Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra 9010 czy Radmor 5412?

mr_pablo

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Unitre 9010 z głosnikami Tonsil Soundfinder 250 podłaczone do komputerka. Ostatnio cos sie popsuło. Przy właczaniu cosik traslo i od tamtej pory słychac buczenie nie warzne czy cicho czy glosno sie gra i czy na aux, phono, czy tuner. poza tym jak sie rozkreci tak do okolo 4 volume na max bass + loudness (moze to za duzo;)) ale zaczynają pierdziec głosniki!!! i to strasznie. I to jest przy wytwarzaniu dzwieku w zakresie 85Hz. Nie wiem co nawalilo ale to denerwuje. pozatym nie wiem czy nie lepiej bylo by troszke dozbierac i kupić Radmora 5412. Nie wiem kory z amplitunerów jest lepszy. Poradzcie prosze. Moze lepiej jest kupic 5 letniego technicsa z pilotem i bajerami...? Ale czytalem ze Radmorek był świetnym i jest amplitunerem, tylko jak sie ma Radek do unitry?

https://www.audiostereo.pl/topic/12729-unitra-9010-czy-radmor-5412/

Hmm porównywanie brzmienia Radmora 5412 do AT9100 i budżetowych Technicsów nie ma sensu :-P Ja bym nie inwestował w AT9100 tylko dozbierał trochę i kupił ZADBANEGO 5412. Jeszcze raz powtarzam ZADBANEGO :-)

zdecydowanie radmor - jakością wykonania bije na głowę inne unitry. a zbajerzony technics? miałem zbajerzonego kenwooda, odkąd mam radmora 5102 to robi on za rupieć na szafie.

jak ma być zadbany 5412 to koleś na allegro sprzedaje takie, nick natrixnatrix

pozdrawiam

Z tego co tu widze to Radek Rules:D, mnie interesuje amplituner, a 5102 to chyba sam wzmacniacz (i to jest to chyba pseudoqwadro) ja to tam chce;) świetne stereo, i jaka cena by była tego Radmorka? A wlasnie... i Radek tez zostawia w tyle np. Yamahe za 1000 zł?:P Choc fakt:( niemam 1kzł. A wg. tego co pisaliscie to Unitra jest....hmmm po prostu słaba. Pozdro

5102 to amplituner, kupisz od 100wy w górę. Jego 25 W/kanał to o wiele więcej niż 50W niejednego dziesiejszego wzmaka. gra u mnie z altusami 120 i nie ma najmniejszych kłopotów, potencjometr mam na 2ce (skala do 10).

Radmor jest bardzo dobrze złożony i bardo prosty w naprawie, inne unitry się tak nie przykładały do produkcji.

TO nie jest moje zdanie lecz znalazlem to na innym jakims forum o 5102 i troche mnie t zaskoczylo ....(...)"spojrz na koncowke - na kanal 2x 2n3055 - sorki ale tego juz sie nie uzywa w obecnych czasach :) - jezeli juz musisz znim cos zrobic to wymien koncoweczki na cos sensownego,

nie zapomnij o przedwzmacniaczu gdyz ten co jest fabrycznie ma skrajne ustawienia - ja bym go wogle wyrzucil :)

zasilacz tez by mozna bylo "ulepszyc"

ale z drogiej strony wzmacniacz wyglada bardzo przyzwoicie (przynajmniej jak masz poczatkowa serie - w tedy stosowali cos zlego na panele i po latach panel z czarnego robil sie brazowy - z reszta obudowy wygladalo to naprawde przyzwoicie ... )

mam taki wzmacniacz i stoi tylko jako "zabytek" ;) (...)

Wniosek z tego ze lepiej kupić srebrny panel;)?

> pablo

Z 2N3055 nie jest tak źle.

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mr_pablo -> kiedyś nabijałem się ze znajomym z tego wpisu. Ten $!@$@ proponował o ile pamiętam wstawienie zamiast super alfy końcówki komplementarnej :-( A 2N3055 faktycznie dziś się nie stosuje (są wyjątki) Teraz modne są STK i TDA..

Piszecie tutaj jakies nazwy z kosmosu dla mnie bo ja to mam tyle z elektronika wspolnego co nic...no umiem lutowac ale na kondensatorach se nie znam, po prostu laik ze mnie. Ale dzieki za odpowiedzi. Z tego co do tej poruy wywnioskowalem to nic tylko kupowac Radmor'ka . Ale dla mnie wazna jest tez estetyka;) i chyba bardziej mi sie podoba 5412. Poza tym chcialbym sprzedac Unitre bo po co mi dwa amplitunery. Tylko ze za ile pojdzie taki? A co do Radka to nie chcialbym kupowac na Wolumenie w Wawie, bo tam kupilem Unitre i powiem szczerze ze miala ze 2 wady ukryte.. a dalem za nia 150zł;( Teraz zaczynam poszukiwania Radka 5412, moze 5102. Pozdrawiam

No jest w końcu osoba która woli Radka 5412 niż 5102 cieszę się bo ja też wole 5412 chodź nie mówię ze 5102.. jest zły . Nie kupuj Radka od nikogo tylko od (natrixnatrix) poczekaj jakiś czas on na pewno wystawi jakiegoś 5412 i wtedy kup a na pewno będziesz zadowolony . Jaki model masz tej Unitry .

Tylko nie krzyczec;) Ale znowu znalazlem inny ciekawy egzemplaz:) Mianowicie Luxman L-210, Nie wiem jak gra ale prezentuje sie zaj*******. Tylko jaka cena, bo ja widzialem na allegro za 365zł, czy warto moze w takie cos zainwestowac i powoli kompletowac lepszy sprzęt. Do tego w przyszlosci dokupic tuner, CDek, a poki co to przy komputerku by stał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Moze komus sie przyda- w sumie niezla stronka, choc uboga:(

Ukryta Zawartość

do radka też podłączysz cd, komp, tunerka nie trzeba, magnetofon...

ja mam tego z serii czarnej-->brąz. teraz ma kolor jasny brąz, wygląda znakomicie - ale kwesia gustu, nie?

jak radek się zepsuje to naprawa bywa zabawnie tania. masz do niego schematy, każdy elektronik go zna i naprawi. a taki luxman - mogą być kłopoty.

'przepraszam za małe litery - shift nawala'

Hmm... Nom zastanowie sie napewno i nie bede kupowal tak na huraaaa;) Ale jest jeszcze kwestia dzwieku (ale wyglad tez wazny:)) czy Radmorek z Luxmanem są porównywalne? Mnie zalezy na tym aby muzyka nie byla męcząca, lecz aby mozna bylo sobie czasem pozwolic na odrobine szaleństwa:D i dać czadu:) Malo sie moze znam ale dlaczego jak sie głoosniej gra Unitrą (na Sundfinderach 250 Tonsila) ale nie na maxa to tak jak by głosniki juz nie dawaly rady ale zdaje mi sie ze po prostu wzmacniacz nie radzi sobie.

PS. Co do głosników to nie sa te Soundfindery 250 ze strony Tonsila. ALE wyglądają identycznie po zdjeciu maskownic. Bo u mnie jest podzielona na 3 czesci a na stronie tonsila jest 1 czesciowa. Ale parametry sa takie same. tylko ze nazwa moich kolumienek to "Samba 250" Ale poza tym to to samo.

Mam pytanko do "Szyba" (sorki jak zle napisalem ale nie wiem czy odmienia sie nick;)) Widzialem ze masz kilka 5412. one są na spraedarz? Jesli tak to w jakim są one stanie? Z tego co wyczytałem to znasz sie na rzeczy;)

Jeśli chodzi o Radmorka 5412 miałem kiedyś kilka sztuk w stanie idealnym sprzedałem i żałuje że to zrobiłem myślałem że sprzęt firm takich jak Technics czy Yamaha zadowoli moje uszy ale się myliłem . Teraz mam Radmora 5412 ale bez trafa czyli nie działa ale płytki mam wszystkie , kilka nowych , pokrywa górna bez ryski i panel przedni jeszcze nie zakładany nowy ale jak dobrze będzie może za miesiąc ją założę bo właśnie znalazłem prace i za miesiąc będę kupował Radka albo 5412 jakiegoś uszkodzonego z sprawnym trafem albo 5100/5102 .. sprawnego i jakieś monitory chyba Tannoy M1 ale to się jeszcze zobaczy .

Mam jeszcze jedno pytanie co do zestawu Radmor + komputer. Mianowicie dotyczy ono karty dzwiekowej. Jaka byla by optymalna. tylko ze za rozsadna cenę, bo Karta za 200 zł to juz nie dla mnie:( Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Własnie dzisiaj przesiadłem sie z Unitry na Radmorka 5412!!! Jak narazie wrazenia odsłuchowe jak najbardziej pozytywne. Przedewszystkim o wiele wiekszy zapas mocy. Pozdrawiam Wszystkich Włascicieli i Pasjonatów Radmora;)

• 2 tygodnie później...

Jestem posiadaczem tego oto cacuszka;) Jak dla mnie to gra wyśmienicie!!! Gdy słucham Dire Straits na nim to az sie miło robi. Uwazam to za naprawde DOBRY zakup. Dzieki za porady. Pozdro600

• 1 rok później...

A ja się też chciałem pochwalić, że posiadam Radmora 5412, nawet całą wieżę niestety bez CD. Parę ładnych lat temu zrobiłem sobie tuning w tym Radmorze i gra o niebo lepiej. Ma teraz głębokie basy i czyste soprany , a nie jak wcześniej chrypiące i metaliczne, a bas był taki jakby sąsiad pukał do drzwi. Nie zmienię chyba długo tego sprzętu bo to mi się nie opłaca. Wątpie, aby inny mu dorównał brzmieniowo już raz się rozczarowałem. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy tego sprzętu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.