klocki audio, bo zostawiając wzmacniacz, lub kolumny bo miałbyś nieco łatwiejsze zadanie, była by to sytuacja na jakieś cenne spostrzeżenia.

to co mnie urzekło w dali ikon to wysokie tony, które tutaj po prostu grały jak powinny :) we wszystkich kolumnach, które szukałem tego brakowało (wręcz wrażenie jak by ktoś kocem nakrył kolumny ) jedynie zensor 5/7 dawały namiastkę tego co oczekuję.

Ceny jakie mam to 3000 za ikon 5 mk2 i 4000 za ikon 6 mk2 za nowe. To jest dźwięk dokładnie taki jaki oczekuję nie wiem czy w takim wypadku jest sens szukać innych kolumn.

może z innej strony czy do 2000 zł można dobrać wzmacniacz, który będzie odpowiedni do ikon 5/6 ? na jakie modele zwrócić uwagę, czy wymieniony tutaj onkyo a-9050 mocą jest wystarczający ?

Wiem, że wzmacniacz powinien być lepszej klasy (3000-4000 zł) jednak obecnie budżet (2000 zł) jest taki nie inny a kolumny mają być docelowe na dłużej, dlatego też skłaniam się do dołożenia do ikon 6.

Q21 bardzo chętnie przyjechałbym na odsłuch aczkolwiek do końca czerwca nie uda mi się wyrwać z trójmiasta, może jednak wstrzymam się z zakupem do lipca.

Tak jak pisałem Onkyo 9050 to dobry wzmacniacz,natomiast nie wiem dlaczego uparłeś się do tych Ikonów,jak dla mnie zbyt kłujące po uszach i zero kontroli niskich,przemyśl sprawę i na spokojnie.Pozdrawiam.

ajacz firma dali pod względem brzmienia bardzo przypadła mi do gustu. Twoje propozycje na pewno są warte odsłuchania ale są też po za moim budżetem, chciałbym zamknąć się max w okolicach 5000 zł za kolumny, wzmacniacz i kable głośnikowe.

Aczkolwiek racja wybiorę się jeszcze osobiście na odsłuchy innych konfiguracji na spokojnie :)

Witaj,

Dźwięk 6 i 5 jest jednak inny, O ile góra pasma jest bardzo podobna. Troszkę mniej przestrzenna o tyle w dole jest różnica. Basu jest mniej i jest nieco płytszy. Do 12 metrów faktycznie jednak 6ki mogą być za duże.

Onkyo 9050 to fajny wzmacniacz ale niekoniecznie do dali. Kolumny które wymagają wzmacniacza bardziej opartego na średnicy,

Proponuję odsłuch kolumn Magnat Quantum 755, gdyż mogą Cie zauroczyć górą i jednak lepszym basem od Ikonów 5tek. Wówczas dobór NAD 356 BEE i zestaw kompletny. Duża dynamika, ładna średnica i wyraźne jednak nie kłująca góra.

W razie pytań lub wycen zapraszam

dziś jestem świeżo po odsłuchach

słuchałem kolum dali opticon 6, audio vector x3 super, monitor audio silver 8, pylon audio sapphire 25 i 31 i diamond 28 . Wzmacniacze t+a za 30 i 15 tys pln, nad d326 i amplituner onkyo tx-8150.

droższe konstrukcje głównie w celu porównania były użyte i z tego wszystkiego biorąc pod uwagę cenę i brzmienie wybrałem:

onkyo tx-8150 + pylon audio sapphire 31 ( onkyo a9050 nie było fizycznie więc nie mogłem odsłuchać )

Teraz pytanie głównie do branży czy onkyo a9050 będzie lepszy niż ampli tx-8150 do pylonów ? jakie kabelki byście polecili pod ten zestaw ? jakie wtyki bananowe ?

słuchałem na kablach VAN DEN HUL Clearwater i wtykach chord

A 9050 zdecydowanie lepszy dzwięk niż 8150 zawsze potem możesz sobie dokupić streamera osobno,co do kolumn szkoda że nie posłuchałeś Davisa Maya ,to naprawdę świetna kolumna a cenowo nawet tańsza niżli Pylon Saphire 31.Kabelki osobiście polecam do tego zestawu minimum Melodiki o przekroju 2,5mm,lub coś lepszego w postaci Kimber Kable 4pr.

z tego co się orientuję w trójmieście nie ma ich do odsłuchania a na wyjazdy obecnie czasu brak :( Audio vector też świetna kolumna ale lubi się ze wzmacniaczami po za moim budżetem :)

Nextim cyt."Wiem, że wzmacniacz powinien być lepszej klasy (3000-4000 zł) jednak obecnie budżet (2000 zł) jest taki nie inny a kolumny mają być docelowe na dłużej, dlatego też skłaniam się do dołożenia do ikon 6. ".

Ja uważam, że wzmacniacz powinien być lepiej dobrany, a nie jedynie droższy. Wydanie 3-4k nie da ci automatycznie gwarancji sukcesu.To złe założenie, tak jak wybór onkyo 9010 jako niby jedynego wzmacniacza do 2 tys.9010 jest jakiś jakbyś miał 1 tys.

arekm masz 100% racji ale budżetowo często lepiej dobrany = droższy :) odsłuchałem kilka konstrukcji w swoich budżetach uznawane za warte uwagi jednak miałem dziś okazję doskonale się przekonać co znaczy dopasowanie wzmacniacza do kolumn :)

z tego co się orientuję w trójmieście nie ma ich do odsłuchania a na wyjazdy obecnie czasu brak :( Audio vector też świetna kolumna ale lubi się ze wzmacniaczami po za moim budżetem :)

W Trójmieście ? Byłeś na odsłuchach w premiumsound ?

udało mi się posłuchać davis maya dziś w Gdyni, bardzo ciekawa kolumna dźwiękowo ale jednak pylon bardziej uniwersalny i wysokie tony bardziej mi odpowiadają. Za 2900 para na pewno pozycja obowiązkowa do odsłuchania.

1. Czy charakterystyka dźwięku ikon 6 i ikon 5 jest taka sama ?

2. Czy w ikon 5 nie będzie brakowało basu ? w zensor 5 mi go nie brakowało ale ten z ikonów jest nieporównywalnie lepszy, dokładniejszy.

3. czy onkyo będzie w stanie w miarę dobrze napędzić i wykorzystać w sporej części potencjał kolumn ? jaka alternatywa do 1800zł ? tylko nowy sprzęt ( wiem, że używany byłby lepszej klasy ale nie mam zaufania )

ad 1. Tak i nie zarazem. Obydwa modele mają podobną charakterystykę dźwięku, żadne tam poetyckie określenia w rodzaju "cieplejsze, łagodniejsze" nie pasują. Część wysokotonowa jest zbudowana identycznie. Ale basu w modelu 5 będzie mniej.

ad 2. Jeśli nie brakowało ci w Zensorach to w Ikonach również nie powinno. Choć mimo wszystko raczej namawiałbym na model 6.

ad 3. Tak, choć A-9050 byłby lepszy. Onkyo robi dobre wzmacniacze, wbrew audiofilskim narzekaniom.

Witaj,

9050 gra lepszym dźwiękiem od 8150. Jednak czy będzie to dla Ciebie zauważalne, zależy od tego czy będziesz używać funkcyjności 8150? Jesli strumieniowanie, USB, radio internetowe jest dla Ciebie ważne to 9050 nie zagra o tyle lepiej aby brać go pod uwagę.

Kimber to nieco drogie kable, Melodika MDC2250 w zupełności Ci wystarczy.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.