Skocz do zawartości
IGNORED

Co do kolumn dynaudio special 25?

bachx80

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem, że kolumny dynaudio special 25 są,, fenomenalne,,. Chciałbym się przekonać na ile to prawda. Z jakim wzmacniaczem i jakim odtwarzaczem cd warto odsłuchać te kolumny? Założmy, że w kwocie do 35 tys. Za wzmacniacz i odt cd. Tak, aby kolumny w zestawie potrafiły pokazać to, czego należy chcieć słuchając muzyki klasycznej i jazzu. Barwa, dynamika, przestrzeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/126791-co-do-kolumn-dynaudio-special-25/

Przeczytałem, że kolumny dynaudio special 25 są,, fenomenalne,,. Chciałbym się przekonać na ile to prawda. Z jakim wzmacniaczem i jakim odtwarzaczem cd warto odsłuchać te kolumny? Założmy, że w kwocie do 35 tys. Za wzmacniacz i odt cd. Tak, aby kolumny w zestawie potrafiły pokazać to, czego należy chcieć słuchając muzyki klasycznej i jazzu. Barwa, dynamika, przestrzeń.

Wzmacniacz Ars Sonum filarmonia sj. Przestrzeń, naturalność, neutralność, dynamika lepsza niż niejeden droższy tranzystor rozchwytywany na lewo i prawo.

DAC aqua acoustic la voce i do tego dowiedziałbym się u dystrybutora jaki transport CD wybrać do tego przetwornika. Za resztę porządne kable, do tego systemu wpasowałyby się druty polskiej produkcji ze srebra monokrystalicznego.

Moim zdaniem, jeśli klocki mają być nowe, to będzie bardzo cieżko lepiej je wydać :)

Witaj,

dobra lampa, także proponuję Ars Sonum Filarmonia (http://q21.pl/ars-sonum-filarmonia-dostawa-gratis.html) oraz odtwarzacz Musical Fidelity M6cd (http://q21.pl/musical-fidelity-m6scd.html), całość połączona interkonektem Albedo Monolith monokrystaliczny (http://q21.pl/albedo-monolith-monokrystaliczny-rca.html) oraz głośnikowy do kompletu (http://q21.pl/albedo-monolith-monokrystaliczny.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakoś nie widzę do tych kolumienek lampy, przecież te dynaudio to ciepłe kluchy są. Do nich to jakiegoś Chorda, Gryphona, Brystona ewentualnie Passa trzeba, coś co wykrzesa z nich energię i będzie za mordę trzymać, oprócz tego są bardzo trudne do prawidłowego wysterowania. One same w sobie są bardzo ciepłe i barwne i wzmacniaczem im nie trzeba tego dodawać, bo po paru chwilach odsłuchu można by zasnąć, przy takim zestawieniu. I jeszcze albedo do tego toż to w ogóle do spania by był zestaw. Wzmacniacz do tych kolumn musi być szybki, przejrzysty, dynamiczny i wydajny prądowo. Okablowanie oczywiście zostawić należy na koniec żeby było wiadomo w którą stronę pójść ale bardziej zależy od wzmacniacza i od źródła jak od samych kolumn ale raczej te bardziej przejrzyste może Nordost. Jeżeli muszą być lampy to raczej jakieś mocne KT a nie E34L.

Byłbym ostrożny z takim generalizowaniem i powielaniem mitów na temat lamp.

Ars Sonum to nie chińczyk na EL 34. A te kable z zamulaniem nic wspólnego nie mają. Są neutralne, przestrzenne, naturalne i rozdzielcze.

Podłączenia się pod temat. A załóżmy, że człowiek ma dużo niższy budżet i zakłada wydatek 8-10tys.zl na wzmacniacz, to jaki warto wybrać i posłuchać z takimi kolumnami? Mam świadomość, że będzie to ograniczenie kolumn, ale może jest wzmacniacz w tej cenie, aby posłuchać go w połączeniu z dynaudio special 25?

Ale ja nie pisałem że to zły wzmacniacz i kable ale z tymi kolumnami po prostu się nie sprawdzą.

Po prostu za słaby ten wzmacniacz żeby je prawidłowo napędzić. Dynaudio Special 25 są bardziej wymagające nawet od Contour C1.

A Albedo Monolitch jest za spokojny, gładki taki jak te kolumny co się na siebie nałoży i będzie sennie i nudno.

Pattx za używany czy nowy wzmacniacz taki budżet ?

Ktoś sprzedaje Callisto 2200 za 11500 można się potargować.

Jest jeszcze Jeff Rowland CONCENTRA , może ten Vincent Sv-800

znam te głośniki, wiem jak grają w różnych konfiguracjach bo ma je recenzent Hi Fi Choica, próbowaliśmy w różnych zestawieniach, sa niezwykle trudne do wysterowania, potrzebują mocnego, wydajnego prądowo i przejrzystego wzmacniacza. Lampa EL-34 raczej odpada, jeśli już ma być lampa to Octave, jedyny jaki znam który je napędził, im mocniejszy tym lepszy. Proponowałbym też Brystona 4BSST2. Z kabli głośnikowych Ortofon.

Poza tym wrażliwe na ustawienie i pomieszczenie odsłuchowe.

Zależy mi na nowym sprzęcie, ew z wyprzedaży. Wiem, że używany sprzęt w podobnej cenie zagra lepiej, ale u mnie zawsze są obawy o to, czy,, wiekowy,, sprzęt jeszcze pociągnie. A nie jestem typem, którego stać na ryzyko tego typu. Po prostu nie stać mnie na to. Dlatego ciekawi mnie, który z wzmacniaczy nowych będzie odpowiednim partnerem do tych kolumn. Może wskazany denon, może Naim, albo inny?

Podłączenia się pod temat. A załóżmy, że człowiek ma dużo niższy budżet i zakłada wydatek 8-10tys.zl na wzmacniacz, to jaki warto wybrać i posłuchać z takimi kolumnami? Mam świadomość, że będzie to ograniczenie kolumn, ale może jest wzmacniacz w tej cenie, aby posłuchać go w połączeniu z dynaudio special 25?

Baltlab Endo 1 , cenowo tani ale brzmieniowo zdaniem doświadczonych osób lepszy od hegla H300.

Lampy od Cayina lub Triode Corporation. Po upgreadzie lamp nie ograniczałyby kolumn. Bez obaw :)

• 7 miesięcy później...

Ciekawe jak z dynaudio special 25 zagrałby Naim Nait XS 2 i Naim cd5si

Zagrałby przeciętnie i niekoniecznie z winy Naim-a.

Za chwilę pewnie będę odsądzony od czci i wiary przez wyznawców Special 25 ale zwyczajnie, po ludzku NIE ROZUMIEM zachwytów nad tymi kolumnami. Esotar2 - zgoda, szacunek, świetna konstrukcja. Ale nie samym głośnikiem wysokotonowym żyje człowiek. Reszta TYLKO dobra, nie wybitna. I nie piszcie, że pewnie słuchałem na g... sprzęcie. Nie tylko. Oceniam tą konstrukcję za całokształt i za całokształt dostaje ocenę dobrą. Potrafią zagrać bardzo dobrze ale WYŁĄCZNIE z wybitnym sprzętem towarzyszącym. Tyle tylko, że wybitnym sprzętem towarzyszącym można napędzić przysłowiowe pudełko po butach. I też będzie dobrze. Nie rozumiem jak można zachwycać się kolumnami, które z wieloma przyzwoitymi urządzeniami na rynku wypadają PRZECIĘTNIE, a wiele osób celujących w te kolumny "tylko" takie urządzenia zwykle posiada. Prześledźcie też prasę i fora niepolskojęzyczne, szału nie ma.

Natomiast za marketing lokalny, którego elementem jest zbudowanie i konsekwentne podtrzymywanie legendy produktu z osobistym i zawodowym szacunkiem wystawiam notę najwyższą. Handlowy majstersztyk.

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś Special 25 to słuchaj ich przed zakupem długo i z należytym emocjonalnym dystansem. A jeśli już je masz to... już je masz :))

• 5 tygodni później...

Sprawdziłbym te Dynki z czymś typu Mark Levinson, np. seria 33x itp. Gryphon, Pass mogą być dalej odrobinę zbyt "obfite" /"zamaszyste" na dole do Dynaudio, aczkolwiek to już kwestia końcowych preferencji. ML nie doda od siebie nic, nic też Dynkom pozytywnego nie odbierze = neutralność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.