Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kolumn NAD S 300 i NAD S 500i

nissio100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie .Prosze o porady w doborze kolumn do w/w systemu. Pomieszczenie ok 25 m muzyka klasyka, jazz, rock troche elektoniki np Mike Oldfield itp czasamy ciezej np. ACDC .Budzet jakim dysponuje to ok 1000£ kolumny nie musza byc nowe. Zastanawiam sie nad MONITOR AUDIO S10 moze jakies inne typy? Myslem takze o jakims produktcie z ofery FOCALA oraz SONUS FABER. Prosze o pomoc.

Spójrz na polskie produkty, bardzo dobrym rozwiązaniem byłyby podłogówki Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html) oraz Pylon Audio Diamond 25 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-25.html). Audio Academy są trochę równiejsze, spokojniejsze, lepiej wypełnione w środku pasma. Pylon Audio natomiast potrafią zagrać niezwykle dynamicznie, mocne, bardzo przestrzennie.

Z zagranicznych konstrukcji bardzo dobrym rozwiązaniem do Twojego Nad'a byłyby Kef Q700 (http://q21.pl/kef-q-700.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zapewne oferta Polskich kolumn jest bardzo ciekawa. Ale niestety mieszkam w uk i sama przesylka nastreczylaby dosc sporo problemow nie mowiac o generowaniu dodatkowych i nie malych kosztow. Kef q700 sluchalem i.... szybciej bym zainwestowal w kef q900 choc troche przeszkoczylbym budzet. Koszt 1199£ nowe.

Jakies jeszcze inne propozycje?

Zapewne oferta Polskich kolumn jest bardzo ciekawa. Ale niestety mieszkam w uk i sama przesylka nastreczylaby dosc sporo problemow nie mowiac o generowaniu dodatkowych i nie malych kosztow. Kef q700 sluchalem i.... szybciej bym zainwestowal w kef q900 choc troche przeszkoczylbym budzet. Koszt 1199£ nowe.

Jakies jeszcze inne propozycje?

Moim zdaniem do 10 k płn bardzo dobre kolumny. Sam je posiadam. Natomiast za 800 funtów nie do pobicia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do odsluchu w RICHER SOUND to nie ma problemu. Jest salon u mnie na miejsu w MILTON KEYNES. Wiec moge sie umowic i posluchac. W Welvin Garden CITY jestem umowiony na sobote odsluchac Montor Audio S10 i Monitor Audio GX 200 mam u siebie Ma pl 300 ale one graja z moimi Electrocompanietami i nie lubia sie zabardzo z Nadem. Zreszta sklonny jestem dolozyc do zakupu dodatkowe 500-700 funa wiec kto to wie.

Sprobuj cos z Focali Aria i Proaca.Dowiesz sie do jakiego typu brzmienia tobie blizej.Mialem kiedys ten cd i byl znakomity ale imho za bardzo wygladzal dzwieki.Osobno tj z innym cd,sluchalem tego pieca wydal mi sie jakis bezplciowy.Moga razem stanowic swietny tandem,tak wiec polecam probe jw

Witaj,

Posłuchaj Tannoy Precison 6.4, Focal Aria, Sonus Faber Venere 3.0 no i Bowersy które w UK na wyprzedazy po pojawieniu sięnowszych modeli powinny być nieco tańsze. Mam na myśli CM10

Pozdrawiam

Widzę, że mało popularne na forum są kolumny Definitive Technology co mnie bardzo dziwi, bo mało kto ma zadbaną akustykę w salonie, a te kolumny grają tym lepiej im akustyka gorsza. Mam model BP10 z koncowką Bat vk-200 w typowym nowoczesnym otwartym salonie z gresem na podłodze, generalnie koszmaraudiofila, a gra to fenomenalnie, scena jest ogromna, dynamika i kontrola wybitna. Osobiście uważam, że kolumny bipolarne to przyszłość dla audiofili którzy nie chcą dostosowywać całego domu do słuchania muzyki w dobrej jakości. Koniecznie spróbuj.

• 2 tygodnie później...

Pozwole sobie odswiezyc troche temat. Jestem po odsluchac kilku zestawow kolumn. Moje typy padly na MONITOR AUDIO S 10, MONITOR AUDIO GX 200 oraz FOCAL Chorus 826 V.Wzasadzie ceny porownywalne wszystkie 3 zestawy brzmieniowo mi sie podobaja i........ stoje przed wyborem i mam niezly balagan w glowie. Jakies porady? System skonfigurowany NAD S 300 , NAD S 500i , XLR AUDIOQUEST NIAGARA, glosnikowe QED GENESIS.

Precision 6.4 do klasyki I jazzu jak najbardziej, do soft rock tez, ale AC/DC to na tym nie posluchasz.

Neat Ultimatum (jesli Twoj wzmak je pociagnie)

Ukryta Zawartość

Odsluchaj tez Neat Motive sx 1 albo 2.

Wysoce prawdopodobne,ze seria Prestige bedzie budowana u nas!:-)

To by bylo...:)

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Tzn...pewnie, ze posluchasz, tylko co dla jednego sufitem, dla drugiego podlaga...Tannoy to nie sa glosniki do mocnego rocka (przynajmniej dla mnie). Queen pierwsze plyty ciezko sie na nich slucha...pozniejsze, troche lezejsze juz duzo lepiej. Metallica S&M, mozna posluchac, ale cos ze standardowych plyt to juz tylko subtelniejsze, wolniejsze ballady, bo przy lomoceniu jest srednio.

Jednak autor chyba glownie slucha plumkania, wiec powinny sie wpasowac. :)

Wieza STEREO Technics :)

Plumkania powiadasz...Iron Maiden Slayer Anihilator Destruction Sepultura i wiecej hehe ale najczesciej na sluchawkach. Wiec jak zagraja Tannoy to wezme jak nie to mozliwe ze Ma gx 200 albo Focale. Powoli eliminuje inne opcje. Zaznaczam to zestaw do salonu jako drugi bo pokoj moj opnanowal Electrocompaniet.

Wczoraj posluchalem Tannoy PRECISION 6.4 i bylo bardzo fajnie graly, Proponowali mi odsluch Kef q900 w sobote i pojade czemu nie ale zawezylem swoje poszukiwania do dwoch modeli Tannoy PRECISION 6.4 oraz Focal Chorus 836V. Tannoy nowe Focale uzywane. ktore sprawdza sie lepiej bardzie uniwersalne?

Wczoraj posluchalem Tannoy PRECISION 6.4 i bylo bardzo fajnie graly, Proponowali mi odsluch Kef q900 w sobote i pojade czemu nie ale zawezylem swoje poszukiwania do dwoch modeli Tannoy PRECISION 6.4 oraz Focal Chorus 836V. Tannoy nowe Focale uzywane. ktore sprawdza sie lepiej bardzie uniwersalne?

Jak dla mnie, zawsze Tannoy - genialne brzmienie, ot co :)

ef0c1f6b0567a2dfcef70b2e9ec73613.jpg

Witam ponownie. Po wielu perypetiach odsluchach itp w koncu zakupilem kolumny.Ostani odsluch to byly Monitor Audio GR 60, GS60, GX 200.ciezko bylo zdecydowac wczesniej bralem pod uwage Tannoy Precision 6.4 Focal Horus 836 w koncu zakupilem MONITOR AUDIO GS 60.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.