Skocz do zawartości
IGNORED

Ogólne dysputy na temat sytuacji forum

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych.

Z racji tego, że temat Forum - Funkcjonalność tyczy się kompletnie czegoś innego, więc może lepiej założyć wątek na temat ogólnego stanu forum, jego potrzeb, zmian, minusów, plusów i może w końcu doczekamy się dzięki temu zmian na lepsze. chodzi raczej o uzdrowienie samego forum, a nie o funkcje jak np. przycisk powinien być zielony :)

Proszę Vlado może o podpięcie wątku, za co z góry dziękuję :)

PS: Pytanie do moderacji, czy sprawy zewnętrzne Saloniku także można rozpatrywać, czy jest to dozwolone tylko i wyłącznie wewnątrz?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość papageno

(Konto usunięte)

Nudna i przewidywalna dychotomia, niemożność zawarcia kompromisu na dłużej niż kilka dni, ciągłe, natrętne wypominanie przeszłych zachowań. upierdliwe wałkowanie w kółko tego samego, brak poszanowania odmiennych poglądów, klikowość, nepotyzm, kompleks nieuczestniczenia, wszechobecne projekcje, agresja we wszelkich jej postaciach. I ewidentny - moim zdaniem - brak chęci do zmian.

No dobrze, a czemu nie chcemy zmian? Przyzwyczajenie? Mamy to we krwi? A może to jest wieczne wkur.....?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zmiany są, ale powstanie Saloniku myślę, że te zmiany dość perfidnie blokuje...

Nikt nie chce zmian? Wszystkim jest dobrze? :)

Czyli Polactwo.

A ty przepraszam Czech, Idiota, czy może też "polactwo" ???

I to pytanie retoryczne - nie chcę znać odpowiedzi...

Przepraszam Neomammut - ale takie wpisy, z założenia mądre inaczej, podnoszą mi ciśnienie.

Może forum po prostu odzwierciedla stan audiofilskiej branży?

W tym coś jest - ile można gonić własny ogon ??? Ten sam ogon dopowiem....

Nikt nie chce zmian? Wszystkim jest dobrze? :)

A może z całą moją sympatią do autora wątku nikt po prostu nie wierzy że jakiekolwiek zmiany są możliwe ???

Za dużo było tych wątków, prób, podejść i wszytko kończyło się jak zawsze - niczym.

I kolejna 2948 próba ma odnieść sukces ?

Sorry zostanę cynikiem.....

PS: Pytanie do moderacji, czy sprawy zewnętrzne Saloniku także można rozpatrywać, czy jest to dozwolone tylko i wyłącznie wewnątrz?

Sprawy saloniku są wewnętrzną sprawą tej zakładki i jej uczestników. Nowy regulamin saloniku jasno to określa.

Na otwartym forum, Bocznicy, wszelkie przenoszenie problemów saloniku bądź sporów pomiędzy jego uczestnikami, będę natychmiast karał całkowitym wykluczeniem z zakładki Bocznica i banem na wątki!

Prawo wzajemności i prawo do obrony własnego wizerunku. Skoro użytkownik nie będący uczestnikiem saloniku, nie ma do niego wglądu i możliwości uczestnictwa w dyskusjach i sporach z udziałem jego osoby, to naturalnym jest moje powyższe oświadczenie.

P.S. Reformowanie tego forum przypomina mi próby reformowania takiej gry online - Red Dragon (kiedyś grało w to kilka kilka tysięcy ludzi, dziś nie wiem czy jeszcze gra wegetuje)

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Sprawy saloniku są wewnętrzną sprawą tej zakładki i jej uczestników. Nowy regulamin saloniku jasno to określa.

Na otwartym forum, Bocznicy, wszelkie przenoszenie problemów saloniku bądź sporów pomiędzy jego uczestnikami, będę natychmiast karał całkowitym wykluczeniem z zakładki Bocznica i banem na wątki!

Prawo wzajemności i prawo do obrony własnego wizerunku. Skoro użytkownik nie będący uczestnikiem saloniku, nie ma do niego wglądu i możliwości uczestnictwa w dyskusjach i sporach z udziałem jego osoby, to naturalnym jest moje powyższe oświadczenie.

Ostro napisane. Widać od razu, że jest to elitarny twór specjalnej troski. Tylko jak wygląda respektowanie prze moderatorów (też z urzędu) prawa do obrony własnego wizerunku pozostały użytkowników? Od razu odpowiem - nie jest respektowane? A z prawa wzajemności, aż boję się korzystać (bo ten sam moderator wielokrotnie oświadczał, że nie będzie wnikał, kto zaczął z tą wzajemnością), podobnie jak nie korzystam wcale z przycisku "zgłoś' (bo moderator jakiś ogłosi, że jestem kabel).

W ogóle skoro moderator skoro ogłosił istnienie na Forum prawa wzajemności i do obrony wizerunku, to mógłby do doprecyzować i ogłosić obowiązującą wykładnię tych praw. Np. jaka jest w ich przypadku definicja i sankcja. Czy jeżeli ktoś pisze pierwszy ad. personam, bo nie ma kontrargumentów - to ktoś drugi na zasadzie ad. vocem może nazwać go po imieniu, powiedzmy ... na kaczych łapach. I jak moderator ów rozumie ochronę wizerunku - czy uporczywe, złośliwe i inne świadome posługiwanie się przekręcanym nickiem - dla lżenia adwersarza lub w innym celu jest działaniem przeciwko jego wizerunkowi.

PS.

Pomysł na watek oceniam pozytywnie.

Moim zdaniem, forum się zestarzało generując ogromną ilość szacownych i nieomylnych specjalistów, którzy w dziedzinie audio napisali już wszystko po kilkadziesiąt razy, zatem dalsze wpisy merytoryczne są dla nich zbędnym obciążeniem.

Teraz ich status quo zależy wyłącznie od obrony swej wielkości w forumowym rankingu audio guru. I tak jak każde inne forum monotematyczne, po upływie kilu lat jałowieje i zamienia się wyłącznie w salonik. Odizolowany od rzeczywistości i świata zewnętrznego.

To naturalne objawy starości.

W.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Myślę, że najpierw należy zadać sobie pytanie, czego oczekuję od forum. I już tu mogą być problemy.

Zarejestrowałem się na AS zupełnie przypadkowo, gdy kupiłem sobie pierwszy wzmacniacz lampowy Manley Mahi. Kupiłem, bo mi się design spodobał. Poszukałem opinii o tym sprzęcie i tak znalazłem się w wątku Manley. To były czasy! Potem dużo o muzyce, roczna przerwa na AF( brrrr...) dalej ostro w wojnach z kablowych, następnie kilka lat w Klubie Reimyo (prawie wyłącznie). I tyle. A teraz to czego człowiek w moim wieku może chcieć? Sprzęt mi odpowiada, płyt mam od groma, zakładka muzyka ledwie zipie, na technicznych aspektach audio się nie znam. Więc cóż mi może dać forum? Dalibóg, nie wiem. Myślę, że zaglądam tu już tylko z sentymentu i nieskrywanej sympatii dla wielu uczestników. I tyle.

Moim zdaniem, forum się zestarzało generując ogromną ilość szacownych i nieomylnych specjalistów, którzy w dziedzinie audio napisali już wszystko po kilkadziesiąt razy, zatem dalsze wpisy merytoryczne są dla nich zbędnym obciążeniem.

Teraz ich status quo zależy wyłącznie od obrony swej wielkości w forumowym rankingu audio guru. I tak jak każde inne forum monotematyczne, po upływie kilu lat jałowieje i zamienia się wyłącznie w salonik. Odizolowany od rzeczywistości i świata zewnętrznego.

To naturalne objawy starości.

Nie to kolej czasów, Bizancjum też upadło!

Forum upada z racji tej że nowy narybek nie ma za bardzo co do powiedzenia! Wychodzą jakieś babole typu że Daphile to High End no i fama idzie i wszyscy są happy że złapali Pana Boga za nogi!!!

Starsi doświadczeni użytkownicy mają już dosyć sprostowywania tych herezji i już tego nie robią dzieki czemu poziom forum upada! Dodatkowo moderacja nie potrafi utrzymać forum w ryzach pozwalając na zakładanie kolejnych tematów na których temat już była masa założonych tematów!!! Ot bajzel się zrobił i tyle!!! Jak by Moderacja wyrzuciła te "cudowne" "nowe" tematy-kwiatki do jakiejś głęboko ukrytej zakładki dla fanów tej dezinformacji to byli byśmy (Ci starsi) wdzięczni.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czy jeżeli ktoś pisze pierwszy ad. personam, bo nie ma kontrargumentów - to ktoś drugi na zasadzie ad. vocem może nazwać go po imieniu, powiedzmy ... na kaczych łapach. I jak moderator ów rozumie ochronę wizerunku - czy uporczywe, złośliwe i inne świadome posługiwanie się przekręcanym nickiem - dla lżenia adwersarza lub w innym celu jest działaniem przeciwko jego wizerunkowi.

Moderator drogi Użytkowniku, widzi tę sytuację w najprostszy z możliwych sposobów. Każda chamska odpowiedź na nawet chamski atak, jest tylko i wyłącznie chamstwem. Nie ma nic wspólnego z obroną własnego wizerunku!

Jak zatem drogi użytkowniku, oceniasz działanie moderatora, który pozwala ci nadal pisać na tym forum, skoro jesteś użytkownikiem wielokrotnie banowanym właśnie z powodu niespotykanych na innych forach wybuchów chamstwa i ubliżania personalnie moderatorowi?

Jak by Moderacja wyrzuciła te "cudowne" "nowe" tematy-kwiatki do jakiejś głęboko ukrytej zakładki dla fanów tej dezinformacji to byli byśmy (Ci starsi) wdzięczni.

Rafał, moderacja nie może wyrzucać wątków w których toczy się dyskusja. Nowe wątki wciąż są zakładane, to przecież forum otwarte, nie wyłącznie dla specjalistów. I tutaj widzę sens saloniku.

Tam nowe wątki i tematy dyskusji właśnie są dziełem wyłącznie tamtej enklawy.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Moderator drogi Użytkowniku, widzi tę sytuację w najprostszy z możliwych sposobów. Każda chamska odpowiedź na nawet chamski atak, jest tylko i wyłącznie chamstwem. Nie ma nic wspólnego z obroną własnego wizerunku!

Jak zatem drogi użytkowniku, oceniasz działanie moderatora, który pozwala ci nadal pisać na tym forum, skoro jesteś użytkownikiem wielokrotnie banowanym właśnie z powodu niespotykanych na innych forach wybuchów chamstwa i ubliżania personalnie moderatorowi?

Drogi moderatorze napisałeś to, co ci pasuje - dałeś upust własnemu ciśnieniu. Nie jest to też w żadnym przypadku odpowiedź na moje zapytanie, ale przykładowy atak ad personam. Jako użytkownik Włodzimierz_55692 od rejestracji 26.01.2016 mam czyste konto kar.

Rafael, moderacja nie może wyrzucać wątków w których toczy się dyskusja. Nowe wątki wciąż są zakładane, to przecież forum otwarte, nie wyłącznie dla specjalistów. I tutaj widzę sens saloniku.

Może je spokojnie dołączać do tych dużych starych tematów i jak to zrobi sprawnie od "kopa" to Moderacja przestanie być mistrzem akceptowania chaosu!

Jako użytkownik Włodzimierz_55692 od rejestracji 26.01.2016 mam czyste konto kar.

W sumie to z tego co piszesz to świeżynka jesteś i dziewica! Zupełnie nie rozumiem tego ataku moderacji, może ona coś wie i nam naświetli coś więcej, jakieś bliźniaczo podobne IP lub coś w tym stylu :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Uważam, że ;) niewiele trzeba zmieniać ale jedno na pewno, szacunek wobec drugiego, bez względu na to czy akceptuję jego wypowiedzi czy nie.

Czasem nie trzeba napisać co za ch... a wystarczy niby zwykłe " co za typ" i już się odechciewa dalszej "rozmowy".

No i ta nieszczęsna tendencja do forsowania swoich prawd, narzucania swojego zdania, bez kompromisu, bez cienia wglądu w to, że ktoś może mieć inne i należałoby je uszanować.

Przy czym wiele z tych zachowań to można powiedzieć norma, ludzie tacy są-tam w realu więc dlaczego tu mieliby być inni.

Niemniej może czasem warto ugryźć się w palec ;)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Jako użytkownik Włodzimierz_55692 od rejestracji 26.01.2016 mam czyste konto kar.

Bo nie usunąłem tego konta jako następnego klona "dziadka Włodka" ! Tylko dlatego! Ale jeśli masz do mnie o to pretensje, mów otwarcie.

Może je spokojnie dołączać do tych dużych starych tematów i jak to zrobi sprawnie od "kopa" to Moderacja przestanie być mistrzem akceptowania chaosu!

W wolnej chwili przejrzę to zagadnienie i pomyśle co można zrobić, dzięki za wskazówkę.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Bo nie usunąłem tego konta jako następnego klona "dziadka Włodka" ! Tylko dlatego! Ale jeśli masz do mnie o to pretensje, mów otwarcie.

(...)

Nie zrobiłeś żadnej łaski, bo nie masz żadnych regulaminowych powodów, aby to zrobić. Pretensji żadnych nie ma, zadałem bez podtekstów bardzo konkretne pytanie.

W sumie to z tego co piszesz to świeżynka jesteś i dziewica! Zupełnie nie rozumiem tego ataku moderacji, może ona coś wie i nam naświetli coś więcej, jakieś bliźniaczo podobne IP lub coś w tym stylu :)

Weź przestań, bo prostata ze śmiechu mnie rozboli. Wszystko jest zgodne z regulaminem - jeden użytkownik, jedno konto i jeden nick.

Weź przestań, bo prostata ze śmiechu mnie rozboli. Wszystko jest zgodne z regulaminem - jeden użytkownik, jedno konto i jeden nick.

Nie! Nie jest tak jak piszesz. Osoba taka jak Ty, wielokrotnie całkowicie zbanowana, nie może rejestrować się pod następnym kontem bez uzyskania zgody Administracji. Masz taką zgodę?

Jeśli nie masz, jesteś tylko klonem "dziadka włodka" !

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Nie! Nie jest tak jak piszesz. Osoba taka jak Ty, wielokrotnie całkowicie zbanowana, nie może rejestrować się pod następnym kontem bez uzyskania zgody Administracji. Masz taką zgodę?

Jeśli nie masz, jesteś tylko klonem "dziadka włodka" !

Jest na tym Forum w ogóle konto "dziadka włodka"?

Nie jestem niczyim klonem. Nie znam też punktu Regulamin, w którym jest mowa o takiej zgodzie. Nigdy też nie byłem wielokrotnie całkowicie zbanowany.

Nie mam co wyjaśniać. On jest po prostu jaki jest. Natomiast jego uwagi do przestrzegania regulaminu i netykiety????? :-)))) Nie wspomnę o uwagach dotyczących saloniku.

problemów saloniku

Problemy saloniku dopiero się zaczną..wszystko przed tym szacownym gronem, swoją drogą to odizolowanie oddzieliło ziarna od plew, nie wyobrażam sobie, by osoba, rzeczywiście zatroskana stanem forum rozumianym w sposób, każdemu odpowiedni do ogólnego stanu świadomości, czy stanu świadomości dotyczącym zagadnień audio, mogła wejść do zamknięcia z jakim mamy tam do czynienia i poczuć się tam spełniona, lub dowartościowana.

Znając stan wiedzy ogólnej z przedmiotu, osób które przedtem całymi latami, zachowując obfitość wypowiedzi, uczestniczyły w życiu forum, w formule ogólnodostępnej, nie istnieje niejako fizyczna możliwość zaistnienia tam treści, które od strony praktycznej byłyby użyteczne dla społeczności forum, z oczywistego powodu braku odpowiedniej substancji ludzkiej, zdolnej do wygenerowania z siebie takowych, wprost pokazuje to pustka jaka nastąpiła po odejściu nieodżałowanego naszego Kolegi Śp Starego Audiofila, który mocą swojego autorytetu i wiedzy nadawał ton, a obecnością blokował pojawianie się nieuprawnionych treści, od których przedstawiania prawdopodobnie powstrzymywali się potencjalni ich autorzy z obawy przed samoośmieszeniem.

Teraz bez tej bariery istnieje pełna wolność i dowolność postaw grona hi end, jest to mieszanka wybuchowa, w dziedzinie nie do końca zweryfikowanej przez naukę, taka sytuacja stwarza ogromne ryzyko błędnych interpretacji z wszystkimi następstwami w tym dotkliwymi jak, finansowe.

Dysfunkcję dopełnia nie pewny status Kolegi Szymona, którego aktywność na forum jest niestabilna, a który wydaje się, że dzięki swoim właściwościom jest zdolny zaradzić wielu kontrowersjom.

Innymi słowy, moim zdaniem, powstanie grupy salonik, stało się mimowolnym mistrzowskim posunięciem forum, w celu rozwiązania problemów z trwałą dezinformacją, oraz innymi czynnikami, które z powodów bądź zamierzonych, czy wynikających z ograniczeń niepełnej wiedzy, stanowiły o niskiej jakości, czy niewielkiej przydatności dla czytelników, oczywiście mam tu na uwadze tych, którzy zwracali się do forum, jako do miejsca potencjalnie życzliwego, z nadzieją na otrzymanie wiarygodnych odpowiedzi dotyczących nurtujących ich dylematów, trzeba to wyraźnie zaznaczyć, jako rozdzielną społeczność w stosunku do grona towarzystwa wzajemnej akceptacji/adoracji, które dzięki dominacji, utrzymywało w zakładce hi end, rodzaj klimatu utrzymującego status quo tamtejszego rozdana forsując im wygodne czy potrzebne poglądy, trendy, etc.

Nie wspomnę o uwagach dotyczących saloniku

Uczestniczenie w saloniku to zdrada osób uczestniczących w otwartej, wolnej, dostępnej formule forum.

Powiem jedną rzecz

Należę do jednego zamkniętego forum, Jakoś tak wyszło iż forum pierwotnie otwarte przekształciło się w forum zamknięte. Nie da się wejść bez logowania...

Ludzie fajni, parę razy ja pomogłem ludziom w sposób wykraczający daleko poza ramy pomocy w sieci, parę razy koledzy mi pomogli - inni dodam.

Nie było nigdy żadnego oszustwa, brudnego zagrania, ba nawet zwykłej chamówy.

I na to forum zaglądam coraz rzadziej, mimo naprawdę fajnych ludzi o różnych zainteresowaniach.

Po prostu wieje na nim nudą, kosmiczną nudą.... Praktycznie zaglądam jak ktoś mnie wywoła z prośba o radę, czy pomoc...

A to forum to blisko 1000 (tysiąc) osób z całej europy, w tym 70% to Polacy i mimo to wieje nudą....

Także nie zazdrośćcie małej grupce ludzi którzy po początkowym okresie spijania sobie z dzióbków (bo zdarzało mi się czytać hi-end - stąd wiem) zaczną się kisić w swoim sosie....

Owszem można dyskutować o tym iż jakaś część forum jest dla wąskiej grupy, ale tak jest i w niektórych klubach w realu iż parter jest dla mas, a piętro tylko dla członków...

Ale skoro co i raz odzywają się głosy gorszego sortu to wypadałoby zrobić coś żeby masy nie poczuły się gorsze, bo z mas żyjecie...

Polecam pod rozwagę przykład z grą Red Dragon - tam właściciele mieli od lat wizje zmian, tylko przestali czas ich wprowadzenia...

Obyście nie powtórzyli tego samego błędu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.