Skocz do zawartości
IGNORED

オタクビニル OBI-MANIA - czyli klub miłośników japońskich wydań LP, CD, MC itp.

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

king-records-obis.jpg

おはよう, wszystkim fanom płyt wydawanych w kraju Kwitnącej Wiśni, gejsz, sake no i pysznego sushi, czyli naturalnie Japonii! :)

Podobny wątek prowadziłem (i w sumie nigdy nie zaprzestałem prowadzić) na stronie AudioManiacy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale myślę, że z pewnością i na tym forum jest sporo osób interesujących się wszelakimi japońskimi wydaniami.

Nie wiem jak u Was, ale mnie zawsze ujmowała jakość japońskich wydań płyt, szczególnie chodzi tutaj o winyle i pietyzm o szczegóły oraz materiały użyte do ich wydania. Mam na myśli tak jakość poligrafii, doskonałą jakość okładek, gruby papier, o ile nie praktycznie na granicy kartonu, charakterystyczne paski obi, dodatkowe inserty etc., no i bonusy. Do tego dochodzi (zwykle) wysokich lotów jakość dźwięku, choć zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy muszą lubić taki sposób prezentacji (często tłoczeniom japońskim zarzucane jest tzw. „odchudzone” i zbyt lekkie brzmienie, ale to nie jest absolutnie żadna reguła). Na pewno jednak wydaniom japońskim nie sposób odmówić swoistego uroku i o tym jest w dużej mierze ten wątek. Osobiście mam duży sentyment do takich wydań, jednak mam nadzieję, że nie tylko ja i będzie więcej maniaków dzielących się wiedzą, zbiorami i pasją w tym zakresie.

Na początek jedna z moich ulubionych płyt, genialny jazz w wykonaniu Donalda Byrda.

Zapraszam do dzielenia się zbiorami winyli, CDs, taśm etc., informacjami oraz spostrzeżeniami co do japońskich wydań.

Zatem do dzieła, OBI TAK TO ROBI!

SVARTu SAN :)

Donald Byrd ‎- Byrd Blows On Beacon Hill LP (Label: Transition ‎– GXF-3124, Transition ‎– TRLP-17)

post-21874-0-61621000-1461231177_thumb.jpg

post-21874-0-28325900-1461232961_thumb.jpg

post-21874-0-74385700-1461232961_thumb.jpg

post-21874-0-43376000-1461232977_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Ya, SVARTumatsu san.

Japońskie wydania to mój bzik. Zawsze, gdy szukam jakiejś pozycji, zaczynam od CD Japan. Te wszystkie, XRCD, K2HD, SHM-y, Platinum SHM-y, Blu-Spec CD, Blu-Spec CD2 są wspaniałe. Zarówno edytorsko, jak i brzmieniowo. Nazbierało mi sie tego co nieco.

Jeden z pierwszych zbiorków

post-20349-0-19685900-1461239418.jpg

post-20349-0-90120200-1461239453.jpg

post-20349-0-55900800-1461239486.jpg

post-20349-0-52444400-1461239520.jpg

post-20349-0-99343800-1461239551.jpg

YO! W klasyce osobiście nie siedzę. Mam zaledwie ok. 200 płyt z klasyką, w tym jest też coś i na XRCD :) - absolutna rewelacja to dla mnie La Fille Mal Gardee.

$_57.JPG

51WDZo-xYUL._SX450_.jpg

+++

Wątek ten na AS rozpocząłem dziś po części z nudów, kiedy to od niepamiętnych czasów cieszę się kilkoma dniami wolnego. Część tego czasu spędzę sobie na słuchaniu, a co :). Inną kwestią jest fakt, że otrzymałem dopiero co bodajże najpopularniejszą płytę w dziejach jazzu: Miles Davis - Kind of blue, za to w stricte audiofilskim wydaniu znanej Wam bardzo dobrze amerykańskiej wytwórni MFSL (Mobile Fidelity Sound Lab Inc.). W związku z powyższym, postanowiłem wydobyć z zakurzonych półek część posiadanych przeze mnie wydań Kind of blue oraz dokonać ich krótkiego porównania. Naturalnie w maratonie wezmą wydania japońskie :).

Ukryta Zawartość

post-21874-0-27624700-1461240702_thumb.jpg

post-21874-0-60720600-1461240702_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

O!

Oś Berlin-Tokio ;)

Z Milesa mam znaczną ilość z tego, co w Japan wydano.

Najlepiej mi się w uchu układa Bags Groove i Walkin na XRCD.

Od ok. 1 roku ceny XRCDs bardzo podskoczyły do góry. Masz więc dobrą lokatę :).

Z nowszych pozycji, warto polecić płyty z VENUS RECORDS. Najbardziej lubię te dwa albumy Eddiego Higginsa w wersji SACD.

bewitched_higgins_obi.jpg

MI0000717772.jpg?partner=allrovi.com

najgorsze, że książeczki do CD są tylko w języku japońskim ale jakość płyt w porównaniu do europejskich rekompensują te niedogodności.

Niestety japońskie wydania w klasyce to jak dla mnie za mało płyt HIP - wręcz ubogi wybór.

Głównie ukazują się nagrania z wielkimi dyrygentami a ja za nimi jakoś nie przepadam :(

najgorsze, że książeczki do CD są tylko w języku japońskim ale jakość płyt w porównaniu do europejskich rekompensują te niedogodności.

Mówisz o konkretnych wydaniach? Pośród płyt japońskich, które mam, ok. 90% tytułów zawiera podwójny insert (tradycyjny + japoński, zwykle na białym papierze). Dotyczy to CD i LP oraz wydań nowych i z epoki. Pamiętajmy, że przy starych wydaniach w macierzystych wersjach z lat 50-70'ch nie było często insertów (był jedynie opis na tylnej okładce LP), a japońskie inserty były tłumaczeniem ww. opisu + zawierały katalog wytwórni itp.

Gość papageno

(Konto usunięte)

HIP - wręcz ubogi wybór.

Fakt.

Jeśli ktoś lubi Richtera to niebawem będą dostępne 4 pozycje bachowskie: BWV 232, 244, 245, 248. Platinum SHM.

kupiłem płyty pod Bruggenem, Norringtonem, Koopmanem i tylko okładka po angielsku, reszta to krzaczki :)

Mam ze dwadzieścia. Z plusem może.

Pół na pół - winyli i cd.

I tak mi się Stary Czereśniak przypomina z Gustlikiem:

- podziwejcie się na te buczki, przez te szybkę.

- przez co?

- przez peryskop! Te same?

- ano, niby te same, ale przez szybkę!

:)

Cenię poligrafię, jest wyśmienita.

Hej SVART, fajny temat.

Japończyków u mnie niewiele, to mój najpierwszy:)

s-l225.jpg

Odnośnie Kind of Blue, mówisz o tym wydaniu?

Ukryta Zawartość

?

Napisz koniecznie jak wypada porównanie wszystkiego co masz.

Pozdr

Ok, jeszcze jedno sie znalazło:))))

d0041f95333fbc2b024f8d268532c39b.jpg

Ukryta Zawartość

Tak, dokładnie to wydanie MFSL. Razem z tą płytą przyszło jeszcze Dire Straits "Brothers in arms". Naturalnie opiszę wrażenia, ale co by było obiektywniej, porównamy w jakimś szerszym gronie :).

Najpierwsze płyty są najważniejsze - ładny egzemplarz.

Ten Miles jest świetny. W tej chwili wg mnie poza wyjątkowymi sytuacjami nie ma sensu kupować płyt w US: 1) wysokie koszty wysyłki oraz 2) ryzyko naliczenia cła. Za wysyłkę takiej płyty policzą min. ok. 18-20 USD, a jeśli dodadzą Tobie cło, to już wyjdzie ok. 400 PLN. U nas polecam sklep najlepszamuzyka.pl. Jeśli jednak zdecydujesz się na wysyłkę, to czas oczekiwania wynosi ok. 5-10 dni (przy zwykłej lotniczej wysyłce). Z Japonii płyty docierają szybciej, czasami w nawet 3 dni.

Z US sklepów masz jeszcze elusivedisc - często są tam promocje.

Do 100$ cła nie powinni naliczyć, wiele razy kupowałem na amerykańskim amazonie, nigdy nie było problemów przy tych kwotach. Koszta wysyłki to co innego, rożnie z tym bywa, najcześciej drogo.

ja się czasami przejechałem i przy kwocie ok 200 PLN. Powyżej 100 EUR dochodzi jeszcze VAT. Kwota wolna od cła to bodajże ok. 20 EUR czy jakoś tak.

No nie:) W 2015 kwota wolna od cła przy przesyłkach z krajów pozaunijnych wynosiła 150€. 22€ to limit dla VATu( za Gazetą prawną). Ale nigdy nie miałem problemu. Czasem otwierają na lotnisku i przychodzi np. album w worku jak od kartofli:)

Masz rację, pomieszało mi się, bo ...dawno mi z cła list nie przyszedł, w każdym o wiele się nie pomyliłem :). Za chwilę powinien wrzucić pełne info eMeReKo, forumowy wyga od zakupów płytowych w Japonii i nie tylko :). Co do zatrzymywania przesyłek, to wartości przesyłek najszczegółowiej weryfikują duże firmy kurierskie, bo mają z tego dodatkową prowizję za obsługę, dlatego najlepiej korzystać ze zwykłej poczty, USPS etc.

...OK eMeReKo pozwolił mi na wklejenie informacji celnych, które wysłał mi na PW :).

"Aktualnie wygląda to tak (wartość przesyłki):

- VAT doliczany jest od 45 EUR

- cło od 150 EUR (w tym przypadku oczywiście VAT również naliczą - wpierw cło, a potem doliczą VAT)

Informacja 100% pewna - ok. 3 tygodnie temu rozmawiałem z Urzędem Celnym, bo przesyłkę z Japonii mi wstrzymali."

Nie jest to jednak wątek celno-podatkowy, a powyższe wszystko w tym zakresie myślę wyjaśnia - wracamy do sedna sprawy :).

Jakiś czas temu siedzieliśmy sobie w domu, kiedy ja przerzucałem płytami. Ładniejsza połowa zwróciła uwagę na drive i fun płyty Earth Wind & Fire. Przyznaję, świetnie się tego słucha, choć to zwykły pop soul, realizacja bardzo dobra.

R-3941468-1354360714-3503.jpeg.jpg

Tak, dokładnie to wydanie MFSL. Razem z tą płytą przyszło jeszcze Dire Straits "Brothers in arms". Naturalnie opiszę wrażenia, ale co by było obiektywniej, porównamy w jakimś szerszym gronie :).

Najpierwsze płyty są najważniejsze - ładny egzemplarz.

Darku, to Dire Straits to chętnie bym porównał z angielskim oryginałem. Co do brzmienia japońskich płyt to nie ma reguł. Niektóre brzmią genialnie a inne wyraźnie gorzej od oryginałów ( głównie piszę o klasyce ale w jazzie jest podobnie ). Ale zauważyłem taką zasadę, że im starsze tłoczenia tym brzmienie lepsze np stare wydania King Records. Są oczywiście różne wynalazki half-speedy, master soundy, super analogi itp. No i ten pietyzm wydań ...

Wkutoma, przy okazji jakiegoś spotkania, możemy to naturalnie zrobić, o ile do tego czasu rozpakuję tę płytę - nadal mam nierozpakowane kilkaset LPs :). Ja klasyki na winylu nie słucham raczej, bo to po prostu nie dla mnie, wolę grać z kompaktu, co innego jazz na winylu :). Hmm, a u sumie niby klasyki mało, ale wczoraj do snu i dziś od rana słucham Sibeliusa - niestety nie z Japończyka :).

afc382f0e90e.jpg

A chętnie odkupiłbym to wydanie:

115059877.jpg

Svart czy mógłbyś porównać KOB z serii mastersound 24KT GOLD z japończykami,jeśli oczywista takowe posiadasz.

Wszystkich wydań nie sposób posiadać :). Czekam jeszcze na japońskie SACD. Które dokładnie wydania masz na myśli? Serii na złocie nie posiadam. Najlepiej z CDs gra wersja ultra HD, wg mnie.

Według mnie natomiast, najlepiej brzmi K2HD. Można zauważyć przy wersji Ultra HD 32-Bit tak jakby gorsze nasycenie wysokimi tonami i zdecydowanie zawężoną przestrzeń. Napisałem 'zdecydowanie', ponieważ różnice wyrażnie słychać, choć dla niektórych słuchaczy mogą to być tylko niuanse. Trzeba też zawsze spojrzeć, z którego mastera robiony był remaster i kto za tym stoi. W przypadku wszelkich tego typu wydań jest to jak najbardziej istotna informacja.

Parker's Mood

Chicago, które dokładnie wydanie K2? Chętnie jeszcze raz sie skupie i porównam z ultra :). Ciekawy tez jestem wersji SACD MFSL - jeszcze jej nie nabyłem.

Sony Music K2HD Mastering © 2011 / Inż. Hakamata Takeshi. Opisałem kiedyś różnice i brzmienie tego wydania w swoim wątku o jazzie.

54226.jpg

Parker's Mood

A to moja kolekcja K2HD które brzmieniowo są nie do pobicia.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa japońskie rarytasy z mojej kolekcji: pierwszy pochodzi z 1986 roku, drugi z 1996 - jako wersja Master Sound.

R-3629927-1457364464-9327.jpeg.jpgR-2304048-1275599976.jpeg.jpg

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.