Skocz do zawartości
IGNORED

APS Trinity vs reszta świata :)

chcheckitout

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, weźcie też pod uwagę, że słucham od dwóch lat na APS AEON. Szukam podobnego brzmienia ale z większą przestrzenią i ogólnie dźwiękiem szlachetniejszym, nie studyjnym :)

Zastanawiają mnie wzmacniacze zintegrowane. Jak te DACi grają ? Warto w coś takiego wchodzić ? DACa mam ale jest podpięty do zestawu słuchawkowego, który uważam za w miarę zamknięty i chyba kupię drugiego DAC pod zestaw stereo albo wzmacniacz zintegrowany.

Ambry wyglądają nieziemsko ! No i nie wiedziałem, że to takie bydlaki są. Z tymi podstawkami to już w ogóle poezja dla oka (dla ucha mam nadzieje, że też). Jaki piecyk się z nimi zgra wzorowo ? Od razu bym taki zestaw do odsłuchu zaklepał w Pabianicach.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...

Dzień dobry,

Nie wiem na ile mogę się włączyć w tę dyskusję jako że jestem współzałożycielem APS. Na codzień jestem kompozytorem i producentem muzycznym oraz wykładowcą na Politechnice Gdańskiej. APS powstało jako przedłużenie mojego zainteresowania monitorami aktywnymi wynikającym bezpośrednio z mojej pracy. W studio mam wszystkie głośniki APS które często testuję w różnych konfiguracjach. SUB10 to według mnie dobry dodatek do Aeonów. Dwa grają lepiej bo pozwalają na lepsze rozłożenie energii akustycznej. Osobiście używam też w moim studio Minidsp z Dirac Live. Bardzo sobie chwalę. Jeżeli kogoś najdzie ochota a mieszka lub bywa w Trójmieście to zapraszam do mnie aby sobie posłuchać w jakiejkolwiek konfiguracji. SUB 15 też jest :-)

Dzień dobry,

Nie wiem na ile mogę się włączyć w tę dyskusję jako że jestem współzałożycielem APS. Na codzień jestem kompozytorem i producentem muzycznym oraz wykładowcą na Politechnice Gdańskiej. APS powstało jako przedłużenie mojego zainteresowania monitorami aktywnymi wynikającym bezpośrednio z mojej pracy. W studio mam wszystkie głośniki APS które często testuję w różnych konfiguracjach. SUB10 to według mnie dobry dodatek do Aeonów. Dwa grają lepiej bo pozwalają na lepsze rozłożenie energii akustycznej. Osobiście używam też w moim studio Minidsp z Dirac Live. Bardzo sobie chwalę. Jeżeli kogoś najdzie ochota a mieszka lub bywa w Trójmieście to zapraszam do mnie aby sobie posłuchać w jakiejkolwiek konfiguracji. SUB 15 też jest :-)

AEONów już niestety nie mam

Witam,

jeżeli mógłbym, chętnie się "podłączę" do tego wątku. Otóż jestem zadowolonym posiadaczem Trinity, ale wciąż zastanawiam się z czym je sensownie spiąć. Aktualnie działam na Hegel HD25, który pracuje jako DAC i preamp.

Gra całkiem dobrze, ale chciałbym zmienić na coś, najchętniej lepszy DAC z pre, lub dodatkowy preamp zostawiając HD25 jako czysty DAC.

Testowałem niedawno Linn (Majik, Akurate) i w zasadzie uznałem, że chętnie zostałbym z którymś z nich na dłużej.

Ale może warto zwrócić uwagę na inne urządzenia?

A co w zamian staneło?

Jeszcze nic niestety.

Witam,

jeżeli mógłbym, chętnie się "podłączę" do tego wątku. Otóż jestem zadowolonym posiadaczem Trinity, ale wciąż zastanawiam się z czym je sensownie spiąć. Aktualnie działam na Hegel HD25, który pracuje jako DAC i preamp.

Gra całkiem dobrze, ale chciałbym zmienić na coś, najchętniej lepszy DAC z pre, lub dodatkowy preamp zostawiając HD25 jako czysty DAC.

Testowałem niedawno Linn (Majik, Akurate) i w zasadzie uznałem, że chętnie zostałbym z którymś z nich na dłużej.

Ale może warto zwrócić uwagę na inne urządzenia?

Auralic Altair

To może byśmy coś z APS podesłali? Lada chwila pojawią się u nas nowe konstrukcje.

Trinity w wersji podłogowej wygląda zacnie. Jakie nowe konstrukcje ? Trójdrożne ? Szukam czegoś bardziej muzykalnego. Aeony były dość przyzwoite ale brakowało im muzykalności klasycznych zestawów stereo. Nie potrzebuje kolumn do studia tylko do słuchania muzyki . Nie chcę aby wyłapywały słabe punkty utworu. Taka klinika i laboratorium jest na dłuższą metę męcząca.

Trinity w wersji podłogowej wygląda zacnie. Jakie nowe konstrukcje ? Trójdrożne ? Szukam czegoś bardziej muzykalnego. Aeony były dość przyzwoite ale brakowało im muzykalności klasycznych zestawów stereo. Nie potrzebuje kolumn do studia tylko do słuchania muzyki . Nie chcę aby wyłapywały słabe punkty utworu. Taka klinika i laboratorium jest na dłuższą metę męcząca.

Wg. mnie Trinity nie grają "studyjnie", w sensie nie męczą nawet przy dłuższych odsłuchach. Jest to dźwięk który można polubić bez jakiegoś zmuszania się. Zakładam, że sekret to preamp.

Co to Auralica... Sam nie wiem, mam okazję czasami słuchać Vegę, też z Trinity i mam wrażenie, że o ile Auralic to ciekawa elektronika, to bardziej podoba mi się dźwięk mojego Hegla. Chyba że Altair to inny dźwięk...

To może byśmy coś z APS podesłali? Lada chwila pojawią się u nas nowe konstrukcje.

A jakie nowe konstrukcje? Widziałem na stronie APS projekt monitora z bas reflexem z przodu na dole monitora. Czy to o tym mowa? Mi Aeon chodzą po głowie ale nie wiem czy nie będą za duże do mojego pomieszczenia.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

A jakie nowe konstrukcje? Widziałem na stronie APS projekt monitora z bas reflexem z przodu na dole monitora. Czy to o tym mowa? Mi Aeon chodzą po głowie ale nie wiem czy nie będą za duże do mojego pomieszczenia.

O nowościach powiem więcej po 8 Marca. A monitor można dobrać biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia, warunki akustyczne oraz dystans i poziom na którym chce się słuchać. Jeżeli dostanę tego typu informację to będę mógł zasugerować kilka rozwiązań.

Wg. mnie Trinity nie grają "studyjnie", w sensie nie męczą nawet przy dłuższych odsłuchach. Jest to dźwięk który można polubić bez jakiegoś zmuszania się. Zakładam, że sekret to preamp.

Co to Auralica... Sam nie wiem, mam okazję czasami słuchać Vegę, też z Trinity i mam wrażenie, że o ile Auralic to ciekawa elektronika, to bardziej podoba mi się dźwięk mojego Hegla. Chyba że Altair to inny dźwięk...

Też lubie Trinity ale do odsłuchu końcowego lub też do pracy przy kompozycji. Na codzień miksuję na Coax-ach z sub-10 i Aeonach.

Aeony były dość przyzwoite ale brakowało im muzykalności klasycznych zestawów stereo.

"Muzykalność" to typowo audiofilskie określenie. Klasyczne zestawy stereo w wiekszości mają pasywną zwrotnicę pomiędzy głośnikiem a wzmacniaczem. Ta zwrotnica psuje wiele we współpracy kolumna wzmacniacz. Możliwe że to psucie postrzegane jest jako "muzykalność", ale z prawidłowością techniczną nie ma nic wspólnego.

Nie potrzebuje kolumn do studia tylko do słuchania muzyki

Mogę tylko zapewnić że zestawy aktywne bardziej potrafią odwzorować rzeczywistość niż zestawy pasywne. Oczywiście nie wiem jak jest to z produktami w/w firmy bo nigdy ich nie słuchałem, ale opisy i parametry wyglądają obiecująco. Oczywiście to tylko moja opinia, można się z nią nie zgadzać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Boję się o kliniczność, brak przestrzeni, szumy własne i nie do końca fajną obsługę - brak pilota, włączniki przede wszystkim są z tyłu.

Fajne połączenie to były przeze mnie posiadane A7X i M-DAC ale wkurzało mnie to, że są szumy. Aeony też je mają i w dobrze wyciszonym pomieszczeniu nie było dead silence. Był też wrażliwe na elektronikę. Może to kwestia instalacji elektrycznej, brak upsa ale np z Heglem HD12 coś strzelało, pykało. Z OPPO HA-1 było dość przyzwoicie ale pre tam to porażka. No i tak zawsze coś. W pewnym momencie stwierdziłem, że szukam stereo do +/- 25 tyś i na pewno nie będą to monitory studyjne. Już prawie wziąłem aktywne ATC40 i do tego taki Black Dragon jako DAC/PRE z pilotem albo Auralic Altair, może OPPO Sonica chociaż aż tyle nie będę przeznaczał na stereo. Mam też dość spore wymagania do mojego drugiego toru słuchawkowego.

Zmieniłem zdanie w momencie kiedy odpaliłem wzmacniacz z pilota, sterowałem głośnością wygodnie i nie było dużych przeskoków głośności przy cichym słuchaniu. Nie akceptuje żadnych konsol sterujących, bo z dźwiękiem nic nie robię oprócz delektowania się odsłuchem. Może nie do końca się zamykam, gdyż pewnie istnieją świetnie grające monitory studyjne ale takie Dynaudio C1 roztrzaskały na strzępy APSy pod względem bassu, dynamiki i przestrzeni. Pomyślałem, że to przecież taki mały monitor. Jak będzie grać w takim razie podłogowa kolumna ? Wiele odsłuchów przede mną, bo to mój pierwszy poważny zestaw stereo i nie chcę czegoś kupić i później żałować, że wydałem ponad 20 klocków, a tu mi coś pyka, strzela, trzaska.

Próbowałeś kiedyś czegoś od Audio gd. Mam u siebie nfb10 es3 do sterowania monitorami studyjnymi. Sprawdza się całkiem bobrze.

Próbowałeś kiedyś czegoś od Audio gd. Mam u siebie nfb10 es3 do sterowania monitorami studyjnymi. Sprawdza się całkiem bobrze.

Nie, a jak z awaryjnością i ew. serwisem? Z czym (jakim DACem) porównywałeś?

pozdrawiam

Nie, a jak z awaryjnością i ew. serwisem?

Audio gd mam blisko dwa lata problemów z nim nie mam. Jeśli chodzi o serwis to jest u nas, działa całkiem sprawnie. Korzystałem z niego podczas wymiany standardowego konwertera na via na amanero.

Z czym (jakim DACem) porównywałeś?

1 do 1 porównywałem tylko z tc electronic bmc2. Wcześniej miałem matrix mini i i parę innych chińczyków. Czasem mam ochotę na zmianę na coś mniejszego gabarytowo ale obawiam się że musiał bym trochę wydać żeby był to progres a nie skok w bok. Jeśli chodzi o dźwięk czy też regulację głośności nie ma się do czego przyczepić. Jedyne co może wkurzać to delikatnie słyszalny w głośnikach moment zmiany źródeł.

Audio gd mam blisko dwa lata problemów z nim nie mam. Jeśli chodzi o serwis to jest u nas, działa całkiem sprawnie. Korzystałem z niego podczas wymiany standardowego konwertera na via na amanero.1 do 1 porównywałem tylko z tc electronic bmc2. Wcześniej miałem matrix mini i i parę innych chińczyków. Czasem mam ochotę na zmianę na coś mniejszego gabarytowo ale obawiam się że musiał bym trochę wydać żeby był to progres a nie skok w bok. Jeśli chodzi o dźwięk czy też regulację głośności nie ma się do czego przyczepić. Jedyne co może wkurzać to delikatnie słyszalny w głośnikach moment zmiany źródeł.

To jeszcze krótkie pytanie, czy brałeś pod uwagę jakiś dedykowany przedwzmacniacz?

Mocno znów się zastanawiam nad takim setupem.

To jeszcze krótkie pytanie, czy brałeś pod uwagę jakiś dedykowany przedwzmacniacz?

Mocno znów się zastanawiam nad takim setupem.

Nfb ma wbusowany przedwzmacniacz.

Tak wiem, ale ciekaw byłem czy testowałeś jakiś zewnętrzny przedwzmacniacz i np. porównywałeś go z tym z DACa.

Nie próbowałem zewnętrznego pre. Jest to jakaś opcja ale ja wolę zintegrowane urządzenia.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.