Skocz do zawartości
IGNORED

wielokanałowy do 25tysi i sufitowe atmosy

Rafał35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,panowie chociaż pierwszy raz piszę post i uważam się za totalnego nooba,to zdążyłem już przeczytać

sporo postów na tym forum.Byłem też na dwóch odsłuchach i wniosek z tego taki,że nie przypadł mi do gustu jedynie dżwięk yamahy.Miałem wcześniej zestaw kina 5.1 yamahy:-)z 2009 roku za 4 tysi złotych,rozstawienie wiadomo jakie w blokach-beznadziejne powciskane między meble i zero miejsca.Mimo to gdy rodzina się zjeżdzała do mnie na jakąś okazję to tańce były aż miło i nikt nie narzekał na jakość dżwięku oprócz sąsiadów(prawie dyfer na maxa czasami:-).Tak więc nie jestem żadnym audiofilem i tak myslę,że obojętnie jaki piec teraz kupię to będe zadowolony z muzyki i przez to nie przykładam do stereo dużej wagi.Za to naprawdę bardzo lubię głośno oglądać filmy i słuchać tych efektów na dużym ekranie,film/muzyka 80/20.W sierpniu wprowadzam się w końcu do budowanego domu i wynegocjowałem od żony poddasze prawie 45m ale na kino chcę mniej bo około 20m.Całe poddasze ocieplam wełną,na podłodze będą panele,peszle na kable już są, przed miejscem odsłuchu dywanik.Pod suba płyta jakaś 5cm z granitu,do tego

kilka paneli za głośnikami frontowymi tłumiące dżwięk.Nie chciałem zanudzać tu ludzi pytaniami typu jakie kino do jakieś ceny tylko już po miesięcznych przemyśleniach zdecydowałem o zakupie kilku elementów mojego wymarzonego zestawu.A mianowicie kompletuję już powoli mój sprzęt z używek i nowych części a udało mi się już kupić:

- sub Rel T9(za 2 lata możliwe ,że dokupię drugi większy sub)

- fronty Monitor Audio Silver 10

- centralny silver centre

- (2 sztuki)surround silver 2

Do końca tego roku chciałbym zakupić amplituner,bluray oppo,2 lub 4 surround i TV(budżet około 25 tysi)jakiś minimum 65 cali a w przyszłym roku dopiero chyba projektor jakiś fullhd.Czytając to forum od kilku miesięcy nabrałem strasznej ochoty na system atmos ponieważ wydaje mi się,że jeżeli nie teraz

to póżniej będzie już ciężko rozwalać sufit i przez to mam teraz dylemat.Wymyśliłem sobie ,że kupię amplituner na 9

głośników i chciałem zrobić tak: dwie sztuki silver 2 po bokach i dwa następne dokupić na tył a na suficie(sufit będzie podwieszany karton gips 2,50cm wysokości)Magnat Interior ICQ 82 2 sztuki bo wyczytałem,że te głośniki magnata grają bardzo dobrze jak na tak niską cene.Byłem już w sklepie nawet zdecydowany kupić ale pan sprzedawca powiedział mi,żebym je sobie odpuścił do tego zestawu,który już mam bo cały zestaw będzie grał tak jak jego najsłabsze ogniwo czyli te magnaty.Do tego powiedział,że mam za niskie pomieszczenie żeby robić atmosy sufitowe.Mój cały plan układany przez kilka miesięcy runął i już sam nie wiem teraz czy robić tego atmosa.To jednak przyszłościowa inwestycja więc odpuściłem te magnaty i postanowiłem poszukać jakieś 2 głośniki sufitowe do atmosa z monitor audio.Ale tutaj rodzi mi się kilka pytań i proszę o podpowiedz czy może faktycznie odpuścić sobie te głośniki sufitowe.

-nie wiem jaki model sufitowych dobrać do mojej serii silver z monitor audio(budżet około 3tysi na sufitowe),czy efekt 4 głośników 2 za mną i 2 po bokach w dodatku silvery 2 to dość duże głośniki wystarczy już?czy dolby atmos można zrobić z 7.1 już?

-czy może lepiej zrobić 7.1 i te pieniądze zainwestować w coś innego?

-jeśli kupiłbym od razu projektor to ile cali mógłbym mieć z około 4,50m?(budżet około 6tysi na proje.)

-czy jeśli wyświetlałbym filmy na ścianie to obraz byłby wyrażnie gorszy?

-zastanawiam się jeszcze nad amplitunerem do kina lub czymś co napędzi te silvery wszystkie

-oczekuję tylko pierd...cia podczas oglądania filmów a wiem ,że ludzie tutaj dokładają jakieś końcówki mocy,wzmacniacze i takie tam ale ja kompletnie

nie wiem o co w tym chodzi. Tak więc proszę o jakieś konkretne propozycje do kina wielokanałowego bo budując ten zestaw jestem elastyczny i mogę poczekać więcej czasu aby np.w przyszłym roku kupić dopiero tv

Przepraszam ,że tak się rozpisałem ale chciałem uniknąć potem dodatowych pytań i marnowania komuś czasu,pozdrawiam.

Nadążasz z odpisywaniem :)

Moim zdaniem poddasze to złe miejsce na głośne ogladanie. Lepiej w piwnicy :) Bas będzie walił na dole po chacie aż miło. Żona w pewnym momencie pomyśli, ze albo coś się wali albo idzie burza :)

Jeśli już znajdziesz amplituner z tym systemem, który Cię zainteresuje to tam jest opisana konfiguracja dla Atmosa. Jest to 5.1.4. lub 7.1.2. Im wyższy model amplitunera ( jest też droższy oczywiście) to będzie miał wszystkie potrzebne końcówki mocy . Moim zdaniem pierdzielnięcie w kinie daje dobry, mocny sub.

Nie wiem czy ten podwieszany sufit z karton gipsu będzie dobry, wszystko to będzie mocno pracowało gdy jebnie w kinie to raz, nie wiem czy w kinie ten REL T9 to dobry wybór, acha, póżniej dokupisz coś większego ok, albo drugiego takiego samego. Gdzieś tutaj jest temat o wyższości dwóch subów nad jednym. Dyskusja o tym jest chyba w temacie o jakimś "kamieniu" pod sub :)

Poczekaj, poczekaj, tzn, że na surroundy masz dodatkowe 3 tys. Oprócz tych 25? Czy to jest z kwoty 25?

Najlepsze efekty masz wtedy gdy kolumny/głośniki wiszą nad głową. Są jeszcze kolumny tego typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli promieniujące w sufit i te górne kanały są na zasadzie odbicia od sufitu

poczytaj

Ukryta Zawartość

tam też są proponowane głosniki do kanałów górnych

czy efekt 4 głośników 2 za mną i 2 po bokach w dodatku silvery 2 to dość duże głośniki wystarczy już?

jeśli wszystkie kolumny będą stały na tym samym poziomie to raczej nie , tu chodzi o kanały górne więc albo kolumny z promieniującymi głośnikami w sufit albo wiszące fizycznie głosniki nad głową albo dwa nad frontami na ścianie skierowane w Twoją stronę jak fronty.

Do kolumn, które już masz (Monitor Audio Silver 10), które mają duze 8"-owe niskotonowce proponuję jakiś mocny amplituner (patrz na zurzycie prądu, im więcej tym mocniejszy)

Ukryta Zawartość

tutaj (link wyżej) masz jeszcze kolumny do ATMOS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adek normalnie stawiam ci flaszke! Nieżle naprowadziłeś mnie na trop i twój pomysł bardzo mi się podoba, teraz myślę ,że może obejdzie się bez prucia sufitu.Klipsch RP-140SA(2500zł para) albo R50 firmy KEF(3600zł para) takie narazie znalazłem ale tak najbardziej na poważnie myślę o 4 sztukach Onkyo SKH-410.Są najtańsze ale jeśli byłyby dwa na frontowych(silver 10) i dwa na tylnych(silver 2) ustawione to nie ma chu.a,napewno coś będzie słychać z góry.Adek a powiedz mi jeszcze czy onko rz900 byłoby dobrym piecem żeby napędzić te 9 głośników?I czy wogóle można tyle głośników podłączyć do tego amplitunera.Słyszałem,że onko z filmami dobrze sobie radzi a jeszcze w stereo gra przyzwoicie,do tego pobór prądu ma spory.Co ty byś wybrał do takiej konfiguracji z atmosem i głównie na filmy?

Do tych Monitor Audio Silver 10 jako fronty można by spróbować tego Onkyo bo jeśli zagrał świetnie z Klipschami (same Klipsche grają ostro a w parze z nim złagodniały) to i z MA też da radę . Myślę, że da radę też mocowo i nie wiem czy warto dawać więcej bo jakbym miał brać coś innego to już byłoby ponad dychę . Myślę, że będzie dobrym wyborem.

czy onko rz900 byłoby dobrym piecem żeby napędzić te 9 głośników?I czy wogóle można tyle głośników podłączyć do tego amplitunera.Słyszałem,że onko z filmami dobrze sobie radzi a jeszcze w stereo gra przyzwoicie,do tego pobór prądu ma spory.Co ty byś wybrał do takiej konfiguracji z atmosem i głównie na filmy?

Podłączyć można ale grać może maksymalnie 7 głośników - do wyboru standardowe 7.1 lub 5.1.2 - z podwyższonymi przednimi lub tylnymi. Przynajmniej wg mojej instrukcji obsługi.

Ukryta Zawartość

no to ten Denon ma jedenaście końcówek mocy

Ukryta Zawartość

Miś ma rację,rz900 jest na 7, ja jednak chyba będe musiał wziąść coś na 9 a ten denon co zaproponowałeś adek jest dobry bo miałem go na odsłuchu.Więc teraz zrobię chyba tak,że mam jeszcze trochę czasu do kupna to albo kupię sobie tego denona albo jak już zdąży wyjść nowe onkyo rz1000 i będzie kosztować poniżej 10 koła to wtedy zdecyduję.Dzięki wielkie adek za pomoc i napisz mi tylko czy używasz projektora czy tv?

Tv, nie mam warunków na projka :(

Tak, ma rację, nie zagłębiałem się w dane techn RZ900 związane z ilością końcówek mocy , myślałem też, że ma jakieś wyjścia PRE na dodatkowe kanały do ATMOS-a celem podłaczenia zewnętrznych końcówek a tu kiszka :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.