Skocz do zawartości
IGNORED

problem z pilotami do TV i dekodera sat

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem przy włączaniu telewizora (plazma Panasonic GT-30). Po chwili od włączenia TV włącza mi się z automatu dekoder satelitarny Cyfrowego Polsatu HD5000. Dekoder z TV podłączony jest za pomocą kabla hdmi. Aby móc oglądać kanały telewizji naziemnej muszę wybrać źródło TV na pilocie telewizora i wyłączyć dekoder satelitarny. Przy wyłączaniu dekodera wyłącza się także telewizor. Tak jakby obydwa piloty działały na tych samych częstotliwościach. Nie wiem w czym problem. Próbowałem resetować dekoder - nic nie pomogło. Proszę o jakiekolwiek wskazówki.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

hdmi-cec miałem zawsze włączone i było ok. Po włączeniu dekodera sat obraz automatycznie pojawiał się na ekranie telewizora. Gdy wyłączyłem pilotem dekoder, na tv pojawiał się obraz tv naziemnej. Tak było do niedawna. Od jakiegoś czasu naciskając przycisk na pilocie dekodera wyłącza się i dekoder sat i telewizor (ten ostatni nie powinien się wyłączyć). Nic nie zmieniałem w ustawieniach dekodera sat i telewizora. Nadal nie wiem w czym problem.

Nic nie zmieniałeś ale dekoder zapewne masz ustawiony na automatyczną aktualizację. No to Cię producent uszczęśliwił na siłę - tak jak w dzisiejszych smartphonach nie chcesz czegoś ale dostawca oprogramowania wie lepiej ;).

Teraz właśnie działa u ciebie HDMI CEC, wcześniej dekoder musiał mieć coś skopane. Szukaj w nim a nie w TV.

Tak dekoder jest na automatycznej aktualizacji. Jeśli to ma być jakieś ułatwienie to producent jest w błędzie. Będę musiał wyłączyć HDMI CEC. W poprzedniej wersji oprogramowania było super, tzn. włączając dekoder sat obraz pojawiał się z automatu na ekranie TV. Po wyłączeniu dekodera sat a automatu wracał sygnał tv naziemnej. Teraz będę musiał za każdym razem przełączać źródło z TV na AV. To ma być "super rozwiązanie"?

Dekodery firmowe polsatu dostały wszystkie aktualizacje cp go i hdmi cec na dzień dzisiejszy oprócz mojego esi88.Dla tego kiedyś ci się nie załączało a teraz załącza

Tak dekoder jest na automatycznej aktualizacji. Jeśli to ma być jakieś ułatwienie to producent jest w błędzie. Będę musiał wyłączyć HDMI CEC. W poprzedniej wersji oprogramowania było super, tzn. włączając dekoder sat obraz pojawiał się z automatu na ekranie TV. Po wyłączeniu dekodera sat a automatu wracał sygnał tv naziemnej. Teraz będę musiał za każdym razem przełączać źródło z TV na AV. To ma być "super rozwiązanie"?

Wejdz w konfiguracje hdmi cec polsatu i sprawdz moze masz poprzez aktualizacje off .

-=SLAYER RUL3Z =-

Masz ten HD5000 a ja mam Hd2000 mini jako dodatkowy jak się domyślam one mają jednakowy soft bo produkuje je polsat.Sprawdziłem u siebie w menu dekodera jest funkcja hdmi-cec po aktualizacji ustawiona na włączoną wystarczy że przedstawisz ją na wył i nie będzie się załączał tv przy starcie ja tak zrobiłem i u mnie w kuchni działa gdzie mam tv.W telewizorze nie musiałem wyłączać hdmi cec wystarczy w dekoderze. Aktualizowanie nie musisz wyłączać ja ma na wł.

Tak na marginesie: nie mogę znaleźć aplikacji cp go. Może ktoś mi podpowie, gdzie to znaleźć po aktualizacji oprogramowania dekodera?

w menu dekodera gdzie są zakładka jest tam CP GO u mnie 3 od góry jest w hd2000mini ale jest to płatne 5zł miesięcznie i trza dzwonić na infolinie aby to uruchomili jak się dowiadywałem na forach

Na nie których dekoderach jest w zakładce VOD wejdź do niej i tam będzie CP GO zastąpiło to iple. Dekodery 5000,6000 straciły uprawnienia do HBO GO jak donoszą abonenci.

• 1 miesiąc później...

Od kilku dni wrócił stan sprzed zmian, czyli po włączeniu dekodera CP z automatu pojawia mi się obraz z satelity, zaś po wyłączeniu dekodera wraca ponownie sygnał TV naziemnej. Super. Nie ma zbędnego naciskania źródła wyboru sygnału na pilocie telewizora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.