Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki typ podstawki pod kolumny.

matoole

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do praktyków.

Zawsze miałem kolumny podłogowe ,a obecnie po raz pierwszy mam kolumny podstawkowe - Arcus TM 88.Bass reflex to szczelina z przodu,u dołu kolumny.

Praktycznie nic nie wiem o podstawkach ,a widziałem różne.

Jaki typ podstaw będzie optymalny dla dźwięku? Kolumny chcę podnieść o 30-40cm

1.Stojak,stelaż

2.Puste pudło (rys.)

3.Pełne pudło -wypełnione np.żwirem.(rys)

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

https://www.audiostereo.pl/topic/126855-jaki-typ-podstawki-pod-kolumny/

Praktycznie to zalezy co kto lubi i ile ma pieniedzy na zabawe z podstawkami.

Ja preferowalbym 3 lub 4 okragle nogi, dolna podstawka i gorna podstawka - calosc z grubej blachy itp. Takie niskie solidne standy. Kazda z rur standu bedzie miala mozliwosc zasypania jej piaskiem kwarcowym.

Jezeli chcesz postawic je pod katem jak na obrazku wyzej to trzeba uwzglednic przy konstrukcji i rozstawie podstaw troszke inny srodek ciezkosci calosci i na gornej podstawie dorobic z tylu zapore.

A jezeli mam byc szczery to nie wczywalbym sie zbyt mocno w podstawki, bo sporo to bedzie kosztowac. Lepiej solozyc cene podstawek i kupic kolumny podlogowe. Czesto tak wychodzi ze fajnie kupic monitory, ale potem trzeba doliczyc nie mala cene solidnych podstawek...

Idziesz do kamieniarza Zenka, dajesz mu na flaszkę, z resztek płyty wycina Ci 4 płytki i 2 klocki, kupujesz epoxygluta, sklejasz starannie całość i masz podstawki jak malowane!

Mi idzie bardziej o dźwięk ,głównie bas. Czy typ podstawki ma wpływ na dźwięk ,gdzieś czytałem ,że ma.

Już widzę zauważalną różnicę ,gdy kolumny stają na podłodze i na skrzynkach.

@54139 , bystre masz oko. Chciałem robić podstawki pod niewielkim kątem -wtedy mogłyby być niższe ,wadą tego rozwiązania jest niestety to ,że idealny odsłuch byłby tylko w jednej odległości. Robię więc wyższe ,ale proste.

Z początkowych testów wychodzi,że częściowo otwarte,puste pudło daje lepszy bas niż to samo pudło z poduszką w środku.

Mam zamiar wykonać konstrukcję zamkniętą i wtedy przetestuję co lepsze -puste pudło, czy z wypełnieniem. A może jeszcze lepszy efekt uzyskam zostawiając niewielka szczelinę?

Jutro kleję skrzynki ,o wynikach będę informował -może komuś się przyda

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.