Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A-1000 Na co wymienić

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Źródło tuningowana lampucera cs4397, stopień lampowy, Muzyka z komputera przez konwenter jacka. Kolumny mx-140 wTL.

Obecny wzmacniacz YAMAHA A-1000

Najpierw chciałbym usłyszeć "gołe" podpowiedzi na co wymienić, później postaram się opisać dlaczego A-1000 mi nie pasuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/126882-yamaha-a-1000-na-co-wymieni%C4%87/

Witam.

Źródło tuningowana lampucera cs4397, stopień lampowy, Muzyka z komputera przez konwenter jacka. Kolumny mx-140 wTL.

Obecny wzmacniacz YAMAHA A-1000

Najpierw chciałbym usłyszeć "gołe" podpowiedzi na co wymienić, później postaram się opisać dlaczego A-1000 mi nie pasuje.

Nie tedy droga.

Twoje pytanie jest jak - jakie kupić buty?

Nie rozumiem, to tak samo jakbyś wszedł na allegro i zobaczył jakie sprzęty możesz dostać w osiągalnej dla Ciebie cenie której też nie znamy. Domyślam się że odpowiednik cenowy A1000?

Zgadujmy zatem, Yamaha jest szorstka i wysokie piszczą w uszy, a może po prostu starość? :) Z tym ostatnim trzeba się liczyć z każdym...

Ciepło brzmiący i łagodny dźwięk będzie z Philips Fa960, Marantz Pm-80mkII, Luxman L430.

Bardziej dynamiczny dźwięk otrzymasz z Sony TA-F670ES, 730ES, (lub 570ES); TA-FX90ES będzie bardziej ostra góra ale i tak łagodniejsza od Yamahy.

Takie przykładziki...

Właściwie argumenty o A-1000 już padły. Yamaha jest bardzo szczegółowa, subtelna, scena ok, środek ok, ale dół nie domaga, jest za krótki, góra syczy, a najgorsze w niej to brak żywiołowości. Gra bardzo spokojnie, dla mnie aż za spokojnie. Do np jazu jest ok.

Sony ES będzie wiec na miejscu, jest pazur, jest dociazony i zróżnicowany bas, swietna stereofonia i przestrzen nawet w niskich modelach. Okresl budzet to cos doradzimy, sony es sa tez bardzo wydajne pradowo co jest wazne w przypadku awx w TL

Edytowane przez Bumpalump

Powiedzmy że równowartość yamahy a-1000 która pójdzie w odstawkę. Ile jest warta a-1000.... kto to wie...

Czy sensem jest zmieniać na marantz'a pm62/72/7000/7200, a może coś dual mono?

Czytając opinie o a-1000 wnioskowałem że jest muzykalna i nie syczy na górze, może to wina reszty mojego sprzętu. Nie mam u kogo i z czym sprawdzić

Edytowane przez Lukas3317

3000zł W takim przypadku podejrzewam, że nie wykorzystam potancjału piecyka, ograniczy go dac, konwenter jacka, bądź same kolumny.

Może faktycznie dozbieram na coś lepszego. Na alledrogo jest 700es na licytacji. Warto się tym zainteresować.

Zapomniałem dopisać na samym początku. Dobrze by było gdyby piecyk posiadał wyjścia na banany.

Edytowane przez Lukas3317

Właściwie argumenty o A-1000 już padły. Yamaha jest bardzo szczegółowa, subtelna, scena ok, środek ok, ale dół nie domaga, jest za krótki, góra syczy, a najgorsze w niej to brak żywiołowości. Gra bardzo spokojnie, dla mnie aż za spokojnie. Do np jazu jest ok.

a probowales ja z jakimis innymi kolumnami? troche dziwna jest ta spokojnosc, bo wzmacniacz nie nalezy do slabeuszy, Edytowane przez leon28

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

• 7 miesięcy później...

Witam kolego może trochę temat stary ale dziwna jest sprawa z ta twoją Yamaha a1000 mam taką i po wymianie kondów gra wyśmienicie ma potencjał i na moich kolumnach choć nie są z górnej polki gra rewelacyjnie nie brakuje jej mocy.Przed remontem faktycznie była ospała zlewała się ,ale nie ma się co dziwić ma 30lat wiec jak jeszcze nie robiłeś remontu :) to radze zrobić i potem zrobisz ukłon w jej stronę :)to jest sprzęt bardzo przemyślany i dopieszczony

• 3 lata później...

Yamaha odleżała swoje w szafie. Dzisiaj przyszła część kondensatorów. Będzie roboty na tydzień. 

Do Rekin2383. Wymieniałeś u siebie  cztery główne kondensatory w zasilaniu? Pytam bo koszty dość spory (400zł) ale właściwie jestem zdecydowany je wymienić. 

• 2 miesiące później...

Wczoraj pierwsze odsłuchy. Wymienione wszystkie kondensatory elektrolityczne. Nichicon muse, muse kz super through 3, nt, nr, elna slimic 2, elna bipolarne i wima. Na razie około 3h pracy a już słychać sporą różnice. Myślę że będzie ok. 

Czy warto? Oczywiście że tak. 

Koszt około 700 -800zł nie mało.

2 minuty temu, Lukas3317 napisał:

Wczoraj pierwsze odsłuchy.

Super , że wzmacniacz nadal sprawia Ci frajdę, o to chodzi! 

Mam pytanie czy wymieniłeś gniazda głośnikowe ? Jeśli tak , to kolejne pytanie na jakie ?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Jeszcze nie ale wymienię na pewno. Nie wiem na jakie, bo jeszcze nie szukałem. Trzeba będzie coś dopasować, żeby za dużo nie rzeźbić. 
W planach jeszcze modyfikacja zasilania +/- 22V

Dużo pomocy otrzymałem ze strony 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po wymianie gniazd głośnikowych wygoda użytkowania wzrośnie bardzo mocno. Weźmy np testy przewodów , wpinasz banana / widły i gra. Nie trzeba się męczyć i kombinować jak ma to miejsce przy tych zwykłych i nieporęczny terminalach ?

Miałem kiedyś a1020, koszmar z podłączeniem grubszych przewodów a o bananach mogłem zapomnieć. 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• 2 miesiące później...

Po około 70-100h pracy od wymiany kondensatorów yamaha jest nie do poznania (dźwiękowo oczywiście) Ja wymieniałem również 4 szt w głównym zasilaniu. 

5 godzin temu, Lukas3317 napisał:

Wymień przekaźniki, bo mogą też degradować dźwięk.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 8 miesięcy później...

Cześć,

Też odświeżałem swoją A-1000 i A-1060 z tym, że chwilowo kondensatory w filtrze zasilania pozostały. 

Mógłbyś zdradzić co zastosowałeś w zasilaczu ( A-1000 ) ?