Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner do kina domowego

dzymek100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Piszę z powodu końca pracy mojego Panasonica sa-he70. Muszę kupić nowy amplituner i mam dylemat pomiędzy Panasonic sa-he90 a Yamaha rx-v457. Może napiszę moje wymagania, musi mieć 5.1 dts, cena do 500 zł, wyjścia coaxial i optyk, bardzo rzadko słucham muzyki. Powiem tak że Panasonic SA-HE70 wystarczał mi w zupełności, ale skoro już nawalił to chciałem coś zmienić. Teraz napiszę co mam do niego podpięte, przód 2x tonsil soundfinder 250, 1x tonsil centralny 80, tył 2x tonsil Perfect 150, 1x sub m-audio 400w aktywny. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i rady. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/127369-jaki-amplituner-do-kina-domowego/

Dzięki za zainteresowanie, czyli Panasonica skreslam w takim razie. Ogólnie jak czytałem to Yamaha ponoć w miarę sprzęty robi, patrzę też w stronę denona ale gdzieś nie mogę wyczaic jakiegoś fajnego. Grunt w tym wszystkim jest to żeby zagrał choć trochę lepiej od tego co miałem :) choć na tego nie narzekalem, to czytałem że ten Panasonic to lipa troszku, ale za te ceny to też moim zdaniem cudów nie można oczekiwać. A ktoś może słyszał ta yamahe i jest w stanie coś powiedzieć? Choć zdaję sobie sprawę że każdy ma inny gust muzyczny, i jednemu to wystarczy a drugiemu nie. Aha i może ktoś się jeszcze orientuje czy Yamaha jest awaryjna jakoś za bardzo? Bo w panasonicu ten błąd f70 doprowadzał mnie do białej gorączki :)

Nowszego z mikrofonem kalibracyjnym, bo masz różne i różnie grające kolumny. Mocnego, bo kolumny są spore, salon pewnie też, a moce amplitunerów kinowych można włożyć zazwyczaj między bajki.

Jak chcesz grać na tych kolumnach jeszcze jakiś czas, wybrałbym inna firmę niż Yamaha. która gra dość analitycznie, bez solidnego dołu, którego tym kolumnom też jak wiesz brakuje.

czy Yamaha jest awaryjna jakoś za bardzo? Bo w panasonicu ten błąd f70 doprowadzał mnie do białej gorączki :)

Właśnie, a ten błąd to nie wina przeciążenia końcówki mocy, przegrzania, chyba tak, co ? Błąd w wyniku stosowania różnych kolumn, niemałych, mocnego katowania średnio efektywnych kolumn na dużej głośności słabym amplitunerem przez dłuższy czas. Bezawaryjność, to zasługa w dużej części poprawnej obsługi takich urządzeń, małpa( nie traktuj tego personalnie) i młotek popsuje.

Widzę że ciekawe rzeczy tu podpisane:) arekm powiedz mi proszę co bym mogl pozmieniac żeby to miało ręce i nogi, bo ja to tak kupiłem kilka lat temu na pałe, że tak powiem. Myślisz ze zamiana sorrund na jakieś typowe, przeznaczone do tego kolumny będą lepsze. Bo tak jak piszesz to zbytnio wszystko do siebie nie pasuje:) Tak jak mówię zależy mi na filmach. Salon mam 6m na 4 z jakimś groszem.

Nie wiem czemu nie mogę edytować poprzedniej odpowiedzi :/ tak teraz pomyślałem jakbym faktycznie pozbył sie perfectow i centralki, tak żeby najlepiej mi zostały soundfindery i sub (sub z basem daje rady, więc basem się nie przejmuje) to czy jest opcja żeby dokupić coś do tego? Czy fronty też najlepiej zmienić (choć wolałbym nie, bo mi sie podoba jak grają i wogole stylistycznie mi pasuje:) Aha a co do katowania, to wydaje mi się że nie bardzo, czasem obejrzałem głośniej film, ale nie na jakoś Wielkiej głośności. Chyba ze taka wystarczyła :D

W kinie, kolumna centralna jest bardzo ważna, jak gra ten, nie wiem, nie znam go, oceń sam. Natomiast wydaje mi się że pokój 6x4 m to nie jest jakiś olbrzym, tak aby jako efekty pracowały sporawe jednak Perfect 150. Chyba że masz tyle miejsca że Ci wszystko jedno, a wizualnie też Ci nie przeszkadza. Efekty jednak nie muszą być tutaj aż tak duże, bo rodzi to sporo różnych problemów od gabarytów, po pewną nie spójność brzmeiową z resztą kolumn. Z czasem pomyślałbym o ich zmianie, bo to nie jest duży wydatek.

Jednak teraz jednak szukałbym odpowiedniejszego amplitunera, realnie mocniejszego, trochę nowocześniejszego, o lepszym kinowym brzmieniu ( o to ostatnie aż tak nie trudno będzie ).

Ok, w takim razie skupię się na amplitunerze. Co byś mógł poradzić do 1000zl (bo jednak postanowiłem podnieść do 1000zl)? Ja tak patrzę ale nie wiem jaki bedzie miał realna moc i w ogóle, dla mnie większość na które patrzę są gitara :) słyszałem że powinien być jak największy pobór prądu, prawda to :) aha jeszcze jeśli chodzi o kolumnę centralna to powiem tak że nie narzekałem na nią nigdy, jak dla mnie dźwięk w porządku:)

Słuchajcie, kuzyn dziś zjechał z Anglii, więc poszło piweczko i od słowa do słowa okazało się że zwiozl trochę różności i ma amplituner, dokładnie kenwood krf-x9060d chciał za niego 700zl ale powiedział że na 600zl zejdzie, warto? Ktoś coś słyszał o tym sprzęcie?. Jutro mam po niego iść żeby sobie w domu wytestowac i się zastanowić. Z tego co czytałem ma ponoć 6x100wat, czyli pewnie mniej. A jeszcze jedno, do czego jest wejście sourannd back, bo znalazłem instrukcje ale po angielsku i na rysunkach sa dodatkowe 2 kolumny z tylu i to mnie trochę dziwi bo wyjscie na głośnik jest jedno

Juz wiem o co chodzi z tym wejściem jak jest jedno to podpinany jeden głośnik z tyłu, 6.1 a jak są dwa wyjścia to dwa głośniki 7.1, tak wyczytalem:)

Powiedz mu niech zejdzie na ziemię,najgorzej wychodzi się z rodziną wiem coś o tym to stary sprzęt w Angli kupił go za 20-30 ,lub znalazł na śmietniku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu jest kosmiczna cena,widziałem takie coś na giełdzie elektronicznej za 200 zł.

Za 700 zł poszukaj pewnej Yamahy,lub Denona,albo HK

Ukryta Zawartość

Jeżeli nie zależy Tobie na nowych formatach i funkcjach sieciowych polecam Sony 930 .

Do tej pory wspominam ten model z łezką w oku :) Będziesz bardzo miło zaskoczony jakością dźwięku . To były bardzo dobre czasy w audio .

No to faktycznie poleciał, nie wpadło mi do głowy żeby przecież na ogłoszenia popatrzeć, w takim razie nawet po niego nie Idę. Ten sony powiem szczerze ciekawy. Ale juz tyle sie zatrzymałem to jeszcze poczekam, może ktoś jeszcze cos fajnego podrzuci, i potem sie cos wybierze ;)

Najlepiej jest podjechać do jakiegoś konkretnego salonu, w którym mają salę odsłuchową i przekonać się który ampli tuner przypadnie ci do gustu podczas testowania go. Najlepiej z pomocą jakiegoś fachowca, który rozwieje wątpliwości, jeśli by się takowe pojawiły. We Wrocławiu bardzo dobrą obsługę mają w MDBaudio. Sala odsłuchowa też niczego sobie.

Szukaj z pilotem , bardzo dużo funkcji z pilota , ustawień . Poza tym uczący się komend innych urządzeń .

Sam ampli zdobył nagrody w latach 00' . Jest jeszcze na forum kilku użytkowników tego klocka.

Słuchajcie przynioslem tego kenwooda na test, bo i tak w sumie mnie to nic nie kosztuje. Powiem szczerze że jestem pozytywnie zaskoczony, co prawda z ceny nie zejdzie, ale nie muszę od niego kupić. Teraz sam nie wiem, od mojego poprzedniego Panasonica sa-he70 to niebo a ziemia, przynajmniej mi się tak wydaje. Może ktoś się orientuje czy przy moim zestawie kolumn może coś stać się mu zlego? Czy ogarnie to zadanie? Bo powiem szczerze że się trochę przypaliłem na niego, ale może nie w tej cenie, bo fakt faktem sa tańsze na Allegro czy olx.

A ja z innej beczki- podłącz Perfecty na przód, bo to o 2 klasy (co najmniej!) lepsze kolumny od Soundfinderów! Wiem to z własnego doświadczenia, używałem je swego czasu i miałem porównanie u znajomego z Soudfinderem- tak koszmarnego dźwięku trudno zapomnieć.

Skorzystałem z dnia wolnego i odwiedziłem Lombard i był jeden jedyny amplituner którego udało mi się wypożyczyć za mała opłata:) a jest nim sony str-db930qs, powiem tak zatkało mnie, poprostu coś wspaniałego,naprawde jestem zachwycony. Wygląda solidniej kenwood, ma nawet pozłacane gniazda i wogole jakoś tak przypada do gustu, cena za niego jest 550zl, jak myślicie warto? A co do podmianki Perfect soundfindery, to aż to zrobię bo nigdy nie próbowałem, poprostu słabsze poszły na tył:)

Tak ma pilot tylko go nie wziąłem. Dobra w takim razie jade go zapłacić wziąć pilot i wieczorem mały seans;) Dziękuję gorąco wszystkim za rady i pomoc, dzięki wam wybrałem dobrze :)

A jeszcze o jedno zapytam, bo troszkę funduszu zostało, powiedzcie mi czy jakbym dokupil kolumny tak zeby były np 4 razy tonsil soundfinder lub 4 razy tonsil Perfect to uzyskam na tym lepszy efekt, niż taka mieszanka jak mam teraz, czy raczej to juz nie ma znaczenia?

Tu masz fajną ofertę- zwłaszcza w odniesieniu do ceny.

Ukryta Zawartość

Centralny do nich dokupisz, z subwooferem też nie będzie problemu.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.