Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe - bass reflex przód

jojent

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie,

Dylemat straszny. Chcę kupić głosniki podstawkowe i bass reflexem z przodu. Ze względu na ustawienie wydaj mi się to najlepsza opcją i tego się trzymam.

Jako kandydatów wybrałem:

Indiana Line Tesi 260

Acoustic Energy 301

Monitor Audio Bronze BX2

Monitor Audio Bronze 2

Co waszym zdaniem zagra neutralnie, szczegółowo i z dobrą dawką basu przy muzyce rokowej, chilout, klasycznej.

Pokój 14m2, kształt litery L. Elektronika to Onkyo A-9150 a na dniach będzie Onkyo TX-8150. Czy może są jakieś lepsze podstawki z basem z przodu do 2500 zł ?

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość Twojego pokoju oraz konfigurację z amplitunerem Onkyo, na pewno zwróciłbym Twoją uwagę na monitory Focal Chorus 706 (http://q21.pl/focal-chorus-706.html). Taka konfiguracja zagra dynamicznie, przestrzennie, swobodnie z dobrą dawką basu. Jako alternatywa spójrz proszę na Monitor Audio Bronze 2 (http://q21.pl/monitor-audio-bronze-2.html). To także optymalne połączenie z Onkyo, zestaw taki jednak większy nacisk położy na górne rejestry.

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, w przypadku pytań oraz atrakcyjnej oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Monitor Audio model Bronze 2 z Onkyo to wyjątkowo skromny basik i jego popukiwania.

Jak kwota do 2500 to sugeruje wyższy model RX2,(obecny silver2,) rx2 jest wciąż w sklepach , lub Dali zensor 3, Elac 63.2, bs73, Focal chorus 706, Canton chrono, Dynaudio. AE 301 nie słuchałem, a 260 całkiem niezła jak ba te cenę.

Jak kwota do 2500 to sugeruje wyższy model RX2,(obecny silver2,) rx2 jest wciąż w sklepach , lub Dali zensor 3, Elac 63.2, bs73, Focal chorus 706, Canton chrono, Dynaudio. AE 301 nie słuchałem, a 260 całkiem niezła jak ba te cenę.

Tylko, ze kolega jojent szuka: "Kolumny podstawkowe - bass reflex przód"

Tak, wiem co napisał. (Skoro czytasz również, może sam coś zaproponujesz;)?)

Jojent szuka, bo może wydaje mu się, że kolumny przednim brem można przystawić do ściany, a z tylnym muszą być nie wiadomo jak daleko. lub że te z przednim br będą lepsze z złożenia i będą lepsze niż jakieś z tylnym i te z tylnym z góry skreśla. Może robi błąd, może trzeba ich posłuchać, albo podać więcej szczegółów ?

hej, dzięki za propozycje.

Żeby nie było, teraz mam magnaty 653, mają bass reflex z tyłu, stoją po 10 cm od ściany.

Nie mogę zarzucić braku basu, brakuje za to czystości grania, wysokie tony potrafią piszczeć a średnie są jakby gdzieś dalej, przytłumione.

Dlatego szukam kolumn z bass reflexem z przodu, aby w miarę możliwości ustawienia uzyskać jak najlepszy dźwięk.

Z podpowiedzi skłaniam się ku:

Indiana Line Tesi 260

Focal Chorus 706

Acoustic Energy 301

Czy jeszcze jakieś warte są przesłuchania?

Tak, wiem co napisał. (Skoro czytasz również, może sam coś zaproponujesz;)?)

Jojent szuka, bo może wydaje mu się, że kolumny przednim brem można przystawić do ściany, a z tylnym muszą być nie wiadomo jak daleko. lub że te z przednim br będą lepsze z złożenia i będą lepsze niż jakieś z tylnym i te z tylnym z góry skreśla. Może robi błąd, może trzeba ich posłuchać, albo podać więcej szczegółów ?

Tak, masz racje. To ja proponuje mu zakup CXA60, przeciez to prawdopodobnie idiota i jak pisze "przod", ma na mysli "tyl"

Panowie,

spokojnie, proszę się nie unosić. Chyba nie po to jest forum.

Potrzebuję porady, kogoś kto słuchał podobnych kolumn. Po co mam zawracać gitarę sklepom internetowym i zamawiać i odsyłać co chwilę sprzęt. Ktoś na pewno ma jakieś dobre doświadczenia z kolumnami z basem z przodu.

Po co mam zawracać gitarę sklepom internetowym i zamawiać i odsyłać co chwilę sprzęt

Technicznie uciazliwe, ale chyba najlepszy sposob na te jedyne, wymarzone kolumny

spokojnie, proszę się nie unosić. Chyba nie po to jest forum.

Musi czasami cos dziac sie, nie moze byc caly czas nudno:D

Jojent, quantumy to kolumny grające nieco rozrywkowo, zresztą sam piszesz trafnie, że piszcząca góra, średnica gdzieś, ja dodam pogrubiony wyższy bas, generalnie prężą muskuły, sporo powietrza dmuchają brem. Nie wszystkie kolumny takie są, mam na myśli metry sześcienne powietrza wydmuchiwanego brem. Że jest sporo lepszych, nieco droższych zdajesz sobie przecież sprawę ;)

Weź jednak pod uwagę że sporo kolumn owszem zagra sporo lepiej od quantumów, jednak będzie miało szczuplejszy bas i mniej zwłaszcza z Onkyo, jeśli jesteś na to gotowy to ok.

Ja od siebie już napisałem i widzę, że dopisałeś do listy focal 706, choć z pozostałymi też warto się zapoznać , lub chociaż poczytać więcej.

Dopisz do listy Zensor 3. Nie sugeruj sie bassreflexem z przodu. Koniecznie wez do domu - cos co zagra w salonie moze kompletnie nie odnalezc sie u ciebie w domu.

Zensor 3 to dla mnie baaardzo urokliwe wokale, dobra gora i ....kompletnie spierdzielone niskie tony i nie chodzi juz nawet o to, ze nie ma zejscia, bo to nie podlega dyskusji ale one maja ten bas przydudniajacy a szkoda bo do zalet mozna jeszcze dodac barwe. Zeby nie bas bylyby super monitorami w przystepnej cenie, szkoda....

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Do głośników o których była wcześniej mowa dodam jeszcze Triangle Comete 202.

Bas reflex z przodu, grają bardzo przestrzennie ładnym stereo.

U mnie w połączeniu z piecykiem lampowym w 20m2.

Ja bardzo polecam B & W 685 S2. Dzisiaj je właśnie dostałem. Grają z Pioneer sx-n30. Piękne stereo, dobry bas, subwoofer wogóle niepotrzebny. Jeszcze się nie wygrzały a grają bosko !!!

właśnie dostałem do testów Polk Audio RtiA1.

W porównaniu do Magnatów Quantum 653 jest niebo a ziemia.

Bass nie mniejszy, wyraźny nawet przy cichym odsłuchu, średnica już nie jest za szybą a wysokie są dokładne i czyste.

Grają naturalnie, magnaty są mocno dyskotekowe.

Stereofonia wyraźna nawet przy złym ustawieniu.

Jeżeli ktoś ma gdzie posłuchać to mogę polecić. Naprawdę dobre, małe głośniki.

No widzisz. Założysz maskownicę i można cieszyć się fajnym naturalnym dźwiękiem.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Cabasse MT32 Antigua

@jojent, ale musisz na nie uwazac, duzo osob na forach sie skarzy, ze bas zaczyna dudnic, jak postawi sie je zbyt blisko sciany.To ich najwieksza wada.

Ponizej zacytuje, jeden z wpisow.

"Bass can sound boomy if placed close to wall"

@jojent

Teraz zauwazylem, ze kolumny juz zakupione:) Rozumiem tez, ze juz nie szukamy, tak?:)

@Domin01 Moze udalo by Ci sie poeksperymentowac z ustawieniem Twoich kolumny i poinformowac nas o wyciagnietych wnioskach?

Cabasse MT32 Antigua

@jojent, ale musisz na nie uwazac, duzo osob na forach sie skarzy, ze bas zaczyna dudnic, jak postawi sie je zbyt blisko sciany.To ich najwieksza wada.

Ponizej zacytuje, jeden z wpisow.

"Bass can sound boomy if placed close to wall"

@jojent

Teraz zauwazylem, ze kolumny juz zakupione:) Rozumiem tez, ze juz nie szukamy, tak?:)

@Domin01 Moze udalo by Ci sie poeksperymentowac z ustawieniem Twoich kolumny i poinformowac nas o wyciagnietych wnioskach?

Hej, jeszcze nie kupione, polki są na testy ale po tym co prezentują i jak grają w moim pomieszczeniu chyba na nie się zdecyduję.

Postaram się jeszcze posłuchać Focali jak znajdę gdzieś w pobliżu, aby sprawdzić u siebie a nie w sklepie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.