Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy wzmacniacz 8-10 tys. zl

Pantani

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam wzmacniacza do kolumn Quadral M50 do 8-10000 zl.

Slucham roznej muzyki: Dire Straits,Pink Floyd, Jarre, Vangelis, ChillOut, Elektro troche Jazz, itd.

Jesli chodzi o dźwięk to nie bede pisac o zadnej przestrzeni czy konturowosci bo nie jestem zadnym audiofilem. Lubie po prostu dobrej jakość dźwięk,taki goracy szlachetny i odpowiedni bas :))

CD prawie juz wcale nie slucham, stoi u mnie Pioneer N70a ale wzmacniacza Pionka nie chce.

Wygladowo podobaja mi :

Vincent 237, Cambridge 851a, Yamaha AS 2100 lub Primare I22/32 albo ktos ma lepszy pomysl.

Co sadzicie o Musical Fidelity M5si/M6si

Pozdrowienia

https://www.audiostereo.pl/topic/126941-nowy-wzmacniacz-8-10-tys-zl/

Witaj,

M6si to świetny wzmacniacz. Ale w końcu szukasz czegoś za 8 czy za 15k to wielka różnica.

Z czym sluchsles wcześniej tych kolumn? Bo w tej cenie wybór jest spory.

W razie pytań lub wycen zapraszam

W tym budżecie mierzyłbym M3si. Ciepły, szlachetny dźwięk z energicznym basem.

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m3si-m3-si-audiofilski-wzmacniacz-zintegrowany

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość numik

(Konto usunięte)

MF jest fajny, ale poza budżetem, ten z budżetu jest lekko podstawowy i tak nie olśniewa.

Vincent to ciekawa opcja. Yamaha i CA wg mnie mniej. Primare gra z lekkim nalotem cyfrowym, nie podobał mi się.

Są fajne lampy jak Triode, Unison i Phast. Ale ja osobiście do Twojej muzyki jednak wybrałbym tranzystor lub hybrydę. Posłuchaj właśnie Vincenta, Roksana Caspiana, Atolla in 200 se i możliwe że faworytów, Baltlab Epoca 3 / Endo. Daj też szansę wzmakowi Hegel H80, to dość ciekawe opcje. Czarnym koniem może być BC-Acoustique lub Audio-gd.

Witam.

Slucham roznej muzyki: Dire Straits,Pink Floyd, Jarre, Vangelis, ChillOut, Elektro troche Jazz, itd.

Jesli chodzi o dźwięk to nie bede pisac o zadnej przestrzeni czy konturowosci bo nie jestem zadnym audiofilem. Lubie po prostu dobrej jakość dźwięk,taki goracy szlachetny i odpowiedni bas :))

CD prawie juz wcale nie slucham, stoi u mnie Pioneer N70a ale wzmacniacza Pionka nie chce.

Wygladowo podobaja mi :

Vincent 237, Cambridge 851a, Yamaha AS 2100 lub Primare I22/32 albo ktos ma lepszy pomysl.

Pozdrowienia

moim zdaniem wszystko czego szukasz będziesz miał w używanym Hegel H 100, który kupisz za około 5000 zł. I masz sprawę załatwioną na lata. Ew. używka Hegel H 300 i masz petardę na kolejne lata:)

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Witam.

Wygladowo podobaja mi :

Udaj się na jakieś odsłuchy koniecznie, do listy możesz dopisać nowego Denona.

?👈

mam Quadral Ascent 75 i z Primare i32 ładnie grały.Ten wzmak jest wybredny jeśli chodzi o kolumny i rozkręca się przy 3 drożnych konstrukcjach.Warto spróbować posłuchać,może Ci spasuje.

Łokmen Saba

Bolth...co to znaczy, ze wzmak sie rozkreca przy trzy droznych konstrukcjach?

Unison to moze byc rozwiazanie, ale nie wiem jak latwo te glosniki sie napedza. Moze troche mulic jak lampa slaba.

Jak masz srodki to MF M6si z tej listy sie wyroznia, Cambridge czy Primare bym nie bral pod uwage. Z tanszych warto Roksana Kandy K3 posluchac. Z drozszych Leema Tucana 2. Przy tym typie muzyki potrzebujesz bardzo uniwersalnego wzmacniacza. Dobrze by tez bylo wiedziec jak wedlug Ciebie Twoje glosniki graja...wtedy mozna wiecej "pofilozofowac", ale odsluchu nic nie zastapi. Caspiana bym polecil z czystym sumieniem, ale on elektrownia nie jest I nie wiem czy by wysterowal dobrze te Twoje pudla. Jest Pathos Impol 2 na ebay uk...to moze byc tez ciekawa propozycja.

Wieza STEREO Technics :)

Dlatego mnie to dziwi aby nie pisać że śmieszy bo nie znacie dźwięku kolumn a podajecie i wykluczacie sprzęt który Wam nie spasował w innym połączeniu

Rozumiem że autor pyta o propozycje więc je dostaje

Takie PMC,Audio Physic z Primare odpada a moje Quadrale mają dobrą podstaw basową dlatego moon 250i neo nie spasował mi osobiście a z Focal to inna muzyka płynęła.i32 mnie oczarował więc go polecam ale...każdy musi sam wybrać pod siebie.

Huberto...w jednej recenzj czytałem o tych 3 drożnych konstrukcjach.Na sobote mam odsłuch i32 z sonus faber-monitory concertino domus

Łokmen Saba

Ja otwarcie mowie, ze nie tylko nie slyszalem tych kolumn w polaczeniach ze wzmacniaczami, ktore zaproponowalem, ale nawet samych kolumn nie slyszalem/wiedzialem stad to moje wtracenie o "filozofowaniu". Primare to dla mnie takie troche bezduszne produkty. Niby dobrze graja, ale jakby muzyki w muzyce za malo. CA 851a to wedlug mnie wzmacniacz z polki nizej niz wskazuje jego cena. Te kolumny niby skutecznosc 90db maja ale ciekawe do ilu ohm schodza. Chyba troche pradu potrzeba zeby tymi membranami poruszac stad wymienilem wzmacniacze, ktore troche zapasu watow maja.

Wieza STEREO Technics :)

A ja polecilbym wzmacniacz lampowy Cayin A88T. Z drugiej reki wystarczy pokowa tej kwoty. Chyba, ze nowy nastepca A70T, ale tu potrzeba troszke ponad 10kzl. Zreszta mozna sprobowac ponegocjowac z P. Grzegorzem ze Studio 16HZ.

W kazdym razie bardzo dobre, wydajne, eleganckie, solidnie zbudowane na dobrych elementach wzmacniacze, cieszace sie bardzo dobrymi opiniami.

Ja otwarcie mowie, ze nie tylko nie slyszalem tych kolumn w polaczeniach ze wzmacniaczami, ktore zaproponowalem, ale nawet samych kolumn nie slyszalem/wiedzialem stad to moje wtracenie o "filozofowaniu". Primare to dla mnie takie troche bezduszne produkty. Niby dobrze graja, ale jakby muzyki w muzyce za malo. CA 851a to wedlug mnie wzmacniacz z polki nizej niz wskazuje jego cena. Te kolumny niby skutecznosc 90db maja ale ciekawe do ilu ohm schodza. Chyba troche pradu potrzeba zeby tymi membranami poruszac stad wymienilem wzmacniacze, ktore troche zapasu watow maja.

Właśnie,o preferencje chodzi też-ja lubię neutralne,naturalne i przejrzyste granie a te nie wszystkim pasuje.Moon 250i znów gra muzykalnie z lekkim podbarwieniem co mi się nie spodobało a druga sprawa to nadaje się do powierzchni od 25m2 według mnie.Na moich 17 metrach się zestaw dusił bo Quadrale potrafią przywalić obszernym dźwiękiem.Żartobliwie mówię że do remizy na disco by się sprawdził -taka moc :)

Ascent 75 lekko ociepla dźwięk i nadaje to końcowy szlif zestawu jaki prezentuje z Fortissimo czy Primare,dlatego chcę posłuchać i32 z innymi kolumnami dla porównania.

Autor niestety ale musi poświęcić trochę czasu na odsłuchy.

Może polski Baltlab Epoca 3 ?

Łokmen Saba

Cayin A70T to znakomity wzmacniacz.

Jak udałoby się dostać rabat to naprawdę warto.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

dzieki Panowie jestesci najlepsi..

W piatek bede odsluchiwal Vincenta ,Yamahe ,i Primare ale skoncentruje sie na MF m5si albo na 6si i na Vincencie .

W nastepnymtygodniu sprubuje MF odsluchac

Sluchalem 8 lat Vincenta 236 i bylem zadowolony ale teraz postanowilem sprobowac czy mozna na elektronice krok do przodu zrobic. Jedni mowia ze musze zmienic kolumny ale ja postanowilem ze najpierw sprobuje zmienic wzmacniacz i pobrubowac akustycznej zmiany w moim pokoju.

Vincenta sprzedalem i zastanawiam sie czy mam najpierw odczekac HiFi Messe w Monachium albo teraz cos kupic.

Ale mamy czas i spokojnie razem cos wykombinujemy ...

dzieki Panowie jestesci najlepsi..

W piatek bede odsluchiwal Vincenta ,Yamahe ,i Primare ale skoncentruje sie na MF m5si albo na 6si i na Vincencie .

W nastepnymtygodniu sprubuje MF odsluchac

Sluchalem 8 lat Vincenta 236 i bylem zadowolony ale teraz postanowilem sprobowac czy mozna na elektronice krok do przodu zrobic. Jedni mowia ze musze zmienic kolumny ale ja postanowilem ze najpierw sprobuje zmienic wzmacniacz i pobrubowac akustycznej zmiany w moim pokoju.

Vincenta sprzedalem i zastanawiam sie czy mam najpierw odczekac HiFi Messe w Monachium albo teraz cos kupic.

Ale mamy czas i spokojnie razem cos wykombinujemy ...

Porównywałem Vincenta sv 237 bezpośrednio z Baltlabem Epoca 3 I Tri Trv 35se u siebie w domu w swoim systemie. Stałem wówczas przed podobnym wyborem. Tri lampa wygrała zdecydowanie. Potem była Epoca 3 a Vincent zagrał najmniejsza sceną, była na poziomie marantza pm8005. Różnił się barwa dźwięku, różnic w dynamice nie odczułem. Po wpięciu Triode Trv 35 se dynamika była wyraźnie lepsza.

Mając takie punkty odniesienia, wiem ze Vincent to kompletnie nic specjalnego. I nie chodzi tu o preferencje osobiste. Dynamika , scena, naturalność brzmienia i przestrzennosc to kwestie bezwzględne.

Daj znać, ciekaw jestem jak wypadnie Yamaha.

Najlepiej:) Wiem bo mam, a też wybierałem spośród wielu i do bardziej wymagających kolumn. Czarny koń mz ale trzeba posłuchać i odrzucić uprzedzenie i skojarzenia z KD.

Yamahy od serii 1000 wzwyż to zupełnie co innego, a AS-3000 bez kompleksów może pukać do hajendu. Tylko kto w swojej wyobraźni pomyśli o Yamasze za 20000 zł?

Yamahy wypadaja roznie. A co do Vincenta, wszystko zalezy tez niestety od kolumn. Mam 226mk2 i scene ma wysmienita.Dynamika jest niezla choc nie jest to krell czy atoll.

Najnowsza seria 2100 jest znacząco lepsza od poprzednika 2000 jeśli nie słuchałeś to posłuchaj bo warto, wzmacniacz pod względem wykonania i zastosowanych rozwiązań w cenie do 10 tys. nie ma konkurencji. Brzmienie? Rzecz gustu, łączy zalety lampy i tranzystora nie mając ich wad.

Wydajne trafo i kondensatory w sumie ponad 100 tys. uF wysteruje prawie każde kolumny.

MF 5Si bedzie sie miescil w budzecie idealnie - jesli chodzi o charakterystyke brzmienia to ja jakos nie moglem za bardzo znalesc roznicy miedzy m6 a m5 do przyzwoitych poziomow glosnosci. Mam 5tke i ta gra bardzo naturalnie. Jesli chcesz miec szeeeeeeeroka scene stereo to tylko lampa, ale jesli zalezy Ci na dobrym rownym zbalansowanym graniu, bardzo dobrze poukladanej choc nie super szerokiej scenie o naturalnym brzmieniu to MF do tego sie bardzo dobrze nada.

Yamahy wypadaja roznie. A co do Vincenta, wszystko zalezy tez niestety od kolumn. Mam 226mk2 i scene ma wysmienita.Dynamika jest niezla choc nie jest to krell czy atoll.

Takie stwierdzenia to pasują do każdego wzmacniacza, nie tylko do yamahy.

?👈

Dzisiaj odsłuchiwałem Sonus Faber Concertino Domus z i32 którego polecałem koledze i potwierdzam słowa w jednej recenzji Primare,że jest to wybredna bestia.

Nadal polecam Ci odsłuch i32 jeśli zamierzasz zostać przy Quadral,nie będziesz zawiedziony,tak myślę :)

W moich planach jest zakup i32 pomimo różnych opini o nim. Quadrale łatwe do wysterowania są

Łokmen Saba

• 3 lata później...

Jestem rozczarowany, kolejny wątek w którym mam nadzieję przeczytać o porównaniach wzmacniaczy, co zresztą obiecał uczynić Pantani i jak zwykle nic z tego nie wynikło. 

Szkoda bardzo liczyłem na to porównanie.

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.