Skocz do zawartości
IGNORED

temat bumerang - interkonekt

Gość OLES strapiony

Rekomendowane odpowiedzi

Gość OLES strapiony

(Konto usunięte)

dla przypomnienia: rotel RCD1070; RA1060; dynaudio audience 82; kimber 8VS; VDH First Ultimate;, no i własnie w tym interkonekcie pies pogrzebany, o ile sprawdzał sie przy poprzednich głośnikach to przy dynaudio (a potrafią zagrać 'basiorem') niestety dolne pasmo jest karykaturalnie rozwleczone,zbyt miękkie i strasznie się zlewa aż do granic mojego pojmowania...:D (zestawienie 1060 i VDH), do tego stopnia, że np.: płytki MM 'M2' nie da się wogóle słuchać:(, Alternatywa dla VDH ?, powiedzmy w granicach rozsądku ok 1,5 kzł; Idealnie byłoby aby środek i górka miały cechy VDH F U, a dół zamknąć w 'srebrnych' ?... kajdanach. PS. zapewne pojawia się głosy aby zmienić integrę, nie ukrywam że rozpatruje taką możliwość...

https://www.audiostereo.pl/topic/1272-temat-bumerang-interkonekt/

1,5k PLN to masa kasy na IC. Ale na Harmonic Technology Pro-Silway II raczej nie starczy. Polecę ci to samo co jasiowi, odsłuchaj proszę kable Harmonic Technology i Acoustic Zen. Może ktoś jeszcze doda inne propozycje.

Pzdr.

PS VDH First i 122 znam i mam. Właśnie z nich się "przesiadłem" na Harmonica.

• Redaktorzy

Ciekaw jestem, co sie zmienilo po zastosowaniu Harmonicow? Znam je tylko z opowiadan, podobno maja tez solidny bas. Sam uzywam Red Dawna, to oczywiscie jeszcze co innego.

Czesc,

osobiscie nie sadze, zeby jakikolwiek kabelek byl w stanie skorygowac Twoj problem. W/g mnie, bez obrazy, masz dwa wyjscia. Zmienic pomieszczenie odsluchowe, wzglednie ustawienie zestawow lub tez zmienic kolumienki i to tyle. Poniewaz z tego co piszesz wynikac moga dwa problemy: ze wzmacniaczem (nie wiem, bo nie sluchalem tej konfiguracji) lub ze zestawami, ktore zdecydowanie nie "pasuja" do Twojego pomieszczenia. A mozesz okreslic w jakiej wielkosci pomieszczeniu sluchasz zestawow. Jezeli juz pisales to sorki, ale nie pamietam. Ostatecznie mozesz sie ratowac zbudowaniem/kupieniem pulapek basowych. Przykladowe masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z calym szacunkiem...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Znalazlem.

W/g mnie 25m2 to troche za malo dla tych Audience. Mysle, ze w pomieszczeniu o kubaturze 40-60m2 dopiero te zestawy moga pokazac na co je stac. Pisze po swoich doswiadczeniach z zestawami Tannoy D500, ktore scisniete w 20m2 po prostu nie mialy prawa zagrac. Po odsprzedazy i ustawieniu ich w 80m2 nagle muzyka dostala blasku, wszystkie zakresy byly zrownowazone i sluchanie bylo czysta przyjemnoscia. Wydaje mi sie, ze oba zestawy maja podobny potencjal, wiec przed wydaniem dosyc duzych pieniedzy na interkonekty radze sprawdzic, czy w wiekszym pomieszczeniu problem nagle nie zniknie.

pozdrawiam

Oj sporo jozwa. Po pierwsze kable wymagają przetarcia ok. 3 dni. Po tym czasie podobno dochodzą do 90% swoich możliwości. Piszę podobno, dlatego że ja tych 10% jeszcze nie odnalazałem, a biorąc pod uwagę, że mam je od roku to już chyba nie odnajdę ;)))))) Po prostu trzeba trochę pograć przez parę dni, zanim kable usadowią się w systemie. Na początku jest trochę cienko, przede wszystkim chodzi mi o chropowate soprany, to poźniej znika. Piszę generalnie o Harmonicach i moje uwagi odnoszą się do interkonektu HT Pro Silway II (teraz już robią model III) oraz głośnikowych Pro-11. W dużym skrócie mogę powtórzyć to co napisałem w wątku jasia. Solidny, wręcz super bas (głośnikowe mają taką grubość jak mały cygan nogę i temu jest przypisywany przez producenta bas), lekko ocieplona i bardzo bogata (lush) średnica, i łagodne soprany nieznacznie tylko "przycięte", ale to ostatnie słychać dopiero na bardzo dobrym sprzęcie. Generalnie kabel jest b.dobrze zrównoważony i detaliczny. Przestrzeń - super. To jest podstawowa zmiana oprócz basu, która natychmiast "rzuca się w uszy" po przejściu z VDH na HT. Kable polecałbym raczej do tranzystorów. Wyższe Siltechi chyba będą lepsze dla lampy, chociaż przyznaję, że tego nie sprawdzałem. Acoustic Zen to to samo co HT, ten sam konstruktor (który odszedł od HT) i kabel wśrodku, różnią się w zasadzie tylko izolacją.

Pzdr.

• Redaktorzy

Przeczytalem jeszcze raz od poczatku, i zaryzykowalbym pytanie: a moze to wzmacniacz nie wyrabia sie z nowymi kolumnami? Duze audience to nie w kij wkladal, nie kazdy sobie poradzi. A pamietam taki test wiekszej koncowki mocy Rotela, ktora nie dala sobie rady z ProAcem. Mimo te wszystkie waty, licho wie od czego to naprawde zalezy...

powiem tak, ten wzmak tak gra, przy poprzednich głosnikach (duzo dużo mniejszych :D) równiez było to odczuwalne, ale nie dominowało nad całością przekazu, no a przy audience rozwinęło skrzydla..:(, podejme próby z koncówką rotelka oraz ( i lub) z jakimś srebrzakiem sygnałowym; posłuchamy zobaczymy..

Oles, zrobisz co chcesz, ale moim zdaniem trzymaj z daleka od srebra, bo ono tylko zdejmie majty Twojemu systemowi, basu nie przybędzie a soprany wyostrzy. Spróbuj jakiś dobry kabelek miedziany. Masz Kimber'a a przecież oni też robią podobno świetne IC. Może warto spróbować?

Pzdr.

Spróbuj jeszcze poeksperymentować z ustawieniem kolumn. Mogę Ci przesłać prosty program do takich prób ([email protected]). Twoje kolumny raczej jeszcze nie są "dotarte", graj dużo. Interkonekt nie poprawi tego problemu (napisałeś jakby to były duże zniekształcenia), najwyżej wytnie dół pasma i tyle. Spróbuj też podstawki granitowe, ew.kolce jeśli ich jeszcze nie masz. Nie zapominaj o pomieszczeniu? Jak masz wytlumiony pokój, czy masz miękki dywan pomiędzy kolumnami a miejscem odsłuchowym? Co masz w rogach pomieszczenia? Powodzenia.

Czy probowales zatykac otwory bass reflex ? Dynaudio zdaje sie dolacza odpowiednie

walce z gabki . Jak to nie pomaga to definitywne rozwiazanie problemu wydaje sie lezec na lini pokoj/kolumny, ewentualnie wzmak/kolumny ...

co do pokoju to święta prawda jest; niedość że kwadrat 5x5 to jeszcze kiepsko wytłumiony; czekam aż moja druga połowa wybierze sie na zakupy do hipermarketu... a ja wtedy zaszaleję z poduszkami, kołdrami, kocami i czym to tam mozliwe jeszcze... :D, na pewno to sprawdzę; co do ustawienia do już kombinowałem.. Na pewno przed decyzja ewentualnego zakupu koncówki czy tez kabli, to po pierwsze wykorzystam wszystkie inne ( i dlatego moje posty..:)) możliwości i srodki zaradcze, potem oczywista odsłucham parę rzeczy...; może sie jeszcze uda opcja wcześniejszego odsłuchu na innym piecyku i wtedy bedzie jakieś konkretne odniesienie i punk zaczepienia. ps. dzięki za rady i pozdrawiam. [email protected]

Mnie z kolei trudno cos powiedziec w tej materii.

Mam nadzieje OLES, ze znajdziesz gdzies w tych kablach odpowiedni bas.

Coć juz nie raz czytałem o "rozpaczliwym" poszukiwaniu w kablach

winy złego brzmienia w drogich zestawach.

Sam kupiłem "specyficzny" wzmacniacz i trudno mi teraz dobrac kolumny.

Odsłuchiwałeś na swoim Rotelu te Dynaudio przed zakupem? mam nadzieje ze

tak. wiem ze taka dyskusja juz

jest teraz bez sensu.

Moim zdaniem 1,5kpln na kable to juz samobójstwo. Nie sądze zebys kablami cos

wiele zmienil. Odpal zestaw w jakims duzym pokoju. Moze sprawa sie wtedy rozwiąże

• Redaktorzy

Co chcesz od pokoju, calkiem spory. Ale jak pustawy, to faktycznie dopoki mebli i zaslon nie przybedzie, klopot. Ksiazki tez sa niezle, ale kto obecnie ma tyle ksiazek... Jakbys mial 10 tys. plyt winylowych, to taka kolekcja tez niezle tlumi.

Sam sie meczylem ze swoim pokojem na poczatku, bo przeprowadzilem sie z niezlego akustycznie pomieszczenia, i to w drewnianym domu. W koncu poprawe uzyskalem po zawieszeniu zaslon, sciagnieciu do pokoju paru polek na ksiazki, pokryciu wiekszosci sciany za systemem korkiem (bardzo ladnie wyszlo samo w sobie), natomiast za sluchaczem (jestem blisko sciany) to juz nie ma zmiluj - dalem szare gabki (z graniastoslupami o podstawie kwadratowej). Moje szczescie sie zachwycilo, powiedzialo ze to wyglada jak z Hellraisera. Grunt to dobrze wychowana kobiete miec, ktora wie kiedy co powiedziec, nie? Ostatecznie wyszlo za kolumnami wytlumienie slabsze, a za sluchaczem wieksze, i sie sprawdza. Po jakims czasie, pod podmuchem schizofrenii, zmajstrowalem cos pod sufitem - dwie solidne listwy i kawal plotna zaglowego. Poniewaz powyzej zostawilem zarowke, wyszedl dziwaczny lampion 3x4 metry. Wszystkim opowiadam, ze to Kenzo z Gaultietem tutaj siedzieli osobiscie, pizze wpierdalali, i projektowali...

Też doradzam przed odsłuchem innego wzmacniacza przetestować wpływ wytłumienia pomieszczenia na akustykę. U mnie usunięcie jednego mebla, średniej wielkości szafy z tylnego rogu, spowodowało że przy odsłuchu z kanapy stojącej przy tylnej ścianie bas z SF Concerto stał się nadmierny i wręcz dudniący. I nie wygląda na to, aby jakiekolwiek kable mogły tu wiele zaradzić.

I dlatego już ustaliłem z małżonką, że pierdykniemy tam, o zgrozo, witrynkę. Ona będzie miała pięknie wyeksponowane swoje słoje z muszlami i rozgwiazdami, a ja będę mógł słuchać i z fotela i z kanapy.

• Redaktorzy

Swoja droga, mowa polska daje nieslychane mozliwosci. Istnieje ksiazka napisana przez amerykanke dla cudzoziemcow anglojezycznych w Polsce, na temat uzywania mowy potocznej. Facetka jest zachwycona mozliwosciami jakie polski stwarza, a takze nieslychanymi jego pulapkami. Miedzy innymi sporo miejsca poswiecila roznorodnym zastosowaniom slowa "pier**lic", a jako swoj ulubiony kawalek zarekomendowala goraco "pierdolnac sobie obrazek na sciane". Fredro gora, panowie!

Wczora z wieczora jeszcze wykonałem jeden zabieg operacyjny; wydłubałem 627 z wzmaka i źródełka i wsadziłem oryginalną konfiguracje opów (tzn 2604), niestety juz noc była i za duzo nie odsłuchałem, szczególnie że niepożądane efekty uwypuklaja sie, powiedzmy przy średnim natężeniu dźwięku. :)))

Gość Arek -OLES

(Konto usunięte)

jesli pokoj masz kwadratowy, koniecznie wyprobuj ustawienie diagonalne kolumn. Być moze to jedyna metoda na Twoj problem w okiełzaniu rezonansów. Z tego co piszesz w pierwszym wpisie wynika, że problemem sa wlasnie rezonanse, a nie nadmiar czy niedomiar basu, Wg mnie zadne interkonekty czy opampy tego nie zmienia. Wlasciwosci pokoju i ustawienie kolumn sa wg mnie tak samo wazne i istotne dla finalnego dzwieku jaki uzyskasz, jak wzmacniacz czy CD. Wg moich doswiadczen, czesto zmiana ustawienia kolumn lub drobna adaptacja akustyczna pomiezszczenia daje zdecydowanie wiecej niz nowe kable za wielokrotnie wyzsza kwote. Zwłaszcza w takich aspektach, jak przestrzen, lokalizacja, glebia, ilosc i kontrola basu, ustawienie kolumn i wlasciwosci pokoju maja gigantyczne znaczenie

wpisz w wyszukiwarke hasło "diagonal", juz ktos kiedys mial podobny problem. W www.cdhurt.pl był kiedys link do stronki, gdzie jeden z redaktorów starego magazynu HiFi opisywał taki wariant ustawienia. Link na stronie cdhurtu jest nieaktywny, moze kiedys ktos podawal tu adres do opisanej wyzej stronki.

Gość Zbig do jozwy

(Konto usunięte)

Moi znajomi Anglicy mieli kilka zabawnych nieporozumień, np. polegających na założeniu, że preservative i prezerwatywa to jest to samo. Uwielbiali również studiować anglojęzyczne karty dań w naszych restauracjach i wynajdywać specjały typu beaten cream albo cerambled eggs.

Zgadzam się z Arkiem. Jest dokładnie tak, jak napisał.

Oto link do strony z diagonalnym ustawieniem kolumn:

Ukryta Zawartość

Skorzystaj i sprawdź. Są tam też omówione i przedstawione inne ustawienia. (Sam mam pokój kwadrat - temat jest mi znany i bliski. /Kwadrat=problem./)

Powodzenia !

Ukryta Zawartość

Gość pawiowy/Oles

(Konto usunięte)

Nic dodać, nic ująć do tego co napisali koledzy . Kształt pokoju ( ohyda) plus brak wytłumienia pokoju.Dopiero po załatwieniu tych spraw myśl o ewentualnych wymianach sprzętu lub kabli.

Popieram przedmówców, którzy problemów Olesia upatrują w pokoju. Sam mam Dynaudio audience 82 i w mojej ocenie charakteryzują się one zwartym, szybkim i jednocześnie kiedy trzeba głębokim basem.

Z pewnością żaden kable (nawet za 30 kzł) nic Olesiowi nie poradzą. Także nie jest to raczej kwestia wzmaka, aczkolwiek dobry wzmak (duży współczynnik tłumienia) potrafi trzymać w garści zbyt rozhulane na dole kolumny. Niestety Dynaudio do takich rozhulanych raczej nie należą.

Dlatego OLeś daj sobie spokój z "dłubaniem" we wzmaku i eksperymentach z kablami, a raczej popracuj nad ustawieniem kolumn względem pomieszczenia. Poduszki, maty i inne ustrojstwa też tu raczej nie pomogą jeżeli, jak wynika z twoich słów góra, środek i lokalizacja są dobre. Tutaj potrzebne byłyby raczej pułapki rezonansowe nastrojone na niskie częstotliwości.

• Pokaż nowe odpowiedzi