Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon PIONEER'a wybrać?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry,

Mam dylemat między trzema gramofonami Pioneera:

PL-630 - wiem że był to bardzo wysoki model (pełna automatyka jest tu "myląca" co do jakości gramofonu ale mnie osobiscie nawet zaczyna się podobać taka obsługa gramofonu ;)) z bardzo dobrym choć "lekkim" ramieniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PL-50L - pomimo tego że nie było modelem "topowym" to jest gramofonem bodajże wypuszczonym kilka lat później - w każdym bądź razie parametrami kluczowymi jak dynamika (dB) oraz wow&flutter nie odstępuje a nawet przebija parametry PL-630 oraz PLC-590. Jest jednak "rynkowo" najtańszy z całej trójki (i nie wiem z czego wynika takie pozycjonowanie cenowe - z jakości ramienia?)

Ukryta Zawartość

PLC-590 - tego mogę kupić w stanie idealnym akurat z (nie najlepszym wg mnie) ramieniem SME 30009 Series3 za ok 5tys. Tam jest wymienny armboard więc można w sumie bardzo mocno upgradeować napęd dużo lepszym ramieniem w przyszłości. Do tego wyczytałem, że był to również topowy direct drive z audiofislkiej "serii 20" Pioneera.

Ukryta Zawartość

Wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/127246-jaki-gramofon-pioneera-wybra%C4%87/

Gdzie masz ofertę tego PLC 590?

Wiesz, SME pod młotek, i za 3500zł będziesz miał świetny i unikatowy napęd. Cena rynkowa pewnie wysoka przez ten analogowy wskaźnik:)

Tutaj masz rozbebeszonego PL50 -

Na Twoim miejscu szukałbym raczej gramofonu z możliwością wymiany ramienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

PL-50L jest fajny bo elegancki, skonczony produkt z sensownymi paramaterami. Mozna go mieć za 3500.

PL-630 ma extraśny high-tech look no i ta obsługa przyciskami - kuszące ;) - nawet moja żona mogłaby uruchomić haha ;). Nomos na allegro sprzedaje taki za 4500.

No a PLC-590 to jakby inna droga - de facto transport z plintą. (ale wątpię aby SME3009 S3 sprzedało sie za więcej niż kilkaset złotych bez oryg opakowania itd. - zresztą to chyba nie jest takie znów najgorsze ramię tak długo jak rozważa się wkładki o wyższym compliance? ;)

Ech....

Tego Pioneera 630 sobie odpuść , cena z kosmosu a i awaryjny sprzęt - dwa pozostałe warte grzechu . Sme lll to mało uniwersalne ramie głownie do lekkich wkładek o wysokiej podatności , ceny od tysiąca się zaczynają więc nie będzie problemu ze sprzedażą .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.