Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki vs kolumny po raz któryś

Rekomendowane odpowiedzi

Nie :)

Jedno zrobiłem w 2014, a kolejne w 2015 dla zweryfikowania.

Do tego test na słuch online, o którym była mowa w wątku "audio mity" ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Panowie ta wasza dyskusja o słuchawkach przypomina mi teoretyzowanie posiadaczy low-endu i vintage o sprzęcie hi-end :-)

Osobna zakładka o słuchawkach niezbędna .

. Sluchalem w weekend Fostexy TH900 podłączone do oppo ha1 i lapka, a później do schitt MJOLNIR 2 i gramofonu. Druga opcja lepsza, ale nie tak dobrze jak na firmowym wzmacniaczu lampowym fostexa (droga zabawa).

Pisałem Ci że Fostexy to też bardzo ciekawe słuchawki, w Polsce bardzo mało znane. Do słuchawek musi być bardzo dobry wzmacniacz a i tak zabawa jest jednak tańsza niż na kolumnach. Cały czas jakoś tak słucham z wygodnictwa na kolumnach, kabel słuchawkowy prawie na 40 m2 po prostu nie wyrabia :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pancio88 jeśli jesteś z Górnego Śląska to zapraszam do siebie, mam Hifiman 400i będziesz mógł nausznie sprawdzić co te słuchawki potrafią. Ja się zgadzam z audio academy że nie można porównywać słuchawek do kolumn to tak jakby wybierać samochód pomiędzy terenówką a sportowym.

Też jestem za powstaniem osobnej zakładki o słuchawkach.

Rusz klawiaturę jest cała kopalnia słuchawkowa!

Tytuł wątku " Słuchawki wysokich lotów " tam są omówione także słuchawki budżetowe i ponownie założony bezmyślnie wątek na temat słuchawek jest po prostu świadectwem przynajmniej lenistwa i wygodnictwa założyciela. Ot kolejny temat nie pilotowany przez moderację, na szanującym się forum wyleciał by po prostu w kosmos!

Wiadomo, że w skali bezwzględnej kolumny zawsze będą lepsze od słuchawek. Ale mój wybór ograniczają pieniądze. I teraz czy w przypadku małego pokoju 17m2 i cenie kolumn około 5-6 tys. osiągne lepszy dźwięk niż ze słuchawek? Jednym zdaniem, kolumny średniej klasy czy hi endowe słuchawki w niedużym pokoju?

Za 5-6 tysi masz już np. Xavian XN 250, Proac Response D2 używane oczywiście, Canto Grand - Studio 16 Hertz, Alize - Impuls Audio i masę innych które naprawdę brzmią świetnie. Do tego wzmacniacz z DAC np. Hegel H 80 lub H 100 bo jak słuchasz muzy z kompa to podłączysz go do integry i masz baaardzo piękny zestaw. Mam słuchawki HD 650 i brzmią pięknie ale nie mają polotu do normalnego zestawu stereo. Inne odczuwanie muzyki i jej przeżywanie.

Do tego na słuchawkach nie otrzymasz takiej przestrzeni jak na stereo, no nie ma szans. Ja lubię słuchawki, mam kilka par, ale słuchanie muzyki na normalnym systemie jest o 100% lepsze.

Edytowane przez spnmdm

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Pisałem Ci że Fostexy to też bardzo ciekawe słuchawki, w Polsce bardzo mało znane. Do słuchawek musi być bardzo dobry wzmacniacz a i tak zabawa jest jednak tańsza niż na kolumnach. Cały czas jakoś tak słucham z wygodnictwa na kolumnach, kabel słuchawkowy prawie na 40 m2 po prostu nie wyrabia :(

Tak pisales i po paru odsłuchach jak najbardziej się z tym zgadzam. Bardzo delikatne i przyjemne w słuchaniu, ale wzmacniacz/dac musi im dorównać. Słuchałem je jeszcze na wzmacniaczu Audeze i tez bez rewelacji. Ten Shiit był do przeżycia, ale najlepiej TH900 wypadły z tym fostexem:

P1030096_zpsewp2i5sl.jpg

Też jestem za powstaniem osobnej zakładki o słuchawkach.

mp3store forum to raczej nie przebijemy jeżeli chodzi o słuchawki...

mp3store forum to raczej nie przebijemy jeżeli chodzi o słuchawki...

Ale tam jest straszny bajzel, jeszcze trudniej się wyznać niż tutaj.

W zeszłym roku chciałem zrobić reportaż słuchawkowy z Audio Vide Show w Warszawie ale prezentacja słuchawek tam to była żenada wykonana przez przedstawicieli handlowych producentów.

Można by było wstawiając taką recenzję wielu słuchawkom krzywdę zrobić!

W sumie można było tylko sprawdzić na głowie jak wygodne są dane słuchawki i jaka jest ich jakość wykonania w porównaniu z tym co widać na zdjęciach. Na zdjęciach np. nie widać że dane słuchawki na głowie, skrzypią, trzeszczą, e.t.c a takie sytuacje się zdarzają.

ale najlepiej TH900 wypadły z tym fostexem:

Kurde bomba, ile ten wzmak kosztuje?

Doczytałem Fostex HP-V8 7500Funciaków jeśli coś poknociłem sprostuj :)

Gra chociaż na tyle ?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Ale tam jest straszny bajzel, jeszcze trudniej się wyznać niż tutaj.

W sumie nie orientuje się aż tak, ale wiem ze bardzo duzo maniaków z słuchawkami tam siedzi.

Kurde bomba, ile ten wzmak kosztuje?

Doczytałem Fostex HP-V8 7500Funciaków jeśli coś poknociłem sprostuj :)

Gra chociaż na tyle ?

Niestety, cena cos kolo tego. Jak pierwszy raz słuchałem na nim, to nie zauważyłem do czego sluchawki podłączone. I mowie, kurde nieźle to gra jak na zamknięte puszki. Hehe. Drugi raz już bylem bardziej świadomy, ale miałem mało czasu. Plus pokój był z głośnikami hifi wiec warunki nienajlepsze. Ciężko w takiej sytuacji o obiektywna ocenę :( Tym niemniej, w ostatni weeekend sprawdziłem je na 3ch wzmacniaczach i wiedziałem ze mogą zagrać lepiej. Audeze i oppo ewidentnie nie to... Shiit już lepiej, ale znowu gramofon z plyta z lat 80 nie pomagał. Tak czy siak gralo najlepiej na hpv8 , ale czy warte 7500? heh Jak zawsze. Zalezy ;)

też uważam, że ciężko porównać słuchawki z kolumnami... słuchawki są mniej inwazyjne dla sąsiadów ale bardziej dla uszu itd. myślę, że osoby które lubią chodzić na koncerty i dźwięk na żywo, lepiej wykorzystają możliwości dobrych kolumn. A reszta może się decydowac na słuchawki

słuchawki są mniej inwazyjne dla sąsiadów ale bardziej dla uszu

Dla uszu jest zawsze najbardziej inwazyjna ludzka głupota!

Miałem wysoko efektywne 3 Watowe! słuchawki które pędziłem 1,5 Watowym wzmacniaczem ale nigdy mi nie przyszło do głowy żeby grać głośniej niż na godzinie 9-10 Gram na 250W monoblokach ale jak jestem w pokoju to w peaku mam 85dB max.Fakt hałas w pokoju to ok. 28dB i nie muszę nic zagłuszać :)

Widzę, że jedna branża z nieznanych mi przesłanek jest bardzo przeciwna założeniu na audiostereo zakładki o słuchawkach a ja ponownie powtórzę, że fajnie jak takowa by powstała. Na pewno nie jest to zły pomysł i jak widać po wcześniejszych wpisach wiele osób też by tego chciało.

-Salva Mea-

Pisałem Ci że Fostexy to też bardzo ciekawe słuchawki, w Polsce bardzo mało znane

Rafaell - a jak grają te planarne Fostexy TH500RP w porównaniu do Hifiman HE-400?

masz jakieś zdanie na ten temat?

Nie wiem nie porównywałem.

Teraz są używane Fostexy do wyrwania za 440EU a Hifimany za 215EU

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem nie porównywałem.

A takie słuchaweczki z nieco wyższej półki (przynajmniej jeśli chodzi o cenę): Audio Technica ATH w5000 znasz?

soundchaser, powinieneś zarejestrować się na forum.mp3store.pl

To jest typowo słuchawkowe forum, gdzie masa osób zna bądź słuchała większość topowych modeli słuchawek.

Na bank znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania.

To właśnie z tamtego forum mam informację jakie słuchawki warto było posłuchać, a jakich unikać.

Na zachętę napiszę, że ani razu nie spotkałem się na forum.mp3store.pl z chamstwem, wymądrzaniem czy trollowaniem w takim stopniu jaki się tu uprawia.

Raz, że sama społeczność dba o przyjazną atmosferę, a dwa że moderatorzy nie bawią się w tyranów wykorzystując swoje możliwości banowania, czy usuwania wątków bo nie idą w zgodzie z ich linią poglądową.

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Na zachętę napiszę, że ani razu nie spotkałem się na forum.mp3store.pl z chamstwem, wymądrzaniem czy trollowaniem w takim stopniu jaki się tu uprawia.

Raz, że sama społeczność dba o przyjazną atmosferę, a dwa że moderatorzy nie bawią się w tyranów wykorzystując swoje możliwości banowania, czy usuwania wątków bo nie idą w zgodzie z ich linią poglądową.

Widzisz, bo tam wypowiadają się ludzie o tym co mieli w rekach i o tym co testowali.

A tutaj Ci co nie testowali (a tylko się naczytali) zabierają głos i doradzają. A na każdą probe ich prostowania włącza im się stanowisko obronne.

A takie słuchaweczki z nieco wyższej półki (przynajmniej jeśli chodzi o cenę): Audio Technica ATH w5000 znasz?

To sa ultra przejrzyste nauszniki i bardzo wymagajace wzgledem zrodla i wzmacniacza. Potrafia zagrac jak worek z zyletkami (moglbys stwierdzic ze sa zepsute), albo bardzo gladko i przyjemnie ;')) Bardzo szeroka scena dzwiekowa, jednak niemal zero glebi (starsze wydania tak mialy, nowsza produkcja moze sie juz roznic tutaj) z szybkim, mocnym, mega zwartym/zbitym basem (o znakomitym timingu) i wysoko szybujacymi wysokimi. Preferuja te nauszniki zrodla raczej grajace dociazonym i wypelnionym dzwiekiem, wowczas wzmak moze byc neutralny. Unikalbym laczenia ich z nadmiernie analitycznym i jasnym torem.

Witam. Pragnę tylko dodać, że większość dobrych słuchawek nie ma problemów z zejściem basu poniżej 40 hz bez spadku, z czym ogromny problem ma dużo kolumn podłogowych. Takie Beyery DT 990 Pro, kosztujące 600 zł, leją w kwestii zejścia na basie kolumny za kilka razy większą kwotę (w dobrym akustycznie pomieszczeniu)... To jest, moim zdaniem, jedna z największych zalet słuchawek, oprócz braku zależności od akustyki pomieszczenia...

Edytowane przez hardeol

To jest, moim zdaniem, jedna z największych zalet słuchawek, brak zależności od akustyki pomieszczenia...

Dochodza jednak elementy pozycjonowania na glowie, odchylenie, nie u kazdego tak samo to dziala (zwlaszcza jak przetworniki maja odchylenie, vide T1 Beyera), nie wspominajac juz o wyrabianiu sie padow z czasem, a tym samym zmianie sygnatury brzmieniowej, bo komora jaka tworza pady i nasze ucho zmiejsza swoja pojemnosc wowczas (owszem mozna kupic nowe otuliny i wymienic, ale czasem producent sporo sobie za to wola, a i nie jest to zadna atrakcja). Takie GS1000 inaczej brzmia z nowymi, a inaczej z rocznymi padami, to samo tyczy sie Beyerdynamikow DT880 i praktycznie kazdych sluchawek, jedynie roznice moga byc o mniejszej/wiekszej skali.

To prawda, stopień zużycia padów ma znaczenie, ja jednak swój wpis skupiłem na kwestii wybrzmiewania basu, co w słuchawkach otwartych ma mniejsze znaczenie, stopień zużycia nausznic jednak bardziej wpływa na odwzorowanie tonów średnich, sam to przerabiałem;-)

Po drodze słuchałem także 2000 i Audio Technica to nie moja bajka :(

Pragnę tylko dodać, że większość dobrych słuchawek nie ma problemów z zejściem basu poniżej 40 hz bez spadku

Nie do końca np w HD-800 jest bardzo nisko schodzący bas i jak inne słuchawki mają już względem nich niedużo bo 1,5dB spadek to bardzo słychać różnicę!

W sumie jeśli chodzi o niski bas to jednak wolę go słuchać ze swoich 15" pędzonych klasą D jest on nie typu kompresji ale taki bardzo swobodny odprężony, w sumie trzeba to posłuchać i porównać bo tak to sobie możemy bajki opowiadać.

Dochodzą jednak elementy pozycjonowania na głowie, odchylenie, nie u każdego tak samo to działa (zwłaszcza jak przetworniki maja odchylenie, vide T1 Beyera)

Trochę OT, te najnowsze T1 sporo poprawili jest świetna lokalizacja pozornych źródeł ale scena dalej jest mocno nienaturalna jak na słuchawki zamknięte. Jak dla mnie to ostatnie dalej jest nie akceptowalne.

Takie GS1000 inaczej brzmia z nowymi, a inaczej z rocznymi padami

Trzymaj te GS-y, fantastyczne słuchawki ze stajni Grado; następny ich model 1000 mimo że mniej awaryjny z dodaną literką to już nie to :(

Ja z kolei jestem wielkim fanem firmy Audio Technica. W5000 grają tak napisali koledzy, ale ATH-W1000Z wg mnie grają cudnie. Ciepło ale bardzo szczegółowo, z bardzo nisko schodzącym basem w idealnych proporcjach i naprawdę świetną sceną. Zakochałem się w tych nausznikach i o ile koledzy twierdzą, że słuchawki to proteza, to ja osobiście każdą wolną chwilę spędzam ze słuchawkami na głowie :P

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Właśnie testuję sobie Beyerdynamic T90 na przetwornikach Tesla. Chyba najlepsze jakie dotychczas słyszałem...zaraz po Hifiman HE-400.

Znakomite do muzyki akustycznej, bo niezwykle selektywne i czysto brzmiące. Jednak do rocka - nie bardzo...gubią się trochę.

Hifimany są bardziej wszechstronne.

Edytowane przez soundchaser

T90 i HiFiMAN he400 to chyba najlepsze słuchawki dla słuchawkomaniaków jakie miałem okazje kiedykolwiek odsłuchiwać. Z tym, że ja sprawdzałem w tamtym tygodniu w Warszawie He400s a nie He400i i mnie już to powaliło na kolana a przecież "i" to znacznie lepszy model...

Właśnie testuję sobie Beyerdynamic T90 na przetwornikach Tesla. Chyba najlepsze jakie dotychczas słyszałem...zaraz po Hifiman HE-400.

Znakomite do muzyki akustycznej, bo niezwykle selektywne i czysto brzmiące. Jednak do rocka - nie bardzo...gubią się trochę.

Hifimany są bardziej wszechstronne.

Opisz coś więcej, jestem ciekaw Twoich spostrzeżeń co do T90 :)

a przecież "i" to znacznie lepszy model...

Przede wszystkim znacznie droższy, ale czy lepszy?

W moim systemie 400i mają więcej środka niż 400, ale tak naprawdę to miałbym dylemat, które wybrać, nawet gdyby kosztowały tyle samo.

Opisz coś więcej, jestem ciekaw Twoich spostrzeżeń co do T90

Co tu więcej pisać...przecież napisałem - brzmią niezwykle czysto i klarownie i świetnie wypadają podczas słuchania muzyki spokojnej.

Natomiast w dynamicznej muzyce rockowej, czy metalowej ta selektywność w średnich i wysokich częstotliwościach, tłumi nieco dół pasma i pojawia się momentami taki jazgot i brak "basowego kopnięcia". Natomiast w akustycznych kawałkach np. jazzowych - kontrabas ma brzmienie idealne, czyli sprężyste i niezbyt głębokie.

• Pokaż nowe odpowiedzi